မိုးေငြ႔ဆိုတာ...ေကာ္ဖီခါးခါးအၾကိဳက္နဲ႔ ဖက္ရွင္တအားမိုက္သူေပါ့...း)

Friday, 9 December 2016

Vegan Banana Cake....


ညီမေလး ကန္ဒီ  My Freedom က အေသြးေရာအသားေရာေရွာင္တဲ႔ သက္သတ္လြတ္သမား တစ္ေယာက္အျဖစ္ ခံယူလိုက္တာ တစ္ႏွစ္ျပည့္ခဲ႔ျပီလို႔ သူ႔ရဲ႔ ဒီပို႔စ္ေလးမွာ ဖတ္လိုက္ရတယ္...။ ကန္ဒီက ကၽြန္မပို႔စ္မွာ ေကာ္မန္႔လာေပးသြားတယ္ သူ ငွက္ေပ်ာသီးကိတ္ၾကိဳက္လို႔ Vegan သမားေတြစားတဲ႔ ငွက္ေပ်ာကိတ္ လုပ္နညး္ေလးသိခ်င္ပါတယ္တဲ႔..။ ငွက္ေပာ်ကိတ္ကို သူတို႔ဆီမွာေတာ့ banana cake or banana bread လို႔႔ေခၚၾကတယ္..။
တကယ္တမ္း မုန္႔လုပ္ေတာ့မွ ဘာမွမပါဘူးဆိုတဲ႔ ေပါင္မုန္႔အလြတ္မွာေတာင္မွ ႏို႔နဲ႔ၾကက္ဥပါပါတယ္..။ ဒါေၾကာင့္ အသားအေသြးႏွစ္မ်ိဳးလံုးလြတ္တဲ႔ သက္သတ္လြတ္သမားေတြအတြက္ မုန္႔ေတြကို အလြယ္တကူနဲ႔  ၀ယ္စားလို႔မျဖစ္ပါဘူး..။ လူေတြကေတာ့ လြယ္လြယ္နဲ႔ အသားမပါရင္ သက္သတ္လြတ္တယ္ ထင္တတ္ၾကတယ္..။ ကန္ဒီၾကိဳက္တတ္တဲ႔ ငွက္ေပ်ာကိတ္မွာက ၾကက္ဥမပါေတာ့ အၾကမ္းအားျဖင့္ သက္သတ္လြတ္တယ္လို႔ေျပာႏိုင္ေပမယ့္ ႏြားႏို႔နဲ႔ေထာပတ္ ပါေနတဲ႔အတြက္ အဲဒီအစား ေရနဲ႔ဆီ ထည့္ျပီး လုပ္လို႔ရပါတယ္..။ သစ္ဂ်ပိုးနံ႔ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ သစ္ဂ်ပိုးမႈန္႔ ထည့္လို႔ရပါေသးတယ္။ ဘာမုန္႔ပဲလုပ္လုပ္ ေရာငး္တမ္းမဟုတ္ဘဲ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ အိမ္လုပ္မုန္႔ သီးသန္႔လုပ္စားရင္ေတာ့ Preservative အေရာင္တို႔ အနံ႔တို႔ကိုမထည့္ဘဲ သူ႔သဘာ၀အတိုင္းပဲ ဖုတ္တာေကာင္းပါတယ္..။
ေထာပတ္အစား ဆီသံုးတဲ႔ေနရာမွာ အနံ႔မပါတဲ႔႔ဆီကိုေရြးခ်ယ္တတ္ဖို႔ လိုပါတယ္..။  ျမန္မာျပည္မွာဆို ေနၾကာဆီလိုမ်ိဳးေရြးသံုးလို႔ရပါတယ္..။ ေျမပဲနဲ႔ ပဲပိစပ္ဆီကေတာ့ အနံ႔ရွိလို႔ မုန္႔လုပ္တဲ႔ေနရာမွာမသံုးၾကပါဘူး ..။ ဟင္းရြက္ဆီေတြလည္း သံုးလို႔ရပါတယ္..။ တခ်ိဳ႔ Rice Brand Oil လည္းသံုးၾကတယ္...။ သူတို႔ေတြဆီမွာေတာ့ အိမ္လုပ္မုန္႔ကို မ်ားေသာအားျဖင့္ Canola Oil ကိုသံုးၾကတယ္...။ ခုဆို ျမန္မာျပည္မွာလည္း Market Palace မွာ Canola ကိုရွာ၀ယ္ႏိုင္ပါျပီ...။ ခုကၽြန္မလုပ္တဲ႔ ငွက္ေပ်ာကိတ္မွာလည္း Canola Oil ကိုသံုးထားပါတယ္ Korean Brand ပါ...။ 
 
က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတဲ႔ Omega 3 ပါတဲ႔ Canola ကို ကေနဒါႏိုင္ငံနဲ႔ အေမရိကားေျမာက္ပိုင္းေတြမွာ စုိက္ပ်ိဳးၾကတာ မ်ားတယ္..။ ေဆးဖက္ဆိုင္ရာအရလဲ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေတာ္ေတာ္အသံုး၀င္ပါတယ္..။ Canola စိုက္ခင္းၾကီးဟာ အ၀ါေရာင္ရွိျပီး သိပ္လွပါတယ္..။  အ၀ါေရာင္ပန္းပြင့္ေအာက္နားမွာ အကိုင္းကေနေပါက္တဲ႔ အစိမ္းေရာင္အေတာင့္ ရွည္ရွည္ေလးထဲကေန ဆီထြက္တဲ႔ အေစ့ေလးေတြရွိတယ္..။ မဲနက္နက္အေစ့ကေလး ကေန ဆီၾကိတ္ယူၾကပါတယ္..။
 

   Canola ေစ့ေလးေတြဟာ ကၽြန္မတို႔ ရွမ္းျပည္က ေခါပုတ္ထဲထည့္ေထာင္းတဲ႔ ႏွမ္းတစ္မ်ိဳးနဲ႔ သိပ္တူတယ္..။ ေနာက္တစ္ခါ ရွမ္းျပည္ေရာက္ျဖစ္ခဲ႔ရင္ နမူနာယူခဲ႔ဦးမယ္...။ ေနာက္ပိုင္းေတာ့ ရွမ္းျပည္မွာ စိုက္မယ့္သူမရွိသေလာက္ ရွားသြားလို႔ ေခါပုတ္ရာသီမွာ ႏွမ္းေစ့နဲ႔ပဲအလြယ္တကူ ထည့္ေထာင္း ၾကေတာ့တယ္တဲ႔...။ သူက ႏွမ္းေစ့ထက္ပိုေမႊးပါတယ္...။ ေခါပုတ္ေထာင္းရာမွာ ေစးကပ္မေနေအာင္လို႔ ဆီထြက္လို႔ သူ႔ကိုထည့္ေထာင္းၾကတာပါ ...။

 
 Canola ပန္းခင္းၾကီးက သိပ္လွတာပဲ ကၽြန္မအက္ေဆးေတြထဲက အ၀ါေရာင္းပန္းခင္းနဲ႔ သိပ္တူတယ္...

