Friday, 24 February 2023

ဟင်းငုတ်ပွင့်သုပ်.....




ဝမ်းတွင်းမှာနေတဲ့ ကျမတို့ရုံးကညီမတစ်ယောက်ဆီက လက်ဆောင်ရတာ ရေနွေးဖျောပြီးသုပ်စားကောင်းတယ်တဲ့ ပထမရက်ကသူ အိမ်ကသုပ်လာတာကိုမြည်းကြည့်ပြီးပြီ တော်တော်ကောင်းတာ အဲဒါဘာပွင့်ခြောက်ဆိုပြီးသူပြောတယ် မမှတ်မိလိုက်ဘူး နောက်နေ့ပိတ်ရက်ကျ အိမ်မှာလုပ်စားကြည့်တော့ ဟင်းချက်နည်းပို့စ်တွေမတင်ဖြစ်တာကြာပြီတင်လိုက်ပါဦးမှလို့စိတ်ကူးမိတာနဲ့ အဲအပွင့်နာမည်လေးလှမ်းမေးရတယ် "ဟင်းငုတ်ပွင့်" အစ်မတဲ့....။ ဪ... ဟင်းငုတ်ပွင့်လို့ ပါးစပ်ကရွတ်ရင်း ငါလည်းမကြားဖူးတဲ့အပွင့်ပဲလို့ဆိုပြီး Google မှာရှာတော့မှ သခွပ်ပွင့်တဲ့ ...။ ကိုယ်တွေက သခွပ်ပွင့် သခွပ်ပန်း အမြဲကြားဖူးနေတာ အရင်ကလည်း ရုံးမှာ ခင်ဦးသူတစ်ယောက်ရှိတော့ မြူရွက်သုပ်စားဖူးတယ် အဲတုန်းက သခွပ်ပွင့်ခြောက်သုပ်လည်းစားဖူးတယ် မေ့နေတာ...။ အဲတော့မှာ သခွပ်ပွင့်ကို တချို့နယ်တွေက ဟင်းငုတ်ပွင့်လို့လည်းခေါ်ကြတယ်ဆိုတာ သိရတယ်...။ အညာဖက်မှာက အသီးအရွက်တွေကို အခြောက်လုပ်ပြီး တစ်နှစ်ပတ်လုံး သိမ်းဆည်းစားသောက်ကြတာလို့ ကြားဖူးတယ် ဗူးသီးခြောက် ခရမ်းသီးခြောက် ခရမ်းချဉ်သီးခြောက် စတာတွေကအစပေါ့...။ 

သခွပ်ပွင့်ခြောက်ကို လက်တစ်ဆုပ်စာယူပြီး ရေတစ်ထပ်ဆေးလိုက်တယ် သဲတွေခဲတွေစင်အောင်လို့  ပြီးကျမှ ရေနွေးဆူဆူထဲ ၃မိနစ်လောက်ထည့်ပြုတ်ပြီး ရေအေးမှာ ပြန်စိမ် ရေကိုဇကာစစ် ညှစ်ထုတ်ပြီး ပါးပါးလှီးထားပါ ကြက်သွန်နီ မြေပဲနှမ်းထောင်း ငရုတ်သီးစိမ်း နံနံပင် ဆီချက် ဆားအချိုမှုန့် သံပရာသီးညှစ်ပြီး သေချာနယ်လိုက်ပါ ဝါးလိုက်ရင် ဇက်တောက်တောက်လေးနဲ့စားလို့ကောင်းတယ်...။ အရသာက ဆိမ့်ဆိမ့်လေးပဲ...နည်းနည်းသက်တယ်ဆိုရုံလေး...။ နှစ်သက်ရင် အရောင်စုံအောင် ခရမ်းချဉ်သီး အစိမ်းဖြစ်ဖြစ် အမှည့်ဖြစ်ဖြစ် ပါးပါးလှီးထည့် သတ်သက်မလွတ်ရင်တော့ ပုစွန်ခြောက်မှုန့် ငံပြာရည်ဘာညာနဲ့ ခါတိုင်းအသုပ်တွေသုပ်သလိုပဲ လုပ်စားလို့ရပါတယ်...။ 

