Friday, 28 March 2014

ကၽြန္မခ်က္ေသာဆြမ္းဟင္းမ်ား(၃)



ၾကက္ဥစတူး... လုပ္နည္း အိုးတစ္လံုးထဲကိုျပဳတ္ျပီးသားၾကက္ဥမ်ားျမႈပ္ရံုေရထည့္ နာနတ္ပြင့္ႏွစ္ပြင့္ထည့္ ပဲငံျပာရည္အေႏွာက္ထည့္ ၾကက္သြန္ပင္ႏွစ္ပင္ေလာက္ကုိထံုးထည့္ ဆား သၾကားထည့္ျပီး ဆူေတာင္တည္ပါ ၾကက္ဥမ်ားထည့္ျပီး ၾကက္ဥအညိဳေရာင္ သန္းလာတဲ႔အထိ ေရမ်ားခန္းခါနီးထိ တည္ပါေလ..။ စားခါနီးမွာ မီးဖိုသံုးခ်ည္ၾကိဳးေလးနဲ႔ထက္ပိုင္းျဖတ္ပါ အရည္ေလးဆမ္းပါ...။ ငရုတ္သီးေဆာ့နဲ႔စားသံုးပါ...။ ေစ်းထဲမွာ ေတာသည္ဆီက ကကူရန္ေျခာက္ေလး ႏွစ္ေထာင္ဖုိး ၀ယ္ခဲ႔တယ္ ေရစင္စင္ေဆး ေရဆူဆူမွာ ခဏေလာက္စိမ္ျပဳတ္တယ္ ျပန္ဆည္ျပီးအေအးခံ အသားႏႊင္ထားတယ္..။ ဆီပူအိုးမွာ ၾကက္သြန္ႏွစ္မ်ားဆီသတ္ နႏြင္း ငရုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီးတာထည့္ေမႊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိတ္သြားရင္ ငံျပာရည္ အေပ့ါအငံထည့္ျပီး ငါးေျခာက္ထည့္ႏွပ္ပါ...။


ငါးထမင္းနယ္... မွန္တာေျပာရရင္ ဒါပထမဆံုးအၾကိမ္လုပ္ဖူးတာ...။ အိမ္မွာ ငါးရံ႔ဆားလူးမီးကင္ အေကာင္ၾကီးၾကီးတစ္ေကာင္ရထားလို႔ သူ႔အသားငါးပိခ်က္တန္သည္ခ်က္နဲ႔ တခ်ိဳ႔ကို ငါးထမင္းထဲထည့္ႏွယ္လိုက္တယ္...။ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုဆီသတ္ နႏြင္း(အေရာင္လိုသေလာက္ထည့္)ျပီး ငါးမွ်င္မ်ားကိုထည့္သတ္ပါတယ္...။ ခပ္ေစးေစးခ်က္ထားတဲ႔ထမင္းနဲ႔ အာလူးျပဳတ္ထည့္ ဆားနဲနဲထည့္ျပီး နာနာနယ္လိုက္တယ္...။ ျပီးေတာ့ အလံုးျဖစ္ျဖစ္ အျပားေလးျဖစ္ျဖစ္လုပ္ထားတယ္...။ စားခါနီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ေလးျဖဴ းငရုတ္သီးေၾကာ္ေလး ဂ်ဴးေလးနဲ႔စားေပါ့ကြယ္..။


ဆိုင္က အသားကင္အေခါက္ကင္ ႏွစ္ေထာင္ဖိုး၀ယ္ျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ သူ႔ပါလာတဲ႔ ပဲငပိရည္ေလးနဲ႔ ျပန္ွႏွပ္ထားတယ္ ၾကက္သြန္မွိတ္အုပ္တယ္...။ ေငြႏွင္းမႈိလးကို ငရုတ္နီနဲ႔ ခရုဆီနဲ႔ေၾကာ္တယ္ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ကို ေရဆူဆူထဲပစ္ထည့္ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႔ထည့္ ပဲျပားတံုးေလးေတြထည့္ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးအခ်ဥ္ဓါတ္ေလးက်လာျပီဆို ငရုတ္သီးစိမ္း ဂ်င္းတက္ေလး ဓါးျပားရိုက္ထည့္ျပီး မီးပိတ္လို႔ရျပီ... ႏွစ္သက္ရာ တရုတ္နံနံ ျမန္မာနံနံ ၾကက္သြန္ပင္တို႔ကိုျဖဴးေပးပါ...။





ဒါကေတာ့ ငပ်င္းဟင္းခ်က္တဲ႔ေန႔ဆိုပါေတာ့ အလြယ္ပဲ ဘဲဥခ်ဥ္ဟင္း ၾကက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္နဲ႔ ပဲေတာင့္ရွည္ေၾကာ္...




