Wednesday, 21 December 2016

My Baking Class (4).....

 
Croissant 


Croissant ဆိုတဲ႔မုန္႔နာမည္က လျခမး္ပံု Crescent ဆိုတဲ႔စကားလံုးကလာတာပါ...။ ဒီမုန္႔ကို အထဲမွာ အစာမထည့္ဘဲ Plain အတိုင္းလည္း ဓါးနဲ႔ထက္ျခမ္းခြဲျပီး ေထာပတ္တို႔ သစ္သီးယိုတို႔ သီးရြက္စံုဆလပ္သုပ္တို႔နဲ႔ စားၾကတယ္။ ကၽြန္မတို႔  ပုဂံသြားလည္တုန္းက တည္းခဲ႔တဲ႔ Northern Breeze Hotel မွာ မနက္စာေကၽြးတာ အဲဒီမုန္႔ ေန႔တိုင္းပါတယ္..။ သူတို႔က စေတာ္ဗယ္ရီယိုနဲ႔ ေထာပတ္နဲ႔ထားထားေပးတယ္..။ သူတို႔ ဟိုတယ္ကို ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္ ဆိုင္ကယ္နဲ႔ အဲဒီမုန္႔ကို ၾကိမ္ျခင္းေတာင္းေလးနဲ႔ လာလာပို႔တာ သတိထားမိတယ္..။ ဟိုတယ္ၾကီးတစ္ခုခုရဲ႔ Pastry Chef တစ္ေယာက္ေယာက္လုပ္တယ္လို႔ ခန္႔မွန္းမိတယ္..။ မုန္႔ပံုေလးက သပ္ရပ္လွပျပီး စားခ်င္စရာေကာင္းေနတာ ျမင္ေနက် Croissant မုန္႔ေတြက ညိဳရင့္ရင့္အေရာင္ေတြမ်ားတယ္....။ အဲဟိုတယ္က မုန္႔ကေတာ့ ကၽြန္မ အေပၚမွာျပထားတဲ႔ ကၽြန္မလုပ္တဲ႔ မုန္႔အေရာင္ထက္ပိုေဖ်ာ့တယ္...။ မုန္႔အသားက ေထာပတ္ေတြနဲ႔အိျပီး ဆိမ့္ေနတာပဲ..။ သူ႔ မုန္႔လုပ္နည္းေလးေတာင္သိခ်င္သြားလို႔ ပထမက ဟိုတယ္ရဲ႔ Kitchen ထဲကို သြားစပ္စုဖို႔ စိတ္ကူးမိေသးတယ္..။ ေနာက္ေတာ့မွ မုန္႔လာပို႔တာေတြ႔လို႔ ဒီကလုပ္တာမဟုတ္မွန္းသိရတယ္..။ တကယ္ဆို မုန္႔လာပို႔တဲ႔ ေကာင္ေလးဆီက ေမးလိုက္သင့္တာ ဘယ္ကလုပ္တဲ႔မုန္႔လဲ ဘယ္သူလုပ္သလဲေပါ့...။

 




သင္တန္းမွာ ဆရာက Almond Cream နဲ႔ ေခ်ာကလက္ ႏွစ္မ်ိဳးအစာသြပ္ထားတယ္...။ ဒီမုန္႔ေလးကို ကၽြန္မ စားေလ့မရွိဘူး...။ ခုသင္တန္းတက္မွ သူ႔ကို ပိုသတိထားမိသြားခဲ႔တာ..။ သူက Puff လိုပဲ ဆီသြင္းျပီး လိွမ္႔ရတဲ႔ မုန္႔မ်ိဳး အခက္ဆံုးထဲမွာပါတယ္..။ Yeast လည္းပါေတာ့ မုန္႔ကို ၾကာၾကာပစ္ထားလို႔မရဘူး ပြတက္မလာခင္ ေထာပတ္ထည့္ျပီး သူသတ္မွတ္ထားတဲ႔အၾကိမ္အေရအတြက္နဲ႔ အခါခါေခါက္လိုက္ လိွမ္႔လိုက္ အဲလိုလုပ္ရတာ...။ မုန္႔အတြင္းသားကို ဓါးနဲ႔ခြဲမျပလိုက္မိဘူး..။ ခြဲလိုက္ရင္ အတြင္းက မုန္႔သားေတြက အလႊာအထပ္ထပ္နဲ႔ေတြ႔ရလိမ္႔မယ္...။ အဲဒါကို သူတို႔က Fluffy ျဖစ္တယ္လို႔ေခၚတယ္..။






France Baguette 


ဒီေပါင္မုန္႔လုပ္ရတာလည္းလြယ္တယ္..။ အိမ္မွာျပန္လုပ္ဖုိ႔ အဲဒီအေျမွာင္းပါတဲ႔ ဗန္း၀ယ္ရဦးမယ္...။ သူက ဒီတိုင္းဗန္းေပၚတင္ျပီး ဖုတ္လို႔မရဘူး မုန္႔ပြအားက ေဘးကိုကားသြားမွာစိုးလို႔ ထိန္းထားတဲ႔သေဘာပဲ...။ သူ႔ကုိ တေဇာင္းေလးလွီးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေပါင္မုန္႔လုပ္စားလို႔ရတယ္..။ ေထာပတ္သုတ္စား ဒါမွမဟုတ္ ဆလပ္နဲ႔စား..။ ဒီေပါင္မုန္႔ကို ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္ျပီး အိမ္ေရာက္ေတာ့ ျမည္းေတာင္မျမည္းလိုက္ရဘူး ..။ တထိုင္တည္းလုစားလိုက္ၾကတာကုန္ေရာ..။ ေကာ္ဖီဆက္တက္ဖုိ႔လုပ္ထားလို႔ မတက္ခင္ ဒီၾကားထဲ သင္တန္းကို အပတ္တိုင္းေရာက္ဖို႔ရွိလို႔ အဲမုန္႔ေလးကို ျပန္လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္...။



 
Egg Tart


egg tart မုန္႔ေအာက္ခံသားလုပ္ဖို႔ ကၽြန္မတို႔ sweet dough ကိုအရင္လုပ္ရတယ္ ..။ က်န္တဲ႔ ခြက္ထဲထည့္ရမယ့္ ၾကက္ဥပူတင္းကလြယ္တယ္..။ Flan လုပ္တုန္းက ၾကက္ဥပူတင္းလိုမ်ိဳးပါပဲ..။ အဲေန႔က sweet dough လုပ္ေတာ့ သင္တန္းသားအသစ္ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္နဲ႔ ကၽြန္မအတူတူလုပ္ရတယ္ သူလုပ္ရမယ့္မုန္႔နဲ႔ သြားတူေနေတာ့ ဆရာသင္ရတာ အဆင္ေျပသြားတယ္...။ Sweet dough က ဂ်ံဳ ၊ ေထာပတ္နဲ႔ သၾကားနဲ႔နယ္ရတာ..။ ေထာပတ္မ်ားမ်ားပါေတာ့ မုန္႔ကိုနယ္ျပီးတာနဲ႔ ေရခဲေသတၱာထဲ 10မိနစ္ေလာက္ chill လုပ္ထားရတယ္..။ ျပီးေတာ့မွျပန္ထုတ္ျပီး tart ပံုစံခြက္ထဲ လက္နဲ႔ညီေအာင္သိပ္ထည့္ရတယ္...။ အဲဒီအဆင့္က လုပ္ရခက္တယ္..။ Cling နဲ႔ အုပ္ျပီး Roller နဲ႔အျပားလွိမ္႔ cutter နဲ႔ျဖတ္ရတာက ပိုအဆင္ေျပမယ္ထင္တယ္..။ ဒါေပမယ့္ ဆရာလုပ္ခိုင္းတဲ႔အတိုင္းပဲလုပ္ရတာေလ အထြန္႔မတက္ရဲပါ..။ ဟိုေကာင္ကေလးကလည္း မုန္႔သားကိုခြက္ထဲသိပ္ထည့္ အထူအပါးညွိရနဲ႔ ႏႈတ္ကတတြတ္တြတ္ ရြတ္ေသးတယ္.. “ကၽြန္ေတာ္ဆိုင္ဖြင့္ရင္ေတာ့ ဒီမုန္႔လုပ္မေရာင္းဘူးဗ်ာ”တဲ႔..။ ခြက္ထဲထည့္ရင္းနဲ႔ ငိုက္လာျပီဆိုပဲ..။ ရန္ကုန္မွာေတာ့ အဲဒီမုန္႔မ်ိဳးကို Junction Square မွာေရာင္းတယ္..။ ေနာက္ So Good Cafe မွာရတယ္..။ ဒါေပမယ့္ ဒီလို Sweet Dough ေအာက္ခံသားနဲ႔မဟုတ္ဘူး.. Puff dough နဲ႔ အဲဒါမ်ိဳးကို Portuguese egg tart လို႔ေခၚတယ္...။




ေကာ္ဖီဘားက ေကာင္ေလးဆီမွာ မုန္႔ပန္းကန္သြားငွားျပီး ဓါတ္ပံုရိုက္ရေသးတာ








 
Halloween မေရာက္ခင္ရက္ကဆိုေတာ့ ကၽြန္မေရွ႔က သင္တန္းသားတစ္ေယာက္လုပ္တဲ႔ လက္ေခ်ာင္းပံုမုန္႔





ဒါက soft roll လည္းမဟုတ္ hard roll လည္းမဟုတ္တဲ႔ baffalo ေပါင္မုန္႔ ကၽြန္မတို႔သင္တန္းထိပ္က Mexican ဆိုင္က ေအာ္ဒါမွာတဲ႔မုန္႔..။ သင္တန္းမွာသင္တဲ႔ထဲမပါဘူး..။ ေအာ္ဒါရွိလို႔ ၀ိုင္းလုပ္ေပးရတာ..။ သူတို႔ မက္ဆီကန္ဟင္းေတြနဲ႔တြဲစားရတာျဖစ္မယ္..။ ကၽြန္မအဲဆိုင္ထဲကို တစ္ခါ၀င္ဖူးတယ္ မီႏူးၾကည့္ျပီး ဘာမွ မမွာတတ္တာနဲ႔ ျပန္ထြက္လာခဲ႔တာ..း)) ။ သူတို႔မီႏူးကလည္း ဟင္းပြဲပံုေတြမပါ စာခ်ည္းပဲေရးထားေတာ့ ဘယ္လိုအစားစာမ်ိဳးရတယ္ ဆိုတာလည္းမသိ စားပြဲထိုးကလည္း ဘာမွမေျပာျပနဲ႔ ဆိုေတာ့ ျပန္ထြက္လာလိုက္တာေပါ့..။ ကၽြန္မသိတာ သူတို႔မုန္႔အခ်ိဳတစ္မိ်ဳးရွိတယ္ Churros လို႔ေခၚတယ္..။ ျမန္မာမုန္႔ မုန္႔ၾကိဳးလိမ္လိုမ်ိဳးပဲ စားေကာင္းတယ္ သၾကားနဲ႔တို႔စား ေခ်ာကလက္ေဆာ့စ္နဲ႔ပဲ တို႔စားစား ရတယ္..။  

ပုဂံသြားျပီးျပန္လာမွ စာေမးပြဲေျဖရတာ...။ Puff တို႔ Croissant တို႔ပဲေမးမယ္ထင္ျပီး ယူက်ဳမွာၾကည့္ထားလိုက္ရတာ ..။ တကယ္ေျဖရေတာ့ Macrons နဲ႔ ဟင့္....။ အဲေန႔တခါတည္း Certificate ရတယ္...။ Congratulation to me!!!!

 



ဆက္ရန္...

‌ေကာ္ဖီသင္တန္းတက္ပါဦးမည္..။ အဲခါက် ေကာ္ဖီခြက္ေလးေတြ လာျပပါဦးမယ္..။ ပံုေဖာ္ထားတဲ႔ Latte တို႔ဘာတို႔ေပါ့...း)

 


မိုးငွေ့


အို....ပုဂံ(၃)




ပုဂံေရာက္တုိင္း ယြန္းထည္ေတြလုပ္တဲ႔ ပင္ရင္းေနရာကို တစ္ခါမွမေရာက္ခဲ႔ရဘူး...။ ဒီတစ္ေခါက္ေတာ့ ရေအာင္သြားခဲ႔တယ္..။ Bagan House ယြန္းထည္ပစၥည္းေတြလုပ္တဲ႔ေနရာက ကၽြန္မတို႔တည္းတဲ႔ ဟိုတယ္နဲ႔ တစ္မိနစ္ေလာက္လမ္းေလွ်ာက္ရင္ေရာက္ျပီ.. ။ လမ္းမွာလည္း ႏိုင္ငံျခားသားေတြသြားလို႔
လြယ္ကူေအာင္ လမ္းညႊန္ဆိုင္းဘုတ္ေလးေတြ ခ်ိပ္ဆြဲထားပါတယ္ “one minute walk to Bagan House Lacquerware” ဆိုျပီးေတာ့...။



 ယြန္းထည္ပစၥည္းေတြ အကုန္လံုးက ေအာက္ခံ ၀ါးႏွီးကိုအသံုးျပဳရတာပါ ျပီးမွ သစ္ေစးသုတ္တာတို႔ ေျမေအာက္ခန္း အေမွာင္မွာ အေျခာက္ခံ ေဆးျခယ္ အလွဆင္တာေတြ အဆင့္ဆင့္ လုပ္ရတယ္လို႔ အၾကမ္းမ်ဥ္းေလးေတာ့ သိခဲ႔ရတယ္..


