ညီမ မဒမ္ကိုး ဒီတဂ္ပို႔စ္ေလးေရးခိုင္းတာၾကာျပီ...။ ဒီလို ေဆးပညာေပးစာမ်ိဳးက ေရးေနက်မဟုတ္ေတာ့ အခက္ေတြ႔ေနတာေပါ့...။ ဒါေၾကာင့္ မီးဖိုေခ်ာင္နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ပို႔္စ္ေတြ ေရးေနတဲ႔ ကၽြန္မအတြက္ အစားအေသာက္ပံုေလးနဲ႔ ေဆာင္းပါးအကိုးအကားေလးနဲ႔ပဲ ေရးတတ္ သလိုမ်ိဳး ေရးဖို႔ ဆံုးျဖတ္လိုက္ပါတယ္...။
အရင္ဦးဆံုး ကင္ဆာျဖစ္ပြားရတဲ႔ အေၾကာင္းအရင္းကို ဗဟုသုတအေနနဲ႔ ေျပာျပခ်င္ပါတယ္...။ စက္တင္ဘာ ၂၉ ရက္ေန႔ထုတ္ ေၾကးမံုသတင္းစာမွာပါတဲ႔ ဓါတ္ေရာင္ျခည္ေဆးကုဌာန၊ ရန္ကုန္ျပည္သူ႔ေဆးရံုၾကီးက ပါေမာကၡဦးစိုးေမာင္ ေရးသားေဖာ္ျပထားတဲ႔ “ကင္ဆာအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ” ဆိုတဲ႔ ေဆာင္းပါးေလးကို ျပန္လည္ေဖာ္ျပခ်င္တာပါ..။
ကင္ဆာဆုိသည္မွာ အဘယ္နည္း-
ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိဆဲလ္မ်ား ထိန္းခ်ဳပ္မႈကင္းမဲ႔စြာ ၾကီးထြားလာျခင္း အေၾကာင္းအရင္းမ်ားစြာ၏ အက်ိဳးတရားတစ္ခုျဖစ္ျပီး တစ္ေနရာတြင္ စတင္ျဖစ္ပြားကာ ခႏၶာကိုယ္အရပ္ရပ္သို႔ ပ်႔႔ံႏွ႔ံေရာက္ရွိႏိုင္သည္။ အရပ္အေခၚ ျမစ္ပြားနာဟုေခၚသည္။
- ကင္ဆာျဖစ္ရသည့္အေၾကာင္းအရင္းမ်ား
- မ်ိဳးရိုးဗီဇ
- ေနရာင္ျခည္ႏွင့္အျခားဓာတ္ေရာင္ျခည္မ်ား
- ဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ား
- ေရာဂါျဖစ္ေစေသာ ပိုးမႊားမ်ား
- ေဟာ္မုန္းဓာတ္ေဆး၀ါးမ်ား
- ေနထိုင္မႈအက်င့္စရိုက္မ်ားျဖစ္ေသာ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ ေဆးရြက္ၾကီးငံုျခင္း၊ ကြမ္းစားျခင္း၊ အရက္ေသာက္ျခင့္ႏွင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈနည္းပါးျခင္းတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္ႏိုင္သည္။
မ်ိဳးရိုးဗီဇေၾကာင့္ျဖစ္ပြားေလ့ရွိေသာ ကင္ဆာမ်ားမွာ
- ရင္သားကင္ဆာ
- အူမၾကီးကင္ဆာ
- ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာႏွင့္
- ကေလးမ်ားတြင္ျဖစ္ေသာ မ်က္လံုးကင္ဆာတို႔ျဖစ္သည္။
ေရာင္ျခည္ႏွင့္ အျခားဓာတ္ေရာင္ျခည္မ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကင္ဆာမ်ားမွာ
အေရျပားကင္ဆာမ်ားျဖစ္ျပီး ျပင္းထန္ေသာ ေနေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ျဖစ္ပြားႏုိင္သည္။ အေရးျပားကင္ဆာသည္ အေနာက္ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ ပုိမိုျဖစ္ပြားသည္။ ေစာစီးစြာသိရိွပါက ခြဲစိတ္ကုသမႈတစ္ခုတည္းျဖင့္ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ကုသႏိုင္သည္။
ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ားမွာ
- အစားအေသာက္မ်ားတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဆိုေဆးမ်ား
- မီးကင္ၾကပ္တင္ထားေသာအစားအစာမ်ား
- ၾကာရွည္ခံေအာင္ ဆားျဖင့္စီမံထားေသာ အစားအစာမ်ား
- ယမ္းစိမ္းျဖင့္ ျပဳျပင္ထားေသာ အစားအစာမ်ား
- မိႈတက္ေနေသာ အစားအစာမ်ားျဖစ္သည္။
ပိုးမႊားမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကင္ဆာမ်ားမွာ
- အသည္းေရာင္ဘီဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ပြားသည့္ အသည္းကင္ဆာ