ကျမက အခု သက်သတ်လွတ်ပြန်စားနေတာ တကယ်က စားဖို့အစီစဉ်မရှိသေးဘူး အစထဲကရည်ရွယ်ထားတာလဲ အသက် ၅၀ကျမှ ရာသက်ပန်စားမယ်လို့ပဲ...။ ခုက Instagram မှာ Vegan သို့ ၁၀ ပတ်ဆိုပြီး ကြော်ငြာတွေတက်တက်လာတော့ အဲဒါလေးကိုစိတ်ဝင်စားပြီး Register ဝင်လုပ်လိုက်တယ်...။ Vegan စားတဲ့သူတွေ ပျော်အောင် ဘာတွေချက်စားလို့ရတယ် အသားမပါလည်း အဟာရဖြစ်အောင် ဘယ်လိုတွေစားလို့ရတယ် စသဖြင့်သူတို့က အီးမေးလ်ကတစ်ဆင့် လမ်းညွှန်ပေးမှာဖြစ်ပါတယ်...။ နိုင်ငံတကာအတွက် ပါဝင်ချင်တဲ့သူတွေအတွက်  Vegan Outreach မှာသွားလေ့လာလို့ရပါတယ်...။ အစာအဟာရဟာ လူတစ်ယောက်တစ်ဦးချင်းဆီအတွက် အင်မတန်အရေးကြီးပါတယ် ဗိုက်ဝမှ အလုပ်ကောင်းကောင်းလုပ်နိုင်မှာမဟုတ်လား...။ အစာစားခြင်းက ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာရော စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာပါ ခွန်အားဖြစ်စေပါတယ် ....။ ကိုယ်စားလိုက်တဲ့အစားစာက တစ်လုတ်ဆိုသလို စားမကောင်းရင် စိတ်ကထိကအောက်ဖြစ်ပြီး စိတ်မပျော်တော့ဘူး...။ အစားကောင်းစားနေရတဲ့ချိန်ဆို လူတိုင်းပျော်ရွှင်မှုကိုရကြတယ်...။ အစားကောင်းစားရရင် ကိုယ်ချစ်ခင်တဲ့သူတွေကို သတိရတတ်တယ်ဆိုတာ ကြားဖူးတယ်မလား...။ 

Vegan စားတဲ့သူတွေအတွက် ကျမတို့နိုင်ငံမှာတော့ သီးသီးသန့်သန့် စားသောက်ဆိုင်တွေမတွေ့သေးပါဘူး...။ Vegan သမားစစ်စစ်ဟာ အသားအပြင် နို့  နို့ထွက်ပစ္စည်းနဲ့ ဉတွေကိုပါမစားကြပါဘူး...။ အရင်ကျမ စားနေကျသက်သတ်လွတ်က နို့နဲ့ ဉတွေစားသေးတယ် အသားတစ်ခုပဲရှောင်တာ...။ အခုက Strong ပိုဖြစ်တယ်...။ ခါတိုင်းလို ကော်ဖီဆိုင်သွားရင် နို့ပါတဲ့ ကော်ဖီနဲ့ မုန့်တွေစားလို့မရတော့ဘူး...။ သူများနိုင်ငံမှာတော့ Vegan သမားတွေအတွက် သီးသန့်ကော်ဖီဆိုင် ဘာဂါဆိုင်တွေ ပေါင်မုန့်ကိတ်မုန့်ဆိုင်တွေရှိတယ် ကော်ဖီသောက်ရင် Latte, Cappuccino တို့မှာ နို့အစား ပဲနို့ကိုသုံးပါတယ် ဘာဂါအသားအစားထိုး စားတော်ပဲကိုသုံးပါတယ် ထောပတ်ဆီအစား ဟင်းရွက်ဆီ နဲ့ ကြက်ဉအစား ထောပတ်သီးကိုသုံးပါတယ် အဲလိုမျိုးပေါ့....။

အခု ကျမ သူတို့နဲ့ Vegan နဲ့အတူ ၁၀ ပတ်ခရီးစထွက်ပါမယ်...။ ရည်ရွယ်ချက်ကတော့ အသားစားတာကိုလျော့ကျစေဖို့ အသီးအရွက်များများစားဖြစ်အောင်လို့နဲ့ ကိုယ့်ကျန်းမာရေးအတွက်ရော ဆိုပါတော့...။ သားသတ်လွတ်အစာနဲ့ အပင်ထွက်အစာတွေ စားသုံးခြင်းဟာ ကမ္ဘာကြီးနဲ့ ကျမတို့ကိုယ်တိုင်ရဲ့ ကျန်းမာရေးကို အထောက်အကူအများကြီးပေးနိုင်ကြောင်းလည်း သွားလေ့လာလို့ရပါတယ်..။ ဒီတလော သွေးတိုးနေတာ အပေါ်သွေး ၁၅၀‌ အောက်သွေး ၉၅, အောက်သွေးများရင် လေဖြတ်နိုင်တယ် နဂိုကလည်း မျိုးရိုးရှိတော့ ဂရုစိုက်ရတယ် အငံစားတာလျှော့....။ Vegan နဲ့ ခရီး ၁၀ ပတ်ထွက်ပြီးလို့စိတ်ပါရင် ကျမ ဆက်စားဖြစ်ဦးမှာပါ...။  သီအိုရီအရဆို ကျမရည်မှန်းထားတာ ကြံစည်ထားတာဟူသမျှ အမြဲနှစ်နှစ်စောစော လုပ်ဖြစ်နေတယ်...။ ဒီလိုဆို ကိုယ့်သက်တမ်းကို ၁၅ နှစ်လို့သတ်မှတ်ထားတာလဲ နှစ်နှစ်စောမလားမသိ (ဘယ်သူမှတော့ ကိုယ်ဘယ်နေ့သေမယ် သေချာမသိပေမယ့်)....။ 











 

__________________
Revolution will prevail
မိုးငွေ့


No comments: