
ရွမ္းမုန္႔တီကို ျပီးခဲ႔တဲ႔ မတ္လ ေတာင္ၾကီးသြားလည္ေတာ့ သူငယ္ခ်င္းရဲ႔ အစ္မခ်က္ေကၽြးလိုက္တာကို ဖဘမွာတင္တုန္းက မၾကီးေရႊ႔စင္က ခ်က္နည္းေလးတင္ပါဦးလို႔ ေကာ္မန္႔မွာလာေရးသြားတာေတြ႔ေတာ့ ဘေလာ့ဂ္မွာတင္ဦးမွပါလို႔ စဥ္းစားထားေပမယ့္ တျခားပို႔စ္ေတြတင္ရင္းနဲ႔ေမ႔ေနခဲ႔တာ...ဒီေန႔ဖဘမွာ အဲဒီပံုေလးျပန္တက္လာေတာ့မွ သတိရတယ္...။
တကယ္တမ္း ရွမ္းမုန္႔တီအတြက္သံုးတဲ႔ မုန္႔ဖတ္က က်မတို႔ရွမ္းျပည္မွာဆို အဲဒီနန္းၾကီးဖတ္ကိုမသံုးပါဘူး မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ကိုပဲ ဒီမွာထက္အမွ်င္ပိုၾကီးတဲ႔ မုန္႔ဖတ္ကိုသံုးတာပါ...။ ရွမ္းမုန္႔တီကို ရွမ္းလိုေတာ့ ေခါက္ဆင္က်ိမ္းလို႔ေခၚတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ က်ိဳင္းတံုမွာ စားၾကတာမ်ားတယ္...။ က်မတို႔ တာေလ တာခ်ီလိတ္ဖက္မွာေတာ့ လုပ္ေရာင္းတာမေတြ႔ရဘူး...။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းနဲ႔ အကုန္အတူတူပါပဲ...။ ထည့္စားရတဲ႔ မုန္႔ဖတ္ေလးပဲကြာသြားတာေလ...။ ဆယ္ေယာက္စာစားႏိုင္မယ့္ ရွမ္းမုန္႔တီ အခ်ိဳးအစားေလးကို ေျပာျပပါမယ္...။
၁) ၀က္(သို႔)ၾကက္သား 75က်ပ္သား (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
၂) ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္ပိႆာ(ပါးပါးလီွး သို႔ ေလးျခမ္းခြဲျပီး ဆားနဲ႔ျပဳတ္ထား)
၃) ၾကက္သြန္နီအလတ္စား ဆယ္လံုး (ပါးပါးလွီး)
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ ခုႏွစ္မႊာ (ေထာင္းထား)
၅) ပဲပုပ္ ႏွစ္ခ်ပ္( မီးကင္ သို႔ ဆီနဲ႔ေၾကာ္ျပီးေထာင္းထား)
၆) ပဲေသြး သို႔ ဘဲေသြးခဲ (ၾကိဳက္သေလာက္)
ရ) ပဲဆီသန္႔ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
၈) မုန္႔တီဖတ္ တစ္ပိႆာ
၉) အရိုးျပဳတ္ရည္တစ္အိုး
၁၀) ရွမ္းနံနံ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မွိတ္ ပဲပင္ေပါက္ ေရႊပဲရြက္ သံပုရာသီး
၁၁) လက္ပံပြင့္ေျခာက္ (ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထား)
၁၂)ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ (ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ျပီးေၾကာ္ထား)
ေစ်းထဲက၀ယ္လာတဲ႔ မုန္႔ဖတ္ကိုစလံုထဲထည့္ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မွိတ္နဲ႔ က်န္တဲ႕အရြက္ေတြကို ေဆးေၾကာလွီးျဖတ္ျပီး သံပုရာသီးစိပ္ အဆင္သင့္လုပ္ျပီးျပီဆို... ဟင္းစခ်က္ပါမယ္...။ ဒယ္ထဲကို ဆီထည့္ျပီး ပူလာရင္ လွီးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္နီကိုအရင္ဦးဆံုးဆီသတ္ပါမယ္...။ ၾကက္သြန္နီ အေရာင္ေလး စေျပာင္းလာမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာကိုထည့္မယ္...။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္မထည့္တာက ၾကက္သြန္နီမက်က္ခင္မွာ တူးသြားမွာစိုးလို႔ပါ...။ ၾကက္သြန္ျဖဴေရာအနီေရာ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာတာနဲ႔ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႔အစပ္နဲ႔ အေရာင္လိုသေလာက္ထည့္ နႏြင္းမႈန္႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ေမႊျပီးရင္ စင္းထားတဲ႔အသား ထည့္ေၾကာ္ပါမယ္...။ အသားေရေျခာက္ျပီးမွ ေထာင္းထားတဲ႔ ပဲပုပ္န႔ဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္မယ္။ (ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒီအတိုင္းပါးပါးလွီးထားတဲ႔ အစိမ္းကိုထည့္တာထက္ ျပဳတ္ထားတာထည့္ရင္ပိုေကာင္းတယ္ အဖတ္ေတြေက်ေအာင္ သိပ္မေမႊရေတာ့ဘူးေပါ့...။ မိုင္ခရိုေ၀့ရွိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြကို ဓါနဲ႔မျပတ္ေအာင္ ကန္႔လန္႔ႏွစ္ခ်က္လီွးျပီး ငါးမိနစ္ေလာက္လွည့္လိုက္ရင္ အခြံခြာျပီး ဓါးနဲ႔ႏုတ္ႏုတ္စင္းလိုက္ အဲဒါပိုအဆင္ေျပတယ္)။ ဆားနဲ႔ အရသာမႈန္႔ထည့္ျပီးရင္ ဟင္းအိုးကို မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ နာရီ၀က္ေလာက္ မီးေျမွ့ေျမွ့ေလးနဲ႔ ႏွပ္ထားလိုက္ ။ ဆီျပန္တဲ႔အထိထားရင္ ေနာက္ေန႔ထိထားစားလဲရတာေပါ့...။ ဟင္းအိုးရေတာ့မွ ပဲေသြးခဲေလးေတြကို ေလးေတာင့္တံုးေလးေတြ တုံးျပီးထည့္လိုက္ ဒါဆိုရျပီ..။
ဟင္းအိုးက်က္သြားရင္ မုန္႔တီပြဲျပင္လို႔ရျပီ....။ ေအာ္...အရိုးျပဳတ္ရည္တစ္အိုးတည္ထားရမယ္ေနာ္...။ ေနာက္ မုန္ဖတ္နဲ႔အရြက္ေတြကို စိမ္းနံ႔မရေအာင္ ေရဆူတစ္အိုးမွာ ခနေလးေရေႏြးေဖ်ာေပးရမယ္...။ စားမယ့္ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဖတ္ လက္ပံပြင့္ျပဳတ္ ပဲပင္ေပါက္ ေရႊပဲရြက္ထည့္ျပီး ေရေႏြးဆူဆူကို ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းနဲ႔ခပ္ျပီး ပန္းကန္ထဲေလာင္းထည့္ ျပီးျပန္သြန္ခ် အဲဒါမ်ိဳး ႏွစ္ခါလုပ္ရင္ရျပီ...။ ျပီးမွ ဟင္းႏွစ္ခပ္ထည့္ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မွိတ္ျဖဴး ငရုတ္သီးေၾကာ္ထည့္ သံပုရာသီးညွစ္ျပီးရင္ အရိုးျပဳတ္ရည္ေလးေလာင္းထည့္လိုက္ စားလို႔ရျပီ။ အေပါ့အငံေတာ့ျမည္းျပီး လုိသလိုထပ္ထည့္ပါ...။ ေရးရင္ ျပန္ေတာင္စားခ်င္လာျပီ...။
မိုးေငြ႕
တကယ္တမ္း ရွမ္းမုန္႔တီအတြက္သံုးတဲ႔ မုန္႔ဖတ္က က်မတို႔ရွမ္းျပည္မွာဆို အဲဒီနန္းၾကီးဖတ္ကိုမသံုးပါဘူး မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ကိုပဲ ဒီမွာထက္အမွ်င္ပိုၾကီးတဲ႔ မုန္႔ဖတ္ကိုသံုးတာပါ...။ ရွမ္းမုန္႔တီကို ရွမ္းလိုေတာ့ ေခါက္ဆင္က်ိမ္းလို႔ေခၚတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ က်ိဳင္းတံုမွာ စားၾကတာမ်ားတယ္...။ က်မတို႔ တာေလ တာခ်ီလိတ္ဖက္မွာေတာ့ လုပ္ေရာင္းတာမေတြ႔ရဘူး...။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းနဲ႔ အကုန္အတူတူပါပဲ...။ ထည့္စားရတဲ႔ မုန္႔ဖတ္ေလးပဲကြာသြားတာေလ...။ ဆယ္ေယာက္စာစားႏိုင္မယ့္ ရွမ္းမုန္႔တီ အခ်ိဳးအစားေလးကို ေျပာျပပါမယ္...။
၁) ၀က္(သို႔)ၾကက္သား 75က်ပ္သား (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
၂) ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္ပိႆာ(ပါးပါးလီွး သို႔ ေလးျခမ္းခြဲျပီး ဆားနဲ႔ျပဳတ္ထား)
၃) ၾကက္သြန္နီအလတ္စား ဆယ္လံုး (ပါးပါးလွီး)
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ ခုႏွစ္မႊာ (ေထာင္းထား)
၅) ပဲပုပ္ ႏွစ္ခ်ပ္( မီးကင္ သို႔ ဆီနဲ႔ေၾကာ္ျပီးေထာင္းထား)
၆) ပဲေသြး သို႔ ဘဲေသြးခဲ (ၾကိဳက္သေလာက္)
ရ) ပဲဆီသန္႔ ႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
၈) မုန္႔တီဖတ္ တစ္ပိႆာ
၉) အရိုးျပဳတ္ရည္တစ္အိုး
၁၀) ရွမ္းနံနံ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မွိတ္ ပဲပင္ေပါက္ ေရႊပဲရြက္ သံပုရာသီး
၁၁) လက္ပံပြင့္ေျခာက္ (ႏူးေအာင္ျပဳတ္ထား)
၁၂)ငရုတ္သီးအက်က္မႈန္႔ (ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ျပီးေၾကာ္ထား)
ေစ်းထဲက၀ယ္လာတဲ႔ မုန္႔ဖတ္ကိုစလံုထဲထည့္ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မွိတ္နဲ႔ က်န္တဲ႕အရြက္ေတြကို ေဆးေၾကာလွီးျဖတ္ျပီး သံပုရာသီးစိပ္ အဆင္သင့္လုပ္ျပီးျပီဆို... ဟင္းစခ်က္ပါမယ္...။ ဒယ္ထဲကို ဆီထည့္ျပီး ပူလာရင္ လွီးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္နီကိုအရင္ဦးဆံုးဆီသတ္ပါမယ္...။ ၾကက္သြန္နီ အေရာင္ေလး စေျပာင္းလာမွ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းထားတာကိုထည့္မယ္...။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အရင္မထည့္တာက ၾကက္သြန္နီမက်က္ခင္မွာ တူးသြားမွာစိုးလို႔ပါ...။ ၾကက္သြန္ျဖဴေရာအနီေရာ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာတာနဲ႔ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႔အစပ္နဲ႔ အေရာင္လိုသေလာက္ထည့္ နႏြင္းမႈန္႔လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းထည့္ေမႊျပီးရင္ စင္းထားတဲ႔အသား ထည့္ေၾကာ္ပါမယ္...။ အသားေရေျခာက္ျပီးမွ ေထာင္းထားတဲ႔ ပဲပုပ္န႔ဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္မယ္။ (ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဒီအတိုင္းပါးပါးလွီးထားတဲ႔ အစိမ္းကိုထည့္တာထက္ ျပဳတ္ထားတာထည့္ရင္ပိုေကာင္းတယ္ အဖတ္ေတြေက်ေအာင္ သိပ္မေမႊရေတာ့ဘူးေပါ့...။ မိုင္ခရိုေ၀့ရွိရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြကို ဓါနဲ႔မျပတ္ေအာင္ ကန္႔လန္႔ႏွစ္ခ်က္လီွးျပီး ငါးမိနစ္ေလာက္လွည့္လိုက္ရင္ အခြံခြာျပီး ဓါးနဲ႔ႏုတ္ႏုတ္စင္းလိုက္ အဲဒါပိုအဆင္ေျပတယ္)။ ဆားနဲ႔ အရသာမႈန္႔ထည့္ျပီးရင္ ဟင္းအိုးကို မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ နာရီ၀က္ေလာက္ မီးေျမွ့ေျမွ့ေလးနဲ႔ ႏွပ္ထားလိုက္ ။ ဆီျပန္တဲ႔အထိထားရင္ ေနာက္ေန႔ထိထားစားလဲရတာေပါ့...။ ဟင္းအိုးရေတာ့မွ ပဲေသြးခဲေလးေတြကို ေလးေတာင့္တံုးေလးေတြ တုံးျပီးထည့္လိုက္ ဒါဆိုရျပီ..။
ဟင္းအိုးက်က္သြားရင္ မုန္႔တီပြဲျပင္လို႔ရျပီ....။ ေအာ္...အရိုးျပဳတ္ရည္တစ္အိုးတည္ထားရမယ္ေနာ္...။ ေနာက္ မုန္ဖတ္နဲ႔အရြက္ေတြကို စိမ္းနံ႔မရေအာင္ ေရဆူတစ္အိုးမွာ ခနေလးေရေႏြးေဖ်ာေပးရမယ္...။ စားမယ့္ပန္းကန္ထဲ မုန္႔ဖတ္ လက္ပံပြင့္ျပဳတ္ ပဲပင္ေပါက္ ေရႊပဲရြက္ထည့္ျပီး ေရေႏြးဆူဆူကို ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းနဲ႔ခပ္ျပီး ပန္းကန္ထဲေလာင္းထည့္ ျပီးျပန္သြန္ခ် အဲဒါမ်ိဳး ႏွစ္ခါလုပ္ရင္ရျပီ...။ ျပီးမွ ဟင္းႏွစ္ခပ္ထည့္ နံနံပင္ ၾကက္သြန္မွိတ္ျဖဴး ငရုတ္သီးေၾကာ္ထည့္ သံပုရာသီးညွစ္ျပီးရင္ အရိုးျပဳတ္ရည္ေလးေလာင္းထည့္လိုက္ စားလို႔ရျပီ။ အေပါ့အငံေတာ့ျမည္းျပီး လုိသလိုထပ္ထည့္ပါ...။ ေရးရင္ ျပန္ေတာင္စားခ်င္လာျပီ...။
မိုးေငြ႕
13 comments:
စားခ်င္တယ္ အဲတာေတြကုိၾကိဳက္ၾကိဳက္
စားတတ္တာပဲသိတယ္ ခ်က္တတ္ဖူးရယ္
သြားရည္က်တယ္ ရွမ္းအစားေသာက္ေတြကုိႏွစ္သက္တယ္
အစားပုတ္
ေမာင္ဘႀကိဳင္
အားပါးတရစားခ်င္လိုက္တာဟယ္။
လက္ပံပြင့္ေတြနဲ ့....။
မိုးေငြ ့ေရ..က်မလည္းပဲပုပ္ကိုကင္ၿပီးေထာင္းထဲ့တယ္။
ဒီတခါျပန္ေတာ့အလွဳမွာခ်က္တတ္တဲ့အေဒၚ
ေျပာတာအစိမ္းလိုက္ထဲ့တာပိုေမႊးတယ္တဲ့။
ရွမ္းစာေတြၾကိဳက္တယ္
ညီမ မိုးေငြ႕ေရ
ေတာင္ႀကီးသြားလည္တုန္းက အမ်ဳိးေတြခ်က္ေကၽြးတာ အရမ္းစားလို႕ေကာင္းတယ္ အခုညီမ ေျပာတဲ႕ နည္းအတိုင္း လုပ္စားၾကည္႕မယ္
ေက်းေက်းေနာ္
လုပ္စားျဖစ္ရင္ ပို႕ေပးလိုက္မယ္ေနာ္
ခ်စ္တဲ႕
အမေရႊစင္
ညီမ မိုးေငြ႕ေရ
ေတာင္ႀကီးသြားလည္တုန္းက အမ်ဳိးေတြခ်က္ေကၽြးတာ အရမ္းစားလို႕ေကာင္းတယ္ အခုညီမ ေျပာတဲ႕ နည္းအတိုင္း လုပ္စားၾကည္႕မယ္
ေက်းေက်းေနာ္
လုပ္စားျဖစ္ရင္ ပို႕ေပးလိုက္မယ္ေနာ္
ခ်စ္တဲ႕
အမေရႊစင္
စာဖတ္ရင္းနဲ့ သြားရည္ေတာင္က်လာျပီ.....
သိပ္ႀကိဳက္တဲ့ အစားအစာထဲမွာ ပါတာေပါ့...
ခ်က္ေကၽြးရမယ္ေနာ္မမိုး။
ေက်ာ္ဖတ္ပလိုက္တယ္......ခ်က္ရမွာပ်င္းတယ္...၊စားပဲ
စားတတ္တာ....ကိုယ္ေတြက.....:)))))
ေတာ္လိုက္တဲ႕မမ... ညီမေလးေတာ့ ခ်က္တက္ဘူး....:):)
မုန္႕တီ၊ ျမီးရွည္ ဘာျဖစ္ျဖစ္ ဘယ္လိုခ်က္ခ်က္ အကုန္ၾကိဳက္တယ္။ အရြက္ေလးေတြထည္႕တာ ေညာင္ခ်ဥ္ရြက္ျပဳတ္ေလးေတြ ထည္႕တာ အဲဒီလိုေလးေတြလည္း ၾကိဳက္တယ္။ ေခါက္ဆြဲ ျမီးရွည္မွာ ရွမ္းျပည္က ဟာေတြ ပိုၾကိဳက္တယ္။
တခါမွ စားဖူးဘူး..စားဖူးခ်င္တယ္..
Post a Comment