- EBV ဗိုင္းရပ္စ္ပို္းေၾကာင့္ျဖစ္ပြားေသာ ႏွာေခါင္းေနာက္ကင္ဆာ
- ခုခံအားက်ဆင္းမႈျဖစ္ေစေသာ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားသည့္ ျပန္ရည္က်ိတ္ကင္ဆာ
- HPV ဗိုင္းရပ္စ္ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ပြားသည့္ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာတို႔ျဖစ္သည္။
ေဟာ္မုန္းဓာတ္ေဆး၀ါးမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကင္ဆာမ်ားမွာ
- ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ
- ရင္သားကင္ဆာ
- သားအိမ္ကင္ဆာ
ေနထိုင္မႈပံုစံမ်ားေၾကာင့္ျဖစ္ေသာကင္ဆာမ်ား
- ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါ
- ကြမ္းစားျခင့္၊ ေဆးရြက္ၾကီးငံုျခင္း၊ အရက္ေသာက္ျခင္းေၾကာင့္ ခံတြင္းႏွင့္ အစာမ်ိဳျပြန္ဆိုင္ရာကင္ဆာေရာဂါမ်ား
- ဆုိးေဆးမ်ား၊ ယမ္းစိမ္းမ်ား၊ ဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ေသာ အစားအစာမ်ား စားသုံုးျခင္းေၾကာင့္ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ကင္ဆာမ်ားျဖစ္ႏိုင္ပါသည္။
ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္၍ ရႏိုင္ပါသလား
ကာကြယ္၍ ရႏိုင္ပါသည္၊ မ်ိဳးရိုးဗီဇေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ကင္ဆာမ်ားသည္ ကင္ဆာအားလံုး၏ သံုးပံုတစ္ပံုသာျဖစ္သည္။ က်န္သံုးပံုႏွစ္ပံုမွာ ေနထိုင္မႈအက်င့္စရိုက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာကင္ဆာမ်ားျဖစ္ပါသည္..။
ကင္ဆာကိုဘယ္လိုကာကြယ္မလဲ
ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ အေၾကာင္းအရင္းမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ျခင္းျဖစ္ပါသည္။
- ေဆးလိပ္ ေဆးရြက္ၾကီး အရက္ ကြမ္းစားျခင္းမွေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း
- ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ ပံုမွန္ျပဳလုပ္ျခင္း၊ အ၀လြန္ျခင္းမွေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း
- ဆားျဖင့္စီမံထားေသာ အစာမ်ား ၾကပ္တင္ထားေသာအစာမ်ား ယမ္းစိမ္းျဖင့္ျပဳျပင္ထားေသာ အစားမ်ားႏွင့္ အခ်ဥ္ သႏွပ္မ်ား အလြန္အကၽြံစားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း
- က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညြတ္ေသာ အစားအစာမ်ားစားသံုးျခင္း
- ျပင္းထန္ေသာေနေရာင္ျခည္ကို ၾကာရွည္စြာထိေတြ႔ျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း
- တစ္လင္တစ္မယာစနစ္ က်င့္သံုးျခင္းႏွင့္ က်န္းမာေရးစစ္ေဆးမႈ ပံုမွန္လုပ္ျခင္းတို႔ျဖစ္ျပီး ကင္ဆာေရာဂါလဏၡာမ်ားကို ေတြ႔ရွိပါက နီးစပ္ရာ က်န္းမာေရး၀န္ထမ္းမ်ားႏွင့္ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးျခင္းတို႔ကိုျပဳလုပ္ပါ..။
ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္သည္ဟု ယူဆရေသာ လကၡဏာမ်ား
- အခ်ိ္န္အခါမဟုတ္ဘဲ ေသြးဆင္းျခင္း အျဖဴဆင္းျခင္း။
- လည္ပင္း၊ ခ်ိဳင္း၊ သားျမတ္၊ ေပါင္ရင္း စသည္တို႔တြင္ အလံုးအက်ိတ္အခဲေတြ႔ရွိျခင္း။
- ေပ်ာက္သင့္သည့္ အခ်ိန္ေက်ာ္၍ မေပ်ာက္ေသာအနာမ်ား။
- ၀မ္းျဖစ္ေစ ဆီးျဖစ္ေစသြားေလ့သြားထ ေျပာင္းလဲလာျခင္း။
- အျမဲအသံ၀င္လာျခင္း၊ အျမဲမျပတ္ ေခ်ာင္းဆိုးလာျခင္း။
- အစာမ်ိဳရတာ ခက္ခဲျခင္း အစာမေၾကသလို မစားခ်င္သလို မၾကာခဏျဖစ္ေပၚလာျခင္း။
- ကိုယ္ေပၚရွိမဲ႔ွ(သို႔မဟုတ္) ၾကြက္ႏို႔၊ ေမြးရာပါ အမွတ္မ်ား ၾကီးထြားလာျခင္း၊ ေသြးထြက္ျခင္း၊ အေရာင္ေျပာင္းျခင္း။
ကင္ဆာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ကုသ၍ ရႏိုင္ပါသလား
အခ်ိဳ႔ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ေစာစီးစြာ သိရွိ၍ အခ်ိန္မီ ထိေရာက္စြာ ကုသမႈခံယူပါက ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ပါသည္။ ေရာဂါအဆင့္လြန္မွကုသလွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းရန္မလြယ္ပါသျဖင့္ မသိနားမလည္သူမ်ား၏ ေျပာစကားကို နားေယာင္၍ ေဆးျမီးတိုမ်ားႏွင့္ မကုသင့္ပါ။ ေရာဂါမလြန္သင့္ဘဲ လြန္ေစတတ္ျပီး အသက္ဆံုးရံႈးရသည့္အျဖစ္ေရာက္တတ္ပါသည္။
ကင္ဆာေရာဂါ မည္သို႔ကုသႏိုင္ပါသလဲ
ကင္ဆာေရာဂါကုသမႈမ်ား၏ အဓိကရည္ရြယ္ခ်က္မ်ားမွာ
- ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို အျမစ္ျပတ္ေပ်ာက္ကင္းေစရန္
- မေပ်ာက္ကင္းႏိုင္သည့္ အဆင့္ရွိ ကင္ဆာေရာဂါသည္မ်ားအား သက္တမ္းပိုမိုၾကာရွည္စြာေနထိုင္ႏိုင္ရန္
ကင္ဆာေရာဂါလူနားမ်ားခံစားေနရေသာ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ား သက္သာေစရန္တို႔ျဖစ္သည္..။
ဒီေဆာင္းပါးေလးက အျပီးသတ္မဟုတ္ေသးပါဘူး...။ ေနာက္ေန႔ေတြမွာဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမယ္လို႔ ေရးသားထားပါတယ္..။ ဒါေလာက္နဲ႔ဆို ကၽြန္မတို႔ ေန႔စဥ္ေနထိုင္မႈစနစ္ကို ကိုယ့္ဘာသာကို စနစ္တက်ေနထို္္င္စားေသာက္ သြားမယ္ဆို ကင္ဆာဆိုတဲ႔ ေရာဂါကေန ကင္းေ၀းသြားမွာပါ...။
အသီးစိမ္းစိ္မ္းကေလးေတြက ခရမ္းကေဆာ့သီး ယိုးဒယားအုန္းႏို႕ဟင္းေတြမွာ အမ်ားအားျဖင့္ ထည့္သံုးၾကပါတယ္...။ အုန္းႏို႕ဟင္းမို႔လို႔ သူ႔နဲ႔တြဲစားရင္အေၾကာမတက္ပါဘူး...။ အေရွ႔က ဒူးရင္းေပါက္ေလးနဲ႔တူတဲ႔အသီးက ခြဲလိုက္ရင္ ကင္းမံုသီးနဲ႔တူပါတယ္ သူ႔ကိုေတာ့ငါးပိခ်က္ခ်က္သလိုပဲ ခ်က္စားရတာပါ အသီးနာမည္ကို ေမးခဲ႔တာ ေမ႔သြားလို႔...။ ဟင္းခေပါင္သီးတဲ႔ ဖဘမွာ Daw Q T ေက်းဇဴးေၾကာင့္သိလိုက္ရလို႔ ျပန္လာေရးေပးတာပါ...။
ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ကင္ဆာမျဖစ္ဖို႔ ကာကြယ္တဲ႔ အစားစာမွာ ထိပ္ဆံုးကပါတာေပါ့...။ ဒါေပမယ့္ ေစ်းထဲမွာေတာ့ တရုတ္ပန္းစိမ္းနဲ႔ ယိုးဒယားပန္းစိမ္းႏွစ္မ်ိဳးလာတယ္...။ ခုပံုမွာျပထားတာကေတာ့ ယိုးဒယားကလာတာပါ သူကပိုစိမ္းျပီး အပြင့္ေလးက ပြပြမြမြေလးရွိတယ္..။ တရုတ္ပန္းကေတာ့ အေရာင္နဲနဲမိႈင္းတယ္ တရုတ္ကလာရင္ေတာ့ စားရမွာေၾကာက္ၾကမွာပါ...ဘာေဆးေတြမ်ားဖ်န္းထားသလဲ ပန္းအစစ္မွဟုတ္ရဲ႔လားဆိုတဲ႔ သံသယေပါင္းမ်ားစြာနဲ႔ စားရမွာမဟုတ္လား...။
တန္အိုးလို႔ေခၚတဲ႔ ရွမ္းျပည္ကလာတဲ႔ ဖတ္ခ်ီ၀ိုး ေဟာ့ေပါ့မွာ အမ်ားဆံုးသံုးပါတယ္...
အိမ္မွာဆိုရင္ အရိုးျပဳတ္ရည္ေလးမွာ ခပ္ေသာက္ရတဲ႔ အရြက္မ်ိဳးပါ....
အိမ္မွာဆိုရင္ အရိုးျပဳတ္ရည္ေလးမွာ ခပ္ေသာက္ရတဲ႔ အရြက္မ်ိဳးပါ....
မုန္ညင္းေစာလုပ္တဲ႔ မုန္ညင္းပါ အရသာခါးသက္သက္ရွိတယ္....
ေရႊပဲညႊန္႔... ရွမ္းေခါက္ဆြဲ တိုဟူးေႏြးေတြမွာ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ႔ အညႊန္႔ေလးေတြကိုသာ စားသံုးရတာပါ...။ ေတာင္ၾကီးမွာေတာ့ ရွမ္းထမင္းဆိုင္ေတြမွာ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း ဆီခ်က္တို႔နဲ႔သုပ္တဲ႔ ဟင္းပြဲမ်ိဳးအျပင္ ေရႊပဲညြန္႔ ဟင္းရည္လည္းရွိပါတယ္...။ ကၽြန္မတို႔အေရွ႔ပိုင္းရွမ္းျပည္မွာေတာ့ ေခါက္ဆြဲတို႔ တိုဟူးေႏြးတို႔ထဲကို ေရေႏြးမေဖ်ာပဲ အစိမ္းတိုင္းလည္းထည့္စားတတ္ၾကပါတယ္..။
မုန္ညင္းခ်ဥ္လုပ္တဲ႔မုန္ညင္းထုပ္ အရိုးျပဳတ္ရည္ထဲခပ္ေသာက္လည္းသိပ္ေကာင္းတယ္ အရသာခါးသက္သက္ရွိတယ္
စမုံစပါးရြက္ ၾကက္ဥနဲ႔ခေလာက္ျပီးေၾကာ္စားရတယ္...
အနံ႔နဲနဲျပင္းလို႔ အန႔႔႔ံျပင္းမၾကိဳက္တဲ႔သူေတြ အတြက္ေတာ့ စားႏိုင္ၾကမွာမဟုတ္ပါဘူး...
သရက္ခ်ဥ္... တာရွည္အခ်ဥ္တည္ထားတဲ႔ အငံမ်ားတဲ႔ ဒီလိုအစားအစာမ်ိဳးကိုေတာ့ မစားသံုးသင့္ပါဘူး..
စားခ်င္ရင္ေတာင္မွ ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္အိမ္မွာ သန္႔သန္႔ရွင္းရွင္းနဲ႔
အခ်ဥ္တည္(အငံေလွ်ာ့ထားတဲ႔) တာမိ်ဳးကိုပဲအားေပးပါတယ္...
အခ်ဥ္တည္(အငံေလွ်ာ့ထားတဲ႔) တာမိ်ဳးကိုပဲအားေပးပါတယ္...
ဒီမုန္လာဥနီက သဘာ၀အတိုင္းစိုက္ပ်ိဳးထားတာမဟုတ္ပါဘူး... လွလွပပနဲ႔ အလံုးအထည္အေရာင္အဆင္းၾကီးေအာင္လွေအာင္ေဆးသံုးထားတာမို႔ သဘာအတုိင္း မုန္လာဥနီအေသးေလးေတြကိုပဲေရြးခ်ယ္စားသံုးေစလိုပါတယ္...
၀ါးပိုး...။ ကၽြန္မဆို႔ ရွမ္းျပည္ဖက္မွာဆိုရင္ေတာ့ ၀ါးဆစ္ကေလးနဲ႔ငွက္ေပ်ာဖက္အ၀မွာ စို႔ျပီးလာေရာင္းတတ္ပါတယ္...။ အရွင္ေတြပါ လွႈပ္လႈပ္ရြရြနဲ႔မို႔ အသည္းေတာ့ယားစရာပါ...။ ေၾကာ္ရင္လဲ ဆူပူအိုးထဲအရွင္လိုက္ၾကီးထည့္ေၾကာ္ရပါတယ္...။ အရသာဆိမ္႔တယ္...။ ခုပံုမွာျပထားတဲ႔ ၀ါးပိုးကေတာ့ ေရခဲရိုက္ထားတဲ႔အေသေတြပါ...။ အသီးအရြက္ေတြဓါတ္ပံုလိုက္ရိုက္ရင္း ယူနန္စာေတြေရာင္းတဲ႔ တရုတ္ဆိုင္မွာေတြ႕လို႔ရိုက္လာခဲ႔တာပါ..။
ဂ်ပန္သခြား
ခရမ္းသီးတမ်ိဳးပဲ
ငရုတ္ပြ
ဂ်င္းႏု
မုန္ညင္းခ်ဥ္ထုပ္ ရွမ္းျပည္မွာ ဆန္တိုဖူးထဲထည့္စားေလ့ရွိတဲ႔ မုန္ညွင္းခ်ဥ္ပါ...။ ဆန္ေဆးရည္နဲ႔လုပ္တဲ႔ မုန္ညင္းခ်ဥ္ဆိုရင္ေတာ့ စားရတာ အႏၱရာယ္မရွိေပမယ့္ ယမ္းစိမ္းေတြ တျခား အခ်ဥ္ျမန္ေအာင္ထည့္တဲ႔ ဓါတုေဗဒေဆးေတြပါမပါ စစ္ေဆးႏိုင္မွာမဟုတ္တဲ႔အတြက္ အိမ္လုပ္(ကိုယ္တိုင္လုပ္)မုန္ညင္းခ်ဥ္ကိုသာ စားသံုးေစခ်င္ပါတယ္..။
ညွီေစာ္နံျမစ္တဲ႔...။ ကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ႔သူေတြ သူ႔ကိုေထာင္းျပီး အရည္ေသာက္ရတယ္ေျပာတယ္...။ နံမည္နဲ႔လိုက္ေအာင္ နမ္းၾကည့္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ကို ညီွေစာ္နံပါတယ္..။ ေၾကးနံျမစ္(ေၾကးနီျမစ္) သုပ္စားလို႔လညး္ရတယ္ ပဲပုပ္နဲ႔လည္းေထာင္းစားလို႔ရတယ္လို႔ Daw Q T ေလးက ဖဘမွာေကာ္မန္႔ သြားပါတယ္..။
ဒီအရြက္နာမည္ေတြကိုေမ့ေနတယ္
ဘိန္းေစ့အရည္လို႔ေခၚတယ္ ...။ ဘယ္လိုလုပ္ေသာက္ရသလဲဆိုေတာ့ ေရာင္းတဲ႔သူက မသိဘူးတဲ႔..။ ဒီေန႕မွာတဲ႔ကုန္ထဲမွာပါလာလို႔ေရာင္းရတာရယ္တဲ႔ေလ...။ ၾကည့္ေတာ့ ႏြားႏို႔လိုလိုဘာလိုလုိပဲ...။ ဘိန္းေစ့အရည္ကို ေခါက္ဆြဲေရခဲတံုး သခြားသီးနဲ႔ စိမ္ျပီး ေႏြရာသီမွာေသာက္ရတယ္တဲ႔ က်ိဳျပီး တိုဟူးလို႔ခဲျပီးေတာ့လဲ စားလို႔ရပါသတဲ႔...။ ဒါလဲ ေဒၚက်ဴတီေလး ဖဘမွာေျပာျပလိုက္လို႔ သိရတာပါ...။ ေက်းဇူးအၾကီးၾကီးပါ ညီမေလး...။
ၾကိမ္ဖူး.... ဟင္းခ်က္စားရတာပဲ...
ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ ရွမ္းဟင္းေတြမွာခ်က္တာေတြ႔ဖူးတယ္..
စားလည္းစားဖူးတယ္..မွ်စ္နဲ႔နဲနဲဆင္တယ္...
ငယ္ငယ္တုန္းကေတာ့ ရွမ္းဟင္းေတြမွာခ်က္တာေတြ႔ဖူးတယ္..
စားလည္းစားဖူးတယ္..မွ်စ္နဲ႔နဲနဲဆင္တယ္...
ဒညင္းသီး...။ အဆိပ္သီး ...မစားသင့္ပါဘူး...။ ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ေတာ္ေတာ္ၾကိဳက္ပါတယ္...။ ဒီပို႔စ္ကိုတဂ္တဲ႔ တင္သိန္းေအး ...အဲ မဒမ္ကိုးလည္းသိပ္ၾကိဳက္ပါတယ္...။ မေကာင္းဘူးဆိုတဲ႔အစာမွ လူေတြကသိပ္ၾကိဳက္တတ္တာမဟုတ္လား...။ ငယ္ငယ္တုန္းက ရြာမွာ တစ္ခါျပဳတ္ရင္ အလံုးတစ္ရာႏွစ္ရာ အဲလိုစားၾကတာ...။ စာကေလးဒညင္းတဲ႔ လံုးလံုးေသးေသးနဲ႔ ေစးျပီးခ်ိဳေနေရာ...ျပဳတ္အိုးထဲကခ်တာနဲ႔ ခြာလိုက္ ပါးစပ္ထဲေကာက္ထည့္လိုက္ အဲလုိစားခဲ႔တာ...။ ခုပံုမွာျပထားတဲ႔အသည္က 18လမ္းေစ်းက အေဒၚၾကီး သူ႔ဒညင္းေတြသိပ္ေကာင္းတယ္ ေစးေနေရာပဲ...ျမစ္ၾကီးနားဒညင္းလို႔ေျပာတယ္...။
ျခံထြက္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စစ္စစ္ေတြပါ
ပဲေတာင့္ရွည္ ေဂၚရခါးသီး ဗူးသီး ခရမ္းကေဆာ့သီး ဆူးပုပ္ ကင္မြန္းခ်ဥ္ ဒီလိုစိမ္းစိမ္းစိုိစို အသီးအရြက္မ်ား မ်ားမ်ားစားေပးပါ...။ ခုေခတ္က ေဆးဖ်န္းတတ္ၾကလြန္းလို႔ အသီးအရြက္မ်ားမစားမီ ေရကိုစင္စင္ေဆးေပးပါ...။ စိတ္မခ်ရင္ ဆားရည္နဲ႔ေဆးပါ...။ ကၽြန္မကေတာ့ အိမ္မွာ ကိုက္လန္တို႔ မုန္ညင္းတို႔ကို ဆားရည္နဲ႔ေဆးျပီးတဲ႔အျပင္ ေရဆူဆူမွာ ခနေဖ်ာျပီးမွသာ ျပန္ေၾကာ္စားပါတယ္...။
ဒီပံုေလးက သံေစ်း 17လမ္းေစ်းထဲက အေဒၚၾကီးတစ္ေယာက္ေရာင္းတဲ႔မွ်စ္ပါ ...။ လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းတယ္ ဆိုးေဆးမပါဘူး..။ ကၽြန္မ၀ယ္ေနက်အသည္ေလးပါ...။ မွ်စ္၀ါ၀ါေလးေတြ သဘာ၀အေရာင္အတိုင္းေလး ႏုဖတ္ျပီး ေၾကာ္စား တို႔စရာလုပ္လည္းသိပ္ေကာင္းပါတယ္ ...။ မွ်စ္ကို အေရာင္လွေအာင္ အနီေရာင္ အ၀ါေရာင္ဆိုးျပီးေရာင္းတတ္ၾကပါတယ္...။ အစာအိမ္နဲ႔အူလမ္းေၾကာင္းကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစမယ့္ အေပါစားဆိုးေဆးေတြသံုးထားတဲ႔အစားအစာမ်ားကို မစားသံုးသင့္ပါဘူး...။
ခရမ္းျပဳတ္သီး ခရမ္းၾကြပ္သီးတို႔စရာေတြ
ဒီအဖိုးက ေစာေစာက မွ်စ္သည္နားမွာ ဖက္တို႔ ငွက္ေပ်ာပင္တို႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္တို႔ေရာင္းပါတယ္...။ ဖက္က ပံုမွာပါတဲ႔တစ္စည္ကို ႏွစ္ရာက်ပ္နဲ႔ေရာင္းပါတယ္...။ ေစတနာသိပ္ေကာင္းတဲ႔အဖိုးတစ္ေယာက္ပါ...။ ပိုက္ဆံပိုေပးလည္းမယူပါဘူး...။ ဖက္ကိုလည္း အတိုအပ်က္ေတြ မပါေအာင္ေသခ်ာေရြးေပးျပီး ေရာင္းပါတယ္...။ အိမ္မွာ မုန္႔ဖက္ထုပ္ ငါးေပါင္းထုပ္ အသားဟင္းထုပ္တို႔ လုပ္စားရင္ ဒီအဖိုးဆီကပဲဖက္၀ယ္တယ္...။ ခုေခတ္က ဘာ၀ယ္၀ယ္ စားစရာေတြကို ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္ေတြ ပလပ္စတစ္အိပ္ေတြ ေဖါ့ဗူးေတြနဲ႔သာထည့္သံုးေလ့ရွိၾကတာ အမွန္ေတာ့ အပူေတြထည့္ရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ဘယ္လိုမွမညီညြတ္ပါဘူး...။ ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္တုန္းကလို ေကာက္ညွင္းေပါင္း ငွက္ေပ်ာသီးမုန္႔ေတြကို ဖက္နဲ႔ထုပ္ေပးတာ မ်ိဳးေလး ျပန္ျဖစ္ေစခ်င္ပါတယ္...။ ကုန္ေျခာက္ေတြကိုလည္း ပလတ္စတ္ ၾကြပ္ၾကြပ္အိတ္အစား စကၠဴအိတ္ေလးျပန္သံုးၾကရင္သိပ္ေကာင္းမယ္...။
ငါးစင္ရိုင္းနဲ႔လုပ္တဲ႔ငါးပိ
ယူရီးယားအေၾကာင္းေတာ့ ကိုညီလင္းအေသးစိတ္ေရးျပသြားလို႔ ေတာ္ေတာ္ျပည့္စံုျပီး ပညာလဲရ ဗဟုသုတလည္းရပါတယ္...။ ကိုညီလင္းရဲ႔ေဆာင္းပါးကိုမဖတ္ခင္မွာ ကၽြန္မကိုယ္တိုင္ေတာင္မွ ယူရီးယားကို ဘာမွန္းမသိပါဘူး...။ ငါးပိထဲကိုအေရာင္လွေအာင္ ဘိလပ္ေျမထည့္တယ္ပဲ ၾကားၾကားေနရတာ...။ အမွန္ေတာ့ ယူရီးယားဓါတ္ေျမၾသဇာထည့္တာကိုေျပာတာကိုး...။
ငါးေျပမနဲ႔လုပ္တဲ႔ငါးပိ
မႈိပါတဲ႔အစားအစာေတြဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္...။ ကၽြန္မတို႔ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနၾကတာ ငရုတ္သီးနဲ႔မလြတ္ပါဘူး...။ ခ်က္တဲ႔ဟင္းမွာငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႔ကိုသံုးရတယ္မဟုတ္လား..။ ဆိုင္က ၾကိတ္ျပီးသားငရုတ္သီးေတြမွာ ဖုန္မႈန္႔ေတြ မႈိေတြက လံုး၀ကိုမလြယ္မေသြပါပါတယ္...