 ပုဂံယြန္းထည္ဆိုင္က ၀န္းအက်ယ္ၾကီးထဲမွာ လာသမွ်ဧည့္သည္ေတြေလ့လာႏိုင္ေအာင္ လုပ္ပံုလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္ကိုျပထားပါတယ္


















 








အလွပဲၾကည့္ခဲ႔ရပါတယ္ အလားလံုးေစ်းၾကီးတယ္ ... ေသာင္းဂဏန္း သိန္းဂဏန္းေတြခ်ည္းပဲ... အေစ်းအေပါဆံုးက ယြန္းလက္ေကာက္ေလးေတြ ဒါေတာင္ တစ္ကြင္းကို ေဒၚလာ10 အနည္းဆံုးရွိတယ္..



ခန္း၀င္ပစၥည္းေလးေတြ ယြန္းဘီဒိုေလးက ေတာ္ေတာ္လက္ရာေျမာက္တာ...ေစ်းကိုေမးၾကည့္ပါဦးေလ...















ဟင္းခ်က္၀ါသနာပါသူဆိုေတာ့ ပန္းကန္ ခြက္ေယာက္ေတြ လက္ဖက္အုပ္ေလးေတြကိုပဲ အဓိကစိတ္၀င္စားမိတယ္ေပါ့... ဆြမ္းအုပ္နဲ႔ ဆြမ္းခ်ိဳင့္ကိုေတာ့ ေရာက္တုိင္း မ်က္စိက်မိတယ္ အိမ့္ဧည့္ခန္းမွာ အလွထားမလားလို႔ စဥ္းစားတာ တခါမွ မ၀ယ္ျဖစ္ေသးပါဘူးေလ...


 


















ကၽြန္မက ခရီးသြားရတာကိုၾကိဳက္တယ္... ။ အရင္တုန္းကေတာ့ ခရီးထြက္ဆို အမ်ားဆံုးက အပန္းေျဖစရာေနရာ ေခာ်င္းသာကို မေရာက္ျဖစ္တဲ႔ႏွစ္မရွိသေလာက္ပဲ...။ ပင္လယ္စာအ၀စား အျပည့္အ၀အနားယူရတာၾကိဳက္တယ္..။ ခုေတာ့ ပုဂံကို ထပ္သြားဖို႔ ဓါတ္က်မိျပန္တယ္...။  ပုဂံမွာ scooter ေလးစီးျပီး ေအးေအးေဆးေဆးဘုရားဖူး လိပ္ဥလည္းတူးရင္း :P ဓါတ္ပံုေတြေလွ်ာက္ရိုက္ အဲလိုေလးစဥ္းစားမိတယ္...။ ေနာက္တစ္ေခါက္ထပ္သြားျဖစ္ခဲ႔ရင္ ဓါတ္ပံုေကာင္းေကာင္းေလးေတြရိုက္ျပီး မွ်ေ၀ေပးပါဦးမည္...။ ခုေတာ့ လက္တည့္စမ္းစမို႔ ပံုေတြက ဂဂ်ိဳးဂေဂ်ာင္ေတြျဖစ္...း)




 Bye Bye!!! ပုဂံပို႔စ္......း)


မိုးေငြ႔

Wednesday, 14 December 2016

မိုင်ဖေးဘရိတ် ပဲကပ်ကြော်.....


  
 

ပဲကပ်ကြော်ဆိုတာ ကျွန်မငယ်ငယ်ကတည်းက စားခဲ့တဲ့ ကျွန်မရဲ့ ဖေးဘရိတ် မုန့်တစ်ခု...။ ကောက်ညှင်းဆန်ကို ကြိတ်ပြီး အပြားလေးလုပ် ကုလားပဲစေ့လေးတွေကပ်ပြီး ကြော်ရတဲ့ အကြော်... ရန်ကုန်မှာ ရိုးရိုး မုန့်ဟင်းခါးထဲ ထည့်စားတဲ့ ပဲကြော်ကိုလည်း ပဲကပ်ကြော်လို့တချို့ခေါ်တတ်ကြတယ်..။ တကယ်တော့ ကောက်ညှင်း မုန့်သားပျော့ပျော့လေးမှာ ပဲလေးကပ်ပြီးကြော်ထားတာကမှ ပဲကပ်ကြော်မုန့် စစ်စစ်..။

ကျွန်မငယ်ငယ်တုန်းက မေမေနဲ့ ဈေးလိုက်သွားရင် ပဲကပ်ကြော်နဲ့ ကောက်ညှင်းပေါင်းနဲ့စားရတာကို သိပ်ကြိုုက်တယ်...။ မေမေက ဈေးထဲမှာ ဈေးဆိုင်ခင်းပြီး ဆေးနဲ့ အသုံးအဆောင်ပစ္စည်း အစုံရောင်းတယ်..။ ကျွန်မတို့ရွာမှာ ဈေးဆိုင်ခန်းလို့ဆိုပေမယ့် ပျဉ်ချပ်ကြီးတွေခင်းထားတဲ့ ကွပ်ပျစ်ကြီးပေါ်မှာ တာလပတ်မိုးကာ ခင်းပြီး ဈေးခင်းရောင်းရတာပါ အမိုးကတော့ သွပ်မိုးပေါ့..။ ကျွန်မတို့ ဈေးဆိုင်ရဲ့မျက်စောင်းထိုးလေးမှာ ဈေးဆိုင်တစ်ခုရဲ့နဘေးမှာ တန်းစီပြီး ဝါးတောင်းလေးပေါ် လင်ဗန်းတင်ပြီး မြန်မာမုန့်တွေရောင်းကြတယ်..။ ရှမ်းပြည်ဆိုတော့ မြန်မာမုန့်လုပ်ရောင်းတာက တပ်ထဲက ရဲဘော်မိန်းမတွေ ရဲဘော်ဟောင်းရွာတစ်ရွာဖြစ်တဲ့ အုပ်ကျင်းရွာထဲက အဒေါ်ကြီးတွေလုပ်ရောင်းကြတာ..။ သူတို့လုပ်ရောင်းကြတာက ပဲကပ်ကြော်၊ ဘိန်းမုန့်၊ မုန့်လက်ကောက်၊ မုန့်လုံးကြီး၊ မုန့်ကြိုးလိမ်တို့ဖြစ်တယ်..။ အဲထဲက ပဲကပ်ကြော်ကတော့ မိုင်ဖေးဘရိတ်ပေါ့...။ သူများတွေက ဒီတိုင်းစားတဲ့မုန့်ကို ကျွန်မက ကောက်ညှင်းပေါင်းပူပူလေးနဲ့စားတယ်..။ ကျွန်မတို့ဆိုင်ရှေ့မှာက ကောက်ညှင်းပေါင်း၊ ပဲပေါင်း၊ ငချိပ်ပေါင်း၊ ကောက်ညှင်းငှက်ပျော်ထုပ်၊ အုန်းနို့ရောင်စုံ ကျောက်ကျောမုန့်တွေ ရောင်းတယ်..။ ကျွန်မက အဲဆိုင်ကနေ ကောက်ညှင်းပေါင်းပူပူလေး ဖက်နဲ့ နှစ်ဆယ်ဖိုးဝယ်ပြီး ပဲကြပ်ကြော်နဲ့စားတတ်တယ်..။

ဒီမနက် ပဲကပ်ကြော်နဲ့ လက်ဖက်ရည်ဝယ်သောက်တော့ ငယ်ငယ်တုန်းက ရွာက ဈေးထဲဝယ်စားခဲ့တာလေးကို အမှတ်ရမိပြီး ပဲကပ်ကြော်လေးကို ဓါတ်ပုံရိုက် ဒီပို့စ်လေးကောက်ရေးဖြစ်တော့တာ..။ ရန်ကုန်ကပဲကပ်ကြော်က ကျွန်မငယ်ငယ်တုန်းကစားခဲ့ဖူးတဲ့ ပဲကပ်ကြော်နဲ့မတူဘူး အရသာကအစ ပုံထွက်တာကအစပေါ့...။ ခုခေတ်အကြော်သည်တွေက အကြော်ပေါင်းစုံကို ဒီဆီတစ်အိုးထဲနဲ့ကြော်ကြတော့ တခြားအကြော်အကြေအမွတွေတူးပြီးလာကပ်တာတို့ ဆီကို သုံးလေးငါးခါပြန်သုံးတာတို့ကြောင့် မုန့်က ရုပ်ထွက်မကောင်းတော့ဘဲ မဲညစ်ညစ်ဖြစ်နေတာမျိုးလေ...။ တကယ်ဆို ဝယ်တောင်မစားသင့်တဲ့ ထဲမှာ လမ်းဘေးအကြော်တွေလည်း ထိပ်ဆုံးကပါတာပါပဲ..။ ကိုယ်တွေမြန်မာလူမျိုးကလည်း ကိုယ့်စိတ်ကိုဖြေသိမ့်တတ်တဲ့နေရာမှာ ပထမတန်းစားမဟုတ်လား..။ တခါတလေဝယ်စားတာပဲလေ ဆိုတာမျိုးနဲ့ ဖြေသိမ့်ပြီး စားတတ်ကြတယ်...။ တခါတလေတွေများလာတော့ ဒုက္ခနဲ့လှလှတွေ့တတ်ကြတာမျိုး...။ ကျွန်မငယ်ငယ်ကစားဖူးခဲ့တဲ့ ပဲကပ်ကြော်လေးက ရန်ကုန်မှာကြော်ရောင်းတာလောက် မကြီးဘူး ကော်ဖီမတ်ခွက် အဝလောက်တော့ရှိမယ်...။ ကောက်ညှင်းဆန်ကြိတ်ထားတာကို ဆားနဲ့ဂျင်းရည်လေးညှစ်ထည့်ပြီး နယ်ထားလို့ မုန့်သားလေးက မွှေးပြီးအရသာရှိနေတာ..ဆီကလည်း ဆီသန့်တာမို့ မုန့်က ဘာအမှုန်အမွှားမှ ကပ်မနေပဲ အရောင်လေးလှနေရော...။ အမြင်လည်းလှ အရသာလည်းကောင်း...။ 

ပဲကပ်ကြော်က ဖေးဘရိတ်ဆိုပြီး တခြားမုန့်မစားဘူး မကြိုက်ဘူးလို့မထင်ပါနဲ့ အကုန်စားပါတယ်...။ အဲတုန်းက ဘိန်းမုန့်ဆို ကျွန်မတို့အခုရန်ကုန်မှာရောင်းသလို သေးသေးဝိုင်းဝိုင်းအချပ်လေးတွေ မဟုတ်ဘူးရှင့်...။ ဗန်းလိုက်ဖုတ်ထားတဲ့ ဘိန်းမုန့်ထူထူ ပွပွတွေ သိပ်ကောင်းတာပဲ...။ အဲဒါကို ကပ်ကြေးနဲ့ညှပ်ညှပ်ပြီး အုန်းသီးဆံဖတ်လေးဖြူး စက္ကူအိပ်လေးနဲ့ ထည့်ပေးတာ ..။ ခုလည်းမုန့်တွေကို ပလပ်စတစ်အိပ်အစား ငှက်ပျောဖက်တွေ စက္ကူတွေကို သုံးစေ့ချင်တယ်...။ ပတ်ဝန်းကျင်ညစ်ညမ်းမှုပပျောက်ရေးဆိုတဲ့ စိတ်ဓါတ်ေ်လးရှိကြရင်သိပ်ကောင်းမှာပဲလို့ စိတ်ကူးပဲယဉ်ပါရစေ...။ ဘိန်းမုန့်ပြီးရင် မုန့်လုံးကြီးလည်းသိပ်ကောင်း..။ ဘာမကောင်းတာများ ကျန်သေးလဲလို့မမေးနဲ့...။ မုန့်လုံးကြီးတစ်လုံးက လက်သီးဆုပ်လောက်ကြီးတယ် ကောက်ညှင်းမုန့်သားက တစ်ညသိပ်ပြီး ကြိတ်ထားတဲ့မုန့်သားမို့ ချဉ်တဲ့အရသာလေးပါရပြီးအထဲက အုန်းယိုလေးထည့်ထားတာ ချိုမွှေးလို့...။ ညဖက်ကျွန်မတို့ စစ်တပ်ထဲ ရုပ်ရှင်ပိတ်ကားကြီးပြတဲ့ချိန်ဆို တပ်ထဲက အဒေါ်ကြီးတွေလာရောင်းတဲ့ မုန့်လုံးကြီးကို ရုပ်ရှင်ကြည့်တိုင်း ဝယ်စားတတ်တာလည်း အမှတ်ရမိတယ်....။ (အဖြူအမဲမြန်မာရုပ်ရှင်ကား+မုန့်လုံးကြီးကြော်) အဲလို ကဘေးဘ၀ memory ထဲ အတွဲလိုက်မှတ်ထားမိတယ်။

ငယ်ငယ်တုန်းက ဈေးလိုက်သွားရင် မနက်စာမုန့်ကို တစ်နေ့တစ်မျိုးဝယ်စားတတ်တာ အထပ်တစ်ရာ(ပလာတာ)ကို နို့ဆီဆမ်းပြီး လက်ဖက်ရည်နဲ့သောက်တယ်.. အီကြာကွေးနဲ့ လက်ဖက်ရည်နဲ့သောက်တယ် ။ အဲတုန်းက လက်ဖက်ရည်ဟာ အချိုခြောက်စစ်စစ်မွှေးမြမြကို နို့ဆီနဲ့ပဲဖျော်တာ သိပ်ကောင်းပဲ..။ ခုခေတ်တော့ နို့စိမ်းတွေဘာတွေထည့်တော့ လက်ဖက်ရည် အရသာစစ်စစ်ကို မရတော့ဘူး...။ ကျွန်မဆို ငယ်တုန်းက သောက်ခဲ့တဲ့အရသာမျိုးရချင်လို့ လက်ဖက်ရည်တစ်ခါ မှာသောက်ရင် နို့စိမ်း မထည့်ခိုင်းဘဲ နို့ဆီနဲ့ပဲဖျော်ပေးလို့မှာပေမယ့် အရင်တုန်းက လက်ဖက်ရည်အချိုခြောက်နံ့မွှေးတဲ့ အရသာမျိုးမရတော့ဘူး...။ ခေတ်ရဲ့ ပြုပြင်ပြောင်းလဲမှုကြီးက လူထုတစ်ရပ်လုံးရဲ့ ကျန်းမာရေးကို ထိုးနှက်တိုက်ခိုက်လာတာ တကယ်စိတ်မကောင်းစရာပါပဲ..။ ဒီတော့ ကိုယ့်ကျန်းမာရေးအတွက် အသက်ရှည်ရှည် ကျန်းကျန်းမာမာနေသွားနိုင်ဖို့ အစားအသောက်တွေကို အထူးတလည် ဂရုစိုက်စားသောက် သင့်တယ်လို့ အကြံပေးပါရစေ..။ ဖြစ်နိုင်ရင် အောဂင်းနစ်တွေကိုပဲရွေးစားပါ ဆီကောင်းကောင်းတွေပဲ သုံးကြပါလို့...။ အုန်းဆီဟာလည်း လူ့ခန္ဓာအတွက် အကျိုးရှိကြောင်းဖတ်ထားရလို့ အုန်းဆီအကြောင်း သိကောင်းစရာများကို ရေးပါဦးမယ်...။


မိုးငွေ့


Friday, 9 December 2016

Vegan Banana Cake....


ညီမေလး ကန္ဒီ  My Freedom က အေသြးေရာအသားေရာေရွာင္တဲ႔ သက္သတ္လြတ္သမား တစ္ေယာက္အျဖစ္ ခံယူလိုက္တာ တစ္ႏွစ္ျပည့္ခဲ႔ျပီလို႔ သူ႔ရဲ႔ ဒီပို႔စ္ေလးမွာ ဖတ္လိုက္ရတယ္...။ ကန္ဒီက ကၽြန္မပို႔စ္မွာ ေကာ္မန္႔လာေပးသြားတယ္ သူ ငွက္ေပ်ာသီးကိတ္ၾကိဳက္လို႔ Vegan သမားေတြစားတဲ႔ ငွက္ေပ်ာကိတ္ လုပ္နညး္ေလးသိခ်င္ပါတယ္တဲ႔..။ ငွက္ေပာ်ကိတ္ကို သူတို႔ဆီမွာေတာ့ banana cake or banana bread လို႔႔ေခၚၾကတယ္..။
တကယ္တမ္း မုန္႔လုပ္ေတာ့မွ ဘာမွမပါဘူးဆိုတဲ႔ ေပါင္မုန္႔အလြတ္မွာေတာင္မွ ႏို႔နဲ႔ၾကက္ဥပါပါတယ္..။ ဒါေၾကာင့္ အသားအေသြးႏွစ္မ်ိဳးလံုးလြတ္တဲ႔ သက္သတ္လြတ္သမားေတြအတြက္ မုန္႔ေတြကို အလြယ္တကူနဲ႔  ၀ယ္စားလို႔မျဖစ္ပါဘူး..။ လူေတြကေတာ့ လြယ္လြယ္နဲ႔ အသားမပါရင္ သက္သတ္လြတ္တယ္ ထင္တတ္ၾကတယ္..။ ကန္ဒီၾကိဳက္တတ္တဲ႔ ငွက္ေပ်ာကိတ္မွာက ၾကက္ဥမပါေတာ့ အၾကမ္းအားျဖင့္ သက္သတ္လြတ္တယ္လို႔ေျပာႏိုင္ေပမယ့္ ႏြားႏို႔နဲ႔ေထာပတ္ ပါေနတဲ႔အတြက္ အဲဒီအစား ေရနဲ႔ဆီ ထည့္ျပီး လုပ္လို႔ရပါတယ္..။ သစ္ဂ်ပိုးနံ႔ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ သစ္ဂ်ပိုးမႈန္႔ ထည့္လို႔ရပါေသးတယ္။ ဘာမုန္႔ပဲလုပ္လုပ္ ေရာငး္တမ္းမဟုတ္ဘဲ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ အိမ္လုပ္မုန္႔ သီးသန္႔လုပ္စားရင္ေတာ့ Preservative အေရာင္တို႔ အနံ႔တို႔ကိုမထည့္ဘဲ သူ႔သဘာ၀အတိုင္းပဲ ဖုတ္တာေကာင္းပါတယ္..။
ေထာပတ္အစား ဆီသံုးတဲ႔ေနရာမွာ အနံ႔မပါတဲ႔႔ဆီကိုေရြးခ်ယ္တတ္ဖို႔ လိုပါတယ္..။  ျမန္မာျပည္မွာဆို ေနၾကာဆီလိုမ်ိဳးေရြးသံုးလို႔ရပါတယ္..။ ေျမပဲနဲ႔ ပဲပိစပ္ဆီကေတာ့ အနံ႔ရွိလို႔ မုန္႔လုပ္တဲ႔ေနရာမွာမသံုးၾကပါဘူး ..။ ဟင္းရြက္ဆီေတြလည္း သံုးလို႔ရပါတယ္..။ တခ်ိဳ႔ Rice Brand Oil လည္းသံုးၾကတယ္...။ သူတို႔ေတြဆီမွာေတာ့ အိမ္လုပ္မုန္႔ကို မ်ားေသာအားျဖင့္ Canola Oil ကိုသံုးၾကတယ္...။ ခုဆို ျမန္မာျပည္မွာလည္း Market Palace မွာ Canola ကိုရွာ၀ယ္ႏိုင္ပါျပီ...။ ခုကၽြန္မလုပ္တဲ႔ ငွက္ေပ်ာကိတ္မွာလည္း Canola Oil ကိုသံုးထားပါတယ္ Korean Brand ပါ...။ 
 
က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းတဲ႔ Omega 3 ပါတဲ႔ Canola ကို ကေနဒါႏိုင္ငံနဲ႔ အေမရိကားေျမာက္ပိုင္းေတြမွာ စုိက္ပ်ိဳးၾကတာ မ်ားတယ္..။ ေဆးဖက္ဆိုင္ရာအရလဲ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေတာ္ေတာ္အသံုး၀င္ပါတယ္..။ Canola စိုက္ခင္းၾကီးဟာ အ၀ါေရာင္ရွိျပီး သိပ္လွပါတယ္..။  အ၀ါေရာင္ပန္းပြင့္ေအာက္နားမွာ အကိုင္းကေနေပါက္တဲ႔ အစိမ္းေရာင္အေတာင့္ ရွည္ရွည္ေလးထဲကေန ဆီထြက္တဲ႔ အေစ့ေလးေတြရွိတယ္..။ မဲနက္နက္အေစ့ကေလး ကေန ဆီၾကိတ္ယူၾကပါတယ္..။
 

   Canola ေစ့ေလးေတြဟာ ကၽြန္မတို႔ ရွမ္းျပည္က ေခါပုတ္ထဲထည့္ေထာင္းတဲ႔ ႏွမ္းတစ္မ်ိဳးနဲ႔ သိပ္တူတယ္..။ ေနာက္တစ္ခါ ရွမ္းျပည္ေရာက္ျဖစ္ခဲ႔ရင္ နမူနာယူခဲ႔ဦးမယ္...။ ေနာက္ပိုင္းေတာ့ ရွမ္းျပည္မွာ စိုက္မယ့္သူမရွိသေလာက္ ရွားသြားလို႔ ေခါပုတ္ရာသီမွာ ႏွမ္းေစ့နဲ႔ပဲအလြယ္တကူ ထည့္ေထာင္း ၾကေတာ့တယ္တဲ႔...။ သူက ႏွမ္းေစ့ထက္ပိုေမႊးပါတယ္...။ ေခါပုတ္ေထာင္းရာမွာ ေစးကပ္မေနေအာင္လို႔ ဆီထြက္လို႔ သူ႔ကိုထည့္ေထာင္းၾကတာပါ ...။

 
 Canola ပန္းခင္းၾကီးက သိပ္လွတာပဲ ကၽြန္မအက္ေဆးေတြထဲက အ၀ါေရာင္းပန္းခင္းနဲ႔ သိပ္တူတယ္...

ကၽြန္မေလာေလာဆယ္ သင္ေနတဲ႔ သင္တန္းဆရာကေတာ့ မုန္႔လုပ္တဲ႔အခါ အခ်ိန္အတြယ္ေတြကို ခ်ိန္ခြက္တို႔ ဇြန္းတို႔ကိုမသံုးဘဲ တိက်မႈကိုလိုခ်င္တဲ႔အတြက္ Digital scale ကိုပဲသံုးဖို႔ အၾကံေပးတိုက္တြန္းပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သူ႔ original recipe မွာပါတဲ႔ ခ်င္ခြက္ေရာ gram နဲ႔ေရးျပပါ့မယ္..။
မုန္႔ခ်ိန္ဖို႔ျပင္ဆင္ရာမွာ စနစ္တက်ျဖစ္ေစဖို႔ ကၽြန္မက group ေလးေတြခြဲေပးထားပါတယ္..။ ပထမဆံုးခ်ိန္ခြင္ေပၚမွာ ဇလံုသန္႔သန္႔တစ္လံုးကိုအရင္တင္ျပီး digital scale ကို သုံညျပန္ျဖစ္ေအာင္ႏွိပ္လိုက္ပါ..။ ေနာက္ကိုယ္လိုရာ ပစၥည္းမ်ားကို group အလိုက္ခြဲျပီး ခ်ိန္ပါ...။ ဥပမာ ဇလံုတင္ျပီး သုံညမွာထား ဂ်ံဳ 210 ဂရမ္ခ်ိန္ ျပီးတာနဲ႔ သံုညမွာျပန္ထား ဆိုဒါထပ္ခ်ိန္ သုံညမွထား ဆားထည့္ခ်ိန္ အဲလိုနည္းနဲ႔ ကၽြန္မတို႔သင္တန္းမွာခ်ိန္တြယ္ပါတယ္...။

ခ်ိန္ခြင္ ခ်ိန္စက္မရွိရင္လညး္ ခ်ိန္ခြက္နဲ႔အလြယ္တကူခ်ိန္ႏိုင္ပါတယ္..။ ခ်ိန္ခြက္ကို 1cup, 1/2cup, 1/3cup, 1/4cup ဆိုျပီး အတြဲလုိက္ေရာင္းတတ္ပါတယ္..။ ခုလုပ္နည္းမွာပါတဲ႔ အခ်ိန္အရဆို 1cup and 3/4cup  ဆိုရင္ ပထမဆံုး 1cup ဂ်ံဳကိုအရင္ထည့္ျပီးရင္ 3/4က်ေတာ့ခြက္မရွိေတာ့ဘူး ဒါေၾကာင့္ 1/4ခြက္ကို သံုးခြက္ခ်ိန္ထည့္ရင္လည္း အတူတူပါပဲ..။ 1 3/4 cup ဆိုတာ ဂ်ံဳကို တစ္ခြက္နဲ႔ ေလးပံုသံုးပံုထည့္ရမယ္လို႔ဆိုလိုတာပါ။ ဂ်ံဳကိုခြက္နဲ႔ခ်ိန္တဲ႔အခါ ဂ်ံဳမုန္႔ကိုခြက္နဲ႔ခတ္ယူျပီး အေပၚမ်က္ႏွာျပင္ကို ညီေနေအာင္သပ္ခ်ေပးမွ တစ္ခြက္တိတိက်က်ကို ရပါတယ္..။


 





































 ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

Group(a)
  1. မွည့္ေပ်ာ္ေနတဲ႔ ငွက္ေပ်ာသီး 4လံုး(ေခ်ထားပါ) 
  2. 52g (or) 1/4cup (ေနၾကာဆီ/အုန္းဆီ/Canola Oil) 
  3. ဗန္နီလာ(သစ္ခြဆီ) သံုးစက္
Group(b)
  1. 210g (or) 1 3/4 cup ဂ်ံဳ(ကိတ္ဂံ်ဳ)      
  2. 2.5g (or) 1/2 tsp မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ         
  3. 10g (or) 2tsp မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ    
  4. 90g (or) 1/4 cup  သၾကားညိဳ   

မုန္႔လုပ္နည္း

          မုန္႔ဖုတ္စက္ကို မီး 170C ၾကိဳတင္ျပီးမီးအပူေပးထားပါ...။ မုန္႔တစ္ခုဖုတ္ဖုိ႔ ျပင္ဆင္မႈလုပ္ေနခ်ိန္မွာ မီးအပူခ်ိန္ၾကိဳတင္အပူေပးတာကို အက်င့္လုပ္ထားပါ..။ ကၽြန္မကေတာ့ အိမ္သံုး Oven ေလးမို႔ သူတို႔ေပးထားတဲ႔ မီးအရွိန္နဲ႔မဟုတ္ဘဲ 150C နဲ႔ပဲဖုတ္ပါတယ္..။ Loaf pan ငွက္ေပ်ာကိတ္ ေထာပတ္ကိတ္တို႔ဖုတ္တဲ႔ ရိုးရုိးမုန္႔ခြက္ကို ဆီသုတ္လိမ္းထားပါ...။ ဆီစုပ္စကၠဴေတြကို ေအာက္ေျခေရာ ေဘးပတ္ပတ္လည္ပါ ခင္းေပးပါ..။  Group (a)ကို ဇလံုတစ္ခုမွာေရာထားပါ...။ Group(b)အားလံုးခ်ိန္ေရာေမႊျပီးရင္ Group(b)ထဲထည့္ေရာျပီး ခပ္သာသာေလးေမႊေပးပါ ပလတ္စတစ္ေယာင္းမျပားနဲ႔ ဇလံုေဘးမွာ ကပ္ေနတာကိုေကာ္ျပီး နာရီလက္တံအတိုင္းေမႊသြားေပးပါ။ မုန္႔သားသမျပီး ပ်စ္နစ္သြားပါေစ...။ အလြန္အက်ဴးမေမႊရပါ..။ 45မိနစ္ကေန မိနစ္50ထိဖုတ္ေပးပါ..။ မုန္႔က်က္မက်က္ကို ၀ါးတံခၽြန္ေလးနဲ႔ထိုးၾကည့္ျပီး မုန္႔သားကပ္မပါလာရင္ရပါျပီ..။ မုန္႔ထဲမွာ ငွက္ေပာ်သီးကိတ္ဟာ ဖုတ္ရတာအလြယ္ကူဆုံုးနဲ႔ ပါ၀င္ပၥည္းအနည္းဆံုးမုန္႔တစ္ခုပါ..။ လြယ္တယ္ဆိုသည့္တိုင္ေအာင္ မုန္႔ဖုတ္တဲ႔အခါ မီးအခ်ိန္အဆ သိပ္စကားေျပာပါတယ္ ကိုယ္သံုးတဲ႔ စက္အလိုက္ အပူခ်ိန္ကို ညွႈိယူရတယ္..။ မုန္႔ဖုတ္ရင္ Alarm ေပးျပီး ပစ္မထားပါနဲ႔ မုန္႔ဗန္းကို ဆယ္မိနစ္တိုင္းလွည့္ေပးပါ မဟုတ္ရင္ မ်က္ႏွာျပင္အက်က္မညီပါဘူး မ်က္ႏွာျပင္အညိဳေရာင္သန္းသြားျပီဆို အေပၚမီးကိုပိတ္ေပးပါ ဆက္ထားရင္တူးသြားမွာဆိုးလို႔ပါ..။ မီးအခ်ိန္အဆကေတာ့ ကိုယ္သံုးတဲ႔စက္မွာမူတည္ျပီး ကစားရတာပါပဲ..။ အေသသပ္မွတ္လို႔မရပါဘူး..။ မုန္႔ရရင္ ခ်က္ခ်င္းမထုတ္ေသးဘဲ ေအးတဲ႔အထိ စက္ထဲမွာထားထားပါ..။ ျပီးမွ ကိုယ္လိုရာပံုစံအတံုးမ်ားလွီးျပီး စားသံုးႏိုင္ပါျပီ..။



loaf pan
 
ဒီမုန္႔လုပ္နညး္ကို ကၽြန္မက ဆရာတို႔ဆီမွာ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ အေသြးအသားလြတ္မို႔ ၾကက္ဥ ေထာပတ္မပါဘဲဘယ္လိုလုပ္ရမလည္းေမးဖူးခဲ႔ပါတယ္..။ ဆရာတစ္ေယာက္ကေတာ့ ၾကက္ဥမပါရင္ မုန္႔မျဖစ္ဘူးလို႔ဆိုတယ္..။ ၾကက္ဥအပြအစား SP ထည့္ပါလားလို႔လည္း အၾကံေပးပါတယ္...။ ကၽြန္မခုထိ မုန္႔ဖုတ္ပစၥည္းဆိုင္ကိုမေရာက္ေသးတာနဲ႔ အိမ္မွာရွိတာပဲသံုးျပီးလုပ္ထားတာပါ Sp မသံုးပါဘူး..။ SP ဆိုတာ ကိတ္သားပြ ကိတ္သားေခ်ာမြတ္မႈကိုအားေပးတဲ႔ ပြေဆးတစ္မ်ိဳးပါ...။ ခုက You tube ကေန Vegan Banana Bread လုပ္နည္းမ်ိဳးစံုထဲက တစ္ခုကိုယူျပီး စမ္းလုပ္ထားတာပါ...။ ပထမစ္ေခါက္က မုန္႔ပ်က္သြားေသးတယ္ မုန္႔ကပြတက္မလာဘဲ ဂ်ပ္ခဲၾကီးျဖစ္ေနေရာ ဆႏြင္းမကင္းံုးလိုျဖစ္သြားတာ..။ ခုတစ္ေါက္ ေအာင္ျမင္သြားေတာ့မွ ညီမေလး ကန္ဒီ ေမးထားတာနဲ႔ ပို႔စ္တင္လိုက္တာ..။ ငွက္ေပ်ာကိတ္ဆို မုန္႔သားေတြက ေျခာက္ေနတတ္တယ္ ခုကိတ္ေလးက စိုျပီး အရသာေကာင္းတယ္.. ကၽြန္မေလ့လာထားတဲ႔ နည္းကို စမ္းလုပ္ၾကည့္ေစခ်င္ပါတယ္...။ မ်က္ႏွာျပင္ကေတာ့ အေရာင္သိပ္မလွေပမယ့္ အရသာကေတာ့ goody ပါပဲ..။ မုန္႔လုပ္နည္းေတြတတ္သြားေတာ့မွ မုန္႔ဆိုင္ေတြမွာ ေစ်းၾကီးေပး၀ယ္စားရတဲ႔ မုန္႔ရဲ႔တန္ဖိုးကို ပိုသိလာရတယ္..။ Yangon Bake House လိုမုန္႔ဆိုင္မ်ိဳးဆို မုန္႔တစ္ခုတစ္ခုက သိပ္ေစ်းၾကီးတယ္...။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုတာကို မုန္႔ဖုတ္တတ္ေတာ့ သိသြားရတယ္..။ Home made ျဖစ္တဲ႔အတြက္ မုန္႔ထဲမွာပါ၀င္တဲ႔ ပစၥည္းေတြကို အေကာင္းေတြခ်ည္းေရြးသံုးထားလို႔ပဲျဖစ္တယ္..။
  Enjoy!!!!!
မိုးေငြ႔

Monday, 5 December 2016

အို...ပုဂံ(၂)

မႏူဟာဘုရား


ဂူေပ်ာက္ၾကီးဘုရားနံရံပန္းဆြဲအလွ










ကန္ေတာ့ပုလႅင္


 




























ထီးလိုမင္းလိုဘုရား






အာနႏၵာဘုရား





    အာနႏၵာဘုရားကို Unisco က တာ၀န္ယူျပီး ျပဳျပင္မြမ္းမံေနတာ ဘုရားကို ေခ်းခၽြတ္ထားလို႔ အႏုမွာအနႏၵာဆိုတဲ႔ အလကာၤနဲ႔လိုက္ေအာင္ ခုမွပဲ ရုပ္လံုးၾကြေတာ့တယ္ ။ အၾကိမ္ၾကိမ္ဖူးခဲ႔သမွ် မျမင္ဖူး သတိမထားဖူးခဲ႔တဲ႔ ျခေသၤ့ရုပ္ကို ခုမွေသခ်ာျမင္ရတယ္။






ဒါက အာနႏၵာဘုရား အျပင္နံရံေတြမွာရွိတဲ႔ အုတ္ခြက္ပန္းခ်ီရုပ္လံုးေတြ


ေခ်းခၽြတ္ဖို႔က်န္ေသးတဲ႔အပိုင္း


ဒါက သန္႔ရွင္းလွပေနတဲ႔ မူလအဂၤေတေရာင္နဲ႔ ေစာင္းတန္းအလွ






ဓမၼရံၾကီးဘူရားရဲ႔ ရႈေမွ်ာ္ခင္းပုံ







ငလ်င္ဒဏ္ကို အမ်ားဆံုးခံလိုက္ရတဲ႔ စူဠာမဏိဘုရား





















     ကၽြန္မတို႔ ဒုတိယေန႔ကို မနက္ပိုင္း ပခုကၠဴသြားျဖစ္လိုက္တယ္...။ စြယ္ေတာ္ေလးဆူမဖူးျဖစ္ေတာ့လို႔ မေရာက္ဖူးေသးတဲ႔ပခုကၠဴျမိဳ႕မွာရွိတဲ႔ ဘုရားေတြသြားဖူးျဖစ္ခဲ႔တယ္...။ ေညာင္ဦးကေန တစ္နာရီေလာက္ပဲ ကားေမာင္းရတယ္။ ျမန္မာျပည္ရဲ႔ အရွည္ဆံုး ဧရာ၀တီျမစ္ကူးတံတားကိုျဖတ္ျပီးတာနဲ႔ ပခုကၠဴကိုေရာက္ျပီ..။ ပခုကၠဴျမဳိဳ႕ေရာက္ေတာ့ ေရႊမုေဌာဘုရားအရင္ဆံုး၀င္ဖူးျဖစ္တယ္...။ ဘုရားမွာ ေတာင္းစားတဲ႔သူေတြ မ်ားလိုက္တာ..။ လူေတြၾကည့္ရတာလည္း စရိုက္ၾကမ္းတမ္းေနတာပဲ...။ ဒီျမိဳ႔ကို ပထမဆံုးေရာက္ဖူးတာ..။ ျမန္မာျပည္မွာ ကၽြန္မေရာက္ဖူးခဲ႔သမွ်ျမိဳ႔ေတြထဲမွာ ေနလို႔မေကာင္းဆံုးျမဳ႔ိလို႔ ျမင္တယ္..။ အဲေလာက္ပဲေျပာေတာ့မယ္ ေတာ္ၾကာ ကၽြန္မပို႔စ္လာဖတ္တဲ႔ထဲ ပခုကၠဴကလူေတြပါေနရင္ လာရိုက္မွာစိုးလို႔ း)

      သနပ္ခါးမွာ  ပခုကၠဴက အေကာင္းဆံုး..။ ဒါေပမယ့္ သနပ္ခါးေရာင္းတဲ႔ ပင္ရင္းဆိုင္ကိုမေရာက္ခဲ႔ဘူး...။ ကၽြန္မတို႔ထဲက သနပ္ခါး ခေရဇီအစ္မတစ္ေယာက္ပါတယ္... သူက ေရာက္တဲ႔ေနရာတိုင္း သနပ္ခါးတံုးေတြ၀ယ္လြန္းလို႔ အိမ္မွာေတာင္ဆိုင္ျပန္ဖြင့္လို႔ရေနျပီ..။ သူ႔ညီမက သူ၀ယ္မွာစိုးလို႔ မပို႔ခိုင္းတာနဲ႔ သနပ္ခါးဒိုင္ကိုမေရာက္ခဲ႔ဘူး တကယ္ဆို ကၽြန္မတို႔ဖူးေနတဲ႔ ဘုရားနဲ႔ေနာက္ေက်ာလမ္းထဲတင္ပဲ...။ 



ေရႊမုေဌာဘုရားရဲ႔ မ်က္ႏွာက်က္အလွေတြ






ဘုရားတစ္ခုလံုး မွန္စီေရႊခ်







ဘုရားဆင္းတုေတာ္ေနာက္ခံက အံ့မခန္း ၅၅၀ ဇာတ္နိပါတ္ေတာ္ ထုတ္ခ်င္းေပါက္ ပန္းပုလက္ရာ



ဖုိးသူေတာ္နဲ႔ သူ၏အလွဴခံပံုး






ပခုကၠဴကေနအျပန္ ေညာင္ဦးျပန္ေရာက္ေတာ့ ေန႔လည္စာမစားခင္ ငွက္ပစ္ေတာင္ဘုရား၀င္ဖူးျဖစ္တယ္...။ အဲဒီေခတ္က ငွက္ၾကီးကိုပစ္တဲ႔ သူရဲေကာင္းနာမည္ဘယ္သူပါလိမ့္လို႔ ေတာ္ေတာ္စဥ္းစားလိုက္ ရေသးတယ္..။ အားလံုးေမ့ေနၾကတာ..။ ေတာ၀က္ၾကီးတို႔ ငွက္ၾကီးတို႔ ရွဴးပ်ံတို႔ကို မွ်ားနဲ႔ပစ္ျပီး ေအာင္ႏိုင္ခဲ႔တဲ႔ သူရဲေကာင္းရုပ္ထုကို ပုဂံေရွးေဟာင္းသမိုင္းျပတိုက္အ၀င္၀ ေရပန္းမွာ အၾကီးၾကီးေတြ႔ႏိုင္ပါတယ္...။ ဒီတစ္ေခါက္က္ေတာ့ ျပတိုက္မေရာက္ျဖစ္ခဲ႔ဘူး..။






 

ေရႊခ်ဖို႔ျပန္လည္ျပဳျပင္ေနတဲ႔ ေရႊစည္းခံုဘုရား


ေရႊဆံေတာ္ဘုရားေပၚကဖူးျမင္ရတဲ႔ ဓမၼရံၾကီး














ျပႆ     ဒ္ၾကီးဘုရား အ၀င္က ဟင္းလင္းျပင္

 













နဂါးရံုဘုရား










စိမ္းညွက္ညီအစ္မဘုရား

















မိုးေငြ႔