Wednesday, 17 October 2012

အခ်ိဳပြဲႏွင့္ သေရစာမ်ား.....

 
ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ ႏွစ္ခြက္ကို ဆားအနည္းငယ္နဲ႔ေရလိုသေလာက္ေရာျပီး အားရပါးရနယ္ေပးပါ...လိုအပ္ရင္ လက္တီးနဲ႔ထိုးနယ္ပါ...။ နယ္ျပီးသားေကာက္ညွင္းဒိုးသားကို ပိတ္ပါးအစိုေလးနဲ႔ဖံုးျပီး မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ေလာက္ႏွပ္ထားပါ...။ အဲဒီခ်ိန္မွာ ညကတည္းကစိမ္ထားတဲ႔ ပဲ၀ါေလးကိုေပါင္းျပီး ၾကိတ္စက္နဲ႔ၾကိတ္မယ္ ...။ ထန္းညွပ္မသံုးခ်င္ရင္ သၾကားညိဳကို အေရာင္ရေအာင္ အိုပူတိုက္ေလွာ္ျပီး သၾကားေပ်ာ္မွ ပဲထဲထည့္နယ္ထားမယ္...။ ေနာက္...မုန္႔လံုးကပ္ဖို႔ ႏွမ္းအျဖဴနဲ႔အမဲ....။ အုန္းသီးၾကိဳက္ရင္ အုန္းယိုထိုးျပီးလည္းအစာသြတ္လို႔ရပါတယ္...။

နယ္ထားတဲ႔ ေကာက္ညွင္းဒိုးသားကို အရြယ္ေတာ္အလံုးေလးလံုးျပီး ပဲထည့္ဖုိ႔ မုန္႔သားကိုလက္၀ါးနဲ႔ျပားေအာင္ဖိလိုက္ပါ ပဲထည့္ျပီး ေသခ်ာျပန္လံုးျပီး ႏွမ္းကပ္လိုက္ရင္ ပံုထဲကအတိုင္းႏွမ္းျဖဴနဲ႔ ႏွမ္းမဲ ေကာက္ညွင္းလံုးေလးေတြရျပီေပါ့....။ ေဇာက္နက္တဲ႔ ဒယ္ထဲ ဆီဆူေအာင္ထားျပီး မီးနဲနဲျပန္ေလွ်ာ့ ႏွမ္းကပ္လံုးေတြကို ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာတဲ႔အထိေၾကာ္ေပးျပီး kitchen paper နဲ႔ဆီစစ္ေပးထားပါ...။ ေၾကာ္တာနဲနဲၾကာတာနဲ႔ မုန္႔သားေတြကြဲထြက္လာပါလိမ္႔မယ္..။ ဒါေၾကာင့္ေၾကာ္တဲ႔အခါ သတိထားေပးရပါမယ္...။ ဒီမုန္႔ကို ပူပူေႏြးေႏြးခ်က္ခ်င္းစားတာ ပိုေကာင္းပါတယ္...။ ႏွမ္းကပ္မုန္႔လံုးေတြကို ဟိုတယ္ၾကီးေတြမွာ fried sesames ball ဆိုျပီး ထမင္းစား၀ိုင္းအျပီးမွာ အခ်ိဳတည္းေလ့ရွိတဲ႔ မုန္႔တစ္မ်ိဳးပါ..။ သူတို႔ကေတာ့ အျမင္လွေအာင္ စကၠဴခြက္ေလးနဲ႔ထည့္တာေပါ့...။

 ယိုးဒယား အုန္းႏို႔ေကာက္ညွင္း ၾကက္ဥပူတင္း

ဒါက ယိုးဒယားအခ်ိဳပြဲေလးတစ္ခုပါ...။ ေကာက္ညွင္းကို ညကတည္းကစိမ္ထား ဒါမွမဟုတ္ မေပါင္းခင္ သံုးနာရီေလာက္စိမ္လဲျဖစ္ပါတယ္...။ ေကာက္ညွင္းဆန္ႏို႔ဆီဗူးတစ္ဗူး (ဆန္ခ်ိန္ခြက္နဲ႔ႏွစ္ခြက္)ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး ဆန္ေရျမွႈပ္ေအာင္ေရထည့္စိမ္ထားမယ္...။ မနက္က် ေပါင္းအိုးထဲ ပိတ္ပါးခင္းျပီး ေအာက္အိုးေရဆူတာနဲ႔ စေပါင္းလို႔ရပါျပီ...။ နာရီ၀က္ေပါင္းရပါမယ္..။
ေကာက္ညွင္းေပါင္းေနတုန္း ၾကက္ဥေပါင္းေလးလုပ္မယ္...။ ေကာက္ညွင္းထဲကို အုန္႔ႏို႔နဲနဲရယ္ သၾကားရယ္ ထည့္နယ္ရမယ္..။ အုန္းသီးကိုလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ပဲ ဆိုင္က အမဲဖတ္မပါေအာင္ အျဖဴျခစ္ခိုင္းျပီး အိမ္မွာ ကိုယ့္ဘာသာ ေရေႏြးနဲ႔အရည္ျပန္ညွစ္ လိုက္တယ္...။ ေစာေစာက ေကာက္ညွင္းထဲကို အုန္းႏို႔ဦးေရေလး ခြက္တစ္၀က္စာဆမ္း သၾကားသံုးဇြန္းထည့္ျပီးနယ္ထားျပီး ဗူးတစ္ခုထဲထည့္ထားမယ္...။ ေကာက္ညွင္းကိုပန္ကန္ထဲထည့္ ၾကက္ဥေပါင္းေလးကိုဇြန္းေလးနဲ႔လႊာျပီးတင္ အုန္ႏု႔ိေလးထပ္ဆမ္းျပီး သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ...။



ၾကက္ဥႏွစ္လံုးနဲ႔ၾကက္ဥအႏွစ္တစ္လံုးထဲကို သၾကားထမင္းစားဇြန္းငါးဇြန္းနဲ႔ ႏြားႏို႔ ၁/၂ ခြက္ထည့္ျပီး သၾကားေပ်ာ္သြားတဲ႔ အထိေခါက္ေပးပါ...။ ျပီးရင္ ၾကက္ဥေပါင္းရမယ့္ခြက္ထဲကို ဇကာေပါက္အေသးဆံုးေလးနဲ႔ စစ္ျပီးေလာင္းထည့္ပါ...။ အိုေက ဒါက ၾကက္ဥေပါင္းဖုိ႔ရသြားျပီ...။ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ပဲေပါင္းရမယ္...။ ၾကက္ဥေပါင္းခြက္ကို ေခၽြးရည္ေတြမက်ေအာင္ plastic wrap နဲ႔အုပ္ျပီးေပါင္းမယ္...။ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ျပည့္တာနဲ႔ ပလတ္စတစ္ေလးကိုလွပ္ျပီး ဓါးဖ်ားနဲ႔မဟုတ္ရင္ သြားၾကားထိုးတံေလးနဲ႔ထိုးၾကည့္ ၾကက္ဥဖတ္ေတြကပ္ပါမလာရင္ရျပီ...။

ဗီယက္နမ္ဆီထမင္းကိုေတာ့ ဒီမွာ တစ္ခါေရးဖူးပါတယ္....

အခ်ိဳပြဲေတြစားျပီး အီဆိမ္႔သြားကုန္ၾကျပီလား.... have a nice day.....:)

မိုးေငြ႔

11 comments:

စံပယ္ခ်ိဳ said...

မုန္႔လပ္နည္းေလးေတြ အတုခုိးခဲ႔ပါတယ္
ေလာေလာဆယ္ နဲနဲစားခဲ႔တယ္
အရမ္းေကာင္း
ခ်စ္တဲ႔ jasmine

လရိပ္အိမ္ said...

အိုး အရမ္းၾကိဳက္တယ္။

လရိပ္အိမ္ said...

အိုး အရမ္းၾကိဳက္တယ္။

Yoemyaykya said...

အခုပဲထမင္းစားပီးလို႕အခ်ိဳပြဲလာၿမည္းတာ။ ၿမန္ၿမန္စားမွ။ ေတာ္ႀကာတၿခားသူေတြလုစားေနဦးမယ္

Evy said...

အခ်ိဳပြဲေလးေတြ အားလံုးစားခ်င္စရာေလးေတြ

ပ်ိဳးယု၀သုန္ (Pyo Yu Wathone) said...

ဒီကိုု ေလးေတြေရာ မုုန္႔ေလးေတြေရာ လွလိုုက္တာ .. စားခ်င္စရာပဲ.. ေဒၚမိုုးေငြ႔ရဲ႕လက္ရာ ရန္ကုုန္ျပန္မွ စားရမယ္.. ခ်က္ေကၽြးေနာ္

Candy said...

ဟယ္ မမက လုပ္တတ္လိုက္တာ စားခ်င္စရာေတြခ်ည္းပဲ :D :D

blackroze said...

မႀကီး မိုးငြက္
ေနာက္တခါဆိုရင္ ပစ္ကို
ၾကာဇံခ်က္ ခ်က္ေကြ်းပါမႀကီး

Iora said...

မိုုးေငြ ့လုုပ္တဲ့မုုန္ ့ေလးေတြခ်စ္ခ်စ္ၾကီးကိုုလုုပ္ေကၽြးရင္သိပ္သေဘာက်မွာ။
လုုပ္မွျပန္လာဖတ္ဦးမယ္ေနာ္။ း)
အုုိင္အိုုရာ

Thu said...

ၾကိဳက္တယ္။လုပ္္နည္းေလးကလည္းလြယ္တယ္ေနာ္။

လြင္ျပင္လႈိင္းငယ္ said...

ခ်ား၇ေတာ့မယ္ သူကဒီနည္းအတိုင္း လုပ္ေကြ်းမယ္တဲ့