ပါ၀င္သည့္ ပစၥည္းမ်ား(လူဆယ္ေယာက္စာ)
၁) ၾကက္သား(သို႔)၀က္သား ခုႏွစ္ဆယ့္ငါးက်ပ္သား
၂) ခရမ္းခ်ဥ္သီး တစ္ပိႆာ
၃) ၾကက္သြန္နီ ဆယ္ႏွစ္လံုး
၄) ၾကက္သြန္ျဖဴ တစ္လံုး
၅) ရွမ္းပဲပုဒ္ သံုးခ်ပ္
၆) အေရာင္ငရုတ္သီးမုန္႔
ရ) နႏြင္းမုန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း
ဟင္းအႏွစ္ခ်က္နည္း
ဒယ္ထဲကို ဆီ ႏွစ္ဆယ္သားေလာက္ထည့္ျပီး ဆီပူပူျဖစ္လာရင္ ေထာင္းထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ဆီသတ္ နည္းနည္းအ၀ါေရာင္သန္းလာတာနဲ႔ ပါးပါးလွီးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္နီေတြကို အကုန္ထည့္လိုက္ပါ...။ ၾကက္သြန္ေတြ ေရႊေရာင္သန္းလာရင္ ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႔နဲ႔ နႏြင္းမုန္႔ထည့္လိုက္ပါ....ျပီးရင္ ၾကိတ္ထားတဲ႔ ၀က္သားထည့္ ဆားထည့္ျပီး ၀က္သားအေရခန္းျပီး ေမႊးလာတဲ႔အထိေမႊေပးေနပါ...။ ၀က္သားေမႊးလာရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ပဲပုဒ္ျပဳတ္ထားတာကို ထည့္လိုက္ပါ....။ အတံုးကေလးေတြလွီးထားတဲ႔ ပဲေသြးကိုထည့္ျပီး ဟင္းအိုးကို မီးေျဖးေျဖးနဲ႔ ၾကာၾကာေလးႏွပ္ေပးျပီး ဆီျပန္လာရင္ ရပါျပီ...။
တြဲဖက္စားသံုးရမယ့္အရြက္ေတြ
၁) ပဲပင္ေပါက္
၂) လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ( ညကတည္းက ေရစိမ္ထားျပီး မနက္က် ျပဳတ္ရပါမယ္ )
၃) ရွမ္းနံနံပင္
၄) နံနံပင္
၅) ၾကက္သြန္မွိတ္
ေခါက္ဆြဲဘယ္လိုျပင္မလဲ
မ်ားေသာအားျဖင့္ ဒီကရွမ္းေခါက္ဆြဲေတြက ေျမာက္ပိုင္းရွမ္းေခါက္ဆြဲေတြမို႔ ေရစိမ္တို႔ ဆန္စီးတို႔နဲ႔ အသုပ္စားၾကတာမ်ားတယ္...။ က်မတို႔ တာခ်ီလိတ္ရွမ္းေခါက္ဆြဲကေတာ့ ညွပ္ေခါက္ဆြဲကိုပဲ အဓိက သံုးပါတယ္..။ ေရေႏြးဆူဆူမွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္နဲ႔ ပဲပင္ေပါက္ရယ္ လက္ပံပြင့္ရယ္ကို ေဖ်ာလိုက္ပါ...။ ဟင္းအႏွစ္ကိုလိုသလိုထည့္ ျပီးရင္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ သို႔မဟုတ္ ၀က္နံရိုးျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီး သံပုရာသီးတစ္စိတ္ညွစ္ က်န္အရြက္ေတြကို ၾကိဳက္သလိုထည့္စား အိုေက ဒါဆို တူနဲ႔ေမႊျပီး ၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊မုန္ညင္းခ်ဥ္ဖတ္တို႔နဲ႔ အဆင္သင့္စားလို႔ရျပီ... ဂြတ္ရွယ္ပဲ...။ မိုးေငြ႔တို႔ ငယ္ငယ္တုန္းက ရွမ္းျပည္မွာဆို မနက္တိုင္း အဲဒီေခါက္ဆြဲကို မရိုးတမ္းစားတယ္ အရည္ေလးက်န္ရင္ ေကာက္ညင္းေပါင္းပါ ထည့္စားလိုက္ေသး..။
မိုးေငြ႔
တြဲဖက္စားသံုးရမယ့္အရြက္ေတြ
၁) ပဲပင္ေပါက္
၂) လက္ပံပြင့္ေျခာက္ ( ညကတည္းက ေရစိမ္ထားျပီး မနက္က် ျပဳတ္ရပါမယ္ )
၃) ရွမ္းနံနံပင္
၄) နံနံပင္
၅) ၾကက္သြန္မွိတ္
ေခါက္ဆြဲဘယ္လိုျပင္မလဲ
မ်ားေသာအားျဖင့္ ဒီကရွမ္းေခါက္ဆြဲေတြက ေျမာက္ပိုင္းရွမ္းေခါက္ဆြဲေတြမို႔ ေရစိမ္တို႔ ဆန္စီးတို႔နဲ႔ အသုပ္စားၾကတာမ်ားတယ္...။ က်မတို႔ တာခ်ီလိတ္ရွမ္းေခါက္ဆြဲကေတာ့ ညွပ္ေခါက္ဆြဲကိုပဲ အဓိက သံုးပါတယ္..။ ေရေႏြးဆူဆူမွာ ေခါက္ဆြဲဖတ္နဲ႔ ပဲပင္ေပါက္ရယ္ လက္ပံပြင့္ရယ္ကို ေဖ်ာလိုက္ပါ...။ ဟင္းအႏွစ္ကိုလိုသလိုထည့္ ျပီးရင္ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ သို႔မဟုတ္ ၀က္နံရိုးျပဳတ္ရည္ထည့္ျပီး သံပုရာသီးတစ္စိတ္ညွစ္ က်န္အရြက္ေတြကို ၾကိဳက္သလိုထည့္စား အိုေက ဒါဆို တူနဲ႔ေမႊျပီး ၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊မုန္ညင္းခ်ဥ္ဖတ္တို႔နဲ႔ အဆင္သင့္စားလို႔ရျပီ... ဂြတ္ရွယ္ပဲ...။ မိုးေငြ႔တို႔ ငယ္ငယ္တုန္းက ရွမ္းျပည္မွာဆို မနက္တိုင္း အဲဒီေခါက္ဆြဲကို မရိုးတမ္းစားတယ္ အရည္ေလးက်န္ရင္ ေကာက္ညင္းေပါင္းပါ ထည့္စားလိုက္ေသး..။
မိုးေငြ႔
5 comments:
စားလို ့ေကာင္းမယ္ ့ပံုပဲေနာ္ ။
ဗိုက္ဆာဆာနဲ ့ အျပတ္စြဲသြားတယ္
(စိတ္ကူးေလးနဲ ့ပါ)
စားလို ့ေကာင္းမယ္ ့ပံုပဲေနာ္ ။
ဗိုက္ဆာဆာနဲ ့ အျပတ္စြဲသြားတယ္
(စိတ္ကူးေလးနဲ ့ပါ)
ဒီလက္ရာ မစားရတာ ႀကာေပါ႔... ျပန္လာရင္ ခ်က္ေကၽြး
သေရက်သြား၏
မႀကီးမိုးေငြ႕ေရ....
အစားအေသာက္နဲ႕ပတ္သက္လို႕ကေတာ့
ဘယ္အခ်ိန္ဘဲျဖစ္ျဖစ္ready ဘဲ..ဟိဟိ
ပဲေသြးလုပ္နည္းေလးသိရင္ ေၿပာၿပေပးပါလား ညီမေလး
Post a Comment