Tuesday, 30 June 2020

ထိုင်းသရက်သီးအုန်းနို့ကောက်ညှင်း.....

 



ဒီထိုင်း သရက်သီးအုန်နို့ကောက်ညှင်းကို အိမ်မှာတစ်ခါမှလုပ်မစားဖူးဘူး ဆိုင်မှာပဲဝယ်စားဖူးတာ...။ ခုသရက်သီးတွေပေါတော့ အိမ်မှာ အုန်းနို့ဘူးကလဲ အဆင်သင့်ရှိနေတော့ လုပ်စားဖြစ်သွားတာ...။ ပြီးတော့ ကျွန်မတို့က ရှမ်းပြည်ဇာတိမို့လို့ ကောက်ညှင်းပေါင်းကို ထမင်းလိုစားနေတာ ဒီမှာတော့ တစ်ပတ်တစ်ခါ ပိတ်ရက်တိုင်း ပေါင်းစားဖြစ်တယ်...။ အခု အမေပေါင်းတဲ့ ကောက်ညှင်းပေါင်းထဲက နဲနဲယူပြီးလုပ်ကြည့်တာ...။ ကောက်ညှင်းပေါင်းနည်းလေးကို အရင်ပြောပြမှထင်တယ်...။ ဒါက ကျွန်မတို့အိမ်က ပေါင်းတဲ့နည်းပေါ့ ...။ တစ်ယောက်နဲ့တစ်ယောက် ပေါင်းနည်းတွေမျိုးစုံကွဲပြားပါလိမ့်မယ်...။ ပေါင်းချောင်နဲ့ပေါင်းနည်း လျှပ်စစ်ထမင်းအိုးနဲ့ချက်တဲ့နည်း စသဖြင့်ပေါ့...။

ကျွန်မက လျှပ်စစ်နှစ်ထပ်ပေါင်းအိုးနဲ့ပေါင်းပါတယ်....။ ကောက်ညှင်းဆန်ကိုညကတည်းက အနောက်ရည်တွေကုန်တဲ့အထိ သေချာဆေးပြီး ရေသန့်နဲ့ နှစ်လက်မလောက် ရေမြှုပ်ပြီးစိမ်ထားပါတယ်....။ မနက်မိုးလင်းပေါင်းတဲ့အခါ စိမ်ထားတဲ့ဆန်ကို ရေထပ်မဆေးရတော့ပါဘူး...။ ဆန်ကိုဇကာတစ်ခုမှာရေစစ်ထားပါ...။ ပေါင်းမယ့်အိုးကို အောက်အိုးမှာရေထည့်ပြီး ဆူလာတဲ့အထိတည်ထားပါ...။ ကောက်ညှင်းဆန်ရေစစ်သွားရင် အပေါက်ပါတဲ့ အပေါ်အိုးမှာ ပိတ်ပါးစခင်းပြီး ကောက်ညှင်းဆန်စစ်ထားတာကို ထည့်ခင်းလိုက်ပါ ညီညီညာညာလေးခင်းပြီးရင် အဖုံးအုပ်ပြီး ရေဆူအိုးပေါ်တင်ပြီး နာရီဝက်ပေါင်းပေးပါ....။ နာရီဝက်ပြည့်ရင် အိုးကိုခဏချပြီး ဇလုံတစ်ခုထဲသွန်ထည့်ပါ ရေအေး ခွက်တစ်ဝက်လောက် နေရာအနှံ့ဖျန်းပေးပြီး (ရေက ဆန်အနည်းအများပေါ်မူတည်ပြီး အလျော့အတင်းရှိပါတယ်)...။ ယောင်းမနဲ့သမအောင်မွှေပေးပြီး ၁၅မိနစ်လောက် အဖုံးအုပ်ထားပါ...။ ရေတွေ ဆန်ထဲကိုစိမ့်ဝင်ဖို့ ခနနှပ်ထားတဲ့သဘောပါ....။ ပြီးရင် ရေဆူအိုးပေါ် နောက်ထပ် မိနစ်၂၀လောက်ထပ်ပေါင်းပေးပါ...။ 


 Credit to Rins CookBook from You Tube


For sticky rice:
1lb sticky rice
1 1/4 cups sugar
2 3/4 cups coconut milk
1 tsp salt
1 Pandan leaf

For coconut sauce:
1/2 cup coconut milk
1/2 tsp corn starch
1 Tbsp sugar
a pitch of salt
Serve with ripe mango and coconut sauce 

ကောက်ညှင်းထဲထည့်နယ်ဖို့ အုန်းနို့နှစ်လုပ်နည်းကိုပြောပြပါမယ်....။ အိုးတစ်လုံးထဲ အုန်းနို့ သကြား ဆား ဆွမ်းမွှေးရွက် ထည့်ပြီး မီးအေးအေးနဲ့ကျိုပါမယ်.... ။ အုန်နို့ပူလာပြီး သကြားပျော်ရင်ရပါပြီ တအားဆူပွက်စရာမလိုပါဘူး အုန်းဆီတွေထွက်လာမှာစိုးလို့ပါ....။ ပေါင်းထားတဲ့ ကောက်ညှင်းပူပူလေးထဲကိုလောင်းထည့်ပြီး နှံ့အောင်မွှေပေးပါ...။ ၄၅ မိနစ် အဖုံးအုပ်ထားပါ....။ ဒီနေရာမှာ ကောက်ညှင်းရော အုန်းနို့ရောပူနေတဲ့အချိန်မှာပဲ ထည့်ရောရပါမယ် အေးသွားရင် ကောက်ညှင်းတွေမာသွားတတ်ပြီး အုန်နို့စိမ့်ဝင်မှုအားလည်းနည်းသွားမှာမို့လို့ပါ...။ကောက်ညှင်းပေါ်ဆမ်းစားတဲ့ အုန်းနို့ဆော့လုပ်ဖို့ ဖန်ခွက်တစ်ခုမှာ အုန်းနို့ သကြား ဆားနဲ့ ပြောင်းကော်မှုန့်တို့ကိုထည့်ပြီး ဇွန်းနဲ့အားလုံးသမအောင်သေချာမွှေပေးပါ...။ ပြီးရင် micro wave ထဲ တစ်မိနစ် ကနေ နှစ်မိနစ်ထိ အပူပေးပါ...။ ဒါဆို အုန်းနို့ဆော့ရပါပြီ...။ ပွဲပြင်မယ်ဆို ပန်းကန်ပြားထဲ ကောက်ညှင်းကို ပုံဖော်ခွက်နဲ့ထည့်ပြီး ပဲဝါလေးလှော်စေ့ မရှိရင် နှမ်းနဲနဲဖြူးပြီး သရက်သီးစိပ်လှလှလေးတွေစိပ်ပြီး စီထည့် အပေါ်ကထပ်ဆမ်းစားလို့ရအောင် အုန်နို့အနှစ်ရည်လေးကို တစ်ခွက်သပ်သပ်ပြင်ပေးရင် သုံးဆောင်ဖို့ အဆင်သင့်ရပါပြီ...။






မိုးငွေ့