ဗီယက္နမ္ ၀က္သားေကာက္ညွင္းထုပ္လုပ္ဖို႔က ဖက္ကအေရးၾကီးဆံုး..။
ငွက္ေပ်ာဖက္ခ်ည္းပဲဆိုရင္ေတာ့ သိပ္အဆင္မေျပဘူး ..။ ထုပ္ေနရင္းနဲ႔
ဖက္ကကြဲထြက္သြားတတ္လို႔ ကၽြန္မတို႔ ရွမ္းျပည္မွာသံုးတဲ႔ ေတာင္စဥ္ဖက္ရြက္က
ပိုျပီးသင့္ေလွ်ာ္ပါတယ္..။ မရွိရင္ေတာ့လည္း ငွက္ေပ်ာဖက္ကို ခပ္ထူထူခင္းျပီး
ေသေသခ်ာခ်ာေရမ၀င္ေအာင္ထုပ္ရပါမယ္...။ က်က္သြားလို႔ခြာလုိက္ရင္
ဖက္အေရာင္ေလး စိမ္းေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္းသားကိုေတြ႔ရပါမယ္..။
ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္ကဆို အဖြားက ေကာက္ညွင္းထုပ္ေျဖျပီးရင္ သူ႔ႏွီးၾကိဳးနဲ႔ပဲ
အတံုးေလးေတြ ျပန္ျဖတ္တယ္..။ ဓါးနဲ႔ဆို ကပ္ေစးေနမွာေလ...။ ဒီတိုင္းေလး
မဟုတ္ရင္လည္း ျပန္ေၾကာ္ျပီး သၾကား ငရုတ္ဆီတို႔နဲ႔ တို႔စားရပါတယ္...။
ပဲအရသာေလးစိမ္႔ျပီး ငရုတ္ေကာင္းနံ႔ေလး သင္းေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္းထုပ္က
ရန္ကုန္တရုတ္တန္းမွာေရာင္းတဲ႔ လက္ရွည္တရုတ္ေတြ လုပ္သလိုမ်ိဳး
ပဲငံျပာရည္မပါပါဘူး...။ ဒီႏွစ္ အေဒၚ့အိမ္မွာလုပ္တဲ႔ တရုတ္ႏွစ္သစ္ကူးမွာ
အမႊာအေဒၚအၾကီး ေကာက္ညွင္းထုပ္လာလုပ္မယ္ သတင္းရတာနဲ႔ သြားကူရင္း အဖြားရဲ႔
ပညာအေမႊကိုယူရတာ..။
လိုအပ္တာေတြက
ေကာက္ညွင္းဆန္ 3Kg
ပဲ၀ါေလး 1 Kg
၀က္သံုးထပ္သား 2Kg
ငရုတ္ေကာင္းေစ့ 10gm
ငါးငံျပည္ရည္
ဆားအနည္းငယ္
ဖက္ရြက္
၀ါးႏွီးၾကိဳး (မရွိရင္ Kitchen String ခ်ည္ၾကိဳးေတြကိုသံုးလည္းရပါတယ္)
ေကာက္ညွငး္ဆန္ကို ညကတည္းက ေရးေဆးသန္႔စင္ျပီး ဆန္ျမႈပ္ျပီး လက္ေလးလံုးခန္႔ထိ ေရသန္႔နဲ႔စိမ္ထားပါ။ ပဲ၀ါေလးကိုလည္းထိုနည္းအတူ ေရစိမ္ထားပါ...။ ၀က္သံုးထပ္သားကို ငရုတ္ေကာင္းႏိုင္ႏိုင္ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္တို႔နဲ႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ..။ သူ႔ကိုေတာ့ ညမသိပ္လည္းရပါတယ္ မနက္ ေကာက္ညွင္းမထုပ္ခင္ ၾကိဳလုပ္ထားပါ...။ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ကိုသံုးရတာက ေထာင္းျပီးသားရယ္ဒီမိတ္ဆို မေမႊးမွာစိုးလို႔ အေစ့ကို ကုိယ့္ဘာသာေလွာ္ျပီး ျပန္ေထာင္းပါတယ္...။ ဗီယက္နမ္ ဟင္းလ်ာေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို မသိေပမယ့္ အဖြားတို႔ လုပ္သမွ်ေတြေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းက သူ႔ရဲ႔ မပါမျဖစ္ အဓိက ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ပါပဲ..။ ျပီးေတာ့ ဗီယက္နမ္က ကမၻာမွာ ငရုတ္ေကာင္းေစ့အထြက္အမ်ားဆံုးႏိုင္ငံလို႔ ၾကားဖူးပါတယ္...။
မနက္က်ေတာ့ ၀က္သားကို နယ္ႏွပ္ထားျပီး ညကစိမ္ထားတဲ႔ ပဲ၀ါေလးကို ေအာက္ေရထည့္ျပီး ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႔ႏူးအိတဲ႔ထိေပါင္းထားေပးပါ..။ ပဲရရင္ ပဲကို ဆံုထဲ မညက္တညက္ထည့္ ေထာင္းျပီး ဆား ငရုတ္ေကာင္းနဲ႔နယ္ထားပါ..။ ဖက္ေတြကိုလည္း ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔ အရြယ္အစားျဖတ္ေတာက္ သန္႔စင္ျပီး ေနျပေပးပါ..။ ဒါမွ ဖက္ကအေၾကာေပ်ာ့ျပီး ထုပ္လို႔ေကာင္းမွာ..။ အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဖက္ကို ခပ္ထူထူေလး ကိုယ္စိတ္ခ်ရတဲ႔အေနထားထိ ခင္းျပီး ေကာက္ညွင္းကို ဟင္းခတ္ဇြန္းၾကီး သံုးဇြန္း ေလးဇြန္ေလာက္ခပ္ျပီး ေအာက္ခံခင္းေပးပါ ေထာင္းထားတဲ႔ ပဲ၀ါေလးခင္းပါ သံုးထပ္သား သံုးခုေလာက္ထည့္ပါ ပဲနဲ႔ျပန္ဖံုးျပီးရင္ ေကာက္ညွင္းတစ္ထပ္ျပန္အုပ္ျပီးတာနဲ႔ ထုပ္လို႔ရပါျပီ...။ ဖက္ကို ဘယ္ညာေသခ်ာထုပ္ျပီးမွ အေပၚေအာက္ေခါက္ ႏွီးၾကိဳးနဲ႔ ေသခ်ာ က်စ္ေနေအာင္ခ်ီရပါမယ္...။ ဒီနည္းအတိုင္းထုပ္ေပးပါ..။ စုစုေပါင္း အရြယ္ညီတဲ႔ ေကာက္ညွင္းထုပ္ 14ထုပ္ရပါတယ္..။ ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြကို စီထည့္ျပီး ေရျမႈပ္ေအာင္ထည့္ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေလးနာရီတိတိ ျပဳတ္ေပးရမွာပါ...။
ငယ္ငယ္တုန္းက အိမ္မွာ အဖြားတို႔က ညေနပိုင္းထုပ္ျပီး ထင္းမီးနဲ႔ တစ္ညလံုးကိုျပဳတ္ထားတာ...။ ေလးနာရီျပည့္ရင္ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြကို ဆယ္ထုပ္ျပီး ဇကာၾကီးၾကီးနဲ႔ စစ္ထားပါ..။ စစ္ေနတဲ႔အခ်ိန္မွာ အေပၚက အေလးခ်ိန္ရွိတဲ႔ ၀ိတ္တစ္ခုခုနဲ႔ ဖိထားေပးပါ..။ ေျပာဖို႔ေမ႔သြားတယ္ ျပဳတ္ေနတဲ႔အခ်ိန္မွာလည္း သစ္သားတံုး သို႔မဟုတ္ မသံုးေတာ့တဲ႔ စဥ္းတံုးအေလးေတြကို အထုပ္ေပၚဖိထားေပးရတယ္ မဟုတ္ရင္ ေရေပၚေပါေလာေပၚလာတတ္တယ္...။ ေကာက္ညွင္းထုပ္ကို ေလးေထာင့္စပ္စပ္မထုပ္ခ်င္ရင္ ပုစြန္ခ်ဥ္ ငါးခ်ဥ္ထုပ္ေတြလို ဆလင္ဒါပံု အ၀ိုင္းရွည္ရွည္ေလးလည္း ထုပ္လို႔ရပါတယ္..။ ကိုယ္သန္ရာေပါ့..။ တကယ္တမ္း သူတို႔ဆီမွာဆို ေလးေထာင့္က်ေအာင္လုပ္တဲ႔ ပံုစံခြက္နဲ႔ထုပ္ၾကတာ...။ ဒီႏွစ္ အေမတို႔ ဗီယက္နမ္သံရံုး ႏွစ္ကူးညစာစားပြဲသြားေတာ့ အဲဒါတ၀ၾကီး စားၾကေသးတယ္တဲ႔..။ အမ်ားကေတာ့ ညဖက္ အစာမေၾကလို႔ ေကာက္ညွင္းဆိုမစားရဲၾကေတာ့ မတို႔ၾကဘူး..။ ဦးရီးေတြ အေဒၚေတြကေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္စားခဲ႔ရတယ္တဲ႔...။ သူတို႔အေခၚ Banh Tet ရန္ကုန္တရုတ္တန္းမွာေတာ့ Banh Chung (ဘက်န္) လို႔ေခၚၾကတယ္..။
ေကာက္ညွင္းအျပင္သားမွာ ဖက္ေရာင္ေလးအဲလိုစိမ္းေနရမယ္
ကိုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ Ice Latte ေမႊလုိက္လို႔ ေကာ္ဖီအေရာင္နဲ႔ႏို႔ေရာင္တို႔ရဲ႔ အလွကိုမျမင္ရေတာ့ဘူး..း)
ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြအားလံုးျပီးသြားေတာ့ ခဏနားျပီး ကာဖီႏွပ္စပ္ေလးနဲ႔ 2 shot ေလာက္ အစက္ခ်ျပီး ႏို႔မ်ားမ်ား ကိုုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ Ice Latte တစ္ခြက္နဲ႔ ၀က္ေခါင္းသားထုပ္မထုပ္ခင္ ျငိမ္႔လိုက္တယ္...။ ဗီယက္နမ္၀က္သားထုပ္ ကိုေတာ့ ေနာက္တစ္ပို႔စ္မွာ ထပ္ေရးပါ့မယ္...း) ေနာက္ျပီး Chinese chicken floss cookies အသားမွ်င္ တရုတ္ကြတ္ကီးမုန္႔ေလးပါ တင္ပါဦးမယ္...။
မိုးေငြ႔
1 comment:
Thank u & missing u a lot :(
with love, T Tint.
Post a Comment