Monday, 28 November 2016

သနပ်ခါး.....



ကျွန်မက ငယ်ကတည်းက သနပ်ခါးလိမ်းသိပ်ပျင်းခဲ့တယ်...ခုချိန်ထိဆိုပါတော့...။ ဒါပေမယ့် သနပ်ခါးကြိုက်တယ် သူများလိမ်းပေးတာကိုပိုကြိုတယ်..။ ကိုယ့်ဘာသာကိုယ်က သွေးရမှာပျင်းလို့လေ...။ သနပ်ခါးဆို အခေါက်နဲ့ကျောက်ပျဉ်မှာသွေးလိမ်းရတဲ့ သနပ်ခါးမျိုးကိုကြိုက်တယ်..။ ပြီးတော့ ကျွန်မက သနပ်ခါးဆို အဖြူထက် ဝါညက်ညက်အရောင်ကို ပိုကြိုက်တယ်...။ ကျွန်မအသားရောင်က အဝါဖက်လိုက်တဲ့ အညိုမို့ အဖြူနဲ့မလိုက်ဘူးလို့ ထင်တာရယ် နဂိုကိုက အဝါရောင်ကြိုက်တာမို့လို့ပါ...။ မိတ်ကပ်လိမ်းတဲ့အခါလည်း ဒီလိုပဲ ကိုယ့်အသားအရည်နဲ့အရောင်တူတဲ့ မိတ်ကပ်မျိုးကိုပဲကြိုက်တယ်..။ ဒါကြောင့် ကျွန်မ Foundation ကို Bobby Brown Honey 5 stick ကိုသိပ်ကြိုက်တယ် ကျွန်မအသားရောင်နဲ့ တစ်ထပ်တည်းမို့လို့..။ မိတ်ကပ်ဖြူနေရင် အသားတခြား မိတ်ကပ်တခြားဖြစ်နေတာ သိပ်အကြည့်ရဆိုးတယ် ချောကလက်မှိုတက်လိုဖြစ်နေရော...။ တခါတလေ ဘာမှမလိမ်းဘဲ မျက်နှာသစ်ထားခါစ အသားအရည်မျိုးကို သိပ်ကြိုက်တယ်...။ ဒါပေမယ့် အသက်အရွယ်ရလာရင် မျက်နှာ်ပြောင်ကြီးနဲ့က မသင့်တော်သလိုပဲ...။ ငယ်ရွယ်နုပျိုစဉ်ကတော့ ငယ်ဂုဏ်လေးနဲ့မို့ ဘာမှမလိမ်းလဲ ကြည့်ကောင်းနေ ချစ်စရာကောင်းနေတာမဟုတ်လား...။







