Friday, 14 April 2023

ရှမ်းမုန့်ဖက်ထုပ်.....











 

ကျမရဲ့မွေးရပ်မြေ ရှမ်းပြည်အရှေ့ပိုင်းမှာ သင်္ကြန်ဆိုရင် ဒီလိုရှမ်းမုန့်ဖက်ထုပ်တွေ အများကြီးလုပ်ပြီး အိမ်တွေလိုက်ဝေကြတဲ့ ဓလေ့ရှိတယ်...။ တခြား ရှမ်းတောင် ရှမ်းမြောက်ဖက်ကသူတွေလည်း လုပ်မယ်လို့ထင်ပါတယ် ဒေသအလိုက်လုပ်နည်းလေးတွေ ပါဝင်ပစ္စည်းတွေပဲ ကွဲပြားသွားမယ်ထင်ပါတယ်....။

တကယ်က နှပ်ပြီးသားမုန့်သားပေါ်မှာ ပါးပါးလှီးထားတဲ့ အုန်းသီးဖတ်နုနုလေး နှစ်ဖတ်သုံးဖတ်လောက်ထည့်ကြတယ် ကျမက ဘာမှမပါတဲ့ မုန့်သားကို အုန်းဆံလေးနဲ့ဖြူးစားရတာပိုကြိုက်လို့...။ နှစ်သက်ရင် မြေပဲဆံလေးတွေပါထည့်လည်းရတယ်...။ အွန်လိုင်းမှာ မြောက်ပိုင်းသူ မခမ်းဆုလုပ်ပြတာတော့ နှမ်း မြေပဲထောင်းတွေ မုန့်သားထဲထည့်နယ်တာတွေ့တယ် အဲလိုမျိုးတော့မစားဖူးသေးဘူး...။ 







ကျမတို့ရှမ်းပြည်မှာ သင်္ကြန်ဆို မုန့်ဖက်ထုပ်အပြင် တချို့အိမ်တွေက ရှမ်းခေါက်ဆွဲပါချက်ပြီးဝေသေးတယ်...။ အုန်းသီးဌာပနာတဲ့ မြန်မာမုန့်ဖက်ထုပ်လိုမျိုးလည်းလုပ်ကြတယ်...။ ကျမတို့ငယ်ငယ်က အဲလိုချိန်ဆို အိမ်တိုင်းနီးပါး မုန့်လုပ်ကြတော့ ကောက်ညှင်းဆန်တွေပြည်လိုက်တွေနဲ့ ကျောက်ဆုံရှိတဲ့အိမ်တွေမှာ မုန့်သွားကြိတ်ဖို့တန်းစီရတယ်...။ တရွာလုံးမှ ကြိတ်ဆုံရှိတဲ့အိမ်က ညှပ်ခေါက်ဆွဲလုပ်တဲ့အိမ်တွေမှာပဲရတာကိုး...။ ခုခေတ်တော့ ရယ်ဒီမိတ်ဆန်မှုန့်တွေရှိတော့ အဆင်ပြေတာပေါ့....။

ကျမ ရှမ်းမုန့်ဖက်ထုပ်လုပ်တဲ့ အချိုးပြောပြပါမယ်...

ကောက်ညှင်းဆန်မှုန့်  850 g
ဆန်မှုန့်  200 g
ကျိုပြီးသားထန်းလျက်ရည်ပျစ်ပျစ် 800 ml
ဆား 1 tsp
ဆီ 1 Tbsp
ရေလိုသလောက်

ဆီနဲ့ ရေကလွဲပြီး ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံးကို ဇလုံကြီးကြီးတစ်ခုမှာသမအောင်ရောနယ်လိုက်ပါ...။ မုန့်သားနှံစပ်ခါနီး မုန့်သားလေးခပ်ပျော့ပျော့ဖြစ်အောင် ရေကိုလိုသလောက်နည်းနည်းဆီထည့်ပေး လိုချင်တဲ့အနေထားရောက်ရင် ဆီထည့်နယ်ပြီး နာရီဝက်နှပ်ထားရမယ်....။ မုန့်သားရရင် နေပြသန့်စင်ပြီးဖြတ်ထားပြီးသား ငှက်ပျောဖက်နဲ့ထုပ်ပြီး ရေဆူဆူနှစ်ထပ်ပေါင်းအိုးမှာ နာရီဝက်ပေါင်းပါ...။ မုန့်ရရင် ခနအအေးခံ ဖက်ထဲကခွာယူပြီး အုန်းဆံခြစ်နုနုလေးဖြူးစားပါ အရမ်းကောင်း...။ အရသာက အနီးစပ်ဆုံးပြောရရင် တရုတ်အီကွေ့မုန့်နဲ့ ခပ်ဆင်ဆင်တူပါတယ်....။




_______________________
Revolution will prevail
မိုးငွေ့


No comments: