Monday, 27 October 2014

ကၽြန္မခ်က္ေသာဆြမ္းဟင္းမ်ား(၄).....


 ငါးၾကင္းဆီျပန္၊ ေဂၚဖီနဲ႔၀က္ေပါင္ေျခာက္ေၾကာ္၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးဟင္းခ်ိဳ

ငါးၾကင္းဆီျပန္ကေတာ့ခ်က္ေနက်အတိုင္းေလးပါပဲ ၾကက္သြန္ျဖဴနီအႏွစ္ထဲကို စပါးလင္တစ္ခုေရာေထာင္း ထည့္ပါတယ္ အႏွစ္ကိုဆီသတ္ ေမႊးလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ေမႊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိတ္လာရင္ အေပါ့အငံထည့္ ငါးထည့္လံုးပါ..။ ငါးၾကင္းသားတင္းလာရင္ ေရေႏြးနဲနဲထည့္ႏွပ္ျပီး ဆီျပန္လာတာနဲ႔ ငရုတ္သီး နံနံပင္အုပ္လိုက္ပါေလ...။

 ၀က္သားမုန္လာဥအခ်ိဳခ်က္၊ ခ်ဥ္ေပါင္မွ်စ္ပုစြန္ဆိတ္အေရစပ္စပ္နဲ႔ ပဲၾကက္ဥဟင္းရည္

၀က္သားကို ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ ပဲငံျပာရည္အေႏွာက္နယ္ျပီးႏွပ္ထား ။ အိုးထဲကို ဆီနဲ႔သၾကားဆီသတ္ သၾကားညိဳလာရင္ ဂ်င္းလက္တစ္ဆစ္အျပားရိုက္ထည့္ေၾကာ္ ၀က္သားထည့္လံုး ၀က္သားအေရေျခာက္လာတဲ႔အထိလံုးျပီးရင္ ေရေႏြးလိုသလိုထည့္ျပီး နာရီ၀က္ေလာက္ႏွပ္ထား ၀က္သားႏူးရင္ မုန္လာဥနီနဲ႔ ၾကက္သြန္နီဥေတြကို ထည့္ႏွပ္လိုက္ပါ...။ ခ်ိဳေမႊးေသာ ၀က္သားမုန္လာဥအခ်ိဳခ်က္တစ္ခြက္ရျပီေပါ့...။ ခ်ဥ္ေပါင္မွ်စ္ခ်က္နည္းေလးကေတာ့ လူတိုင္းသိေနတာ မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္...။ 

 ပိန္းဥအလံုးၾကီးတစ္လံုးကို အမွ်င္ျခစ္တံနဲ႔ျခစ္ျပီး ေျပာင္းေကာ္မႈန္႔ ဆန္မႈန္႔ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ ဆားနဲ႔နယ္ထားတာ

 ဆီပူပူမွာ အလံုးေသးေသးေလးတြလုပ္ျပီးေၾကာ္လိုက္ပါ

ပိန္းဥဘယာေၾကာ္လံုးေလးေတြကို မက်ည္းခ်ဥ္ရည္ေလးနဲ႔တုိ႔

 ငေျမြထိုးမက်ည္းႏွစ္ခ်က္၊ ပိန္းဥဘယာေၾကာ္၊ ကုလားပဲဟင္းရုန္ပသီခတ္၊ ေဂြးသီးငပိခ်က္

ကိုယ္တို႔ေနတဲ႔ တိုက္က ေျမပိုင္ရွင္အဖြားကိုသြားကန္ေတာ့တာ ဓႏုျဖဴကရတဲ႔ အိမ္လုပ္ ငါးက်ည္းေျခာက္ ၾကပ္မတိုက္ထားဘူး ရိုးရိုးဆားနဲ႔နယ္ျပီးအေျခာက္ခံထားတဲ႔ငါးက်ည္းေျခာက္ပါ အဲဒါေလးနဲ႔ မယ္ဇလီဖူးအစိမ္း အပင္ကေနတခါတည္းလတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ခူးထားတာကို ေပးလိုက္တယ္ အဲဒါနဲ႔အဖြားလည္းကုသိုလ္ရေအာင္ ၾကသပေတးဆြမ္းဟင္းခ်က္ေပးလိုက္တယ္။

 ငါးက်ည္းေျခာက္ကိုေရစင္ေအာင္ေဆးျပီး အတံုးကေလးေတြပိုင္းထားမယ္...။ ဆီဟင္းခတ္ဇြန္းၾကီး သံုးဇြန္းထည့္ျပီးပူလာရင္ ၾကက္သြန္ီအရင္ထည့္ေၾကာ္မယ္...ၾကက္သြန္နီေရ႔ႊညိဳေရာင္သန္းလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ေၾကာ္ျပီး ခနဆယ္ထားမယ္ ျပီးတာနဲ႔ ငါးက်ည္းေျခာက္ကိုၾကြပ္ရြလာတဲ႔ အထိေၾကာ္ျပီး ျပန္ဆယ္ထားမယ္..။ မီးပိတ္ျပီး ဆီအပူမွာပဲ ငရုတ္သီးခြဲျခမ္းထည့္ေၾကာ္ ဆားနဲနဲထည့္ ဆယ္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္နဲ႔ ငါးက်ည္းေျခာက္ေလးထည့္ေမႊျပီး အေအးခံ ေလလံုပုလင္းထဲထည့္သိမ္းျပီး စားႏိုင္ပါျပီ...။

ေမႊးပဲစိမ္းမႈန္႔တစ္ထုပ္၊ ေရဆန္ခ်ိန္ခြက္ငါးခြက္၊ ဆားနဲနဲ၊ နႏြင္းနဲနဲ နဲ႔က်ိဳထားတဲ႔ တိုဟူးကို ၾကက္သြန္ႏွစ္ ခရမ္ခ်ဥ္သီးနဲ႔ ဆီျပန္ေလးျပန္ခ်က္ထားတာပါ...။

ငါးက်ည္းေျခာက္ၾကက္သြန္ငရုတ္သီးခြဲျခမ္းေၾကာ္၊ မဲဇလီဖူးသုပ္၊ တိုဟူးဆီျပန္ခ်က္

မယ္ဇလီဖူးကို သုပ္ျပီးသားပဲစားဖူးတာ ျပီးေတာ့ အစိမ္းထက္ ျပဳတ္ျပီးသားပဲေစ်းထဲ မယ္ေရာင္းၾကတာေလ...။ ျပဳတ္နည္းမသိလို႔ အစ္မတစ္ေယာက္ကိုေမးလိုက္ေတာ့  သံုးေရေလာက္ အဖန္ကုန္ေအာင္ျပဳတ္လုိက္ပါတဲ႔...။ ေနာက္ဆံုတေရျပဳတ္ေတာ့ အဖူးေလးေတြႏူးတဲ႔အထိ မီးေအးေအးနဲ႔ႏွပ္ျပဳတ္လိုက္တယ္...။ မယ္ဇလီဖူးျပဳတ္ျပီးထားတာကို အေအးခံ...။ ေအးလာရင္ဇလံု တစ္ခုထဲ လက္နဲ႔ေက်ေအာင္နဲနဲဖ်စ္လို္က္တယ္ အဲဒီထဲကို ၾကက္သြန္စိမ္း ဆီခ်က္ ေျမပဲဆံေလွာ္ေထာင္း ငရုတ္သီးေၾကာ္ထည့္ သံပုရာသီးေလးနဲနဲညွစ္ ငရုတ္သီးစိမ္းေလး ထည့္သုပ္လိုက္ ထမင္းနဲ႔နယ္စား ဆိမ္႔သက္အရသာေလးနဲ႔သိပ္ေကာင္းတာပဲ။

မိုးေငြ႔


6 comments:

Aunty Tint said...

စံုစံုလင္လင္ ဆြမ္းဟင္းေတြအတြက္ သာဓု သာဓု သာဓု။
မယ္ဇလီဖူးသုပ္ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ည ၁၁နာရီကေန ၁၂နာရီအတြင္း သုပ္စားလိုက္အံုးေနာ္္။ ပံ့သကူကုသိုလ္လဲ ယူလိုက္အံုးမိုးေငြ႔ေရ...

Thu said...

တို႔အမကေတာ့ အလွဴအတန္းလဲလက္မေႏွးရပါဘူး။အခ်က္အျပဳတ္ကလဲေတာ္၊စာေရးလဲေကာင္း။အသူလဲအမကိုအားက်တယ္။အက်င့္ေလးလုပ္အုန္းမွပါ။ခုက်ေတာ့ဆြမ္းဆုိလဲအေမပဲခ်က္ အေမပဲေလာင္း။သာဓုသာဓုသာဓုပါအေမေရ

Iora said...

မုုိးေငြ ့ရဲ ့လက္ရာကေတာ့မစားရေသးဘူးျမင္ရတာနဲ ့တင္၇ွယ္ဘဲ။ ကုုသိုုလ္ေတြအမ်ားၾကီးရလိုု ့အားက်ပါဘိ။ း)
အုုိင္အိုုရာ

blackroze said...

စားခ်င္စရာမႀကီးေရ
ပစ္ေတာ့ခ်က္နညး္ေတြ မွတ္ထားတယ္

Ashley Myat said...

မမမိုးေငြ႔ ဘေလာ့ခ္ေလးကို အၿမဲလာဖတ္ျဖစ္ပါတယ္
ျမတ္ရဲ႕ ဆိုဒ္မွာလည္း လင့္ခ္ခ်ိတ္ထားတယ္
ပိန္းဥဘယာေၾကာ္က ျမတ္ခုမွ ၾကားဖူးတာ စားခ်င္စဖြယ္ေလး ...
အလွဴအတန္းေတြလည္း ဒီထက္မက မ်ားမ်ား လုပ္ႏိုင္ပါေစေနာ္ မမ :) သာဓုပါရွင့္

စံပယ္ခ်ိဳ said...

ပန္းဥ ဘယာေၾကာ္ မစားဖူးေသးပါ စားခ်င္တယ္သမီးေရ