ငယ်ငယ်တုန်းက အိမ်မှာ မေမေတို့ညီအစ်မတွေ သိုးမွှေးထိုးကြတော့ သူတို့တွေဆီကို သိုးမွှေးထိုးလာသင်တဲ့ သင်တန်းသူ အန်တီတစ်ယောက်ရှိတယ် သူက တာချီလိတ်ကနေလာသင်တာ..။ မေမေတို့က singer စက်တစ်ယောက်တစ်လုံးနဲ့ထိုးကြတာ အော်ဒါတွေသိပ်ရတာ...။ အဲဒီသင်တန်းသူ အန်တီက ကျွန်မကို ရေချိုးပြီးတိုင်း သနပ်ခါးအမြဲသွေးလိမ်းပေးတတ်တယ်...။ သမီးမျက်နှာလေးက ကျယ်ကျယ်ပြန့်ပြန့်နဲ့ သနပ်ခါးလိမ်းလို့ သိပ်ကောင်းတာပဲလို့ သနပ်ခါးလိမ်းပေးတိုင်း ပြောတတ်တယ်..။ အဲတုန်းက ကျွန်မအသက် သုံး လေးနှစ်ရှိဦးမယ်...။ ကျွန်မအသက် နှစ်နှစ် သုံးနှစ် ဖေဖေ မော်လမြိုင်ကို တပ်ပြောင်းခွင့် ကျတော့ ပြည်မကြီးကိုလာရင်း ဖေဖေ့ဇာတိ ကညွှတ်ကွင်း(ဖြူး)  အဖိုးအဖွားတွေဆီ အလည်သွားခဲ့ကြဖူးတယ်...။ ကျွန်မရယ် ဖေဖေရယ် မေမေရယ် ဖေဖေ့ညီ ဦးမောင်လူကလေးတို့ မိသားစုလည်းပါတယ်..။ ကျွန်မနဲ့ အကယ်ဒမီ မြတ်ကေသီအောင်နဲ့ တစ်ဝမ်းကွဲတော်တယ်..။ မမက ကျွန်မကိုတွေ့တိုင်း အမြဲပြောတယ် ငယ်ငယ်တုန်းက ကည့ွှတ်ကွင်းသွားတော့ ရထားစီးရင်း လမ်းမှာ နွားအုပ်တွေတွေ့တော့ ကျွန်မက ရှမ်းလို နွားကို “ဝိုး...ဝိုး ”ဆိုပြီး ခေါ်တာကို သူက မှတ်မိနေတယ်...။ ပြောချင်တာက ကညွှတ်ကွင်းမှာနေတဲ့ ဖေဖေ့ အမေ ဖွားဖွားက မနက် (၁၁)နာရီလောက်ဆို ရေမိုးချိုးပြီး တစ်ကိုယ်လုံးသနပ်ခါးအဖွေးသား လိမ်းထားလို့မွှေးကြိုင်နေတာပဲ လို့ မေမေကပြောပြဖူးတယ်...။ ဒါကိုတွေ့လို့ မေမေက သူ့အမေကိုလည်း သနပ်ခါးတွေလိမ်းစေချင်တာ...။ အဖွား(မေမေ့အမေ)က ဗီယက်နမ် ကွန်မြူနစ်ဝါဒီဆိုတော့ ဘယ်လိုမှ နှလုံးသွင်းလို့မရခဲ့...။






သနပ်ခါးအကြောင်းပြောရင် စစ်ကိုင်းကောင်းမှုတော်စေတီက ဆိုင်းတန်းတွေမှာ ရောင်းတဲ့ သနပ်ခါးသည်တွေကို အရင်ပြေးမြင်မိတာပဲ...။ ကျွန်မဆို ကောင်းမှုတော်ဘုရားရောက်တိုင်း သနပ်ခါးမဝယ်ဖြစ်ရင်တောင် ဝင်လိမ်းခံလိုက်တာပဲ..။ သူတို့ ကျောက်ပျဉ်အကြီးကြီးနဲ့ သနပ်ခါးတုံးကြီးကို အားရပါးရသွေးထားတဲ့ သနပ်ခါးနှစ်ဝါဝါတွေက ပါးပြင်ပေါ်ရောက်ရင် မွှေးပြီးအေးမြနေရောပဲ...။ ဒီတစ်ခေါက် ပုဂံမှာ သနပ်ခါးသည်တွေတွေ့တော့ သူတို့ကိုလည်း သူတို့ရောင်းတဲ့ ပစ္စည်းကို ကျောက်ပျဉ် ကြီးကြီးတစ်လုံးနဲ့ ဝယ်ဝယ်မဝယ်ဝယ် သနပ်ခါးလေးသွေးလိမ်းပေးပြီး Promote လုပ်သင့်တယ်လို့ တွေးမိသွားတယ်..။ တလောက ညီမတစ်ဝမ်းကွဲတစ်ယောက် ဘယ်သွားလို့လဲမသိဘူး instagram မှာ သနပ်ခါးရောင်းတဲ့ ကလေးမလေးတစ်ယောက်က သစ်ရွက်ပုံပါးကွက်ကွက်ပေးနေတဲ့ ပုံလေးတင်ထားတာ သိပ်ချစ်စရာကောင်းတာပဲ...။ တကယ်တမ်း သနပ်ခါးမှာ ပခုက္ကူထွက်သနပ်ခါးက အကောင်းဆုံးလို့ပြောတယ်...။ စာဆိုထဲမှာတော့ ရွှေဘိုသနပ်ခါးက နာမည်ကြီးပေမယ့် ပခုက္ကူသနပ်ခါးကိုတော့ မမီဘူးတဲ့...။ 

ကလေးဘဝတုန်းကတော့ သနပ်ခါးကို စိတ်ပါတဲ့အခါ ပါးပြင်ပေါ် ပုံစံမျိုးစုံပါးကွက်ကွက်လိမ်းတာပဲ သစ်ရွက်ပုံ ပုလင်းဖုံးလေးတွေနဲ့ အကွင်းလေးတွေ သုံးလေးငါးခုထပ်ပြီး အပွင့်ပုံဖော်တာတွေရော အဝိုင်းတွေရော လေးဒေါင့် ပါးကွက်တွေပါ အစုံလိမ်းတာပါပဲ...။ မြန်မာနဲ့ဗီယက်နမ်သွေး တစ်ဝက်ဆီ ပါပေမယ့် မြန်မာသွေးစူးသွားလို့ထင်ပါ့ ကျွန်မက မြန်မာ့ရိုးရာယဉ်ကျေးမှု ထုံးဓလေ့ကို ပိုချစ်မြတ်နိုး မိတယ်...။ မြန်မာပြည်မှာနေလို့လည်း ပါပါလိမ့်မယ်...။ သနပ်ခါး၊ မြန်မာချည်လုံချည်၊ အချိပ်ဆင် ကတ္တီပါခြေညှပ်ဖိနပ်၊ ပုံတော် စတာတွေကို သိပ်ကြိုက်တယ်...။ မြန်မာနိုင်ငံရဲ့ အမျိုးသားဝတ်စုံကိုကြိုက်တယ်...။ အမျိုးသားတစ်ယောက်ဟာ ရုပ်ရည်ဘယ်လောက်ပဲ မချောပါစေ... ပုဆိုးနဲ့တိုက်ပုံလေးဝတ်လိုက်ရင် ကျက်သရေကိုရှိသွားတာပဲ..။ ကျွန်မမှာ ဗီယက်နမ်ဝတ်စုံကောင်းကောင်း တစ်စုံမှမရှိသေးဘူး။ ဒီတစ်ခါ ဗီယက်နမ်သွားလည်ဖြစ်ရင် တစ်စုံလောက် ဝယ်ဝတ်ဦးမယ် စိတ်ကူးတယ်..။ 


မိုးငွေ့


Wednesday, 23 November 2016

အို...ပုဂံ (၁)

 

       

ပုဂံကို ေနာက္တစ္ၾကိမ္ေရာက္ခဲ႔ျပန္ျပီ....။ ဘယ္ေတာ့မွ မရိုးအီႏိုင္ေသာ ခရီးစဥ္တစ္ခု...။ ဘယ္ခ်ိန္သြားသြား ရင္ထဲၾကည္ႏူးေအးျမမႈကိုေပးေသာခရီးတစ္ခု...။ I Love Bagan ... Old City. ပုဂံမသြားခင္ ပုဂံသားတစ္ေယာက္ကို လွမ္းေမးခဲ႔ေသးတယ္ ပုဂံမွာ ရာသီဥတုဘယ္လိုလဲလို႔...။ ပုဂံမွာ မနက္နဲ႔ ညေနေတြမွာ ေအးတယ္အစ္မတဲ႔ ေန႔လည္ကေတာ့ ေအးလည္းမေအး ပူလဲမပူဘူး ေနလို႔ေကာင္းတယ္ဆိုလို႔ အေႏြးထည္အပါးေလးေတြသယ္သြားပါတယ္...ဟုိေရာက္ေတာ့ လံုး၀မေအး မနက္ခင္းျမဴႏွင္းေတြ အရိပ္ေယာင္ေတာင္ မျမင္ရ...။ ဒီလိုနဲ႔ အေႏြးထည္ေလးေတြ ေသတၱာထဲဒီတိုင္းေလး...။





ပံုေလးေတြနည္းနည္းတင္ပါရေစ... ကၽြန္မ အႏွစ္ႏွစ္အလလက ၀ယ္မယ္လို႔အားခဲထားတဲ႔ ကင္မရာတစ္လံုးကို ဒီႏွစ္၀ယ္ျဖစ္လိုက္ပါတယ္...။ Fuji X-A2 ..... Vintage ဒီဇုိင္းမို႔ၾကိဳက္တာနဲ႔ ၀ယ္ျဖစ္သြားတာ...။ ပံုထြက္လည္းေကာင္းပါတယ္..။ ကိုယ္က ကင္မရာမွာ ခုမွ မူၾကိဳအဆင့္... ဘာမွကိုမသိေသးတာ ...ကင္မရာရတာနဲ႔ ခရီးထြက္ရမွာနဲ႔နီးသြားလို႔ သိပ္မေလ့လာလိုက္ရဘူး...။ ဒိတ္ကိုပဲၾကည့္ေလ မေျပာင္းရေသးဘူး...။ ကၽြန္မမုန္႔ေတြကို အားေပးေနက် ညီမေလး တစ္ေယာက္ကေတာ့ ကင္မရာအသစ္နဲ႔ မုန္႔ပံုေလးေတြလွလွေလးေတြ ရိုက္တင္ပါလားလို႔ အၾကံေပးရွာပါတယ္..။  အြန္လိုင္းမွာ သြားဖတ္ရဦးမယ္... you tube မွာသြားေလ့လာရဦးမယ္...။



 
 








ပုဂံမွာ သိပ္မေအး သိပ္မပူ တစ္မနက္လံုးမိုးအုံ႕တယ္ ေနကို ေန႔ခင္းက်မွျမင္ရတယ္...။ မို႔အု႔ံအံု႔နဲ႔ ပံုေလးေတြက မႈန္၀ါး၀ါး ညိႈ႔မိႈင္းမိႈင္းေပါ့...။ မုိးအကုန္ ေဆာင္းဦးေပါက္မုိ႔ သစ္ပင္ေလးေတြ စိမ္းစိမ္းစိုစိုနဲ႔ ရွိေနဆဲ...။ ေႏြဆို ပုဂံမွာ ျမက္ပင္ေတြက ညိဳမြဲမြဲ သစ္ပင္ေတြက ေျခာက္ကပ္ကပ္ ရိုးတံျပိဳင္းျပိဳင္း ...။ ကႏၱာရပင္ေတြက အပူပိုင္းေျခာက္ေသြ႔ေဒသမွာ အေပါက္မ်ားတာကိုး..။ ပုဂံမွာ ဆူးမ်ားတဲ႔ မက်ည္း ထေႏွာင္း ကႏၱာရပင္ေတြအျပင္ တမာပင္လဲ ေပါတယ္..။ ဘုရားအနားေျမကြက္လပ္ေတြမွာ ေျပာင္းနဲ႔ႏွမ္းခင္းေတြ စိုက္ၾကတယ္..။ ထန္းပင္ေလးေတြ မိုးတိုးမတ္တပ္နဲ႔ ဟိုေနရာ ဒီေနရာမွာ ဘုရားၾကိဳ ဘုရားၾကားမွာလည္း ေတြ႔ရတတ္တယ္..။ သိပ္လွတယ္...။ ပထမပိုင္းကုိေတာ့ ဘုရားပံုေတြမတင္ေသးဘဲ ကိုယ့္ဘာသာလက္တည့္စမ္းထားတဲ႔ အပင္ပံုေလးေတြ ရႈခင္းေလးေတြပဲ တင္ေပးတာ..။


 ေလာကနႏၵာဘုရားရင္ျပင္ေပၚက စကာျဖဴပင္ေလးပါ.. ဘုရားဖူးမ်ားအတြက္ အရိပ္လဲရ ေအးျမစိမ္းစို...


မဟာေဘာဓိဘုရား၀င္းထဲက ႏွင္းဆီ


ကင္မရာ Focus ေသခ်ာမယူတတ္ေသးဘူး



 


 ျမေစတီဘုရားနဲ႔ ေရႊဂူၾကီးဘုရားၾကားထဲက စကားျဖဴပင္

   
 မႏူဟာ ဘုရားေရွ႕က ေစ်းဆိုင္တန္းေလးေတြ





ေရႊဂူၾကီးဘုရားေရွ႔က ရုပ္ေသးရုပ္ဆိုင္





 သဲပန္းခ်ီေတြတဲ႔




ထီးလိုမင္းလိုဘုရားဆိုင္တန္းက ပေဒါင္းအမ်ိဳးသမီးကို ဓါတ္ပံုရိုက္ဖို႔ခြင့္ေတာင္းရင္း ႏွစ္ရက္ေလာက္ ယက္ယူရတယ္ဆိုတဲ႔ ပိုးတဘက္ေလးတစ္ထည္အားေပးခဲ႔တယ္...။ ပံုမွာပါတဲ႔ အဖြားယက္ေနတဲ႔ တဘက္မ်ိဳးပါ..။


 ဒါက ပေဒါင္းဆိုင္က အမွတ္တရ လက္ေဆာင္ ဆြဲၾကိဳးေလးေတြ


 ေငြထည္ပစၥည္းေလးေတြ





ထီးလိုမင္းလိုဘုရားက ပတ္ပတ္လည္ဆိုင္တန္းေတြခ်ည္းပဲ ပုဂံမွာ စပန္႔သားေဘာင္းဘီေတြ လူတိုင္းလိုလို ၀ယ္၀တ္ၾကတယ္..။ ပုဂံအမွတ္တရ တီရွပ္ေတြနဲ႔ စပန္႔ေဘာင္းဘီ၀တ္တြဲ၀တ္ အဲလိုေတြေပါ့..။ အဲဒီဘုရားမွာ အမ်ားဆံုးေရာင္းတယ္..။



 ပုသိမ္ထီးေတာ့မဟုတ္ဘူးထင္တယ္ ... ပုဂံထီးမ်ားလား...


ယြန္းထည္ေလးေတြ အေရာင္စံု


သနပ္ခါးနဲ႔ေက်ာက္ျပင္ေသးေသးေလးေတြ...ခ်စ္စရာ


 











အဲဒီရုပ္ေသးရုပ္ဆိုင္မွာ စာကပ္ထားတယ္ ဓါတ္ပံုတစ္ခါရိုက္ ၅၀၀တဲ႔ ..း) ဒါေၾကာင့္ ေဘးကေနခိုးရိုက္ထားတာ

 

 စူဠာမဏိဘုရားေရွ႔က သနပ္ခါးသည္



 



မ်ိဳးမ်ိဳးထမင္းဆိုင္ ဘူေဖးေတာ့မဟုတ္ဘူး ဘာစားစား အကုန္ပိုက္ဆံေပးရတယ္ အခ်ိဳပြဲ ဟင္းခ်ိဳ အရံဟင္းကအစ..။ အရံဟင္းခြက္ေလးေတြက တစ္ခြက္ႏွစ္ရာ အေထာင္းမ်ိဳးစံုရတယ္ ငပိေထာင္း မွ်စ္ေထာင္း ဇီးျဖဴသီးေထာင္း အသားဟင္းကေတာ့ ေစ်းၾကီးတယ္..။ ဒါေပမယ့္ စားေကာင္းပါတယ္..။ ဆိုင္ကေလးကလည္း သန္႔သန္႔ေလးပါပဲ..။ ဆိုင္းဘုတ္မွာေရးထားတယ္ မ်ိဳးမ်ိဳး ထမင္းဆိုင္နဲ႔လက္ဖက္ရည္တဲ႔။ တခ်ိဳ႔ ထမင္းစားျပီး လက္ဖက္ရည္ေသာက္ၾကတာေတြ႔တယ္...။ ေညာင္ဦးဖက္မွာရွိတယ္ ပုဂံလမ္းမၾကီးေပၚမွာပဲ...။









သဗၺညဳ ဘုရားအ၀င္လမ္းထိပ္ေဒါင့္မွာ Bagan Mobile Cafe ကားေလးနဲ႔လာေရာင္းတာ ထိုင္ခံုေလးေတြခင္းေပးတယ္...။ ေကာ္ဖီမ်ိဳးစံုအျပင္ Detox သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေလးေတြအစံုရတယ္...။ ထမင္းမ်ားမ်ားစားထားတဲ႔ ေန႔လည္ခင္းမွာ အအီေျပ အဆိပ္ေတာက္ေျပ ပ်ားနာနတ္ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တယ္..။ သိပ္ေကာင္းတာပဲ အသီးစစ္စစ္ကိုသံုးထားလို႔..။ တစ္ခြက္ တစ္ေထာင္က်ပ္တဲ႔...။ ေကာ္ဖီက ၁၅၀၀/-..။ Ice Latte ေသာက္ၾကတယ္...။ တစ္ခါသံုးခြက္ေလးေတြနဲ႔ သပ္သပ္ရပ္ရပ္ေလးပါ ...။ ကၽြန္မအထင္ေတာ့ Hotel တစ္ခုခုကေန ခြက္ထြက္ေရာင္းတာျဖစ္ႏိုင္တယ္...။ ေရာင္းတဲ႔ ေကာင္မေလးက ဘိုလို ေတာ္ေတာ္ေျပာႏိုင္တယ္...။ ေနပူက်ဲေတာက္ထဲ ebike (scooter) စီးျပီးေမာေမာနဲ႔ အပန္းလာေျဖၾကတဲ႔ ႏိုင္ငံျခားသားေတြ အထိုင္မ်ားၾကတာကိုး...။





ဗိုက္ျပည့္တယ္သာေျပာတယ္ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ကပါေသး...။ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ေတြကို မစားျဖစ္ေအာင္ေရွာင္သင့္ပါတယ္...။ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘာမွေကာင္းက်ိဳးမေပး...။ အငံ အျပင္ ဆီမသန္႔တာေတြလည္းပါေသးတယ္...။ ကၽြန္မေတာ့ အားနာလို႔ တစ္ခုႏွစ္ခုေလာက္ပဲယူစားတယ္ ပါလာတဲ႔ အစ္မေတြမွာစားတာ...။





ဗူးဘုရားေျခက တဖက္ကမ္း တန္႔ၾကည္ေတာင္ကိုထြက္မယ့္ စက္ေလွဆိပ္...။ ဒီတစ္ေခါက္ စြယ္ေတာ္ ေလးဆူမဖူးျဖစ္ဘူး...။ ပါလာတဲ႔ အစ္မေတြက ေရေၾကာက္တတ္တယ္...။ လာခါနီး တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ စူပါမြန္း ျဖစ္မွာဆိုေတာ့ ဧရာ၀တီျမစ္ ဆယ္ေပေလာက္တက္မယ္လို႔ သတင္းစာမွာပါတယ္ေျပာတာပဲ...။  ျမစ္ေရတက္မတက္ေတာ့မသိဘူး ေနာက္တစ္ေန႔ ပခုကၠဴသြားေတာ့ ဧရာ၀တီျမစ္ကူးတံတားေပၚကေနလွမ္းၾကည့္တာ ျမစ္ထဲမွာ သဲေသာင္ျပင္ၾကီးက ရြာတစ္ရြာစာေလာက္ က်ယ္တယ္ ျမစ္ေရက ေသာင္ျပင္ကို ေကြ႔၀ိုက္ျပီး ေခ်ာင္းေလာက္ပဲစီးေနတာ..။


ဗူးဘုရား ဧရာ၀တီကမ္းစပ္က အေၾကာ္ဆိုင္ေလးမွာ အဲဒီမွာ မက်ည္းခ်ဥ္ကို စားျပီးတိုင္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ၀မ္းပ်က္ၾကတယ္... ကၽြန္မတို႔ေတာ့ ကံေကာင္းလို႔ဘာမွမျဖစ္...


အလိုေတာ္ျပည့္ဘုရားက စြယ္ေတာ္ပန္းေတြ ဘုရား၀ယ္ကပ္ျဖစ္တယ္..စံပယ္နဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္..


ၾကာပန္းေတြ



အာနႏၵာဘုရားရင္ျပင္ေပၚက ရႈခင္းေတြ



 မိုးေကာင္းကင္ၾကီးကိုေမာ့ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ေဟာဒီလို..






 ဓမၼရံၾကီးဘုရားရင္ျပင္ ေဘးက ျမက္ခင္းစိမး္ေတြ



ေရႊဆံေတာ္ေစတီ၀င္းထဲက ထေနာင္းရဲ႔အလွ







 ျပာေသာမိုးသားေအာက္မွာ... ျပႆ     ဒ္ၾကီးဘုရားေပၚကေနရိုက္ထားတာ







ခ်ည္လံုခ်ည္ေလးေတြလွလား...



 ခရီးသြားသူတစ္ေယာက္ရဲ႔ ေျခလွမ္း... း)


အပိုင္း(၂)က်မွ ဘုရားပုထိုးပံုေတြတင္ေပးမယ္ေနာ္...း) ေကာင္းေသာေန႔ေလးပါ....


မိုးေငြ႔


Saturday, 19 November 2016

Ham and Cheese Scone....


      ကၽြန္မ ဒီမုန္႔ကို စားၾကည့္ခ်င္ေနတာၾကာျပီ... ။ ကၽြန္မတို႔ အာရွဖက္က ေကာ္ဖီဆိုင္ေတြမွာ လုပ္ေရာင္းတာ သိပ္မေတြ႔ရဘူး ..။ Starbucks မွာေတာ့ ေရႊဖရံုသီးနဲ႔လုပ္တာရတယ္...။ Yangon Bake House မွာ တခါတေလေတြ႔ရတယ္...။ Scone ဆိုတာက မူလ Scottish ကေနစလာတဲ႔ အဂၤလိပ္လူမ်ိဳးေတြစားတဲ႔ ဘီစကစ္မုန္႔တစ္မ်ိဳးပါ..။  ၁၆ရာစုအေစာပိုင္းတုန္းကေတာ့ Dutch အလယ္ပိုင္းလူမ်ိဳးေတြက Schoon(broot)လို႔ေခၚျပီး  fine bread လို႔အဓိပၸါယ္ရတယ္။ ဂ်ံဳ ၊ ဘာလီ ၊ မုေယာ စတာေတြနဲ႔ လုပ္လို႔ရတဲ႔မုန္႔ျဖစ္တယ္...။ Scone မုန္႔ကို မူလက သစ္သီးေတြနဲ႔မံျပီးလုပ္တာမ်ားတယ္...။ အေပၚယံကမာၾကြပ္ၾကြပ္နဲ႔ အတြင္းသားႏူးညံ့တဲ႔ မုန္႔အခ်ိဳအရသာတစ္မ်ိဳးေပါ့..။ ကၽြန္မအခုလုပ္မယ့္ Scone ကေတာ့ Pinterest ကေန Recipe ယူထားတဲ႔ အသားနဲ႔ခ်ိစ္နဲ႔လုပ္မယ့္ မုန္႔ပါ..။ အခ်ိဳမဟုတ္ဘဲ အဆိမ့္ရသာပါ...။

4 oz Ham
1/3 Cup Scallions
1 egg
2 1/2 cups All -purpose flour
1 tbsp Baking Powder
1/2 tsp Baking Soda 
1/4 Black Pepper, ground
1/3 Brown Sugar
1/2 Salt
1 Stick Butter
4 oz Cheddar Cheese
2 tbsp Whole Milk
1/2 cup Yogurt, Plain full fat

        အေပၚကေရးျပထားတာ original recipe ပါ...။ ကၽြန္မခုလုပ္မယ့္မုန္႔ကိုေတာ့ baking soda မထည့္ထားပါဘူး...။ ပြအားကို ၾကက္ဥနဲ႔ Baking powder ကိုပဲ အားကိုး ထားပါတယ္...။ ႏုိ႔အစား ေရထည့္လို႔ရပါတယ္..။ ဒိန္ခ်ဥ္လဲထည့္မထားပါဘူး...။ ပထမဆံုး ပါ၀င္ပစၥည္းေတြထဲက အမႈန္႔ေတြအားလံုးကိုခ်ိန္တြယ္ျပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ထားပါ...။ ၾကက္သြန္မိတ္ကို လက္တစ္ဆုပ္စာ ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြလွီးထားပါ...။ Ham ကိုလည္း ထို႔အတူပဲလွီးထားပါ..။ ဂ်ံဳမႈန္႔အေရာထဲကို ေထာပတ္ထည့္နယ္မယ္ ေထာပတ္နဲ႔ဂ်ံဳလံုးသြားရင္ ခ်ိစ္၊ ၾကက္ဥ၊ ဟမ္ နဲ႔ ၾကက္သြန္မိတ္ထည့္နယ္ပါ...။ ေရကို ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔မုန္႔သား အေပ်ာ့အမာေပၚၾကည့္ျပီး ေနာက္ဆုံးမွ ထည့္ပါတယ္..။ မုန္႔လုပ္စားပြဲမရွိရင္ စဥ္းႏွီတံုးသစ္သားျပားၾကီးေပၚမွာ ဂ်ံဳမုန္႔ျဖဴးျပီး မုန္႔သားအလံုးကို တင္လုိက္ပါ..။ မုန္႔သားေပၚမွာဂ်ံဳနည္းနည္းထပ္ျဖဴးျပီး အ၀ိုင္းပံု ျပားခ်လိုက္ပါ...။ တစ္လက္မအထူ ပန္းကန္ျပား၀ိုင္းတစ္ျပားစာျပားခ်ျပီးရင္ ဓါးနဲ႔ ရွစ္စိပ္စိပ္ေပးပါ..။ မုန္႔ဖုတ္ဗန္းေပၚမွာ parchment paper ဆီခံစကၠဴ ခင္းျပီး မုန္႔တစ္စိပ္ခ်င္းကိုစီထည့္ပါ...။ ၾကက္ဥအႏွစ္ရည္သုတ္ေပးပါ...။ 200 ံC ၾကိဳတင္အပူေပးထားတဲ႔ Oven ထဲမွာ 25မိနစ္ဖုတ္ေပးပါ...။ ၾကက္သြန္မိတ္နဲ႔ ေထာပတ္နံ႔ေလးေမႊးျမေနတဲ႔ Scone မုန္႔ကို မီးပိတ္ျပီး ခ်က္ခ်င္းမထုတ္ဘဲ စက္ထဲမွာ 10မိနစ္ေလာက္ထားျပီး အေအးခံပါ...။ ေအးသြားရင္ေလလံုဗူးထဲ ထည့္ျပီး ေလးငါးရက္ေလာက္ ထားသိုစားသံုးႏိုင္ပါတယ္...။ မနက္စာ သို႔မဟုတ္ ေန႔ခင္းစာ အျဖစ္ ေကာ္ဖီ လက္ဖက္ရည္ စတာေတြနဲ႔ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္...။


 မုန္႔သားကို ဒီလိုအစိပ္လိုက္မဟုတ္ဘဲ မိမိႏွစ္သက္ရာ ပံုစံခြက္ေတြနဲ႔ျဖတ္ေတာက္ႏိုင္ပါတယ္

       ဒီတစ္ပတ္ စာေမးပြဲေျဖရမွာ..။ စာေမးပြဲမွာေမးမယ့္ မုန္႔လုပ္နည္းေတြကို ျပန္လွန္ေလ့က်င့္မလုပ္ဘဲ ခၽြန္ထြက္ျပီး ကိုယ္စားခ်င္တဲ႔မုန္႔ေတြ လိုက္ၾကည့္ျပီးလုပ္ျဖစ္ေနတယ္...။ ေနာက္တစ္ခါ သၾကားရည္ဆမ္းတဲ႔ သစ္သီး Scone လုပ္ျဖစ္ရင္ ျပန္ေျပာျပပါဦးမယ္...။

ဒါက သစ္သီးနဲ႔လုပ္တာကို နမူနာျပတာပါ

Enjoy!!!!

မိုးေငြ႔