Monday, 12 May 2014

ေမြးရပ္ေျမသို႔(၃)

တာေလေစ်းထဲက မွ်စ္ခါး ဍရင္ေကာက္ရြက္

မွ်စ္ခါးကို ရွမ္းေတြက ျပဳတ္ျပီး ခရမ္းကေစာ့ငရုတ္သီးေထာင္းနဲ႔တို႔စားတယ္

 ခ်ိန္ခြင္အေလး ဓါတ္ခဲတစ္လံုးကို ငါးက်ပ္သားရွိပါတယ္

အမဲေခါက္ကိုငရုတ္သီးၾကက္သြန္နဲ႔ျပဳတ္ျပီး အခဲလုပ္ထားတာ တစ္ဆယ္သားကို ဘတ္ႏွစ္ဆယ္တဲ႔
ရွမ္းလိုေတာ့ နမ္တံုလို႔ေခၚတယ္ ၀က္သားနဲ႔လည္းလုပ္ေရာင္းတတ္တယ္

ၾကက္ေျခေထာက္ခ်ဥ္စပ္၊ ၀က္ေခါက္ခ်ဥ္စပ္၊ ငါးဒုကၡနဲ႔ ဇလံုအစိမ္းထဲက ငါးခူငါးအံုးထုပ္ေလးေတြပါ

တိုဖူးသုပ္ဆိုင္

ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးပါတြဲေရာင္းတယ္

 
ပလာတူးငါးအငံ(ငါးဆားနယ္)

အဖိုးအိမ္မွာ ေန႔တုိင္း လာသမွ်ဧည့္သည္ေတြကိုေကၽြးဖို႔ ဟင္းခ်က္ေနၾကတာ

မုန္ညင္းေစာအုိးၾကီးပါ

သခြားသီးနဲ႔ပဲၾကာဇံသုပ္ဖုိ႔လုပ္ေနတာ



ဆီခ်က္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေထာင္း

ေကာက္ညွင္းေပါင္းအိုး

ကၽြန္မတို႔တာေလအိမ္ေဘးက ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ ၾကက္ဆီထမင္းဆိုင္


အဲေန႔က စားပြဲေရွ႔ခံုတန္းမွာထိုင္ျပီး ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ၾကက္ဥျပဳတ္တစ္လံုးနဲ႔ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္နဲ႔ အားပါးတရစားခဲ႔တယ္

ၾကက္ဆီထမင္း (သူတို႔ဆိုင္က က်ိဳင္းတံု-တာခ်ီလိတ္သြားတဲ႔ ခရီးသည္တင္ကားေတြ ရပ္နားအားေပးဆံုးတဲ႔)


တာခ်ီလိတ္အခါဟိုတယ္က မနက္စာ ဖတ္ထိုင္း(ထိုင္းညွပ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္)

အခါဟိုတယ္က မနက္စာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ( တာေလကေရာင္းတဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလာက္မေကာင္းဘူး)

မယ္ဆိုင္က အသားလံုးေခါက္ဆြဲ

တာေလက ဆန္တိုဖူး ခ်ဥ္ငံစပ္ (ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတာ)

ဆန္တိုဖူးေဘးနားက အသားလံုးကင္

အဲတုိဖူးစားျပီး လန္႔ေတာင္းဘုရားဖူး အျပန္တာေလျပန္၀င္နားေတာ့ လွည္းနဲ႔ထပ္လာေရာင္းလို႔ ထပ္စား
(ဟိ..ခု၀ိတ္ေတြတက္ေနတယ္ ပုတ္ေလာက္ၾကီး၀ပါေစလို႔ ဘယ္သူလဲမသိဘူး..ဆုေတာင္းတာျပည့္ေတာ့မယ္ထင္ရဲ႔...း)


မုန္႔လက္ေဆာင္း (အုန္းႏို႔နဲ႔)

ရွမ္းဆန္တိုဖူးကို အရည္နဲ႔မဟုတ္ဘဲ အဲလိုအတံုးလိုက္ ႏွမ္း ပဲပုပ္ ငရုတ္သီးေၾကာ္ ဆားေလးထည့္စားရတာလည္းေကာင္း၏

တာခ်ီလိတ္ေရႊတိဂံုဘုရားေစာင္းတန္းက ေခါက္ဆြဲေပါင္း အရမ္းေရာင္းေကာင္းတယ္ လက္မလည္ဘူး



အေဒၚအငယ္အိမ္မွာစားတဲ႔ မနက္စာ ရွမ္းဆီထမင္းကို ၾကက္သားေရက်ဲဟင္းနဲ႔စားရတယ္ အီၾကာေကြးပုတုကေလး ရွမ္းေျပာင္းစီးစီးေလးနဲ႔ ေျမပဲျပဳတ္