။ ၾကည့္ေတာ့ ငရုတ္သီးေျခာက္ေတြက အေရာင္အဆင္းလွပေနေရာေတြ႔လား...။ ငရုတ္သီးေျခာက္လက္တစ္ဆုပ္စာ ယူျပီး ငရုတ္သီးေျခာက္ၾကြပ္ေလွာ္စားဖုိ႔လုပ္တာ...။ တေတာင့္ျခင္းဆီတစ္ရွဴးနဲ႔သုပ္တာ ဖုန္ေတြမွမည္းေနေရာ ကပ္ေၾကးနဲ႔ေသခ်ာအညွာကိုညွပ္ ခြဲၾကည့္ေတာ့ မိႈပါတဲ႔ငရုတ္သီးက တစ္၀က္ေလာက္ရွိတယ္...။ အဲလို ကိုယ္တိုင္ေသခ်ာစမ္းစစ္ျပီးမွာ ငရုတ္သီးေတြကို အိမ္မွာ သန္႔စင္ျပီးမွ စားသံုးသင့္ပါတယ္...။
cp နဲ႔ ဗမာၾကက္ဆိုျပီးေရာေရာင္းေနတဲ႔ စပ္ၾကက္ေတြ
ေျခဆစ္ေတြကို ေသခ်ာၾကည့္ပါ ၾကီးျပီးတုတ္ေနတာေတြ႔လိမ္႔မယ္
အေပၚပံုက cp ၾကက္နဲ႔ ဗမာအိမ္ၾကက္အတုေတြပါ...။ ဗမာၾကက္ဆိုျပီး ေစ်းထဲမွာ ေရာေရာင္း တတ္ၾကပါတယ္...။ ခြဲျခားရတာ လြယ္ကူပါတယ္ ၾကက္ရဲ႔ဒူးဆစ္ေတြက ဗမာၾကက္အစစ္ထက္ တုတ္ပါတယ္...။ ခ်က္စားရင္လည္း အႏူးလြယ္တယ္ အသားမမာဘူး...။ ေစ်းထဲမွာေတာ့ အဲဒီၾကက္ကို စပ္ၾကက္(စက္ၾကက္) လို႔ေခၚတယ္...။ ဗမာနဲ႔ စီပီစပ္ထားလို႔ အဲလိုေခၚတာလည္းျဖစ္ႏိုင္တယ္...။ ဒါေၾကာင့္ ဗမာၾကက္စစ္စစ္စားခ်င္သူမ်ား လြယ္ကူစြာေရြးခ်ယ္ ၀ယ္ယူစားသံုးႏိုင္ဖို႔ ဗဟုသုတအျဖင့္ပံုေလး ရိုက္လာခဲ႔တာပါ...။
ဒီပံုက ဗမာၾကက္(အိမ္ၾကက္)စစ္စစ္ပါ အေကာင္းေသးသြယ္တယ္
ေျခေထာင္ေတြ ဒူးဆစ္ေတြေသးတယ္ခ်က္ရင္ ၾကာၾကာခ်က္ရတယ္ ...
ငါးပုဏၰား...အေရာင္၀ါ၀ါေလးနဲ႔ လွေအာင္လို႔ ေဆးဆိုးေရာင္းတတ္ၾကပါတယ္...
ပံုမွာပါတဲ႔ ငါးက အေရာင္နဲနဲပါတယ္... ငါးကိုကိုင္ၾကည့္လို႔ လက္မွာ အ၀ါေရာင္စြန္းသြားရင္ ဆိုးေဆးသံုးထားတဲ႔ငါးမို႔ ၀ယ္မစားသင့္ပါဘူး...
ငါးႏုတန္း...ငရုတ္သီးစပ္စပ္ စပါးလင္ေလးနဲ႔ အိုးကပ္ခ်က္စားတာေကာင္းတယ္...
ငါးသလဲထိုးေလးလတ္တယ္... တခ်ိဳ႔အသည္ေတြဆို အရွင္ေတြေတာင္ေရာင္းတယ္...
ကသေပါင္းငါးတဲ႔... ေရခ်ိဳခ်က္စားရတယ္ .. အသားေလးႏုျပီးခ်ိဳတယ္ေျပာတယ္ ..
ကၽြန္မေတာ့ တစ္ခါမွခ်က္မစားဖူးေသးဘူး...
ကၽြန္မေတာ့ တစ္ခါမွခ်က္မစားဖူးေသးဘူး...
ခုရာသီစာက ဖါးသားပဲ... ေစ်းကေတာ့မေသးဘူး တစ္ေသာင္းေစ်း...
သံုးေကာင္ဆို တစ္ပိႆာေလာက္ရိွတယ္...တခါတည္းအရည္ခြံစုတ္ေပးတယ္...
အူေတြကမ်ားေတာ့ အူမွာတင္ အေလးကစီးေနျပီ...။ အၾကြပ္ေၾကာ္စား ခ်က္စား အသားေလးက ႏူးညံ့တယ္...တစ္ခါ ႏွစ္ခါေတာ့စားဖူးတယ္...
သားၾကီးငါးၾကီးေတြ အထူးအဆန္းေတြစားရတာ ေတာ့ေၾကာက္တယ္...
ငါးက်ည္း ငါးခူေတြကလည္း ေစ်းေကာင္းတယ္ ခုႏွစ္ေထာင္ ရွစ္ေထာင္ေစ်း...
ငါးက်ည္းကေတာ့ အၾကြပ္ေၾကာ္ႏွပ္ အိမ္လုပ္မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ေကာင္းတယ္...
ငါးက်ည္းကေတာ့ အၾကြပ္ေၾကာ္ႏွပ္ အိမ္လုပ္မုန္႔ဟင္းခါးအတြက္ေကာင္းတယ္...