ကၽြန္မေလာေလာဆယ္ သင္ေနတဲ႔ သင္တန္းဆရာကေတာ့ မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါ အခ်ိန္အတြယ္ေတြကို ခ်ိန္ခြက္တို႔ ဇြန္းတို႔ကိုမသံုးဘဲ တိက်မႈကိုလိုခ်င္တဲ႔အတြက္ Digital scale ကိုပဲသံုးဖို႔ အၾကံေပးတိုက္တြန္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သူ႔ original recipe မွာပါတဲ႔ ခ်င္ခြက္ေရာ gram နဲ႔ေရးျပပါ့မယ္..။
မုန္႔ခ်ိန္ဖို႔ျပင္ဆင္ရာမွာ စနစ္တက်ျဖစ္ေစဖို႔ ကၽြန္မက group ေလးေတြခြဲေပးထားပါတယ္..။ ပထမဆံုးခ်ိန္ခြင္ေပၚမွာ ဇလံုသန္႔သန္႔တစ္လံုးကိုအရင္တင္ျပီး digital scale ကို သုံညျပန္ျဖစ္ေအာင္ႏွိပ္လိုက္ပါ..။ ေနာက္ကိုယ္လိုရာ ပစၥည္းမ်ားကို group အလိုက္ခြဲျပီး ခ်ိန္ပါ...။ ဥပမာ ဇလံုတင္ျပီး သုံညမွာထား ဂ်ံဳ 210 ဂရမ္ခ်ိန္ ျပီးတာနဲ႔ သံုညမွာျပန္ထား ဆိုဒါထပ္ခ်ိန္ သုံညမွထား ဆားထည့္ခ်ိန္ အဲလိုနည္းနဲ႔ ကၽြန္မတို႔သင္တန္းမွာခ်ိန္တြယ္ပါတယ္...။

ခ်ိန္ခြင္ ခ်ိန္စက္မရွိရင္လညး္ ခ်ိန္ခြက္နဲ႔အလြယ္တကူခ်ိန္ႏိုင္ပါတယ္..။ ခ်ိန္ခြက္ကို 1cup, 1/2cup, 1/3cup, 1/4cup ဆိုျပီး အတြဲလုိက္ေရာင္းတတ္ပါတယ္..။ ခုလုပ္နည္းမွာပါတဲ႔ အခ်ိန္အရဆို 1cup and 3/4cup  ဆိုရင္ ပထမဆံုး 1cup ဂ်ံဳကိုအရင္ထည့္ျပီးရင္ 3/4က်ေတာ့ခြက္မရွိေတာ့ဘူး ဒါေၾကာင့္ 1/4ခြက္ကို သံုးခြက္ခ်ိန္ထည့္ရင္လည္း အတူတူပါပဲ..။ 1 3/4 cup ဆိုတာ ဂ်ံဳကို တစ္ခြက္နဲ႔ ေလးပံုသံုးပံုထည့္ရမယ္လို႔ဆိုလိုတာပါ။ ဂ်ံဳကိုခြက္နဲ႔ခ်ိန္တဲ႔အခါ ဂ်ံဳမုန္႔ကိုခြက္နဲ႔ခတ္ယူျပီး အေပၚမ်က္ႏွာျပင္ကို ညီေနေအာင္သပ္ခ်ေပးမွ တစ္ခြက္တိတိက်က်ကို ရပါတယ္..။


 





































 ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

Group(a)
  1. မွည့္ေပ်ာ္ေနတဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီး 4လံုး(ေခ်ထားပါ) 
  2. 52g (or) 1/4cup (ေနၾကာဆီ/အုန္းဆီ/Canola Oil) 
  3. ဗန္နီလာ(သစ္ခြဆီ) သံုးစက္
Group(b)
  1. 210g (or) 1 3/4 cup ဂ်ံဳ(ကိတ္ဂံ်ဳ)      
  2. 2.5g (or) 1/2 tsp မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ         
  3. 10g (or) 2tsp မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ    
  4. 90g (or) 1/4 cup  သၾကားညိဳ   

မုန္႔လုပ္နည္း

          မုန္႔ဖုတ္စက္ကို မီး 170C ၾကိဳတင္ျပီးမီးအပူေပးထားပါ...။ မုန္႔တစ္ခုဖုတ္ဖုိ႔ ျပင္ဆင္မႈလုပ္ေနခ်ိန္မွာ မီးအပူခ်ိန္ၾကိဳတင္အပူေပးတာကို အက်င့္လုပ္ထားပါ..။ ကၽြန္မကေတာ့ အိမ္သံုး Oven ေလးမို႔ သူတို႔ေပးထားတဲ႔ မီးအရွိန္နဲ႔မဟုတ္ဘဲ 150C နဲ႔ပဲဖုတ္ပါတယ္..။ Loaf pan ငွက္ေပ်ာကိတ္ ေထာပတ္ကိတ္တို႔ဖုတ္တဲ႔ ရိုးရုိးမုန္႔ခြက္ကို ဆီသုတ္လိမ္းထားပါ...။ ဆီစုပ္စကၠဴေတြကို ေအာက္ေျခေရာ ေဘးပတ္ပတ္လည္ပါ ခင္းေပးပါ..။  Group (a)ကို ဇလံုတစ္ခုမွာေရာထားပါ...။ Group(b)အားလံုးခ်ိန္ေရာေမႊျပီးရင္ Group(b)ထဲထည့္ေရာျပီး ခပ္သာသာေလးေမႊေပးပါ ပလတ္စတစ္ေယာင္းမျပားနဲ႔ ဇလံုေဘးမွာ ကပ္ေနတာကိုေကာ္ျပီး နာရီလက္တံအတိုင္းေမႊသြားေပးပါ။ မုန္႔သားသမျပီး ပ်စ္နစ္သြားပါေစ...။ အလြန္အက်ဴးမေမႊရပါ..။ 45မိနစ္ကေန မိနစ္50ထိဖုတ္ေပးပါ..။ မုန္႔က်က္မက်က္ကို ၀ါးတံခၽြန္ေလးနဲ႔ထိုးၾကည့္ျပီး မုန္႔သားကပ္မပါလာရင္ရပါျပီ..။ မုန္႔ထဲမွာ ငွက္ေပာ်သီးကိတ္ဟာ ဖုတ္ရတာအလြယ္ကူဆုံုးနဲ႔ ပါ၀င္ပၥည္းအနည္းဆံုးမုန္႔တစ္ခုပါ..။ လြယ္တယ္ဆိုသည့္တိုင္ေအာင္ မုန္႔ဖုတ္တဲ႔အခါ မီးအခ်ိန္အဆ သိပ္စကားေျပာပါတယ္ ကိုယ္သံုးတဲ႔ စက္အလိုက္ အပူခ်ိန္ကို ညွႈိယူရတယ္..။ မုန္႔ဖုတ္ရင္ Alarm ေပးျပီး ပစ္မထားပါနဲ႔ မုန္႔ဗန္းကို ဆယ္မိနစ္တိုင္းလွည့္ေပးပါ မဟုတ္ရင္ မ်က္ႏွာျပင္အက်က္မညီပါဘူး မ်က္ႏွာျပင္အညိဳေရာင္သန္းသြားျပီဆို အေပၚမီးကိုပိတ္ေပးပါ ဆက္ထားရင္တူးသြားမွာဆိုးလို႔ပါ..။ မီးအခ်ိန္အဆကေတာ့ ကိုယ္သံုးတဲ႔စက္မွာမူတည္ျပီး ကစားရတာပါပဲ..။ အေသသပ္မွတ္လို႔မရပါဘူး..။ မုန္႔ရရင္ ခ်က္ခ်င္းမထုတ္ေသးဘဲ ေအးတဲ႔အထိ စက္ထဲမွာထားထားပါ..။ ျပီးမွ ကိုယ္လိုရာပံုစံအတံုးမ်ားလွီးျပီး စားသံုးႏိုင္ပါျပီ..။



