Monday, 3 November 2014

ငါးခူမုန္႔ဟင္းခါး.....

 အိမ္ျဖစ္ငါးခူးမုန္႔ဟင္းခါး

ဒီမုန္႔ဟင္းခါးကို ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးလို႔ပဲ အလြယ္တကူမွတ္ၾကပါစို႔...။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ဧရာ၀တီတိုင္းျမိဳ႕ေတြကခ်က္တဲ႔နည္းနဲ႔မတူလို႔ပါ...။ အဲကမုန္႔ဟင္းခါးက အေရာင္မပါဘဲ ငရုတ္ေကာင္းႏိုင္ႏိုင္သံုးပါတယ္...။ ခုကၽြန္မခ်က္တဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးကေတာ့ ကုလားပဲႏွစ္နဲ႔ငါးခူနဲ႔ခ်က္မွာပါ အရသာက စိန္ဥ ေရႊဥမုန္႔ဟင္းရည္လိုအရသာမ်ိဳးလို႔ အနီးစပ္ဆံုးေျပာလို႔ရပါတယ္..။



ေျခာက္ေယာက္စာအတြက္ လိုအပ္တာေတြက ငါးခူႏွစ္ေကာင္ ငွက္ေပ်ာအူတပိုင္း ၾကက္သြန္နီဥၾကီးႏွစ္ဥ နဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴငါးတက္(အႏွစ္လုပ္ဖို႔) ၾကက္သြန္နီဥေသးဆယ္လံုး (ဟင္းရည္ထဲခတ္ဖို႔)၊ ဂ်င္း၊ စပါးလင္ႏွစ္ပင္၊ ဆန္ေလွာ္အတြက္ ေရေဆးထားတဲ႔ဆန္လက္တစ္ဆုတ္စာ ကုလားပဲဗူးတစ္၀က္၊ မုန္႔ဖတ္ငါးဆယ္သားနဲ႔ နံနံပင္ သံပုရာသီးတို႔ျဖစ္တယ္...။ ေရႊလိပ္ျပာမုန္႔ႏွစ္နဲ႔ ဗူးသီးတစ္စိပ္ကို ဗူးသီးေၾကာ္လုပ္ဖုိ႔...။


ထံုးစံအတိုင္းငါးခူကိုေဆးျပီး နႏြင္းနဲနဲ ငံျပာရည္ စပါးလင္းနဲ႔ျပဳတ္ထားမယ္...။ ဆန္ကိုေလွာ္ျပီးေထာင္းထား..။ ကုလားပဲကိုလဲျပဳတ္ျပီးေထာင္းထား...။ အႏွစ္ေတြေထာင္းျပီးျပီဆိုရင္ ဆီသတ္ အႏွစ္၀ါေရာင္သန္းလာရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္တို႔ နႏြင္းတို႔ထည့္ ငါးခူျပဳတ္ႏြင္ထားတာ ထည့္ေၾကာ္..။ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ေစာေစာက အဖတ္ေတြအားလံုးစစ္ထားတဲ႔ ငါးျပဳတ္ရည္အိုးထဲထည့္ျပီး တည္ထား ဆူလာရင္ ဆန္ေလွာ္မႈန္႔ေဖ်ာ္ထည့္ ပဲထည့္ ငေပ်ာအူထည့္ အေပ့ါငံထည့္ျပီး ဆက္တည္ ဆူလာရင္ ၾကက္သြန္ဥထည့္ျပီး ၾကက္သြန္က်က္ရင္ မုန္႔ဟင္းရည္ရပါျပီ...။ ငါးခူအရသာေလးခ်ိဳျပီး ပဲအရသာဆိမ္႔တဲ႔ အိမ္လုပ္ရန္ကုန္မုန္႔ဟင္းခါးေလးေပါ့...။ မိမိႏွစ္သက္သလို ပဲသီး နံနံပင္ ငါးဖယ္ ဘဲဥ သံပုရာသီး ငရုတ္သီးမုန္႔ လိုရာထည့္ျပီးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္...။ ကၽြန္မကေတာ့ ေကာက္ညင္းေပါင္း ထည့္စားရတာၾကိဳက္တယ္...။ ဗူးသီးေၾကာ္ ပဲေၾကာ္ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ေၾကာ္ပါတယ္...။ ဗူးသီးေၾကာ္ကျဖစ္ေျမာက္ေပမယ့္ ပဲေၾကာ္ကေတာ့ ဂြမ္းသြားပါတယ္...အခ်ပ္မျဖစ္ဘဲ ပဲအေက်ေၾကာ္ျဖစ္သြားပါတယ္ လက္နဲ႔ေခ်စရာမလို ေအာ္တိုေက်ျပီးသား မိုးေငြ႔ရဲ႔ပဲေၾကာ္ေပါ့...။

မိုးေငြ႔

5 comments:

Unknown said...

မုန႔္ဟင္းခါး စားခ်င္လုိက္တာ။ မုန႔္ဟင္းခါးလြယ္လြယ္မရတဲ့ေနရာမွာလဲေရာက္ေန၊ ကုိယ္တုိင္ကလဲ မခ်က္တတ္ေတာ့ မစားရဘူး။ မုိးေငြ႕ခ်က္ျပေတာ့လဲ လြယ္လြယ္ေလးပဲ။ ဒီတပတ္ ပိတ္ရက္ၾကရင္ စမ္းၿပီး ခ်က္စားၾကည့္အံုးမယ္။ ျဖစ္မလားလုိ႔။ ေတာ္ၾကာ ဂြမ္းသြားမွ ဒြတ္ခ။

စံပယ္ခ်ိဳ said...

ဟုတ္တယ္ေနာ္ အုိမားလဲ အေၾကာ္ေၾကာ္တာ ေရႊလိပ္ျပာကုိၾကိဳက္တယ္ ကုလားပဲပါေတာ႔ပုိျပီးခ်ဳိတာေပါ႔

Iora said...

ငါးခူနဲ ့မုုန္ ့ဟင္းခါးစားခ်င္ေနတာ။
အုုိင္အိုုရာ

Ashley Myat said...

စားခ်င္လိုက္တာ မမမိုးေငြ႔ရယ္
ဒီမွာက ရယ္ဒီမိတ္ပဲ စားေနရတာ
အိမ္ခ်က္ မုန္႔ဟင္းခါးကို စားခ်င္တယ္ :)

Aunty Tint said...

မုန္႔ဟင္းခါးကို ငါးက်ီးနဲ႔ခ်က္ရင္ အရသာပိုေကာင္းတယ္လို႔ တီတင့္ရဲ႕ ဖြားဖြားေျပာခဲ့ဘူးေပမယ့္ အသားေပါတဲ့ ငါးခူနဲ႔ပဲ ခ်က္ျဖစ္တယ္ မိုးေငြ႔ေရ။ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုရင္ မရိုးမအီေအာင္စားႏုိင္တယ္ ...