Sunday, 12 February 2017

ေႏြဦး(၇).....





ေၾသာ္....ေႏြဦး အသစ္တဖန္ေရာက္ခဲ႔ျပန္ျပီပဲ.......။ 

ဘာမွသိပ္မၾကာလိုက္သလိုနဲ႔ ေႏြဦးဟာ ျမဴခိုးေငြ႔ေတြၾကားကေန
ေလေျပေလးေတြကိုျဖတ္သန္းရင္း ....... 
ဥၾသငွက္ေလးေတြရဲ႔ ေတးသံသာကို သယ္ေဆာင္ရင္း..... ပင္လယ္လိႈင္းရိုက္ခတ္သံေတြနဲ႔စည္းခ်က္လိုက္ရင္း....  အ၀ါေရာင္အလင္းတန္းေလးေအာက္ကေန အခ်ိန္ေတြကိုျဖတ္သန္းလာရတာ ခုႏွစ္ႏွစ္တိုင္ခဲ႔ျပီ...။ 

အခ်ိန္ေတြဘယ္လိုပဲ ၾကာၾကာ ေႏြဦးဟာ အသက္၀င္ဆဲ(ျမဲ)ပါပဲ....။ ေႏြဦးရဲ႔ ေရွ႔ေတာ္ေျပး သစ္ရြက္ေျခာက္ေတြကလဲ ေလရူးရဲ႔ စည္း၀ါးခ်က္အတိုင္း အကိုင္းအခက္ကေန ေ၀့၀ဲေၾကြက်ေနလိုက္ၾကတာ...။ အိန္ဂ်ယ္ကိုယ္တိုင္ ကိုယ့္ကို လက္ေဆာင္အျဖစ္ အပ္ႏွင္းေပးသြားခဲ႔တဲ႔ ေႏြဦးကို ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ အသက္သြင္းပံုေဖာ္ရတာ ကိုယ့္အတြက္ အႏွစ္သာရအရွိဆံုး အခ်ိန္ေလးတစ္ခုလည္းျဖစ္တယ္...။

“အိန္ဂ်ယ္ေရ...” ၾကည့္စမ္း ကိုယ္မင္းကို ဒီလိုမေခၚရတာ ဘယ္ေလာက္ၾကာခဲ႔ျပီလဲ...။ အခ်ိန္ေတြဘယ္လိုပဲ ၾကာေညာင္းေျပာင္းလဲသြားပါေစ...ေႏြဦးကေတာ့ ကိုယ္နဲ႔ ႏွစ္တိုင္းလိုက္ပါစီးေမွ်ာေနဦးမွာပဲ...။

  ေႏြဦး... မင္း ငါ့ကို မခ်စ္ေတာ့ဘူး ... ငါရူးသြားလိမ္႔မယ္ ငါရူးသြားလိမ္႔မယ္... 
ေႏြဦးကို အစကေန ျပန္ဖတ္ခ်င္သူမ်ားအတြက္......

ေႏြဦး(၁)
ေႏြဦး(၂)
ေႏြဦး(၃)
ေႏြဦး(၄)
ေႏြဦး(၅)
ေႏြဦး(၆)


 မိုးေငြ႔

Sunday, 5 February 2017

Coffee Barista Traning Class (3)


ဘယ္လိုလဲ ကၽြန္မလက္ရည္တက္လာျပီမဟုတ္လား သစ္ခက္ပံုေလးေတာ္ေတာ္လွေနျပီ.......:) ။ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ခ်ီးက်ဴးေနရတာ အားေပးေနရတာပါ ..။ တကယ္တမ္း ကၽြန္မ မုန္႔သင္တန္းမွာပိုေပ်ာ္တယ္...။ ေကာ္ဖီကိုႏွစ္သက္ေပမယ့္ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္ရတာ ဖိအားသိပ္မ်ားတယ္...။ စိတ္ကို လြတ္လြတ္လပ္လပ္ ၾကည္ၾကည္လင္လင္မထားတတ္ေသးဘူး..။ Espresso ေကာင္းတစ္ခြက္ရဖို႔ နည္းပညာပိုင္းအျပင္ စိတ္နဲ႔လံုး၀ သက္ဆိုင္ေနေသးတာ....။ Latte ပန္းခ်ီ Latte Art လို႔ေခၚတဲ႔ espresso ေပၚမွာ ႏို႔အျမႈပ္ေတြနဲ႔ ပံုေဖာ္ရတဲ႔ ပညာက သာခက္ေသးတယ္...။ ႏို႔အေအးကို အျမႈပ္ရိုက္ျပီး အေပၚမွာ ကိုကာေပါင္ဒါျဖဴးျပီး က်င့္ရတာ...။ ဆရာက သစ္ခက္ပံု Rosetta ကိုအရင္က်င့္ပါတဲ႔...။ ျပီးမွ က်ဴးလစ္ပံုက်င့္ရင္းနဲ႔ အသည္းပံုပါတစ္ခါတည္းတတ္သြားလိမ္႔မယ္တဲ႔...။ ခုထိေတာ့ သစ္ခက္ပံုေလးကို က်င့္တုန္းေပါ့...။ ေျပာရဦးမယ္ ကၽြန္မ အိမ္မွာ ႏို႔foam ရိုက္ဖို႔ ဘက္ထရီနဲ႔သံုးတဲ႔ hand creamer အေသးေလးတစ္ခု ၀ယ္ထားတယ္ ...။ အံမယ္..... သူက စက္ထက္ေတာင္သာေသး အျမႈပ္မ်ား ေခ်ာမြတ္ေတာက္ေျပာင္ေနေအာင္ရိုက္ေပးႏိုင္တာ...။

ပံုထြက္ေကာင္းတုန္း ေကာက္ရိုက္ထားရတာအေမာေပါ့...


 ခဏနားတုန္း ေကာ္ဖီဆိုင္က ဆားမိုးငင္းမ္/ဆားမုန္ညွင္း(ကိုးရီးယားလိုသူေဌးကေတာ္) ကိုယ္တိုင္ decoration ျပန္ျပင္ထားတာကို ဓါတ္ပံုေတြေလွ်ာက္ရိုက္...။ ဆားဆန္းငင္းမ္(သေဌး)က ေကာ္ဖီအိုးေတြ ေရွးေဟာင္းေကာ္ဖီႏွပ္စက္ေတြ ေကာ္ဖီၾကိတ္စက္ေတြ စံုေနေအာင္ စုေဆာင္းထားတာ...။ ေနာက္ေန႔က် hand drip တို႔ ေကာ္ဖီေစ့ေလွာ္နည္းတို႔ကို သူတို႔ကိုယ္တိုင္သင္ေပးမွာ...။








သူေဌးကေတာ္ယူလာတဲ႔ (ကြီးယားႏိုင္ငံကသယ္လာတာတဲ႔) ပန္းပြင့္လက္ဖက္ေျခာက္ ဘာပန္းလဲေမးေတာ့ သူလည္းမေျဖတတ္...။ ဂႏၶမာပန္းနဲ႔ေတာ့တူတယ္ ..အနံ႕က သံပရိုနံ႔ေလးသင္းတယ္...။ အဲဒါကို လက္ဖက္ေျခာက္ႏွပ္အိုးေလးနဲ႔ႏွပ္ျပီးတိုက္လို႔တစ္ခြက္ေသာက္လိုက္ရေသး...။ အရသာေမႊးေတးေတးနဲ႔...။

မီနူးသင္ခန္းစာထဲက Kiwi Smoothe


Fresh Fruit (စေတာ္ဗယ္ရီေဖ်ာ္ရည္)

two group espresso စက္

ကၽြန္မကို ေကာ္ဖီသင္ေပးတဲ႔ ဆရာ Kelvin


Orange Soda Aid

Hot Fruit Tea


 မိုးေငြ႔

Wednesday, 1 February 2017

ဗီယက္နမ္ေကာက္ညွင္းထုပ္ (Grandma's Recipe)

  

 ဗီယက္နမ္ ၀က္သားေကာက္ညွင္းထုပ္လုပ္ဖို႔က ဖက္ကအေရးၾကီးဆံုး..။ ငွက္ေပ်ာဖက္ခ်ည္းပဲဆိုရင္ေတာ့ သိပ္အဆင္မေျပဘူး ..။ ထုပ္ေနရင္းနဲ႔ ဖက္ကကြဲထြက္သြားတတ္လို႔ ကၽြန္မတို႔ ရွမ္းျပည္မွာသံုးတဲ႔ ေတာင္စဥ္ဖက္ရြက္က ပိုျပီးသင့္ေလွ်ာ္ပါတယ္..။ မရွိရင္ေတာ့လည္း ငွက္ေပ်ာဖက္ကို ခပ္ထူထူခင္းျပီး ေသေသခ်ာခ်ာေရမ၀င္ေအာင္ထုပ္ရပါမယ္...။ က်က္သြားလို႔ခြာလုိက္ရင္ ဖက္အေရာင္ေလး စိမ္းေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္းသားကိုေတြ႔ရပါမယ္..။ ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္ကဆို အဖြားက ေကာက္ညွင္းထုပ္ေျဖျပီးရင္ သူ႔ႏွီးၾကိဳးနဲ႔ပဲ အတံုးေလးေတြ ျပန္ျဖတ္တယ္..။ ဓါးနဲ႔ဆို ကပ္ေစးေနမွာေလ...။ ဒီတိုင္းေလး မဟုတ္ရင္လည္း ျပန္ေၾကာ္ျပီး သၾကား ငရုတ္ဆီတို႔နဲ႔ တို႔စားရပါတယ္...။ ပဲအရသာေလးစိမ္႔ျပီး ငရုတ္ေကာင္းနံ႔ေလး သင္းေနတဲ႔ ေကာက္ညွင္းထုပ္က ရန္ကုန္တရုတ္တန္းမွာေရာင္းတဲ႔ လက္ရွည္တရုတ္ေတြ လုပ္သလိုမ်ိဳး ပဲငံျပာရည္မပါပါဘူး...။ ဒီႏွစ္ အေဒၚ့အိမ္မွာလုပ္တဲ႔ တရုတ္ႏွစ္သစ္ကူးမွာ အမႊာအေဒၚအၾကီး ေကာက္ညွင္းထုပ္လာလုပ္မယ္ သတင္းရတာနဲ႔ သြားကူရင္း အဖြားရဲ႔ ပညာအေမႊကိုယူရတာ..။

လိုအပ္တာေတြက

ေကာက္ညွင္းဆန္ 3Kg
ပဲ၀ါေလး 1 Kg
၀က္သံုးထပ္သား 2Kg
ငရုတ္ေကာင္းေစ့  10gm
ငါးငံျပည္ရည္
ဆားအနည္းငယ္
ဖက္ရြက္
၀ါးႏွီးၾကိဳး (မရွိရင္ Kitchen String ခ်ည္ၾကိဳးေတြကိုသံုးလည္းရပါတယ္)

ေကာက္ညွငး္ဆန္ကို ညကတည္းက ေရးေဆးသန္႔စင္ျပီး ဆန္ျမႈပ္ျပီး လက္ေလးလံုးခန္႔ထိ ေရသန္႔နဲ႔စိမ္ထားပါ။ ပဲ၀ါေလးကိုလည္းထိုနည္းအတူ ေရစိမ္ထားပါ...။ ၀က္သံုးထပ္သားကို ငရုတ္ေကာင္းႏိုင္ႏိုင္ ဆား ဟင္းခတ္မႈန္တို႔နဲ႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထားပါ..။ သူ႔ကိုေတာ့ ညမသိပ္လည္းရပါတယ္ မနက္ ေကာက္ညွင္းမထုပ္ခင္ ၾကိဳလုပ္ထားပါ...။ ငရုတ္ေကာင္းေစ့ကိုသံုးရတာက ေထာင္းျပီးသားရယ္ဒီမိတ္ဆို မေမႊးမွာစိုးလို႔ အေစ့ကို ကုိယ့္ဘာသာေလွာ္ျပီး ျပန္ေထာင္းပါတယ္...။ ဗီယက္နမ္ ဟင္းလ်ာေတြ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို မသိေပမယ့္ အဖြားတို႔ လုပ္သမွ်ေတြေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းက သူ႔ရဲ႔ မပါမျဖစ္ အဓိက ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ပါပဲ..။ ျပီးေတာ့ ဗီယက္နမ္က ကမၻာမွာ ငရုတ္ေကာင္းေစ့အထြက္အမ်ားဆံုးႏိုင္ငံလို႔ ၾကားဖူးပါတယ္...။ 

မနက္က်ေတာ့ ၀က္သားကို နယ္ႏွပ္ထားျပီး ညကစိမ္ထားတဲ႔ ပဲ၀ါေလးကို ေအာက္ေရထည့္ျပီး ေပါင္းေခ်ာင္နဲ႔ႏူးအိတဲ႔ထိေပါင္းထားေပးပါ..။ ပဲရရင္ ပဲကို ဆံုထဲ မညက္တညက္ထည့္ ေထာင္းျပီး ဆား ငရုတ္ေကာင္းနဲ႔နယ္ထားပါ..။ ဖက္ေတြကိုလည္း ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔ အရြယ္အစားျဖတ္ေတာက္ သန္႔စင္ျပီး ေနျပေပးပါ..။ ဒါမွ ဖက္ကအေၾကာေပ်ာ့ျပီး ထုပ္လို႔ေကာင္းမွာ..။ အဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆို ဖက္ကို ခပ္ထူထူေလး ကိုယ္စိတ္ခ်ရတဲ႔အေနထားထိ ခင္းျပီး ေကာက္ညွင္းကို ဟင္းခတ္ဇြန္းၾကီး သံုးဇြန္း ေလးဇြန္ေလာက္ခပ္ျပီး ေအာက္ခံခင္းေပးပါ ေထာင္းထားတဲ႔ ပဲ၀ါေလးခင္းပါ သံုးထပ္သား သံုးခုေလာက္ထည့္ပါ ပဲနဲ႔ျပန္ဖံုးျပီးရင္ ေကာက္ညွင္းတစ္ထပ္ျပန္အုပ္ျပီးတာနဲ႔ ထုပ္လို႔ရပါျပီ...။ ဖက္ကို ဘယ္ညာေသခ်ာထုပ္ျပီးမွ အေပၚေအာက္ေခါက္ ႏွီးၾကိဳးနဲ႔ ေသခ်ာ က်စ္ေနေအာင္ခ်ီရပါမယ္...။ ဒီနည္းအတိုင္းထုပ္ေပးပါ..။ စုစုေပါင္း အရြယ္ညီတဲ႔ ေကာက္ညွင္းထုပ္ 14ထုပ္ရပါတယ္..။ ဒန္အိုးၾကီးၾကီးတစ္လံုးထဲ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြကို စီထည့္ျပီး ေရျမႈပ္ေအာင္ထည့္ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ေလးနာရီတိတိ ျပဳတ္ေပးရမွာပါ...။

ငယ္ငယ္တုန္းက အိမ္မွာ အဖြားတို႔က ညေနပိုင္းထုပ္ျပီး ထင္းမီးနဲ႔ တစ္ညလံုးကိုျပဳတ္ထားတာ...။ ေလးနာရီျပည့္ရင္ ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြကို ဆယ္ထုပ္ျပီး ဇကာၾကီးၾကီးနဲ႔ စစ္ထားပါ..။ စစ္ေနတဲ႔အခ်ိန္မွာ အေပၚက အေလးခ်ိန္ရွိတဲ႔ ၀ိတ္တစ္ခုခုနဲ႔ ဖိထားေပးပါ..။ ေျပာဖို႔ေမ႔သြားတယ္ ျပဳတ္ေနတဲ႔အခ်ိန္မွာလည္း သစ္သားတံုး သို႔မဟုတ္ မသံုးေတာ့တဲ႔ စဥ္းတံုးအေလးေတြကို အထုပ္ေပၚဖိထားေပးရတယ္ မဟုတ္ရင္ ေရေပၚေပါေလာေပၚလာတတ္တယ္...။ ေကာက္ညွင္းထုပ္ကို ေလးေထာင့္စပ္စပ္မထုပ္ခ်င္ရင္ ပုစြန္ခ်ဥ္ ငါးခ်ဥ္ထုပ္ေတြလို ဆလင္ဒါပံု အ၀ိုင္းရွည္ရွည္ေလးလည္း ထုပ္လို႔ရပါတယ္..။ ကိုယ္သန္ရာေပါ့..။ တကယ္တမ္း သူတို႔ဆီမွာဆို ေလးေထာင့္က်ေအာင္လုပ္တဲ႔ ပံုစံခြက္နဲ႔ထုပ္ၾကတာ...။ ဒီႏွစ္ အေမတို႔ ဗီယက္နမ္သံရံုး ႏွစ္ကူးညစာစားပြဲသြားေတာ့ အဲဒါတ၀ၾကီး စားၾကေသးတယ္တဲ႔..။ အမ်ားကေတာ့ ညဖက္ အစာမေၾကလို႔ ေကာက္ညွင္းဆိုမစားရဲၾကေတာ့ မတို႔ၾကဘူး..။ ဦးရီးေတြ အေဒၚေတြကေတာ့ စိတ္ၾကိဳက္စားခဲ႔ရတယ္တဲ႔...။ သူတို႔အေခၚ Banh Tet ရန္ကုန္တရုတ္တန္းမွာေတာ့ Banh Chung (ဘက်န္) လို႔ေခၚၾကတယ္..။






























ေကာက္ညွင္းအျပင္သားမွာ ဖက္ေရာင္ေလးအဲလိုစိမ္းေနရမယ္


 ကိုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ Ice Latte ေမႊလုိက္လို႔ ေကာ္ဖီအေရာင္နဲ႔ႏို႔ေရာင္တို႔ရဲ႔ အလွကိုမျမင္ရေတာ့ဘူး..း)

ေကာက္ညွင္းထုပ္ေတြအားလံုးျပီးသြားေတာ့ ခဏနားျပီး ကာဖီႏွပ္စပ္ေလးနဲ႔ 2 shot ေလာက္ အစက္ခ်ျပီး ႏို႔မ်ားမ်ား ကိုုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ Ice Latte တစ္ခြက္နဲ႔ ၀က္ေခါင္းသားထုပ္မထုပ္ခင္ ျငိမ္႔လိုက္တယ္...။ ဗီယက္နမ္၀က္သားထုပ္ ကိုေတာ့ ေနာက္တစ္ပို႔စ္မွာ ထပ္ေရးပါ့မယ္...း) ေနာက္ျပီး Chinese chicken floss cookies အသားမွ်င္ တရုတ္ကြတ္ကီးမုန္႔ေလးပါ တင္ပါဦးမယ္...။

မိုးေငြ႔