Tuesday, 5 January 2021

ရှမ်းငရုတ်သီးထောင်းများ......

 



ကျွန်မရဲ့ အမွှာအဒေါ်အငယ်က ငရုတ်သီးထောင်းနဲ့ အချဉ်ရည်ဆော့စ်လုပ်တဲ့နေရာမှာ ဆရာမကြီး သူ့ဆီကပဲ တစ်နေ့တစ်နေ့ပညာယူနေရတာ...။ အိမ်မှာ နေ့တိုင်း ငရုတ်သီးထောင်းတစ်မျိုးမဟုတ်တစ်မျိုးရှိတယ် ထမင်းပွဲမှာ...။ စနေနေ့အပတ်တိုင်း ညီမလေးနဲ့သူ့အမျိုးသားက အိမ်မှာလာစားနေကျမို့ စနေနေ့တိုင်းရှမ်းစာတစ်ခုမဟုတ်တစ်ခုလုပ်စားကြတယ်....။ ညီမလေးအမျိုးသားကလည်း ကျွန်မတို့အရှေ့ပိုင်းရှမ်းစာကိုတော်တော်စားတတ်နေပြီ....။ ရှမ်းလူမျိုးတွေထမင်းစားရင်သုံးတဲ့ ကြိမ်ဗန်းကြီးပါ အိမ်မှာရှိနေတော့အဆင်ပြေသွားတယ်...။ အဲဒီနေ့က ကောက်ညှင်းပေါင်းနဲ့ ဝက်ဂုတ်သားကြော်တယ် ဘဲဉစားငံပြုတ်တယ် ငရုတ်သီးထောင်းက နမ့်ဖစ်နွန် နဲ့ နောက်တစ်မျိုးက ဝက်သားကြော်ရှိလို့ ဝက်သားငရုတ်သီးထောင်းပါထပ်လုပ်တယ်...။ နမ့်ဖစ်နွန်ထောင်းနည်းက အရှေ့ပို့စ်မှာရေးပြီးသားမို့ ထပ်မပြောတော့ဘူးနော်....။ 






ဝက်သားငရုတ်သီးထောင်းဖို့ ဝက်သားကြော်ထားတာလေး နဲနဲဖယ်ထားလိုက်တယ်.....။ ကျန်တာက လွယ်တယ် ရှမ်းငရုတ်သီးထောင်းအခြေခံမှာပါတဲ့ ငရုတ်သီး ကြက်သွန်ဖြူကို မီးကင်ပြီးထောင်း ညှက်လာရင် ဝက်သားကြော်ထည့်ထောင်း အရောင်လှအောင်လို့ ငရုတ်သီးအနီတောင့်ကိုသုံးထားပါတယ်....။ ဝက်သားအရသာချိုပြီး ငရုတ်သီးစပ်စပ်နဲ့ သိပ်ကောင်းပဲ....။ ပဲပုပ်ကင်လေးပါ နဲနဲထည့်ထောင်းနော် အပေါ့အငံ လိုသလိုထည့်... ဝက်သားနေရာမှာ ကြက်သားကြော် ငါးငရုတ်သီးထောင်းကျတော့ ငါးခူပြုတ်ပြီးအသားနွင်ထောင်းရတယ် အဲဒါက နောက်တစ်ခါ ငါးခူးငရုတ်သီးထောင်းလုပ်ဖြစ်ရင်ထပ်လာပြမယ်....။ ရှမ်းပြည်မှာ ငါးခူပဲအစားများကြတယ်....။ 


ဝက်သားငရုတ်သီးထောင်းစပ်စပ်လေးကို ကောက်ညှင်းပေါင်းပူပူနဲ့စားကြည့် ဆွေမျိုးသုံးဆက်မေ့သွားမယ်





ဒီတစ်ပတ်စနေကိုတော့ တွေ့တဲ့အတိုင်းပဲ ဗန်းထဲမှာအစုံလင် ဝက်ရိုးကျောက်ဖရုံကိုစပါးလင်နဲ့အရည်လေးနဲ့ချက်တယ် ဝက်သားဖက်ထုပ်ပေါင်း ဟင်းနုနွယ်ကြက်သွန်ဖြူကြော် ပဲပြားကြက်ဉကြော်နဲ့ ဇာတ်လိုက်ကတော့ မကျည်းနှစ်ငရုတ်သီးထောင်းပါ တို့စရာတော့က အသီးအရွက်ပြုတ်တွေနဲ့ ပိုလိုက်ဖက်တယ်....






မကျည်းနှစ်ငရုတ်သီးထောင်းအတွက် မကျည်းသီးခြောက်ကောင်းကောင်းကို သေချာဆေးပြီး ရေနွေးနဲ့စိမ်ထားပြီး အနှစ်ယူထားပါ....။ ငရုတ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ ပဲပုပ်မီးကင်ပြီးညှက်အောင်ထောင်း ဆား အချိုမှုန့်ထည့်ပြီးရင် မကျည်းနှစ်ရောထည့်ပြီး သမအောင်မွှေပေး နံနံပင်လေးရိတ်ရိတ်လှီးထည့် ဒါပဲ ချဉ်ချဉ်စပ်အစပ်နဲ့ သူလည်းအသီးရွက်ပြုတ်နဲ့လိုက်တယ်.....။ 





ဒီတစ်ခါ ခရမ်းသီးသုံးမျိုး ငရုတ်သီးထောင်းလေးပြောပြမယ်... ခရမ်းသီး ကိုင်းခရမ်းချဉ်သီး ခရမ်းကဆော့သီး ငရုတ်သီး ကြက်သွန်ဖြူကို ဒယ်နဲ့မွှေးလာအောင်လှော်ပေးပြီး ခရမ်းသီးနဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးကလွဲပြီး ကျန်တာအရင်ရောထောင်း ညှက်ရင် ခရမ်းသီးနဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးထည့်ထောင်းပေးပါ သူကျတော့ ဝက်ခေါက်ကြော်လေးနဲ့စားရတာ....။



အရွက်တွေက ဂွေးတောက်ရွက်နု ပဲတောင့်ရှည်နဲ့ ဗူးညွှန့်ပြုတ် သခွားသီး



ရှမ်းပြည်မှာ ဘုန်းကြီးကျောင်းအလှူပွဲတွေမှာဆို ဒီလိုငရုတ်သီးထောင်းတွေ
အတို့အမြှုပ်အစုံနဲ့တည်ခင်းတတ်တယ်




ဂွေးသီးငရုတ်သီးထောင်း တကယ်တမ်းရှမ်းပြည်မှာထောင်းစားတဲ့ ဂွေးသီးက ဒီကလို အလုံးသေးသေးမဟုတ်ဘူး လိမ္မော်သီးအရွယ်လောက်ရှိတယ်...။ ဘယ်လိုဂွေးသီးမျိုးဖြစ်ဖြစ် ငရုတ်သမီးထောင်းလုပ်မယ်ဆို ပြုတ်ရပါတယ်....။ ခဏလေးပြုတ်တာနဲ့ နူးလွယ်တယ်....။ ကျန်တာကတော့ ထုံးစံအတိုင်း ငရုတ်သီး ကြက်သွန်ဖြူ ပဲပုပ်မီးကင်ထားတာကို အရင်ထောင်း အရောင်လှအောင် ငရုတ်သီးအနီတောင့်သုံးပါတယ်....။ ငရုတ်သီးထောင်းထာတာညှက်ရင် ဂွေးသီးပြုတ်ထည့်ထောင်း အစေ့ဒီတိုင်းလေးထည့်ထား ဝါးစားလို့ရတယ်....။



ကဆော့သီးပိုနေလို့ ဂွေးသီးငရုတ်သီးထောင်းနဲ့စားဖို့ ဆီအိုးကပ်လေးနဲ့လှော်ထားတယ်


ဒီလောက်ပါပဲ နောက်ထပ် ငရုတ်သီးထောင်းနည်းတွေထပ်သင်ရရင် လာမျှဝေပေးပါဉီးမယ်နော်...။ ကောင်းသောနေ့လေးဖြစ်ပါစေ....။


မိုးငွေ့

No comments: