ပဲကပ္ေၾကာ္ဆိုတာ ကၽြန္မငယ္ငယ္ကတည္းက စားခဲ႔တဲ႔ ကၽြန္မရဲ႔ ေဖးဘရိတ္ မုန္႔တစ္ခု...။ ေကာက္ညွင္းဆန္ကို ၾကိတ္ျပီး အျပားေလးလုပ္ ကုလားပဲေစ့ေလးေတြကပ္ျပီး ေၾကာ္ရတဲ႔ အေၾကာ္... ရန္ကုန္မွာ ရိုးရိုး မုန္႔ဟင္းခါးထဲ ထည့္စားတဲ႔ ပဲေၾကာ္ကိုလည္း ပဲကပ္ေၾကာ္လို႔တခ်ိဳ႔ေခၚတတ္ၾကတယ္..။ တကယ္ေတာ့ ေကာက္ညွင္း မုန္႔သားေပ်ာ့ေပ်ာ့ေလးမွာ ပဲေလးကပ္ျပီးေၾကာ္ထားတာကမွ ပဲကပ္ေၾကာ္မုန္႔ စစ္စစ္..။
ကၽြန္မငယ္ငယ္တုန္းက ေမေမနဲ႔
ေစ်းလိုက္သြားရင္ ပဲကပ္ေၾကာ္နဲ႔ ေကာက္ညွင္းေပါငး္နဲ႔စားရတာကို သိပ္ၾကိဳဳက္တယ္...။ ေမေမက
ေစ်းထဲမွာ ေစ်းဆိုင္ခင္းျပီး ေဆးနဲ႔ အသံုးအေဆာင္ပစၥည္း အစံုေရာင္းတယ္..။ ကၽြန္မတို႔ရြာမွာ
ေစ်းဆိုင္ခန္းလို႔ဆိုေပမယ့္ ပ်ဥ္ခ်ပ္ၾကီးေတြခင္းထားတဲ႔ ကြပ္ပ်စ္ၾကီးေပၚမွာ တာလပတ္မိုးကာ
ခင္းျပီး ေစ်းခင္းေရာင္းရတာပါ အမိုးကေတာ့ သြပ္မိုးေပါ့..။ ကၽြန္မတို႔ ေစ်းဆိုင္ရဲ႔မ်က္ေစာင္းထိုးေလးမွာ
ေစ်းဆိုင္တစ္ခုရဲ႔နေဘးမွာ တန္းစီျပီး ၀ါးေတာင္းေလးေပၚ လင္ဗန္းတင္ျပီး ျမန္မာမုန္႔ေတြေရာင္းၾကတယ္..။
ရွမ္းျပည္ဆိုေတာ့ ျမန္မာမုန္႔လုပ္ေရာင္းတာက တပ္ထဲက ရဲေဘာ္မိန္းမေတြ ရဲေဘာ္ေဟာင္းရြာတစ္ရြာျဖစ္တဲ႔
အုပ္က်င္းရြာထဲက အေဒၚၾကီးေတြလုပ္ေရာင္းၾကတာ..။ သူတို႔လုပ္ေရာင္းၾကတာက ပဲကပ္ေၾကာ္၊ ဘိန္းမုန္႔၊
မုန္႔လက္ေကာက္၊ မုန္႔လုံးၾကီး၊ မုန္႔ၾကိဳးလိမ္တို႔ျဖစ္တယ္..။ အဲထဲက ပဲကပ္ေၾကာ္ကေတာ့
မိုင္ေဖးဘရိတ္ေပါ့...။ သူမ်ားေတြက ဒီတိုင္းစားတဲ႔မုန္႔ကို ကၽြန္မက ေကာက္ညွင္းေပါင္းပူပူေလးနဲ႔စားတယ္..။
ကၽြန္မတို႔ဆိုင္ေရ႔ွမွာက ေကာက္ညွင္းေပါင္း၊ ပဲေပါင္း၊ ငခ်ိပ္ေပါင္း၊ ေကာက္ညွင္းငွက္ေပ်ာ္ထုပ္၊
အုန္းႏို႔ေရာင္စံု ေက်ာက္ေက်ာမုန္႔ေတြ ေရာင္းတယ္..။ ကၽြန္မက အဲဆိုင္ကေန ေကာက္ညွင္းေပါင္းပူပူေလး
ဖက္နဲ႔ ႏွစ္ဆယ္ဖိုး၀ယ္ျပီး ပဲၾကပ္ေၾကာ္နဲ႔စားတတ္တယ္..။
ဒီမနက္ ပဲကပ္ေၾကာ္နဲ႔ လက္ဖက္ရည္၀ယ္ေသာက္ေတာ့ ငယ္ငယ္တုန္းက ရြာက ေစ်းထဲ၀ယ္စားခဲ႔တာေလးကို အမွတ္ရမိျပီး ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးကို ဓါတ္ပံုရိုက္ ဒီပို႔စ္ေလးေကာက္ေရးျဖစ္ေတာ့တာ..။ ရန္ကုန္ကပဲကပ္ေၾကာ္က ကၽြန္မငယ္ငယ္တုန္းကစားခဲ႔ဖူးတဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္နဲ႔မတူဘူး အရသာကအစ ပံုထြက္တာကအစေပါ့...။ ခုေခတ္အေၾကာ္သည္ေတြက အေၾကာ္ေပါင္းစံုကို ဒီဆီတစ္အိုးထဲနဲ႔ေၾကာ္ၾကေတာ့ တျခားအေၾကာ္အေၾကအမြေတြတူးျပီးလာကပ္တာတို႔ ဆီကို သံုးေလးငါးခါျပန္သံုးတာတို႔ေၾကာင့္ မုန္႔က ရုပ္ထြက္မေကာင္းေတာ့ဘဲ မဲညစ္ညစ္ျဖစ္ေနတာမိ်ဳးေလ...။ တကယ္ဆို ၀ယ္ေတာင္မစားသင့္တဲ႔ ထဲမွာ လမ္းေဘးအေၾကာ္ေတြလည္း ထိပ္ဆံုးကပါတာပါပဲ..။ ကိုယ္ေတြျမန္မာလူမိ်ဳးကလည္း ကိုယ့္စိတ္ကိုေျဖသိမ့္တတ္တဲ႔ေနရာမွာ ပထမတန္းစားမဟုတ္လား..။ တခါတေလ၀ယ္စားတာပဲေလ ဆိုတာမိ်ဳးနဲ႔ ေျဖသိမ္႔ျပီး စားတတ္ၾကတယ္...။ တခါတေလေတြမ်ားလာေတာ့ ဒုကၡနဲ႔လွလွေတြ႔တတ္ၾကတာမ်ိဳး...။ ကၽြန္မငယ္ငယ္ကစားဖူးခဲ႔တဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးက ရန္ကုန္မွာေၾကာ္ေရာင္းတာေလာက္ မၾကီးဘူး ေကာ္ဖီမတ္ခြက္ အ၀ေလာက္ေတာ့ရွိမယ္...။ ေကာက္ညွင္းဆန္ၾကိတ္ထားတာကို ဆားနဲ႔ဂ်င္းရည္ေလးညွစ္ထည့္ျပီး နယ္ထားလို႔ မုန္႔သားေလးက ေမႊးျပီးအရသာရွိေနတာ..ဆီကလည္း ဆီသန္႔တာမို႔ မုန္႔က ဘာအမႈန္အမႊားမွ ကပ္မေနပဲ အေရာင္ေလးလွေနေရာ...။ အျမင္လည္းလွ အရသာလည္းေကာင္း...။
ပဲကပ္ေၾကာ္က ေဖးဘရိတ္ဆိုျပီး တျခားမုန္႔မစားဘူး မၾကိဳက္ဘူးလို႔မထင္ပါနဲ႔ အကုန္စားပါတယ္...။ အဲတုန္းက ဘိန္းမုန္႔ဆို ကၽြန္မတို႔အခုရန္ကုန္မွာေရာင္းသလို ေသးေသး၀ိုင္း၀ိုင္းအခ်ပ္ေလးေတြ မဟုတ္ဘူးရွင့္...။ ဗန္းလိုက္ဖုတ္ထားတဲ႔ ဘိန္းမုန္႔ထူထူ ပြပြေတြ သိပ္ေကာင္းတာပဲ...။ အဲဒါကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ညွပ္ညွပ္ျပီး အုန္းသီးဆံဖတ္ေလးျဖဴး စကၠဴအိပ္ေလးနဲ႔ ထည့္ေပးတာ ..။ ခုလည္းမုန္႔ေတြကို ပလပ္စတစ္အိပ္အစား ငွက္ေပ်ာဖက္ေတြ စကၠဴေတြကို သံုးေစ့ခ်င္တယ္...။ ပတ္၀န္းက်င္ညစ္ညမ္းမႈပေပ်ာက္ေရးဆိုတဲ႔ စိတ္ဓါတ္ေ္လးရွိၾကရင္သိပ္ေကာင္းမွာပဲလို႔ စိတ္ကူးပဲယဥ္ပါရေစ...။ ဘိန္းမုန္႔ျပီးရင္ မုန္႔လံုးၾကီးလည္းသိပ္ေကာင္း..။ ဘာမေကာင္းတာမ်ား က်န္ေသးလဲလို႔မေမးနဲ႔...။ မုန္႔လံုးၾကီးတစ္လံုးက လက္သီးဆုပ္ေလာက္ၾကီးတယ္ ေကာက္ညွင္းမုန္႔သားက တစ္ညသိပ္ျပီး ၾကိတ္ထားတဲ႔မုန္႔သားမို႔ ခ်ဥ္တဲ႔အရသာေလးပါရျပီးအထဲက အုန္းယိုေလးထည့္ထားတာ ခ်ိဳေမႊးလို႔...။ ညဖက္ကၽြန္မတို႔ စစ္တပ္ထဲ ရုပ္ရွင္ပိတ္ကားၾကီးျပတဲ႔ခ်ိန္ဆို တပ္ထဲက အေဒၚၾကီးေတြလာေရာင္းတဲ႔ မုန္႔လံုးၾကီးကို ရုပ္ရွင္ၾကည့္တိုင္း ၀ယ္စားတတ္တာလည္း အမွတ္ရမိတယ္....။ (အျဖဴအမဲျမန္မာရုပ္ရွင္ကား+မုန္႔လံုးၾကီးေၾကာ္) အဲလို ကေဘးဘ၀ memory ထဲ အတြဲလိုက္မွတ္ထားမိတယ္။
ငယ္ငယ္တုန္းက ေစ်းလိုက္သြားရင္ မနက္စာမုန္႔ကို တစ္ေန႔တစ္မ်ိဳး၀ယ္စားတတ္တာ အထပ္တစ္ရာ(ပလာတာ)ကို ႏို႔ဆီဆမ္းျပီး လက္ဖက္ရည္နဲ႔ေသာက္တယ္.. အီၾကာေကြးနဲ႔ လက္ဖက္ရည္နဲ႔ေသာက္တယ္ ။ အဲတုန္းက လက္ဖက္ရည္ဟာ အခ်ိဳေျခာက္စစ္စစ္ေမႊးျမျမကို ႏို႔ဆီနဲ႔ပဲေဖ်ာ္တာ သိပ္ေကာင္းပဲ..။ ခုေခတ္ေတာ့ ႏို႔စိမ္းေတြဘာေတြထည့္ေတာ့ လက္ဖက္ရည္ အရသာစစ္စစ္ကို မရေတာ့ဘူး...။ ကၽြန္မဆို ငယ္တုန္းက ေသာက္ခဲ႔တဲ႔အရသာမ်ိဳးရခ်င္လို႔ လက္ဖက္ရည္တစ္ခါ မွာေသာက္ရင္ ႏို႔စိမ္း မထည့္ခိုင္းဘဲ ႏို႔ဆီနဲ႔ပဲေဖ်ာ္ေပးလို႔မွာေပမယ့္ အရင္တုန္းက လက္ဖက္ရည္အခ်ိဳေျခာက္နံ႔ေမႊးတဲ႔ အရသာမိ်ဳးမရေတာ့ဘူး...။ ေခတ္ရဲ႔ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲမႈၾကီးက လူထုတစ္ရပ္လံုးရဲ႔ က်န္းမာေရးကို ထိုးႏွက္တိုက္ခိုက္လာတာ တကယ္စိတ္မေကာင္းစရာပါပဲ..။ ဒီေတာ့ ကိုယ့္က်န္းမာေရးအတြက္ အသက္ရွည္ရွည္ က်န္းက်န္းမာမာေနသြားႏိုင္ဖို႔ အစားအေသာက္ေတြကို အထူးတလည္ ဂရုစိုက္စားေသာက္ သင့္တယ္လို႔ အၾကံေပးပါရေစ..။ ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ေအာဂင္းနစ္ေတြကိုပဲေရြးစားပါ ဆီေကာင္းေကာင္းေတြပဲ သံုးၾကပါလို႔...။ အုန္းဆီဟာလည္း လူ႔ခႏၶာအတြက္ အက်ိဳးရွိေၾကာင္းဖတ္ထားရလို႔ အုန္းဆီအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာမ်ားကို ေရးပါဦးမယ္...။
မုိးေငြ႕
2 comments:
အေၾကာ္ေၾကာ္တုုိင္းအဲဒါေလးေၾကာ္အုုန္းမယ္ဆုုိေတးထားတာ
ဒီေန ့ထိေတာ့အေကာင္အထည္မေပၚေသးဘူးမုုိးေငြ ့ေရ...
အုုိင္အိုုရာ
အေၾကာ္ေၾကာ္စားတုုိင္းပဲကပ္ေၾကာ္ကိုုေၾကာ္စားအုုန္းမယ္ဆုုိျပီး
ေတးေတးထားတာ
ခုုထိေတာ့အေကာင္အထည္မေပၚေသးဘူးမုုိးေငြ ့ေရ..
အုုိင္အိုုရာ
Post a Comment