Thursday, 16 August 2018

Coffee bar for any barista station.....


 
 Espresso Machine


မႏွစ္က ႏွစ္စမွာ ေကာ္ဖီသင္တန္းတက္ထားျပီး စာျပန္ေႏြးခ်င္တာနဲ႔ ဒီပို႔စ္ေလးကို တင္ျဖစ္လိုက္တာပါ..။ ဆိုင္ဖြင့္ဖို႔ကလည္း လိုေသးတယ္ ျပီးေတာ့ Practice ေတာင္မလုပ္ျဖစ္တာ ၾကာျပီ...။ အိမ္မွာ French Press တို႔ Vietnam Phin တို႔ Mister Clever တို႔လို အလြယ္တကူႏွပ္ေသာက္လို႔ရတဲ႔ ေကာ္ဖီမ်ိဳးပဲလုပ္ျဖစ္ေနတာ..။ Espresso စက္က်ေတာ့ အိမ္သံုး one group ဆယ္သိန္းေအာက္ ၀ယ္ဖို႔စဥ္းစားေနေပမယ့္ မ၀ယ္ျဖစ္ေသးတာ အဲဒါေလးရွိေနရင္ေတာ့ Milk foam ရိုက္တာေတြ latte art ေတြကို က်င့္ေနလို႔ရတယ္..။ သင္တန္းဆင္းခဲ႔တဲ႔ WTC ကိုလည္း မေရာက္ျဖစ္တာၾကာလွေပ့ါ..။ အဲလိုေတြ ဘာေတြကို အလုပ္ရႈပ္ေနမွန္းမသိ...။ 


 Automatic Coffee Grinder



ကမၻာမွာ ေကာ္ဖီေစ့ကိုစတင္ေတြ႔ရွိတာ အီသီယိုးပီးယားႏိုင္ငံက ဆိတ္ေက်ာင္းသားေလး Kaldi ပဲျဖစ္တယ္..။ ေကာ္ဖီလို႔ နာမည္ေပၚေပါက္လာတာကေတာ့ က်ဴးလစ္ပန္းေတြ ပြင့္တဲ႔ ေဟာ္လန္(နယ္သာလန္)ႏိုင္ငံ ကျဖစ္တယ္...။

ကမၻာမွာ ေစ်းအၾကီးဆံုးနဲ႔ အေကာင္းဆံုးေကာ္ဖီေလးမိ်ိဳးကေတာ့..
1. Jamaica Blue Mountain 
2. Hawaii Conna
3. Yemen mocha Matahari
4. Panama Geisha

ေကာ္ဖီေစ့ေတြကို အေျခာက္ခံတဲ႔နည္းႏွစ္နည္းကေတာ့ ေရနဲ႔စက္နဲ႔ ေပါင္းျပီးအေျခာက္ခံတဲ႔နည္းနဲ႔ သဘာ၀ေနလွန္းျပီးအေျခာက္ခံတဲ႔နည္းတို႔ပဲျဖစ္တယ္...။ ေကာ္ဖီမွာ အမ်ိဳးအစားႏွစ္မ်ိဳးရွိတယ္ Arabica နဲ႔ Robusta ။ Arabica ကေတာ့ အရည္အေသြးေကာင္းတဲ႔ ေကာ္ဖီျဖစ္ျပီး အျမင့္ေပ 1000 ကေန 1700 အတြင္းေပါက္တဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့ေတြျဖစ္ပါတယ္...။ ရာသီဥတု (ေန ေလ မိုး) သံုးမ်ိဳး ညီမွ်စြာရမယ္ဆိုရင္ေတာ့ အေကာင္းဆံုးေကာ္ဖီကိုရပါတယ္...။ Robusta က အခါးဖက္မ်ားျပီး အျမင့္ေပ 800 အတြင္းစိုက္ႏိုင္ပါတယ္...။ ျမန္မာျပည္မွာဆို ေတာင္ၾကီး ရြာငံရြာမွာ စိုက္ပ်ိဳးၾကပါတယ္..။ သူ႔ကိုေတာ့ 3in1 ေကာ္ဖီမစ္ထုတ္တဲ႔အခါ သံုးပါတယ္..။

အခြံခြာျပီးသားေကာ္ဖီေစ့ကိုေတာ့ Green Bean လို႔ေခၚျပီး ေလွာ္ျပီးသားကိုေတာ့ coffee bean အလံုးလိုက္ေလးေတြကိုေတာ့ Pea Berry လို႔ေခၚပါတယ္..။
 


Milk foam picture


Espresso ရဲ႔ အရသာမွာ ခ်ိဳ ခါး ခ်ဥ္ ခံစားမႈဆိုျပီး ေလးမ်ိဳးရွိတယ္...။ Espresso စက္ကေနက်လာတဲ႔ ေကာ္ဖီအေရာင္ဟာ ေရႊေရာင္ျဖစ္ေနရပါမယ္...။ ဒီလိုမွမဟုတ္ဘဲ က်လာတဲ႔ေကာ္ဖီအေရာင္က ျဖဴဆုတ္ဆုတ္ မဲညစ္ညစ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေကာ္ဖီအမ်ိဳးအစား ညံ့လို႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္...။



 Shaker


 Coffee Tamper


Coffee Tamper ဆိုတာ ကၽြန္မတို႔ Espresso ေကာ္ဖီႏွပ္ေတာ့မယ္ဆိုရင္ One shot သို႔မဟုတ္ Two Shot ခြက္ထဲကို ေကာ္ဖီမႈန္႔ေတြထည့္ျပီး ဒီ Tamper ေလးနဲ႔မ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ဖိေပးရတယ္...။ ဖိတဲ႔အခါမွာလည္း ကိုယ္ရဲ႕၀ိတ္ 28ေပါင္ေလာက္ထိမွန္္းျပီးဖိေပးရတယ္ ...။ Tamper ဖိအားမ်ားသြားရင္လည္း ေကာ္ဖီမႈန္႔ေတြက အရမ္းက်စ္ျပီး စက္ထဲထည့္တဲ႔အခါ ေရမက်ေတာ့ဘူး က်လာတဲ႔အရည္က ခ်ိန္ထားတဲ႔ စကၠန္႔ထက္ပိုသြားေတာ့ အဲဒီေကာ္ဖီက ပိုခါးျပီး အရည္ကလည္း မဲညစ္ညစ္ၾကီးျဖစ္ေနတတ္တယ္..။ ဒါေၾကာင့္ ေရႊအိုေရာင္သန္းတဲ႔ Espresso ေကာင္းေကာင္း တစ္ခြက္ထြက္လာဖို႔က သူနဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ လိုအပ္ခ်က္ေတြအားလံုး Balance ညီေနမွရတာ...။ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္ရဖို႔ တစ္က်ိဳက္ေမာ့ေသာက္ဖို႔ ဘယ္ေလာက္ခက္ခဲလဲဆိုတာ ကိုယ္တိုင္လက္ေတြ႔ လုပ္ၾကည့္ေတ့ာမွနားလည္တာ...။




Aluminum  Cream gun


ခရမ္ဂန္းဆိုတာ Topping cream ေတြကို၀ယ္လာျပီး ဒီဗူးေလးထဲထည့္  Espresso Con Panna တို႔ Ice Mocha တုိ႔  Ice Caramel Mocha coffee တို႔ ေဖ်ာ္တဲ႔အခါ အေပၚကေန ခရင္မ္အျမႈပ္ေလးကို ထိန္းျပီးထည့္ေပးရတယ္ ပန္းပြင့္ပံုေလးလွလွပပျဖစ္ေအာင္ေပါ့ ျပီးေတာ့မွ ေခ်ာကလက္အရည္တို႔ Caramel တို႔နဲ႔ အေပၚကေန ထပ္ျပီးအလွဆင္ေပးရတာ...။ အဲဒီဗူးေလးကို အျမႈပ္လွလွပပထြက္ေအာင္ ကၽြန္မေတာ့က်င့္ရဦးမွာ မလြယ္ဘူးေလ..။



 
 Knock Box

Espresso စက္ကေနႏွပ္ျပီးသားေကာ္ဖီမႈန္ေတြကို Knock Box ရဲ႔ တန္းေလးမွာေခါက္ျပီး သြန္ပစ္ရတယ္...။ အဲဒီေကာ္ဖီဖတ္ေတြကို လက္ေတြ ေျခေထာက္ေတြ ကိုယ္ခႏၶာ Scrub လုပ္တဲ႔ ေနရာမွာသိပ္ေကာင္းတယ္...။ အသားေတြၾကည္ျပီး ေခ်ာမြတ္ေနေရာ...။ ကၽြန္မဆို သင္တန္းတက္တုန္းက အျမဲေတာင္းေတာင္းသြားတတ္တယ္...။ ေနာက္ျပီး အဲဒီေကာ္ဖီဖတ္ေတြကို အေျခာက္ခံျပီး ပိတ္သားအိတ္ကေလးနဲ႔ထည့္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားရင္လည္း အနံ႔စုပ္ပါတယ္...။



 French Press


ဒီ French Press အိုးေလးေတြကိုေတာ့ ေကာ္ဖီၾကိဳက္တဲ႔ အိမ္တိုင္း ၀ယ္ထားၾကတာမ်ားပါတယ္...။ ေကာ္ဖီမႏွပ္လည္း သူ႔ကို လက္ဖက္ေျခာက္ႏွပ္ျပီး ေရေႏြးၾကမ္းအိုးလုပ္လို႔ရေသးတယ္...။



 
Mr  Clever


Mr Clever Hand Drip ကေတာ့ စူပါမားကတ္ေတြမွာ၀ယ္လို႔ရတယ္ ...။ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ႔ ေကာ္ဖီမႈန္႔နဲ႔ အိမ္မွာအလြယ္တကူႏွပ္ႏိုင္ပါတယ္...။ ေစ်းၾကီးတာကေတာ့ Hand Drip လုပ္မယ့္ ေသးသြယ္တဲ႔ ႏႈတ္သီးေကာက္ေကာက္ေလးပါတဲ႔ ေရေႏြးခရားပါပဲ...။ တအိုးကို ငါးေသာင္းေလာက္ ေပးရတယ္...။ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္ရ အရင္းႏွီးဘယ္ေလာက္မ်ားလဲ...။ ေကာ္ဖီဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ သံုးေထာင္ သံုးေထာင္ငါးရာေပးရတယ္ဆုိတာ ေကာ္ဖီအေၾကာင္းေကာင္းေကာင္းသိမွပဲ ထိုက္တန္တဲ႔သူ႔ရဲ႔ တန္ဖိုးကိုနားလည္ႏို္င္တာ..။


Cold Dripper or Dutch Coffee

ကၽြန္မသင္တန္းတက္ခဲ႔တဲ႔ WTC မွာ  Dutch ေကာ္ဖီလည္း ေရာင္းရတယ္...။ သူက အေပၚမွာျပထားတဲ႔ ပံုထဲကလိုပဲ ေကာ္ဖီတစ္အိုးရဖို႔ အစက္ခ်ရတာ 8နာရီေလာက္အခ်ိန္ေပးရတယ္...။ အဲဒီကရလာတဲ႔ ေကာ္ဖီရည္ကို ေရခဲေလးထည့္ေသာက္ တျခားဘာမွထည့္စရာမလို ေကာ္ဖီအရသာေလးက လံုး၀မခါး မခ်ဥ္ဘဲ ဆိမ္႔ေမႊးေအး...။



 Vietnam Phin Coffee

Vietnam Phin ကေတာ့ နဲနဲျပင္းတယ္...။ သူ႔ေကာ္ဖီအေရာင္ကမဲနက္ျပီး အခါးဖက္မ်ားတယ္ ဒါေၾကာင့္သူတို႔တစ္ခြက္ေဖ်ာ္ရင္ ႏို႔ဆီအမ်ားၾကီးထည့္ေဖ်ာ္ၾကတယ္...။ သူ႔အရသာက ခါးလည္းခါး ခ်ိဳလည္းခ်ိဳတယ္ အားသာခ်က္ကေတာ့ အနံ႔ကသိပ္ေမႊးေတာ့ သူ႔အနံ႔ရရင္ကိုပဲ ေသာက္ခ်င္စိတ္ကို မထိန္းႏိုင္ၾကေတာ့တာ သူကအဲလိုေတာ့ ဆြဲေဆာင္အားေကာင္းတယ္...။ မႏွစ္က ကၽြန္မတို႔ ဗီယက္နမ္ ဟိုခ်ီမင္းသြားလည္ၾကတုန္းက သူတို႔ေကာ္ဖီက လမ္းေဘးဆိုင္ေသးေသးေလးေတာင္ လူမ်ားတယ္...။ ျဖတ္သြားတာနဲ႔တင္ ေမႊးေနတာ...။ ကၽြန္မတို႔တည္းတဲ႔ ဟိုတယ္ေဘးနားက အိမ္ဆိုင္ေလးမွာ အဖိုးၾကီးတစ္ေယာက္ႏွပ္တဲ႔ ေကာ္ဖီေလးတစ္ခြက္ေသာက္ခဲ႔ရေသးတယ္..။ ငယ္ငယ္တုန္းက ေသာက္ဖူးခဲ႔တဲ႔ အိမ္ဆိုင္ေတြက လက္ဖက္ရည္ေကာ္ဖီႏွပ္နည္းေလးအတိုင္းပဲ ေရစစ္အရွည္ေလးနဲ႔ ေၾကြရည္သုတ္ခရားနဲ႔ႏွပ္တာ...။



 Syphon


ဒီေကာ္ဖီေလးကိုေတာ့ ဆုိင္ေတြမွာ သိပ္မွာေသာက္ေလ့မရွိၾကဘူးထင္တယ္ ...။ မေတြ႔ဖူးေသးဘူး...။ အမွန္ေတာ့ တႏိုင္ငံနဲ႔တႏိုင္ငံ လူမ်ိဳးဘာသာကြဲျပားသြားျပီး ေကာ္ဖီႏွပ္ေသာက္တဲ႔ နည္းေတြကြဲသြား တာပါပဲ..။



 Cold Dripper



Cold Dripper ကိုေတာ့ Dutch ေကာ္ဖီလို ရွစ္နာရီလည္းေစာင့္စရာမလုိဘဲ တခါတည္း ေရခဲကို ေရစစ္မွာထည့္ျပီး 82 နဲ႔ 92ဒီဂရီၾကားကမွာရွိတဲ႔  ေရဆူနဲ႔ေလာင္းျပီးႏွပ္ရတာမ်ိဳး...။ သူလည္းေသာက္လို႔ေကာင္းတယ္..။ ေရေႏြးခရားနဲ႔ေလာင္းခ်ရမယ့္ အေနအထားက ေကာ္ဖီခြက္နဲ႔ ခရား 2.5 စင္တီမီတာအျမင့္အကြာမွာရွိရပါတယ္...။


Aero Press


တကယ္ေတာ့ Aero Press ဆိုတာ ခရီးေဆာင္ Espresso စက္အေသးစားေလးပါပဲ...။ ဒါကိုေတာ့ ပံုပဲျမင္ဖူးေသးတယ္... ။ အျပင္မွာမသံုးဖူးေသးဘူး...။ 



Ibrik Coffee


Ibrik coffee ေလးက မီးဖိုေပၚအဲလိုအိုးေလးနဲ႔ သၾကားေလးထည့္ျပီး က်ဳိရတာ...။ က်ိဳရတာလို႔ေျပာရမွာပဲ သူကႏွပ္တာမဟုတ္ဘူး...။ အိုးေလးက လက္ကိုင္ေလးနဲ႔ ေၾကးနီနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔အိုး...။



Moka Coffee Pot


ေကာ္ဖီႏွပ္နီးမ်ိဳးစံုထဲမွာ မီးဖိုေပးတိုက္ရိုက္က်ိဳရတာ Ibrik coffee ျပီးရင္ မိုခါးေကာ္ဖီပဲ...။ ကၽြန္မတို႔ ျမန္မာေကာ္ဖီမႈန္႔ကို ဒန္ခြက္ၾကီးထဲႏွပ္ေသာက္ရတာနဲ႔ေတာင္တူေသးတယ္...။ အနယ္ပါတယ္ေလ...။ ေရ 300 ml ေကာ္ဖီ 20g နဲ႔ Cocoa မႈန္႔တစ္ဇြန္းကို မီးေအးေအးေလးနဲ႔တည္ျပီး ေရဆူလာတာနဲ႔ ခနေစာင့္ျပီး မီးပိတ္လိုက္ပါ ဇြန္းနဲ႔ အနယ္ေတြကိုဖယ္ျပီး ခြက္ထဲေလာင္းထည့္ ႏို႔ foam ရိုက္ထားတာနဲ႔ latte art ေလာင္းလုိက္ရင္ ရျပီ...။


Filter Style Grinder


 Cleaning Equipment




 

Milk Temperature


 Coffee Power Weight Skill

၀ိတ္ခ်ိန္စက္ကေလးကေတာ့ မုန္႔လုပ္မွမဟုတ္ဘူး ေကာ္ဖီအတြက္လည္း သံုးရတယ္...။ အဓိကက ေကာ္ဖီမႈန္႔ခ်ိန္တဲ႔ေနရာေတြမွာနဲ႔ Hand Drip ေတြမွာသံုးရတယ္...။


Blander

Blander ကေတာ့ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္နဲ႔ ေကာ္ဖီအေအးေတြအတြက္သံုးရတာပါ...။ သူက ေရခဲကိုလည္းေၾကေအာင္ၾကိတ္ႏိုင္ေတာ့ Smoothies အတြက္ အဓိကက်တယ္...။ ကၽြန္မတို႔အေအးေတြမွာ သံုးမယ့္ Surgar Syrup ကို ရယ္ဒီမိတ္မ၀ယ္ခ်င္ရင္လည္း Blander နဲ႔ ကိုယ့္ဘာသာလုပ္လို႔ရတယ္...။ သၾကား 1500g ကို ေရေႏြး 750 လီတာနဲ႔ စက္ထဲ သၾကားေၾကတဲ႔အထိ ၾကိတ္လိုက္ရင္ ျမန္မာလိုအေခၚ သကာရည္ဆိုတာရျပီ...။


မိုးေငြ႔

1 comment:

စံပယ္ခ်ိဳ said...

ခ်ဥ္တဲ႔အရသာမၾကဳက္ဘူး ခါးသက္သက္ေလးပဲေသာက္ခ်င္လုိ႔၀င္လာတာေနာ္ ေက်းဇူးျပဳျပီးတခြက္ေလာက္