ငါးႏွပ္လို႔ေခၚတဲ႔ အာျပဲေျခာက္လုပ္တဲ႔ငါးအစို... မြန္ေတြက အဲဒီငါးကို မရမ္းေျခာက္နဲ႔ခ်က္စားတတ္ၾကတယ္... ေဘးကအညိဳေရာင္နဲ႔ငါးက ေက်ာက္ငါး... သူကလတ္မွေကာင္းတာ အသားႏူူးညံ့ျပီးခ်ိဳတယ္ ေပါင္းစားလို႔သိပ္ေကာင္းပါတယ္... ပင္လယ္ကမ္းေျခသြားလည္ဖူးတဲ႔ သူေတြဆို ေက်ာက္ငါးအစိမ္းကိုစားဖူးၾကမွာပါ...
ကင္မြန္ (ျပည္ၾကီးငါး) ေရေႏြးေဖ်ာျပီး အသီးရြက္စံုနဲ႔ပဲေၾကာ္ေၾကာ္ အသား ေကာက္ညွင္းအစာသြပ္ပဲလုပ္လုပ္စားေကာင္းပါ၏။
အေရာင္ဆိုးေဆးလံုး၀မပါတဲ႔ ပုစြန္ခ်ဥ္ထုပ္ပါ...။ အခ်ဥ္တည္တာေတြ ဆားမ်ားတဲ႔အစာေတြ မစားသင့္ဘူးဆိုေပမယ့္ ပုစြန္ခ်ဥ္သုပ္ကိုေတာ့ၾကိဳက္ၾကတာ စားခ်င္ၾကတာပဲမဟုတ္လား...။ ဒါေၾကာင့္ စားမယ္ဆိုရင္ေတာင္မွ ခုလိုဆိုးေဆးကင္းတဲ႔ သဘာ၀အေရာင္တုိင္း ပန္းႏုေရာင္ေလးျဖစ္ေနတဲ႔ ပုစြန္ခ်ဥ္ထုပ္ကို ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူစားသံုးၾကပါလို႔..။
အားလံုးပဲ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္ ေရာဂါအႏၱရာယ္ကင္းေသာ အစားအစာမ်ားကို မွန္ကန္စြာ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ႏိုင္ၾကပါေစလို႔ ဆုေတာင္ေပးလိုက္ပါတယ္...။
9 comments:
ဗဟုသုတလည္းရ ေရွာင္ရန္ေဆာင္ရန္လည္းသိရ ေစ်းထဲလည္းေလွ်ာက္သြားရနဲ ့ အေတာ္သေဘာက်မိတဲ့ပိုစ့္ပါ
စိတ္ရွည္လက္ရွည္နဲ႕ပံုေလးေတြနဲ႕တကြ ေရးေပးတဲ႕ မမကိုေက်းဇူးအမ်ားၾကီးတင္ပါတယ္
အေျပးအလႊားဖတ္လိုက္တယ္။ စိတ္၀င္စားစရာေကာင္း သလိုဂရုတစိုက္ ေလ့လာရမယ့္ အေၾကာင္းအရာေတြ ပါတယ္။ ေက်းဇူးပါ။
ေက်းဇူးညီမ ေရ အမ ကေတာ႔ တာ၀န္မေက်ႏိုင္ေသးဘူး
ခ်စ္တဲ႕
အမေရႊစင္
တန္ဘိုးရွိတဲ့ ပို႔စ္ေလးတစ္ပုဒ္ပဲ မိုးေငြ႔ေရ... စိတ္ရွည္လက္ရွည္ ပံုေတြနဲ႔အတူ ေရးျပသြားတာကို ခ်ီးက်ဴးပါတယ္...
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။
ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္
မသိတဲ့အသီးအႏွံေတြ၊ နာမည္မသိတဲ့ငါးေတြ သိရလိုု ့ ေက်းေက်း မမိုုး..ေဒၚက်ဴတီက အသီးအရြက္နာမည္ expert ပဲ..း)
မၾကားဖူး၊မစားဖူးတဲ့
အရႊက္ေတြအမ်ားႀကီးပါလားေဝ့
ညွီေစာ္နံျမစ္တဲ႔...
ေၾကးနံျမစ္(ေၾကးနီျမစ္)
ဟင္းခေပါင္သီး...
ထူးဆန္းထွာ..
ႀကိမ္ဖူးကယြန္းရွမ္းေတြတအားစားလို ့စားတတ္တယ္
ေစ်းတပတ္လိုက္လည္ၿပီးသြားၿပီ..
ကိုယ္ေတာ့ဒီလိုေရးတတ္ဘူး..
ဒန္အိုးေလးေရ..မိုးေငြ ့ဆီကဘဲ
ဖတ္လိုက္ေတာ့မယ္..:))
သေဘာက်တယ္မိုုးေငြ ့ေရ.
ဟင္းရြက္ေလးေတြေတြ ့ရင္ဘယ္လိုုေပ်ာ္မွန္းမသိဘူး။
ေစတနာေလးကိုုလည္းေလးစားခ်ီးမြမ္းပါတယ္။
အိုုင္အိုုရာ
အမေလး ၀ါးပိုးက အရွင္လတ္လတ္ေႀကာ္ရတာလား။ တခါမွလဲ စားဖူးဖူး ၀ါးပိုးကို။ မမလဲ ဒညင္းသီးႀကိဳက္တာပဲလား။ အေနာ္လဲ အရမ္းႀကိဳက္တာပဲ
Post a Comment