ပဲပုပ္ေစ့က ေတာင္ၾကီးကလက္ေဆာင္ရထားတာ...။ ပဲပုပ္တို႔ထံုးစံ အနံ႔ေတာ့နဲနဲျပင္းတယ္...။ ၾကက္သြန္ျဖဴ နီ ဂ်င္းကို ေမ႔ႊးေနေအာင္ေၾကာ္ ညိဳေရာင္သန္းလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီးတစ္လံုးနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးတာထားထည့္ေၾကာ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလိတ္ျပီဆို ပဲပုပ္ေစ့ထည့္ေၾကာ္ ဆီနဲနဲပိုထည့္ပါ ပဲပုပ္ေစ့ကိုေျခာက္သြားတဲ႔အထိေၾကာ္ေပးပါ...။ အငံပါျပီးသားမို႔ ဆားေလွ်ာ့ထည့္ပါ..။ ၾကက္သားကို ဟိုတပတ္က မရမ္းသီးရထားလို႔ ဆားစိမ္ထားတာေလးေတြနဲ႔ခ်က္တယ္...သရက္သီးသႏွပ္နဲ႔ခ်က္သလိုပါပဲ ခ်ဥ္ျပံဳးေလး စားေကာင္းတယ္...။ ၾကက္သားကို ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္းအႏွစ္နဲ႔ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္႔ နႏြင္း ငရုတ္သီးမႈန္႔ ဆီတို႔နဲ႔နယ္ျပီး မရမ္းသီးဆားစိမ္ေလးကိုေရးေဆးထည့္ 15မိနစ္ေလာက္ႏွပ္ျပီးမွ မီးဖိုေပၚလံုးခ်က္ပါ...။ ဆီျပန္လာရင္ ေရလိုသေလာက္ထည့္ႏွပ္ျပီး ေရခမ္းလို႔ ၾကက္သားႏူးရင္ရျပီ..။ ေရႊဖရံုသီး ဟင္းခ်ဳိေလးက ရိုးရိုးေလးပါ...။ ဆီနဲနဲကိုၾကက္သြန္ျဖဴဓါးျပားရိုက္ဆီသတ္ နႏြင္းနဲနဲထည့္ လွီးထားတဲ႔ ေရႊဖရံုသီးေလး ထည့္ေၾကာ္ ေရေႏြးေလး ထည့္ျပီး ဆူလာရင္ 8မိနစ္ေလာက္တည္ထား အေပါ့အငံျမည္းျပီးရပါျပီ...။




မိုးေငြ႔


5 comments:

အမ္တီအန္ said...

ဟင္းစပ္ေလးေတြ လိုက္ဖက္လိုက္တာ...
မိုးေငြ႔ရဲ႕ဖူးစားရွင္ေတာ့ အင္မတန္ ကံေကာင္းမယ္... မိန္းမပီပီသသ ခ်က္ျပဳတ္တတ္လို႔...
ေရးထားတာဖတ္ရင္း စားခ်င္စိတ္ေတြ တဖြားဖြားေပၚလာရတယ္။

ခ်စ္ေသာ -
ျမေသြးနီ

Sonata Cantata said...

ငပ်င္းဟင္းခ်က္တဲ့ေန႔ .. ဖတ္ျပီး တြန္႔ေတာင္သြားတယ္
ဒီက စိတ္ပါမွ အဲ့ေလာက္ ခ်က္တာ...
အခုေတာ့ အြန္လိုင္းေက်းဇူးနဲ႔ ေတာ္ေတာ္ တိုးတက္လာပါျပီလို႔ ကိုယ့္ကိုကိုယ္ ထင္တာပဲ...

သာဓု...သာဓု... သာဓု

စံပယ္ခ်ိဳ said...

ၾကက္ဥ စတူးခ်က္နည္းေလးယူသြားတယ္------
ဟင္းေတြက လက္ရာေကာင္းပုံေလးေတြေနာ္

Aunty Tint said...

ဟိုက္... မိုးေငြ႔ရဲ႕ ငပ်င္းဟင္းခ်က္တဲ့ေန႔ေလးက တီတင့္ကိုမ်ား ေျပာေနသလားလို႔ ... :P
အပတ္စဥ္မွန္မွန္ ကုသိုလ္ေလးေတြယူေနတာ သေဘာက်တယ္ ...ျမေသြးေျပာသလိုပဲ ဖူးစာရွင္ေလးကံေကာင္းၿပီ ... :)

ေမတၱာျဖင့္
တီတင့္

Mrs. Bagel said...

အားလံုးစားခ်င္စရာေတြခ်ည္းပဲ။ လြယ္လြယ္ ရွင္းရွင္း ေရးေပးထားလို့ ေက်းဇူး။ beginner အဆင့္ဆိုေတာ့ လြယ္တာေလးေတြပဲ လုပ္စား ျဖစ္တာ ဒီပို့စ္ေလးမွာ ဟင္းခ်က္နည္း အမ်ားျကီးရသြားတယ္။ း)