loaf pan
 
ဒီမုန္႔လုပ္နညး္ကို ကၽြန္မက ဆရာတို႔ဆီမွာ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ အေသြးအသားလြတ္မို႔ ၾကက္ဥ ေထာပတ္မပါဘဲဘယ္လိုလုပ္ရမလည္းေမးဖူးခဲ႔ပါတယ္..။ ဆရာတစ္ေယာက္ကေတာ့ ၾကက္ဥမပါရင္ မုန္႔မျဖစ္ဘူးလို႔ဆိုတယ္..။ ၾကက္ဥအပြအစား SP ထည့္ပါလားလို႔လည္း အၾကံေပးပါတယ္...။ ကၽြန္မခုထိ မုန္႔ဖုတ္ပစၥည္းဆိုင္ကိုမေရာက္ေသးတာနဲ႔ အိမ္မွာရွိတာပဲသံုးျပီးလုပ္ထားတာပါ Sp မသံုးပါဘူး..။ SP ဆိုတာ ကိတ္သားပြ ကိတ္သားေခ်ာမြတ္မႈကိုအားေပးတဲ႔ ပြေဆးတစ္မ်ိဳးပါ...။ ခုက You tube ကေန Vegan Banana Bread လုပ္နည္းမ်ိဳးစံုထဲက တစ္ခုကိုယူျပီး စမ္းလုပ္ထားတာပါ...။ ပထမစ္ေခါက္က မုန္႔ပ်က္သြားေသးတယ္ မုန္႔ကပြတက္မလာဘဲ ဂ်ပ္ခဲၾကီးျဖစ္ေနေရာ ဆႏြင္းမကင္းံုးလိုျဖစ္သြားတာ..။ ခုတစ္ေါက္ ေအာင္ျမင္သြားေတာ့မွ ညီမေလး ကန္ဒီ ေမးထားတာနဲ႔ ပို႔စ္တင္လိုက္တာ..။ ငွက္ေပ်ာကိတ္ဆို မုန္႔သားေတြက ေျခာက္ေနတတ္တယ္ ခုကိတ္ေလးက စိုျပီး အရသာေကာင္းတယ္.. ကၽြန္မေလ့လာထားတဲ႔ နည္းကို စမ္းလုပ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္...။ မ်က္ႏွာျပင္ကေတာ့ အေရာင္သိပ္မလွေပမယ့္ အရသာကေတာ့ goody ပါပဲ..။ မုန္႔လုပ္နည္းေတြတတ္သြားေတာ့မွ မုန္႔ဆိုင္ေတြမွာ ေစ်းၾကီးေပး၀ယ္စားရတဲ႔ မုန္႔ရဲ႔တန္ဖိုးကို ပိုသိလာရတယ္..။ Yangon Bake House လိုမုန္႔ဆိုင္မ်ိဳးဆို မုန္႔တစ္ခုတစ္ခုက သိပ္ေစ်းၾကီးတယ္...။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုတာကို မုန္႔ဖုတ္တတ္ေတာ့ သိသြားရတယ္..။ Home made ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မုန္႔ထဲမွာပါ၀င္တဲ႔ ပစၥည္းေတြကို အေကာင္းေတြခ်ည္းေရြးသံုးထားလို႔ပဲျဖစ္တယ္..။
  Enjoy!!!!!
မိုးေငြ႔

2 comments:

Candy said...

မမမိုးေငြ႔ေရ...
တကူးတကေရးေပးလို႔ ေက်းဇူးတင္လိုက္တာ... အိမ္မွာ Oven အေသးေလးရွိတယ္။ စမ္းလုပ္ၾကည့္ဦးမယ္။ Baking Soda နဲ႔ Baking Powder က မတူဘူးေနာ္?? အစက တူတယ္ထင္တာ... ဟုတ္တယ္ မမေရ... ဘာမွမပါတဲ့ ေပါင္မုန္႔၀ယ္မယ္ဆိုရင္ေတာင္ Ingredient lists ဖတ္ရတာ တလုပ္... ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ၾကက္ဥနဲ႔ႏို႔ပါတာကိုး... စားခ်င္ရင္ ကိုယ့္ဟာကိုယ္လုပ္စားမွပဲ ရမယ္။ ဟဟ

Candy said...

မမမုိးေငြ႔ေရ...
လုပ္ၾကည့္ၿပီးသြားၿပီ... ေအာင္ျမင္တယ္။ ဒီေန႔မနက္စာ ကိုယ္တုိင္လုပ္ထားတဲ့ ကိတ္ေလးနဲ႔ Matcha Green tea ေလးနဲ႔ စားတယ္။ အရမ္းေကာင္း :D