တာေလာ့(တာခ်ီလိတ္တရုတ္တန္း)မွာေရာင္းတဲ႔ တိုဖူးလွည္းေလး

ေရာင္းတဲ႔သူက ကိုယ္မွာစားမယ့္ တိုဖူးအမ်ိဳးအစားကိုပဲထည့္ေပးတာ က်န္တာ အစာပလာေတြက ကိုယ့္ဘာသာစိတ္ၾကိဳက္ထည့္စားရတယ္  ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ အခ်ဳိရည္ အခ်ဥ္ရည္ အစံုပဲ
ဒါက ကုလားပဲနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔ တိုဖူးနဲ႔ မုန္႔ဖတ္သုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး

ေျမပဲတိုဖူးနဲ႔ဆန္တိုဖူးအေရာသုပ္

ဟင္းထုပ္ ၾကက္ဥကင္ နဲ႔ ၀က္ေသြးထမင္း(၀က္သားခ်ဥ္ထမင္း)

ေရာင္စံုအေအးသည္... 
အနီအစိမ္းအ၀ါအမဲ အစံုရတယ္...။ အမဲကေတာ့ ေကာ္ဖီေအးေပါ့ ႏို႔စိမ္းထည့္ခ်င္လည္းရတယ္

အေအးဗူးကို အိတ္မပါတဲ႔ ၾကြတ္ၾကြတ္လက္ကိုင္ေလးနဲ႔စြပ္လိုက္ေတာ့ အဲလုိေလး ကိုင္ျပီးယူသြားရတာလြယ္ကူသြားတယ္


ယိုးဒယားသရက္သီး အစိမ္းက ဒီတိုင္းစားလည္း သိပ္ေကာင္းတယ္ မာလကာသီးအရသာနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ရွိတယ္

 သစ္္အယ္သီးကို ေက်ာက္ခဲမဲမဲေလးေတြနဲ႔ အဲလို ပူပူေႏြးေႏြးေလွာ္ေရာင္းတယ္

 ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ ကန္ဇြန္းဥေၾကာ္

 အေၾကာ္ေၾကာ္သူက ဆီမေညွာ္ရေအာင္ အဲလို၀တ္စံုျပည့္နဲ႔ေၾကာ္ပါတယ္

 ၾကက္ေၾကာ္... ပံုအစိမ္းထဲက ေကာက္ညွင္းေပါင္း

 ခါဂ်ာမုန္႔ စမူဆာ ပဲကပ္ေၾကာ္... 

ညွပ္ေခါက္ဆြဲေပါင္းသုပ္ ခ်ဥ္စပ္

 ၀က္ေသြးထမင္းကို ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ငရုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ ဂ်ဴးျမစ္ နံနံ ေဂၚဖီတို႔နဲ႔စားတယ္


 ညွပ္ေခါက္ဆြဲေပါင္းပလိမ္းကို ႏွမ္းေျမပဲဆီခ်က္ၾကာညိဳ႔ငရုတ္သီးေၾကာ္တို႔နဲ႔တို႔စား

 ဒါက မယ္ဆိုင္ဖက္က ၾကက္ေၾကာ္ ၀က္ေၾကာ္နဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းထုပ္ေလးေတြ


မကာဟိုခမ္းက ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ


မိုးေငြ႔

2 comments:

Iora said...

မုုိက္တယ္ကြာ။
အားလံုုးစားခ်င္စရာခ်ည့္ဘဲ။
စံုုေနတာဘဲေနာ္။
အိုုင္အိုုရာ

မီးမီးငယ် said...

အိပ္ယာကထထခ်င္းဖတ္မိေတာ့..ေအာင္မေလး...
ငိုခ်င္စိတ္ေပါက္သြားတယ္...
ဟယ္..အရမ္းႀကိဳက္ေပါ့
ေခါက္လန္ဖြင္းလည္းသတိရ
တယ္၊ ေခါက္ဆဲြခပ္ကိုအဲလိုပလိမ္းဘဲႀကိဳက္တာ၊
တခ်ဴ ိ႔ကအစာေတြအမ်ားႀကီးထဲ့ေပါင္းၿပီးေရာင္းတယ္ေလ..။
ေစ်းထဲကအားလုံးဝယ္ခ်င္ေနတာ..