Tuesday, 18 October 2016

My Baking Class.....


           ကၽြန္မ Chef ၀တ္စံုေလး၀တ္ျပီး မုန္႔ဖုတ္ရတာ သိပ္သေဘာက်တာပဲ...။ ကိုယ့္ကိုယ္ကို Chef တစ္ေယာက္ျဖစ္သြားသလိုခံစားရတယ္...။ ပထမဆံုးရက္ ဆရာက Shangri La မွာ သူလုပ္ခဲ႔ဖူးတဲ႔ အေတြ႔အၾကံဳေတြ ေျပာျပတယ္။ American ကမ္းရိုးတန္းတစ္ေလွ်ာက္ Cruise ေပၚမွာ Pastry Chef လုပ္ခဲ႔ရတဲ႔ အေတြ႔အၾကံဳေတြ... ေနာက္ မုန္႔ဖုတ္တဲ႔အခါမွာ လိုအပ္တဲ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းနဲ႔ အသံုးအေဆာင္ပစၥည္း ကိရိယာ တန္ဆာပလာေတြ စက္ေတြအေၾကာင္း အေျခခံေျပာျပပါတယ္..။ အေပၚပံု ပထမဦးဆံုးလုပ္ထားတဲ႔ soft roll ေလးေတြ။ ျမန္မာလိုအလြယ္ ႏို႔ေပါင္မုန္႔ေပါ့..။ သူက ႏူးည့ံတဲ႔အသားရွိတယ္..။ ဘိုေတြကေတာ့ ေထာပတ္သုတ္စားၾကတယ္...။

         မုန္႔လိုင္းမွာ Bakery နဲ႔ Pastry ႏွစ္မ်ိဳးရွိရာမွာ ကၽြန္မဘယ္အပိုင္းကို ပိုအားသာလည္းဆိုတာကိုေတာ့ ခုခ်ိန္ထိ စမ္းစစ္ေနတုန္းပဲ ေသခ်ာတာကေတာ့ ကိတ္ decorate လိုင္းကိုေတာ့ အားနည္းမွာ...။ ကၽြန္မက မုန္႔တစ္ခုကို အလွထက္ အရသာကိုဦးစားေပးျပီးစားတတ္တယ္။ ကိတ္က Pastry လိုင္းကဆိုေတာ့... Bakery ကိုအားသာတယ္လို႔လည္း ဆိုလို႔မရျပန္ဘူးျဖစ္ေနတယ္..။ Bakery မွာ ေပါင္မုန္႔ရိုက္ရတာ စက္နဲ႔ရိုက္ရတာအစဥ္ေျပေပမယ့္ အိမ္သံုးမုန္႔ေမႊစက္နဲ႔ဆို အဆင္မေျပႏိုင္ဘူး ဒါေၾကာင့္ စက္န႔ဲမဟုတ္ဘဲ manual လက္နဲ႔နယ္ရတဲ႔အခါ အားသံုးရတယ္ ပိုပင္ပန္းတယ္။ အဓိကက Puff တို႔ Croissant တို႔လိုမုန္႔မ်ိဳးက ပညာသိပ္ပါတယ္။ လက္၀င္တယ္ မုန္႔နယ္တာလွိမ့္တာ တစ္ခ်က္မွားတာနဲ႔ ဖိုထဲဖုတ္ျပီး ထြက္လာတဲ႔ မုန္႔အေျခအေနက ေျပာင္းလဲသြားႏိုင္တယ္...။ ေပါင္မုန္႔သား စက္နဲ႔ရိုက္တဲ႔အခါ ေရအတိုး အေလွ်ာ့ မမွန္တတ္ရင္လည္း တစ္အိုးလံုးလႊင့္ပစ္ရေသးတယ္.. အရင္းႏွီးၾကီးတယ္..။ ကိတ္လိုင္းမွာ Cream တို႔ဘာတို႔နဲ႔ Decorate မလုပ္ရတဲ႔ ေထာပတ္ကိတ္တို႔ ငွက္ေပ်ာသီးကိတ္တို႔ လိုမုန္႔မ်ိဳးကေတာ့ လုပ္ရတာလြယ္တယ္...။ မုန္႔ဖုတ္ပညာမွာ လြယ္တယ္ဆိုတဲ႔ မုန္႔ေတာင္မွ မီးအခ်ိန္အဆလုပ္တတ္ရတယ္ မုန္႔ထဲပါ၀င္တဲ႔အခ်ိဳးအစားမွားလို႔မရဘူး ဥပမာ Yeast လိုဟာမ်ိဳးက ပိုတိက်ရပါတယ္..။ သၾကားတို႔ ဂ်ံဳတို႔ဆိုတာက လိုတာပိုတာရေသးတယ္..။ မိန္းကေလးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက Pastry လိုင္းကိုယူၾကတယ္ ကိတ္ကို ခရင္မ္နဲ႔အလွဆင္တာ Fondant နဲ႔အလွဆင္တာ စတဲ႔အႏုစိပ္ပညာကို ပိုအားသာလို႔လည္းျဖစ္လိမ္႔မယ္။

    မုန္႔တစ္ခုလုပ္ရမွာ အခ်ိဳမၾကိဳက္ဘူးဆိုျပီး သၾကားကို တရားလြန္ သူထည့္ရမယ့္ အခ်ိဳးတစ္၀က္ေလာက္ထိမေလွ်ာ့ခ်ပါနဲ႔..။ သၾကားကလည္း မုန္႔ရိုက္တဲ႔ေနရာမွာ သူ႔ေနရာနဲ႔သူ သူ႔ေစးပ်စ္မႈနဲ႔သူရွိတာမို႔လို႔ပါ...။ မုန္႔ကိုစက္နဲ႔ေမႊတာကို ကၽြန္မတို႔က ရိုက္တယ္လို႔ေခၚပါတယ္ အဂၤလိပ္လို beat ကေန တိုက္ရိုက္ယူတာပါ..။ အခုက မုန္႔ပံုေတြကို မုန္႔လုပ္ရင္း ေသခ်ာမရိုက္ထားႏိုင္လို႔ ကေဘာက္တိ ကေဘာက္ခ်ာေတြျဖစ္ေနလိမ္႔မယ္ ဒါေပမယ့္ၾကည့္လို႔ေတာ့ရတယ္မဟုတ္လား..။ အခုသင္တန္းမွာက တကယ့္အေျခခံက်က်မုန္႔ေတြကိုပဲသင္ေပးတာပါ..။ က်န္တာေတာ့ ကိုယ္ဘာသာကို modified လုပ္ရမွာေပါ့..။ ဆြမ္းေမႊးကိတ္လို Japanese cotton cheese ကိတ္လို Chiffon ကိတ္တို႔လို မုန္႔မ်ိဳးဆိုတာက ကၽြန္မတို႔ Asian ဖက္က ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြ တရုတ္ေတြက တဆင့္ modified ျပန္လုပ္ၾကတဲ႔မုန္႔ေတြ..။ အဲထဲမွာ Japanese cotton cheese cake ကိုသိပ္ၾကိဳက္တယ္ မုန္႔သားက ႏူးည့ံျပီးအရသာေလးေလးပင္ပင္နဲ႔ သိပ္စားေကာင္းတယ္ အဲဒီမုန္႔ဖုတ္တတ္ဖို႔ ေလ့က်င့္ရဦးမယ္။

     ကၽြန္မတို႔ သင္တန္းက ေကာ္ဖီဆိုင္နဲ႔တြဲလ်က္မို႔လို႔  ေကာ္ဖီလာေသာက္တဲ႔ဧည့္သည္ေတြကို ကုိယ္လုပ္တဲ႔ မုန္႔ေလးေတြေပးျမည္းတယ္...။ တခ်ိဳ႔ဧည့္သည္ေတြ ၾကိဳက္ရင္ ၀ယ္သြားတတ္ေသးတယ္..။ အဲခါ ကိုယ့္မုန္႔ကိုတခါတည္းေရာင္းရေတာ့ ေက်နပ္စရာပီတိျဖစ္ေပါ့...။ ကၽြန္မတို႔သင္တန္းမွာ Bagel ေပါင္မုန္႔ အပတ္တုိင္း ေအာ္ဒါလာမွာတဲ႔ ဘိုတစ္ေယာက္ရွိတယ္...။ ဘာႏိုင္ငံသားလည္းေတာ့ မသိဘူး...။ Bagel ဆိုတာ မုန္႔လက္ေကာက္လိုပံုစံမ်ိဳး ေပါင္မုန္႔ကိုမွ အလယ္အမွာအေပါက္နဲ႔ သူတို႔ကေတာ့ ေထာပတ္သုတ္ျပီး အသားတို႔ ခ်ီစ္တို႔ ဆလပ္တို႔နဲ႔ ညွပ္စားၾကတယ္..။ Bagel ေပါင္မုန္႔ဆိုတာ ပိုလန္မွာေနတဲ႔ ဂ်ဴးလူမ်ိဳးတဲ႔စားတဲ႔ ေပါင္မုန္႔တစ္မ်ိဳးပါ..။ ဆိုင္မွာ အမ်ားဆံုးလာတဲ႔ ဧည့္သည္က ကိုးရီးယားေတြ ဆိုင္ရွင္က ကိုးရီးယားေလ..။ ေနာက္ ဂ်ပန္ တရုတ္ ထိုင္းတို႔ အေနာက္ဥေရာပသားေတြလည္း မ်ားတယ္..။

           ကၽြန္မက ငယ္ငယ္ကတည္းက အခ်က္အျပဳတ္၀ါသနာပါခဲ႔တာ...။ ကိုယ္ပိုင္ ကေဖးဆိုင္ေသးေသးေလး တစ္ဆိုင္ဖြင့္ဖို႔လည္း အျမဲအိပ္မက္ခဲ႔သူပါ...။ ခုေတာ့ အေကာင္ထည္ စေဖာ္ေနျပီဆိုပါေတာ့..။ Home baking အေသးစားေလးေပါ့ တႏိုင္မုန္႔ဖုတ္လုပ္ငန္းေလး..။ မဟုတ္ရင္ေတာင္ Online business အေသးစားေလး တစ္ခုေလာက္ေတာ့လုပ္ခ်င္ပါတယ္..။ တကယ္တမ္းက ကၽြန္မက အခ်က္အျပဳတ္ကို ပိုအားသန္တာ.. ကၽြန္မဆိုင္ ဖြင့္ျဖစ္တဲ႔အခါ ေခါက္ဆြဲေတာ့ ပါေအာင္ထည့္မယ္ ကၽြန္မက ေခါက္ဆြဲ ခေရဇီေလ..။ ေခါက္ဆြဲ အမယ္ေပါင္းေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ၾကိဳက္တာ တရုတ္ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲကအစ ပါစတာအဆံုးေပါ့..။ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲလုပ္နည္းလည္း သင္တန္းမတက္ျဖစ္ရင္ေတာင္ အြန္လိုင္းကေနေလ့လာဦးမယ္လို႔စဥ္းစားထားတယ္...။

           သင္တန္းမွာ မုန္႔က 31မ်ိဳးသင္ရမွာ ခုမွလမ္းတစ္၀က္ေရာက္ပါေသးတယ္...။ Pizza dough တို႔ donut တို႔ maccaron တို႔လိုခက္တဲ႔မုန္႔မ်ိဳးေတြက်န္ေသးတယ္...။ ေနာက္မွ မုန္႔တစ္မ်ိဳးခ်င္းကို ပို႔စ္ေရးပါဦးမယ္..။ မုန္႔ျပီးသြားရင္ ေကာ္ဖီသင္တန္းဆက္တက္မယ္...။ ဆရာက ႏွစ္မ်ိဳးလံုးတျပိဳင္တည္း တက္ခိုင္းတာ အလုပ္အားရက္ ႏွစ္ရက္တည္းကို တစ္ရက္ကို ေျခာက္နာရီေလာက္ အခ်ိန္ေပးရမွာဆုိေတာ့ အခ်ိန္မေလာက္ဘူး ပိတ္ရက္ႏွစ္ရက္မွာ တျခားကိုယ္လုပ္စရာေလးေတြလည္းရွိေသးတာ မုန္႔ေရာေကာ္ဖီေရာ ေျခာက္နာရီဆက္တိုက္ သင္ရင္ ဟုန္သြားမွာစိုးရေသးတယ္...။ ကၽြန္မလုပ္တဲ႔ မုန္႔ေတြကို ရံုးျပန္တက္တဲ႔ေန႔က်ရင္ ရံုးက လုပ္ေဖာ္ကိုက္ဖက္ေတြက အားေပးၾကတာ ယူသြားတဲ႔ မုန္႔ေတာင္ မေလာက္ပါဘူး...။ ျပင္သစ္မုန္႔တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ Quiche ဆိုရင္ၾကိဳက္လိုက္ၾကတာ..။ အဲဒီမုန္႔အေၾကာင္း ပို႔စ္တစ္ပုဒ္ေရးထားေသးတယ္ ေနာက္မွတင္ေပးမယ္..။ ခုကတည္းက ကၽြန္မကို Cookies နဲ႔ Puff ေအာ္ဒါမွာထားတာရွိတယ္ သင္တန္းမျပီးေသးလို႔ မလုပ္ေပးႏိုင္ေသးတာ...။

    
    ဒါက ဂ်ံဳၾကမ္းေပါင္မုန္႔ သူတို႔အေခၚေတာ့ Whole wheat bread လွီးျဖတ္ျပီး ေထာပတ္သုတ္ မီးကင္စားၾကတယ္ ၾကက္အူေခ်ာင္း ၾကက္ဥေၾကာ္ေတြနဲ႔စားၾကတယ္...။ mushroom soup, tomato soup နဲ႔လည္း စားၾကတယ္...။  ကၽြန္မတို႔ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ကေတာ့ ေပါင္မုန္႔ဆို ျဖဴ ႏုမွေပ်ာ့အိေနမွ ၾကိဳက္တတ္ၾကတာမဟုတ္လား...။ ဒါေတာင္ ခ်ားကိုးေပါင္မုန္႔မ်ိဳး ျမန္မာေတြသိပ္မသိၾကေသးလို႔ မီးေသြးခဲလို မဲနက္ေနတာ အဲေပါင္မုန္႔က..။ ကၽြန္မသင္ရတဲ႔ထဲမွာ ဂ်ာမန္ေပါင္မုန္႔လည္းပါတယ္ သူကလည္း အညိဳရင့္ေရာင္ေပါင္မုန္႔ပဲ...။ သူက Dark Rye Flour ဆိုတဲ႔ အညိဳေရာင္ဂ်ံဳသံုးရတာ... မရွိရင္ေတာ့ ရိုးရိုးဂ်ံဳထဲကို Cocoa powder ေရာျပီးဖုတ္ၾကတယ္ ဒါက အညိဳေရာင္ကိုလိုခ်င္လို႔သက္သက္ပါ..။ ဘယ္ဖက္က ဆရာလုပ္တဲ႔ေပါင္မုန္႔ ေအာက္ေျခညီေတာ့ လွေနတယ္ ညာဖက္က ကၽြန္မလုပ္တာ ဘမ္းေပၚတင္ေတာ့ မုန္႔ေအာက္ေျခမညီလို႔ ထြက္လာေတာ့ ယိုင္ေနတဲ႔ပုံျဖစ္ေနတာ။

 cup cake ေလးေတြ

 Banana cake သို႔မဟုတ္ Banana bread လို႔လည္းေခၚတယ္

ဒါက Sandwich bread ေဘးသားမ်ားလွီးထုတ္ျပီး toast လုပ္စား ဒါမွမဟုတ္ အသားညွပ္ေပါင္မုန္႔လုပ္စား 

အီကလဲယားမုန္႔ေလးေတြမလွဘူးလား အထဲက ၾကက္ဥအကာခရမ္ေတြထည့္ထားတယ္
တခ်ိဳ႔ကို Custard cream ထည့္ထားတယ္..

 Danish မုန္႔က အပြခံဖို႔နည္းနည္းလိုသြားလို႔ မုန္႔သားက က်စ္က်စ္ၾကီးျဖစ္ေနပါတယ္

Carrot Cake ေထာပတ္နံ႔ေလးေမႊးျပီး သိပ္စားေကာင္းတဲ႔မုန္႔


Brownie ဖုတ္ျပီးသားပံုမရိုက္လိုက္မိဘူး... သူထြက္လာတဲ႔မ်က္ႏွာျပင္ကထံုးစံအတိုင္း  ေၾကကြဲအက္ေနတာေရာ
ဒါေပမယ့္ စားေကာင္းတယ္ နညး္နည္းခ်ိဳတာကလြဲလို႔

မိုးေငြ

4 comments:

ေမာင္သီဟ said...

အရသာရွိမယ္ထင္တဲ႔မုန္႔ ေကာင္းမယ္ထင္တဲ႔ဟာစားပလုိက္တာပါပဲ
အဲေလာက္ အားစုိက္ရတာေတြ ပညာေတြနက္နက္နဲနဲပါမွန္း မေတြးမိ
ဖူးဗ်ာ ဒါေၾကာင္႔လည္း မုန္႔ေတြမွာ အရသာရယ္ ေစတနာရယ္ မုန္႔လုပ္ျခင္း
အတတ္ေတြရယ္ ေပါင္းစပ္ပါဝင္တာမုိ႔ ဘာမုန္႔စားစား အရသာေကာင္းလြန္း
တာနဲ႔ မေကာင္းတေကာင္းပဲရွိ ဆုိးဆုိးရြားရြား မႀကိဳက္ျဖစ္ရတဲ႔ မုန္႔မ်ဳိးမႀကဳံဖူး
ေသးဖူး ေဒၚမုိးေငြ႕ပုိ႔စ္ဖတ္ၿပီးမွပဲ မုန္႔လုပ္တာ မုန္႔ဖုတ္တာမွာ အေလးနက္ထား
ျပဳမႈလုပ္ေဆာင္ရတာေတြ သြားေတြ႕လုိက္ရေတာ႔တယ္
ေက်းဇူးပါ

စံပယ္ခ်ိဳ said...

စားခ်င္စရာေလးေတြ....................လုပ္တတ္ဘူး

မီးမီးငယ် said...

တိုက္တိုက္ဆိုင္ဆိုင္
ဒီကလည္းစမ္းသပ္ၿပီး
YouTube ၾကည္႔ုဖုတ္တာ
၃ခါ...၃ခါလုံးဝဲထုတ္လိုက္ရတယ္..
ထဲ့ရတဲ့အခ်ဳိးအစားမက်လို႔..
ပြရင္လည္းေဖါင္းကားေနတာဘဲ
မာရင္လည္းေက်ာက္ခဲဘိုးေအ..
အဲ့လိုေလးစနစ္တက်သင္ခ်င္လိုက္တာ..
မိုးေငြ႔ေရ...
ဆိုင္ဖြင္႔ရင္ေျပာ..အားေပးမယ္..

Candy said...

Vegan Banana Cake လုပ္တတ္ခ်င္တယ္...
Banana Cake ႀကိဳက္လို႔