Wednesday, 25 January 2017

အဖိုးနဲ႔အဖြား




အဖိုးနဲ႔အဖြားအေၾကာင္းကို အစက တစ္ေယာက္ခ်င္းတစ္ပို႔စ္ဆီေရးမလို႔ စဥ္းစားထားတာ ..။ ဒါေပမယ့္ အဖိုးအေၾကာင္းေရးရင္ အဖြားအေၾကာငး္ပါေရးရမယ့္အတူတူ တပို႔စ္ထဲပဲေရးလိုက္ဖို႔ ဆံုးျဖတ္လိုက္ေတာ့တယ္..။ ကိုယ့္ေဆြမ်ိဳးမ်ားအေၾကာင္းေရးရင္ေတာ့ ကိုယ့္ေပါင္ကိုလွန္ေထာင္းရတဲ႔ အျဖစ္က မျဖစ္မေနၾကံဳရမွာပဲ...။

အဖိုးနဲ႔အဖြားက ဗီယက္နမ္လူမိ်ဳးစစ္စစ္ေတြ အဖိုးက ဟိုခ်ီမင္းဘက္က အဖြားက ဟႏြိဳင္းက ေတာင္နဲ႔ေျမာက္ အရင္က မတည့္ၾကဘူး..။ ဒုတိယကမၻာစစ္မွာ ထြက္ေျပးရာက တရုတ္ျပည္ကတဆင့္ နယ္စပ္ကေန က်ိဳင္းတံုျမိဳ႔ကိုေရာက္လာၾကရင္း အိမ္ေထာင္ထူ လက္တြဲလိုက္ၾကတာ...။ အေဒၚေတြေျပာတာေတာ့ အဖြားက စစ္ျဖစ္ေခတ္တုန္းက အဖိုးမတိုင္ခင္ အရင္အိမ္ေထာင္ရွိခဲ႔ဖူးတယ္တဲ႔ ဗုိလ္မွဴးတစ္ေယာက္လို႔လဲေျပာတယ္..။ စစ္ေျပးရင္း အဖိုးနဲ႔ေတြ႔သြားၾကတာတဲ႔...။ အဖြားက တရုတ္ျပည္ကြမ္တံုျမိဳ႔မွာ အၾကာၾကီးေနခဲ႔လိုက္ေသးတယ္ ..။ အဖြားကေတာ့ သူတရုတ္ျပည္က သၾကားလံုးစက္ရံုမွာလုပ္ဖူးခဲ႔လို႔ သၾကားလံုးေတြစားရင္း သြားမေကာင္းေတာ့တဲ႔အေၾကာင္း ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္တုန္းက ပံုျပင္တစ္ပုဒ္လို႔ေျပာျပဖူးတယ္..။ အဖြားက အႏိွပ္ခံရတာၾကိဳက္တယ္ ေငြအေၾကြေစ့နဲ႔ အုန္းဆီေလးလိမ္းျပီး ေနာက္ေက်ာေတြမွာ အနီစင္းေၾကာင္းၾကီးေတြ ထင္ေနေအာင္ မက္ကေလာင္ျခစ္ရတာကို ၾကိဳက္တယ္...။ ကၽြန္မ ကေလးဘ၀ အေဆာ့မက္တဲ႔ အခ်ိန္ ေန႔လည္ထမင္းစားျပီး အဖြားက လာႏွိပ္ေပး မက္ကေလာင္လာျခစ္ေပးလို႔မေျပာခင္ အျပင္ထြက္လည္ဖို႔ အလစ္ေခ်ာင္းေနတတ္တယ္...။ အဲဒါေတြလုပ္ရမွာ ပ်င္းတယ္ေလ...။ ကၽြန္မရဲ႔ အငယ္ဆံုးညီမေလးဆို အဖြားနဲ႔အတူအိပ္ေတာ့  အဖြားေျခေထာက္ကိုႏွိပ္ေပးရင္း မုိးလင္းထိ အဖြားေျခရင္းနားမွာ ေခြေခြေလးနဲ႔အိပ္ေပ်ာ္သြားတတ္တာ..။

တရုတ္ျပည္မွာေနလာခဲ႔ဖူးေတာ့ အဖြားက ကြမ္တံုစကားကို ကၽြမ္းကၽြမ္းက်င္က်င္ေျပာတတ္တယ္..။ ျပီးေတာ့ တရုတ္ျပည္က မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ ဂ်ဴးျမစ္ခ်ဥ္ မုန္လာဥခ်ဥ္တို႔ကို လုပ္တတ္တယ္...။ အိမ္မွာ အဖြားခ်ဥ္ဖတ္အိုးေတြက စဥ့္ရည္သုတ္အိုးၾကီးေတြနဲ႔ မီးဖုိေခ်ာင္နံရံပတ္ပတ္လည္မွာ အျပည့္ပဲ...။ ေဆာင္းတြင္းမုန္လာရြက္တို႔ မုန္လာဥတုိ႔ ဂ်ဴးတို႔ေပါတဲ႔အခ်ိန္ဆို အဖြားက ကုန္ၾကမ္းေတြ၀ယ္ျပီး ဆားနယ္ ေနလွန္း  အဲဒါေတြအရင္လုပ္ရတယ္ ျပီးမွ ၾကံသကာ ဆား ငရုတ္သီးမႈန္႔တုိ႔ တရုတ္မဆလာ(ပါေကာေရွာက္ေကာ)တို႔ထည့္နယ္ျပီး အိုးထဲထည့္သိပ္ အခ်ဥ္တည္ထားရတာ..။ အဖြားက တာခ်ီလိတ္ဟိုဖက္ကမ္း ထိုင္းနယ္စပ္ မယ္ဆိုင္ျမိဳ႔က ေစ်းထဲကိုျပန္သြင္းတယ္။ တခါတေလ ရြာထဲကလူေတြအိမ္စားဖို႔လာ၀ယ္ရင္ ေရာင္းေပးတယ္ ..။ ကၽြန္မခုႏွစ္ႏွစ္ ရွစ္ႏွစ္အရြယ္တုန္းကဆို အခ်ဥ္ဖတ္ေတြလာ၀ယ္ရင္ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက ခ်ဥ္ဖတ္အိုးၾကီးထဲကေန ပလတ္စတစ္အိပ္ေလးနဲ႔ တူေလးနဲ႔ညွပ္ျပီးထည့္ေရာင္းေပးရတယ္...။ အဖြားက ဒါတင္မကဘူး အိမ္ေရွ႔မွာဖြင့္ထားတဲ႔ ကုန္ဆံုဆိုင္အတြက္လည္း မယ္ဆိုင္ကို ပစၥည္းေတြ တစ္ပတ္တစ္ခါေလာက္ သြားသြား၀ယ္တတ္တယ္ အဖြားပစၥည္းသြား၀ယ္ရင္ ပန္းသီးေတြ မုန္႔ေတြ၀ယ္လာတတ္တယ္..။ ပန္းသီးကေတာ့ ခ်က္ခ်င္းမစားရဘူး အိမ္မွာ အဖြားတို႔က ေျမေစာင့္နတ္ အမ္းကုန္းၾကီးကိုးကြယ္ေတာ့ အမ္းကုန္းကို အရင္တင္တယ္ ..။ သူ႔နတ္ကြန္းက အိမ္ဧည့္ခန္း သို႔မဟုတ္ ေလွခါးေျ့ခရင္း ေျမၾကီးမွာ ထားထားရတာ ေရေႏြးၾကမ္းတို႔ သစ္သီးတို႔တင္ အေမႊးတိုင္ ဖေယာင္းတိုင္ထြန္းျပီး ပူေဇာ္ပသရတယ္..။  အဖြားတို႔က ကြန္ျမဴနစ္ စနစ္ကေန ၾကီးပ်င္းလာေတာ့ ဘာသာတရားယံုၾကည္ကိုးကြယ္မႈမရွိၾကဘူး..။ ေနာက္ပိုင္း ရွမ္းျပည္မွာ မုိင္းဖုန္းဆရာေတာ္ေပၚလာေတာ့မွ ဘုုန္းဘုန္းတရားေတြနာရင္းကမွ ဗုဒၶဘာသာကိုကိုးကြယ္ လာၾကတာ..။ အိမ္အေပၚထပ္မွာ ဘုရားစင္ထားတယ္ အဖိုးက ေရွးေဟာင္းပစၥည္းေတြ စုေဆာင္းရတာၾကိဳက္ေတာ့ ကၽြန္မတို႔အိမ္က ဘုရားဆင္းတုေတာ္က ေရွးေဟာင္းဘုရားျဖစ္မယ္ သစ္သားဆင္းတုလား ေၾကးလားမသိဘူး အေရာင္မဲမဲနဲ႔...။

အဖြားနဲ႔အဖိုးက စီးပြားေရးအျမင္ေတြ ေတာ္ေတာ္ရွိၾကတယ္ဆိုရမယ္...။ အိမ္မွာ အိမ္ဆိုင္ဖြင့္ထားတာ အစံုရတယ္...။ ေတာင္ၾကီးတို႔ ဘာတို႔ဖက္က လက္ဖက္ေျခာက္ကုန္သည္လာရင္ အဖြားက ပိတ္သာခ်ိန္ ရာနဲ႔ခ်ီ၀ယ္ျပီး အိမ္အေပၚထပ္က အခန္းထဲမွာေလာင္ထားတတ္တာ..။ ျပီးေတာ့မွ ေနပူလွန္းျပီး အမႈန္ေတြကိုျပာထုတ္ တစ္ဆယ္သား ငါးဆယ္သားအထုပ္ေတြျပန္ထုပ္ေရာင္းတယ္.. (ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္က အဲလက္ဖက္ေျခာက္ဂုန္နီအိတ္နားမွာ တူတူပုန္းတမ္းကစားေနက်ေပါ့)...။ ဒီလိုပဲ ေျမပဲေပးခ်ိန္ဆို အခြန္ပါျပီးသား ေျမပဲေတြ၀ယ္ျပီး ေနလွန္း ေျမပဲဆံေတြကို ေန႔လည္ပိုင္း တူေသးေသးေလးနဲ႔ထုျပီး အခြံခြာ အစိပ္သား ငါးဆယ္သားထုပ္ေတြထုပ္ေရာင္းတယ္...။ အိမ္မွာ သိုးေမႊးခ်ည္ ပုဆိုး စားေသာက္ကုန္ အစ ေသာက္ေဆးထိုးေဆး မိတ္ကပ္အလွကုန္အလယ္ ေရနံဆီတို႔ ယမ္းစိမ္းတို႔ သံထည္တို႔အဆံုး အကုန္ေရာင္းတယ္...။ အိမ္ေနာက္ေဖးျခံထဲမွာ မခ်စ္စုသရက္ပင္ အပင္တစ္ရာနီးပါးစိုက္ျပီး အသီးသီးရင္ ကီလိုနဲ႔ျပန္ေရာင္းတယ္..။ အေၾကြသီးေလးေတြကို ဆားရည္စိမ္ျပီး ငရုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ေရာင္းတယ္...။ အဖြားက စီးပြားေရးကိုပဲ ဖိစီးလုပ္ကုိုင္ရတာအျပင္ အဖိုးရဲ႔ ဆိုးဒဏ္ကိုလည္းခံရေသးတယ္..။ အဖိုးက က်ိဳင္းတံုမွစျပီး အေျခခ်စဥ္ သားသမီးသံုးေယာက္ထြန္းကားျပီး ကတည္းက မိန္းမေပြေတာ့တာပဲ အျမင္ကပ္လို႔ေျပာတာပဲလားမသိ အဖြားကေတာ့ သူကိုယ္၀န္တစ္ခါရွိတုိင္း အဖိုးက မိန္းမတစ္ေယာက္ ယူတယ္လို႔ ေျပာျပဖူးတယ္..။ က်ိဳင္းတံု မုိင္းျဖတ္ မုိင္းလင္းမွာေနျပီး ခုႏွစ္ေယာက္ေျမွာက္နဲ႕ရွစ္ေယာက္ေျမွာက္ အမႊာအေဒၚေတြကိုေတာ့ တာေလမွာ အေျခခ်ေတာ့မွေမြးၾကတာ...။ က်ိဳင္းတံုမွာတုန္းကဆို အဖြားက ရုပ္ရွင္ရံုေရွ႔မွာေတာင္ ၾကံေခ်ာင္းေတြေရာင္းဖူးတယ္တဲ႔..။

အဖုိးက မိန္းမေပြရႈပ္ေပမယ့္ သူ႔အလုပ္ သူ႔စီးပြားေရးကတလိုင္း...။ အဖိုးက ေဆးအေၾကာင္းနားလည္ထားေတာ့ ဟိုေခတ္က ေဆးမွဴးလည္းဟုတ္တယ္..။ လူနာေတြကို ကုေပးတယ္ ေဆးေပး ေဆးထိုးလုပ္တယ္...။ အိမ္ေရွ႔ ကုကၠိဳပင္ေအာက္မွာ ၾကည့္မွန္ခ်ိပ္ဆြဲ ထုိင္ခံုဆင္ျပီး ဆံသဆိုင္ဖြင့္တယ္...။ ဆံပင္ညွပ္ဆရာကို ေကာ္မရွင္ေပးျပီး ညွပ္ခိုင္းတယ္..။ အဲေခတ္က ဆိုင္ကယ္ေတြမေပါေသးေတာ့ အဖိုးက အငွားစက္ဘီးေတြ ဆယ္စီး ဆယ့္ငါးစီးေလာက္ေထာင္ထားတာ..။ စက္ဘီးတစ္စီးကို တစ္ေနကုန္ငွားရင္ ဘယ္ေလာက္ဆိုျပီး ငွားစားတယ္..။ ဂ်စ္ကားေခတ္ေရာက္ေတာ့ ကုန္တင္ကားငွားစားတယ္ က်ိဳင္းတံုတာခ်ီလိတ္ ဆြဲတာေပါ့..။ ေခတ္နဲနဲေျပာင္းလာေတာ့ ဗီြဒီယိုရံုဖြင့္တယ္...။ အဖိုးက အေလာင္းကစားလည္း ၀ါသနာထံုေသးတယ္..။ ေန႔လည္ဖက္ဆို ကၽြန္မတို႔အိမ္အလည္ခန္းမွာ စားပြဲတစ္၀ိုင္း၀ိုင္းျပီး မာေက်ာက္ေတြကစားတတ္ၾကတယ္..။ အဖိုးအရြယ္အဖိုးေတြေလးငါးေယာက္လာျပီး ကစားၾကတယ္..။ သူတို႔မာေက်ာက္၀ိုင္းနားက သစ္သားတိုင္ႏွစ္တိုင္မွာ သမင္ခ်ိဳနဲ႔ ဆိတ္ခ်ိဳတစ္ခုဆီရွိတယ္။ မာေက်ာက္လာကစားတတ္တဲ႔ အဖိုးသူငယ္ခ်င္းေတြေစာင္းလာတဲ႔ ဦးထုပ္တို႔ ေလာင္းကုတ္တို႔ကို အဲမွာခ်ိတ္ဖို႔အဖိုးက လုပ္ေပးထားတာ..။ တခါတေလ အဖိုးက သံုးဆယ္ေျခာက္ေကာင္ဒိုင္လည္း လုပ္ေသးတယ္..။ သံုးလံုးထီလည္းေရာင္းတယ္...။  ဆန္စက္လည္းေထာင္တယ္...။ ၾကက္ ၀က္ ဘဲ အကုန္ေမြးတယ္...။ ငယ္ငယ္တုန္းက ညေနဖက္ ၀က္စာ ၾကက္စာ ဘဲစာေတြ ေကၽြးခဲ႔ဖူးတယ္...။ ၀က္စာက ဖြဲနဲ႔ ပိန္းရြက္ျပဳတ္ေရာနယ္ရတယ္...။ ဘဲစာလဲခပ္ဆင္ဆင္ပဲ ဆန္ကြဲနဲ႔ဖြဲေဖ်ာ္ျပီးေကၽြးတယ္..။ ကၽြန္မတို႔ ေရတြင္းနားမွာ ဘဲေတြေရကူးဖို႔ ကြန္ကရစ္ကန္ေသးေသးေလး လုပ္ေပးထားတယ္..။ ၾကက္ကေတာ့ အလြယ္ဆံုးပဲ ဆန္ကြဲပဲေကၽြးတယ္..။

အဖိုးမဆံုးခင္ အႏွစ္သံုးဆယ္ေလာက္ ကတည္းက အဖြားနဲ႔အတူမေနေတာ့ဘူး...။ ေနာက္အိမ္ေထာင္နဲ႔ တျခားရြာမွာေနတယ္...။ အဖိုးမိန္းမရႈပ္တုန္းက အဖိုးယူထားတဲ႔ မိန္းမ ပြဲရွိလို႔ ပြဲထဲကိုလာလည္တယ္ အသံၾကားတာနဲ႔ အိမ္ကအေဒၚေတြက ပြဲထဲထိသြားရန္ေတြ႔ျပီး ရိုက္ၾကပုတ္ၾကအဲလိုလုပ္တတ္တာ..။ ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္က အဖိုးက တာေလကို တစ္ပတ္တစ္ေခါက္ မဟုတ္ရင္ ႏွစေ္ခါက္ေလာက္ လာတတ္တယ္...။ ေန႔လည္ခင္းဖက္ အဖိုးက သူ႔ဆိုင္ကယ္ၾကီးစီးျပီး ေနကာမ်က္မွန္ၾကီးတပ္လို႔ ေရာက္လာရင္ ကၽြန္မတို႔ေမာင္ႏွမေတြအတြက္ သူ႔ကုန္ဆံုဆိုင္က မုန္႔ေတြ အခ်ိဳရည္ေတြ ႏို႔ဗူးေတြ ယူလာေပးတတ္တယ္...။ ကၽြန္မေအာက္ကေမာင္ေလးဆို အဖိုးလာတာနဲ႔ မုန္႔ဖိုးတန္းေတာင္းေတာ့တာပဲ ဟိုအရုပ္လိုခ်င္လို႔ ဒီဟာ၀ယ္ခ်င္လို႔နဲ႔ မ်ိဳးစံုဂဂ်ီဂေဂ်ာင္က်တတ္ေသးတာ...။ အဖုိးက သူ႔ကို ဆိုင္ကယ္ေပၚတင္ျပီး ေလွ်ာက္စီးရင္ သေဘာက်ေရာ...။ အဖိုးကေျမးေတြကို ခ်စ္သေလာက္ အဖြားကေတာ့မဟုတ္ဘူး... သံေယာဇဥ္နည္းတယ္..။ ကြန္ျမဴနစ္ပိုဆန္တယ္ အဖြားက...။ ကၽြန္မတို႔က အဖြားနဲ႔အတူေနရေတာ့ မနက္မုိးလင္းရင္ အဖြား၀ယ္ေကၽြးတာပဲစားရတာ ေန႔လည္ဖက္ဆို ကၽြန္မေမာင္ေလးက အခ်ိဳရည္ေသာက္ခ်င္တယ္လို႔  အဖြားကို သြားသြားဂ်ီတိုက္တတ္တယ္...။ (အဖြားကေျပာတတ္ေသးတာ “မ်ားမ်ားစားရင္ မ်ားမ်ားေခ်းျဖစ္တယ္တဲ႔”...) သူညည္းတတ္တဲ႔ေလသံကို ခုထိၾကားေယာင္တုန္း “အူး ခိုက္ရာ့နမ္းက်ိမ္း..” “သား အခ်ိဳရည္ေသာက္ခ်င္တယ္”ဆိုတာကို ရွမ္းလိုေျပာတာ..။ အဲဒါ စိတ္ထဲစြဲေနတတ္လို႔ ကၽြန္မဆို ခုခိ်န္ထိ လမ္းမွာ ကေလးေလးေတြေတြ႔ရင္ မုန္႔၀ယ္၀ယ္ေကၽြးတတ္တဲ႔ အက်င့္ျဖစ္ေနတာ..ကိုယ္ေတြငယ္ငယ္တုန္းကအျဖစ္ကို ကိုယ္ခ်င္းစာလို႔ေလ...။

အခု တရုတ္ႏွစ္သစ္ကူးေရာက္ခါနီးေတာ့ ငယ္ငယ္တုန္းက အိမ္မွာ ႏွစ္ကူးလုပ္တာကို သတိရတယ္...။ ဗီယက္နမ္က တရုတ္ႏွစ္ကူးလုပ္တာနဲ႔ ထံုးစံခ်င္းအတူတူပဲ...။ အိမ္မွာ အဲခ်ိန္ဆို ၀က္ေခါင္း၀ယ္ျပီး ၾကြက္နားရြက္မိႈနဲ႔ ဗီယက္နမ္ ၀က္သားထုပ္လုပ္တယ္....။ ေကာက္ညွင္း ပဲ၀ါေလးနဲ႔ ၀က္သံုးထပ္သားနဲ႔လုပ္တဲ႔ ဗီယက္နမ္ေကာက္ညွင္းထုပ္လုပ္တယ္...။ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္တယ္..။ အဖြားဆီက အဖြားလက္ရာကို အေမြရထားတာ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္နည္းပဲ...။ ၀က္သားထုပ္နဲ႔ ေကာက္ညွင္းထုပ္ကို ကၽြန္မအေဒၚအမႊာထဲက အၾကီးတစ္ေယာက္ပဲ လုပ္တတ္တယ္...။ သူ႔ဆီက နည္းေလးသြားသင္မလားလို႔ စဥ္းစားထားတယ္..။ အဖိုးဆီကရတဲ႔ အေမႊကေတာ့ အဖိုးဗီယက္နမ္သြားျပီးျပန္လာတုန္းက လုပ္ေကၽြးတဲ႔ ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္..။ ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္နည္းကိုလည္း တင္ထားဖူးပါတယ္..။ ေနာက္ေတာ့မွ Grandma recipe, Grandpa recipe ဆိုျပီး ခ်က္နည္းေလးေတြတင္ေပးပါဦးမယ္..။ ႏွစ္ကူးျပီဆို ဂါ၀န္လွလွေလးေတြ ၾကိဳးသိုင္းဖိနပ္ေလးေတြ အသစ္၀တ္ရေတာ့ သိပ္ေပ်ာ္တာ..။ ျပီးေတာ့ အန္ေပါင္းလည္းရေသးတယ္ေလ..။ ကန္ေတာ့တဲ႔ေန႔ဆို ဟင္းေတြခ်က္ျပီး ကၽြန္မတို႔ရြာစြန္မွာရွိတဲ႔ နတ္စင္မွာ သြားကန္ေတာ့ၾကတယ္...။ နတ္ေပါင္းစံုရွိတဲ႔ နတ္နန္းၾကီးေပါ့...။ တရုတ္အန္းကုန္းဘိုးဘိုးၾကီးတို႔ ကြမ္ရင္မယ္ေတာ္တို႔ကို သြားကန္ေတာ့ၾကတာ..။ ကန္ေတာ့ျပီး ေနာက္ေန႔က ဥပုသ္ေန႔ အဲေန႔ဆို ဘာမွမလုပ္ရေတာ့ဘူး အိမ္ဆိုလည္း တံခါးပိတ္ထားရတယ္ တံျမက္စည္းမလွဲရဘူး အ၀တ္မေလွ်ာ္ရဘူး ဟင္းမခ်က္စားရဘူး...။ မေန႔ကက်န္တဲ႔ ဟင္းေတြေပါင္းျပီး ျပန္ေႏႊးစားရတယ္..။ ဟင္းေပါင္းျဖစ္ေပၚလာပံုကေတာ့ အဲဒါပဲ...။ ရာသီဥတုက အရမ္းေအးခဲတုန္ခိုက္ေတာ့ မေန႔ကဟင္းေတြက မသိုးဘူးေလ...။ အကုန္လံုးေအးခဲေနတာ...။ အဲဒါေတြကို အိုးၾကီးတစ္လံုးထဲမွာ အကုန္ေရာျပီး ျပန္ေႏႊးလိုက္...။ အရိုးျပဳတ္ရည္ထဲ မုန္႔ညွင္းခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔ ၾကက္သားဟင္း ၀က္သားဟင္း ဘဲသားဟင္း အကုန္ေရာ ပဲၾကာဇံေလးထည့္ျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ထားျပီး ရတာနဲ႔ခပ္စား သိပ္ေကာင္းတာ အားလံုးေရာထားေတာ့ ခ်ိဳေနေရာပဲ..။

အဖိုးဆံုးတာ ျပီးခဲ႔တဲ႔ ၂၀၁၃ ေႏြရာသီတုန္းက ...။ အဖုိးနာေရးအေၾကာင္းအဲတုန္းက ပို႔စ္ေရးဖူးခဲ႔ေသးတယ္...။ အသက္ (၉၇)မွာဆံုးတယ္...။ အဖြားကေတာ့ ျပီးခဲ႔တဲ႔ ဒီဇင္ဘာ ၂၀၁၆ မွာ အသက္(၉၃) မွာဆံုးသြားခဲ႔တယ္...။ အဖြားကိုေတာ့ သျဂိဳလ္ျပီး အရိုးအိုးကို အဖိုးဂူေဘးနားပဲ ျပန္ျမႈပ္ေပးတယ္...။ အဖိုးက ေသြးတိုးရွိတယ္ မဆံုးခင္ ႏွစ္ႏွစ္သံုးႏွစ္ကတည္းက ေလျဖတ္ထားတာ..။ အဖြားကေတာ့ ပါကီဆန္ေရာဂါကိုလြန္ခဲ႔တဲ႔ ဆယ့္ငါးႏွစ္ေလာက္ကတည္းက ရခဲ႔ျပီး ေနာက္ဆံုး ေဆးရံုမွာ တစ္လနီးပါးေနရျပီး လူၾကီးေရာဂါနဲ႔ပဲ ဆံုးပါးသြားခဲ႔ပါတယ္...။ အဖိုးကနယ္မွာဆံုးေတာ့ အဖိုးအသက္ကိုမမီလိုက္ဘူး...။ အဖြားဆံုးေတာ့ မ်က္စိေရွ႔တင္ပဲ...။ ေအာက္ဆီဂ်င္ရွဴေနရင္းနဲ႔ အသက္ရွဴႏႈန္းက တေျဖးေျဖးနဲ႔ က်ဲက်ဲလာတာ...။ ကၽြန္မနဲ႔ ႏြားႏို႔ဖူးစာအေဒၚ(အဲလိုေျပာမွသိမယ္ထင္လို႔)က အဖြားလက္ကို ဆုတ္ကိုင္ထားျပီး အဖြားအသက္ထြက္သြားတဲ႔အထိ ေမတၱာသုတ္ရြတ္ေပးေနခဲ႔တာ...။ အဖြားကို အေအးခန္းမပို႔ဘဲ ညတြင္းခ်င္း အိမ္ျပန္သယ္ျပီး ေရမိုးခ်ိဳးေပးၾကတယ္...။ သားသမီးေတြအကုန္လံုး အဖြားကိုေရ၀ိုင္းခ်ိဳးေပးရတာေပါ့..။ ေျမးေတြထဲမွာက ကၽြန္မရယ္ ေမာင္ေလးရယ္ ႏွစ္ေယာက္ပဲေရခ်ိဳးေပးခြင့္ ရလိုက္တယ္...။ က်န္တဲ႔သူေတြက ခရီးထြက္ေနတာနဲ႔ ေရာက္မလာေသးတာနဲ႔...။ အဖြားကိုေရးခ်ိဳးေပးေတာ့ အားလံုးက ေရေလာင္းသူေလာင္း ဆပ္ျပာတိုက္သူတိုက္ ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးသူေလွ်ာ္ရေတာ့ ကၽြန္မက ေပ်ာ့က်ေနတဲ႔ အဖြားဇက္ကို ထိန္းေပးထားရတယ္...။ ငယ္ငယ္ကတည္းက ရြာမွာတစ္အိမ္အိမ္မွာ နာေရးျဖစ္ျပီဆိုတာနဲ႔ အေလာင္းကိုေရခ်ိဳးျပင္ဆင္တာကို သြားစပ္စုေနက်.....။ ခုေတာ့ ကုိယ့္အဖြားဆိုေတာ့ မေၾကာက္ပါဘူး....။ ဒါေတာင္ သူ႔သားသမီးထဲက ေၾကာက္လို႔လာမကိုင္တဲ႔ သူေတာင္ရွိေသး...။ ဒါကိုၾကည့္ျပီး သံေ၀ဂေတာင္ရရမွာ...။ အဖြားေရခ်ိဳးျပီးေတာ့ ျပင္ဆင္ထားတဲ႔ ကုတင္ေပၚမတင္ၾကျပီး အ၀တ္အစား လဲေပးၾကတယ္..။ ကၽြန္မနဲ႔အေမနဲ႔က ေခါင္းဖီး ေပါင္ဒါလိမ္းလုပ္ေပးခဲ႔တယ္...။ အိမ္မွာ ေဆးမထိုး ဘာမွမလုပ္ဘဲ ႏွစ္ရက္ထားေပမယ့္ အဖြားကို သျဂိဳလ္မယ့္ေန႔ အေခါင္းဖြင့္ေတာ့ အဖြားမ်က္ႏွာ အသားအေရေလးက ဒီတိုင္းေလးပဲ အေကာင္းတိုင္း ညိုမဲမသြားေသးဘူး...။ ၾကည္လင္ေဖြးျဖဴဆဲ..။ အိပ္ေပ်ာ္ေနတဲ႔ မ်က္ႏွာနဲ႔ ကုသိုလ္ကံေကာင္းပါေပ့အဖြား...။  အဖုိးေရာ အဖြားေရာ ေကာင္းရာမြန္ရာေနရာကို ေရာက္သြားပါျပီ...။ ကၽြန္မတို႔သာ လူ႔ေလာကထဲ အပူပင္ေတြ ေသာကဗ်ာပါဒေတြနဲ႔ က်န္ရစ္ေနဆဲ..။

မိုးေငြ႔

Saturday, 21 January 2017

Coffee Barista Training Class(2).....

 
 Hot Latte (Rosetta)

ဒီတစ္ခါေတာ့ Latte art အတြက္ ႏို႔ foam ရိုက္တာကို တရက္သင္ရတယ္...။ ႏို႔ကို ေရနဲ႔တစ္၀က္ေရာျပီး ခြက္ေပါင္းမာ်းစြာ စက္နဲ႔ရိုက္က်င့္ရတာ...။ ႏို႔အျမႈပ္အသားက ညက္ျပီးျဖဴေဖြးေတာက္ေျပာင္ေနရတယ္...အဲဒါမွ ပံုေဖာ္လို႔ေကာင္းတဲ႔ အဆင့္ကိုရတာ..။ ကမၻာမွာ ေစ်းအၾကီးဆံုးနဲ႔ အေကာင္းဆံုးေကာ္ဖီေလးမိ်ိဳးရွိတယ္ ...။ အဲဒါေတြကေတာ့..

1. Jamaica Blue Mountain 
2. Hawaii Conna
3. Yemen mocha Matahari
4. Panama Geisha

    ခုေနာက္ပိုင္း အင္ဒိုကထြက္တဲ႔ ေၾကာင္ေခ်းေကာ္ဖီေစ့ ကလည္း ေစ်းကြက္၀င္ေနပါတယ္...။ ေကာ္ဖီေစ့ေကၽြး ထားတဲ႔ တာေၾကာင္နဲ႔ ဆင္တို႔ကရလာတဲ႔ ေၾကာင္ေခ်းတို႔ ဆင္ေခ်းတို႔ကေန ျပန္ယူျပီးေလွာ္ထားတဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့တဲ႔..။

ႏို႔ foam ရိုက္တာေလ့က်င့္ျပီး ေနာက္ေန႔ မီႏူးသင္ရတယ္..။ အရိုးသားဆံုးေျပာရရင္ ေကာ္ဖီဆိုင္ထိုင္သာ ထုိင္ဖူးခဲ႔တာ ခုသင္မွသာ ေကာ္ဖီမီႏူးေတြကို စံုပလံုေစ့သိရတယ္..။ ကိုယ္ေတြသိတာက espresso, latte, mocha, Americano ေလာက္ပဲမဟုတ္လား...။ တကယ့္ေကာ္ဖီအားလံုးရဲ႔အေျခခံကေတာ့ espresso ပါပဲ..။ ဘာမီႏူးကိုပဲေဖ်ာ္ေဖ်ာ္ သူ႔ကိုေတာ့ one shot, two shot ထည့္ရတယ္..။ green tea latte ကလြဲရင္ေပါ့..။

Hot Latte

 Cappucino

Lango

Espresso Macchiato

Espreeso Con Panna

 Coffee Veina


Afogato

Green tea Latte

coffee mocha

 
ခြက္ေပါင္းေျမာက္မ်ားစြာ ပံုေဖာ္ျပီးမွ ၾကက္ကန္းတိုးျပီး ထြက္လာတဲ႔ သစ္ခက္ပံု

latte art သင္ရတဲ႔ေန႕ ေတာ္ေတာ္စိတ္ဓါတ္က်မိတယ္..။ ဘယ္လိုေလာင္းေလာင္းပံုထြက္မလာဘူးေလ..။ ဆရာျပတာေတာ့ လြယ္ေနတာပဲ..။ ယူက်ဳမွာၾကည့္လည္းလြယ္တာပဲ...။ ကုိယ္တိုင္လုပ္ၾကည့္ေတာ့ ခက္လိုက္တာေလ...။ အေျခခံသံုးမ်ိဳးစသင္ရတယ္ heart shape, rosetta နဲ႔ tulip ပံု..။ က်န္တဲ႔အရုပ္ပံုေတြက အသည္းပံုကေနအေျခခံျပီးဆြဲရတာ..။ ေနေပ့ေစဦး အိမ္မွာေသခ်ာက်င့္လုိက္ဦးမယ္ ...။ ပံုထြက္ရင္ လာၾကြားမယ္..။ ႏို႔ foam ရိုက္တဲ႔ hand blender ၀ယ္ထားတယ္..။


မိုးေငြ႔


Saturday, 14 January 2017

ကၽြန္ေတာ္.....

   

     မန္းသူေတြဘာေၾကာင့္ ကိုယ့္ကိုယ္ကို ကၽြန္မလို႔မေျပာဘဲ ကၽြန္ေတာ္လို႔ နာမ္စားသံုးသလဲဆိုတာ ေသခ်ာမသိေပမယ့္...ေရႊမန္းသူမဟုတ္တဲ႔ ကၽြန္မကေတာ့ စာေရးရင္သာ ကၽြန္မလို႔ေရးတတ္ေပမယ့္ အျပင္မွာေတာ့ စကားေျပာရင္ ကၽြန္ေတာ္လို႔ နာမ္စား သံုးေလ့ရွိတယ္..။ ဘာေၾကာင့္လည္းဆိုေတာ့ ခုႏွစ္တန္းႏွစ္တုန္းက မႏၱေလး (၁၂)ေက်ာင္းမွာ တစ္ႏွစ္တက္ခဲ႔ဖူးတုန္းကတည္းက ကိုယ့္ကိုယ္ကို “ကၽြန္ေတာ္”လို႔ ႏႈတ္ဆြဲသြားခဲ႔တာ ခုထိပဲဆိုပါေတာ့..။

                     မႏၱေလးမွာ တစ္ႏွစ္နီးပါေလာက္ပဲေနလိုက္ရေပမယ့္ ကၽြန္မရဲ႔ ငယ္ဘ၀တပိုင္းတစေတြ အဲဒီျမိဳ႔မွာ ထင္က်န္ေနခဲ႔ဖူးတယ္....။ ကၽြန္မ မႏၱေလးျမိဳ႔ကိုခ်စ္တယ္ အဲဒီမွာေနရတာမစိမ္းဘူး ေပ်ာ္လည္းေပ်ာ္တယ္..။ ကၽြန္မက အစားသမားဆိုေတာ့ မန္းရဲ႔ ေဒသအစားအစာေတြ အကုန္လံုးကိုၾကိဳက္တယ္...။ ကၽြန္မအဲဒီတုန္းက ခုႏွစ္တန္းတက္ျပီး အေရးခင္းျဖစ္လို႔ ေက်ာင္းပိတ္လိုက္ရတာ..။ မန္းမွာ စက္ဘီးစီးျပီး ေလွ်ာက္သြားရတာ သိပ္ေပ်ာ္ဖို႔ေကာင္းတယ္..။ အေရးခင္းခ်ိန္တုန္းကဆို ညေနပိုင္းမွာ မေၾကာက္မရြ႔ံ စက္ဘီးစီးျပီး နံရံကပ္စာေတြ ကာတြန္းေတြသြားသြားဖတ္ၾကတာ..။ အဲဒီက ညီမတစ္၀မ္းကြဲေတြနဲ႔ ကဲကဲေတြေပါ့..။ အဲဒီေခတ္က ခုေခတ္လို စီဒီေတြဘာေတြမရွိေသးဘူး သီခ်င္းနားေထာင္ခ်င္ရင္ ေဒါင္းလုတ္တာေတြဘာေတြမရွိေသးေတာ့ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔သီခ်င္းကို တန္းစီျပီးခ်ေရး ကက္ဆက္ေခြငွားဆိုင္မွာ လက္ေရြးစင္သြားကူး အဲလိုလုပ္ရတာ..။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ကက္ဆက္ေခြအငွားဆိုင္နဲ႔ စာအုပ္ငွားဆိုင္က တြဲထားတတ္တယ္..။ ဆိုေတာ့ ကာတြန္းစာအုပ္ေတြ ၀တၳဳစာအုပ္ေတြငွားဖတ္ ညေနပိုင္းဆို ဗီဒီယိုေခြေတြငွားၾကည့္ ...။ ကုိယ္သြားခ်င္တဲ႔ေနရာ စက္ဘီးေလးနင္းျပီးသြားရတာ သေဘာက်တယ္...။

            ကၽြန္မတို႔ေနတာက ဗထူးကြင္းနဲ႔နီးတယ္ ၂၈x၂၉ လမ္းၾကားက ေမတၱာလမ္းသြယ္ထဲမွာ ၂၈လမ္းေဒါင့္က မင္းသီဟလက္ဖက္ရည္ဆိုင္ရွိတယ္ ..။ အစားအေသာက္သိပ္ေကာင္းပဲ..။ လက္ဖက္ရည္ ပဲပလာတာ မုန္႔တီသုပ္(နန္းၾကီးသုပ္) ပဲအီၾကာ...အကုန္ေကာင္းတာ..။ မန္းက ပဲျပဳတ္ကုိပိုၾကိဳတယ္ဆိုတာ ရန္ကုန္လို ပဲလံုးေလးေတြက ေသးေသးညိဳညိဳေတြမဟုတ္ဘူး ပဲလံုးၾကီးၾကီး အညိဳေဖ်ာ့ေဖ်ာ့နဲ႔ အရသာကလဲ ခ်ိဳေနေရာ..။ အီၾကာေကြးတစ္ေခ်ာင္းဆိုလည္း လူ႔တေတာင္ဆစ္ေလာက္ရွိတယ္..။ မင္းသီဟက ခုခ်ိန္ထိ နာမည္ရတုန္းပါပဲ..။ ရွမး္ေခါက္ဆြဲစားခ်င္ရင္ေတာ့ မိန္းလမ္းေပၚက ေနျခည္ရွမ္းေခါက္ဆြဲဆိုင္ေကာင္းတယ္ အဲဒီေခတ္ကေပါ့ ခုေတာ့ အဲဆိုင္ရွိေသးလားမသိဘူး...။ ဂ်ံဳဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္ျပားသုပ္၊ ရွမ္းသုပ္၊ ဆန္စီး၊ ျမီးရွည္ အကုန္ေကာင္း..။ ေရးရင္နဲ႔ စားေတာင္စားခ်င္လာျပီ...။ “ကၽြန္ေတာ္”လို႔ေခါင္းစဥ္တပ္ အေၾကာင္းျပျပီး အစားအေသာက္အေၾကာင္း မ်ားမ်ားေရးပါရေစ..။

           ေနာက္ျပီး ၂၇လမး္ေပၚက ဘယ္လမ္းနဲ႔ ဘယ္လမ္းၾကားလည္းေတာ့မသိေတာ့ဘူး... အရင္မႏၱလာဟိုတယ္ ေနာက္ေက်ာ္က အထမ္းနဲ႔ေရာင္းတဲ႔ ရခုိုင္မုန္႔တီနဲ႔ မက်ည္းေဖ်ာ္ရည္လည္းေကာင္းတယ္..။ ရခိုင္မုန္႔တီကို ငံုးဥထည့္ေရာင္းတာ အဲဒီတစ္သည္ပဲျမင္ဖူးေသးတယ္...။ ရွဴးရွဴးရွဲရွဲနဲ႔ျပီးရင္ အစပ္ေျပ မက်ည္းေဖ်ာ္ရည္ ထန္းလ်က္နံ႔ေမႊးေမႊးေအးေအးေလး တစ္ခြက္ေသာက္လိုက္ လံုး၀အျငိမ္းေကာင္းတာ...။ ျပီးေတာ့ မန္းျမီးရွည္ဆို ခု ၁၆လမ္းက အထမ္းျမီးရွည္ေလာက္ပဲသိၾကတာ ..။ တကယ္တမ္း ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္က ဗထူးကြင္းေရွ႔နားက ျမီးရွည္ဆိုင္ဆိုတကယ္စားေကာင္းတာ..။ မီးခိုးေၾကာင့္မဲနက္ေနတဲ႔ ေျမအိုးၾကီးၾကီးနဲ႔ ၀က္ဒူးရိုးၾကီးေတြကို မီးေအးေအးနဲ႔ တေနကုန္သည္ထားျပီးခ်ိဳေနတဲ႔ ၀က္ရိုးျပဳတ္ရည္နဲ႔ ပဲငပိနံ႔သင္းတဲ႔ ျမီးရွည္သုပ္က တကယ္႔စပယ္ရွယ္...။ အခု ရန္ကုန္မွာဆို Feel ဆိုင္ေတြမွာ အထမ္းျမီးရွည္ဆိုျပီး မီႏူးထဲမွာပါတယ္..။ ဒါေပမယ့္ မန္းကေရာင္းတာနဲ႔ေတာ့ အရသာက ဘာမွမဆိုင္ဘူး..။ ေလာေလာလတ္လတ္ေတာ့ မန္းမွာ ၁၆လမ္းက ျမီးရွည္ေတာ့ နာမည္ရဆဲဆိုင္ လမ္းေဘးဆိုင္ပဲ ခုံပုေလးေတြနဲ႔ထိုင္စားရတယ္။ ၀က္ျမီးၾကိဳက္ရင္ ညွပ္ထည့္ေပးတယ္ ဒညင္းသီးျပဳတ္လည္းထည့္တယ္ ၂၀၀၉ မန္းေရာက္တုန္းကေတာ့ သြားစားျဖစ္ေသးတယ္...။

          မႏၱေလးေရာက္ရင္ မုန္႔တီကိုပဲ လူေတြက အာရံုစိုက္ၾကတာ တကယ္တမ္း မန္းက မုန္႔ဟင္းခါးလည္းေကာင္းတယ္..။ ငါးေပါတဲ႔အရပ္မဟုတ္ေပမယ့္ ငယ္ငယ္တုန္းက ၂၇လမ္း နဲ႔ ၇၅လမ္းနားေလာက္က ေဒၚၾကည္မုန္႔ဟင္းခါးအရမ္းေကာင္းတယ္ ညေနပိုင္းဆို စက္ဘီးေလးနဲ႔ ပါဆယ္သြားသြားဆြဲတာ မုန္႔ဖတ္မွ်င္ေလးကေသးေသးေလးနဲ႔ ပဲေၾကာ္ ဗူးသီးေၾကာ္ မန္းေၾကာ္တို႔ကအစ အကုန္ေကာင္းတယ္...။ ကၽြန္မတို႔အေဒၚအိမ္ရဲ႔ လမ္းထိပ္ ဗထူးကြင္းနားက အေၾကာ္တဲေလးမွာလည္း မနက္ဆို အေၾကာ္စံုနဲ႔ေကာက္ညွင္းေပါင္းရတယ္...။ မန္းမွာမသိမျဖစ္တစ္ခုရွိေသးတယ္ မစားမျဖစ္ မန္းအခ်ဥ္ေပါင္း...။ ေမာင္းထုျပီး လွည္းတြန္းသည္လာျပီဆို အခ်ဥ္ေပါင္းမ်ိဳးစံုကို ငါးပိ ငံျပာရည္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔ ငရုတ္သီးမႈန္႔စပ္ထားတာေလးနဲ႔ ေရာနယ္ထားတာ သိပ္ေကာင္းပဲ။ ေရးရင္း သေရေတာင္က်တယ္...။ ငရုတ္သီးမႈန္႔ငံျပာရည္ဆိုမွာ မန္းမွာ ငါးပိရည္က်ိဳအစား ထမင္းစားတိုင္းအျမဲပါတတ္တာကေတာ့ ငရုတ္သီးမႈန္႔ငံျပာရည္ေဖ်ာ္ခြက္ပါပဲ...။ အဲဒါေလးနဲ႔ထမင္းနဲ႔နယ္ျပီး ၀က္ခ်ိဳေပါင္းေလးနဲ႔စားပါေလ့ ထမင္းမျမိန္ရင္ ၾကိဳက္တာေျပာ...။

       အခုဆိုေတာ့ ရွမ္းအစားစာနဲ႔ တရုတ္အစားစာမ်ားလႊမ္းမိုးျခင္းကို ခံလိုက္ရေသာ မန္းျမိဳ႔ေရႊျပည္ျဖစ္သြားေပမယ့္ ေဒသအစားအစာ ျမီးရွည္နဲ႔ မုန္႔တီကေတာ့ မကြယ္ေပ်ာက္ေသးလို႔ ေတာ္ပါေသးတယ္..။  ပံုေတြနဲ႔တကြျပခ်င္တာ ခုက ကိုယ့္ဘာသာ စားခ်င္တာ စိတ္ကူးနဲ႔ေရးရတာမုိ႔ ပံုမျပႏိုင္...။ မႏၱေလးက စားခ်င္တဲ႔ အစားစာမ်ားကိုတန္းစီေျပာပါဆိုရင္ ....

၁။ မုန္႔တီ
၂။ ျမီးရွည္
၃။ အခ်ဥ္ေပါင္း
၄။ ငွက္ေပ်ာ္ေၾကာ္နဲ႔ေကာက္ညွင္းျပန္ေပါင္း(ညေစ်းတန္းက)
၅။ မင္းသီဟလက္ဖက္ရည္ဆိုင္က အစားစာမ်ား
၆။ ေစ်းခ်ိဳနားက ညဖက္ေရာင္းတဲ႔ တရုတ္ထမင္းေပါင္း
၇။ တရုတ္တန္းေစး်နားက မတင့္ဖက္ထုပ္ေၾကာ္
၈။ မႏၱေလးက အိမ္ခ်က္ထမင္းဟင္းနဲ႔ ငရုတ္သီးငံျပာရည္ေဖ်ာ္
၇။ ထန္းလ်က္နဲ႔ေခါက္စားရတဲ႔ သီးသီး
၈။ ထန္းပင္ျမစ္ဖုတ္
၉။ ဦးပိန္တံတား မယ္ဇလီပင္ေအာက္က ေျပာင္းဖူးေၾကာ္နဲ႔ ဆီထမင္း ဆတ္သားေျခာက္ဖုတ္
၁၀။ ေစ်းခ်ိဳက ငွက္ေပ်ာ္အုန္းႏို႔ေပါင္း

             ဒါက ငယ္ငယ္တုန္းက တစ္ႏွစ္နီးပါးေနခဲ႔ဖူးတဲ႔ အစားအေသာက္အေတြ႔အၾကံဳေတြ...။ ေက်ာင္းျပီးေတာ့ မန္းဘူတာၾကီးနားက ဆိုင္ခန္းမွာ ဖက္ရွင္ဆိုင္ဖြင့္တုန္းကလည္း မန္းျမိဳ႔တခြင္ျပဲျပဲစင္ေအာင္ ေခ်ာင္က်ိဳေခ်ာင္ၾကားေတြ အကုန္ေရာက္တယ္...။ မန္းက လူသိပ္မသိေသးတဲ႔ ေတာင္ေပၚက ဟသာၤဂူဘုရားတုိ႔ဘာတို႔ဖက္ကို အစံုသြားတယ္..။ စစ္ကိုင္း မံုရြာဆို တြင္းေတာင္းအိုင္ထိေရာက္ဖူးခဲ႔တယ္...။ ျပင္ဦးလြင္ဆိုလည္း အခု ေရျပာအိုင္ကေတာ့ အဲတုန္းကမေတြ႔ေသးလို႔ က်န္တဲ႔ ေရတံခြန္ေတြ ဘုရားေတြ ဂူေတြအကုန္သြားခဲ႔ဖူးတယ္...။

           တကယ္ေတာ့ ကၽြန္မက “ ကၽြန္ေတာ္ ကၽြန္ေတာ္ ” နဲ႔ပဲ နာမ္စားသံုးျပီး စကားေျပာတတ္တယ္ဆိုတာကို အေၾကာင္းျပျပီးေရးရင္းက အစားအေသာက္ပို႔စ္တစ္ခုျဖစ္သြားပါေၾကာင္း....း))


မိုးေငြ႔


Tuesday, 10 January 2017

Coffee Barista Training Class(1).....

 

2017 ရဲ႔ ပထမဦးဆံုးေန႔ မနက္(၉)နာရီအခ်ိန္မွာ ေကာ္ဖီသင္တန္းရဲ႔ ပထမဆံုးသင္ခန္းစာကိုစတက္ရပါတယ္..။ ပထမဆံုးတစ္ရက္မွာပဲ အိမ္ျပန္မေရာက္ခင္ လမ္းမွာပဲ ကၽြန္မငိုရပါတယ္...။ ငိုတယ္ဆိုတာ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ အားမရလို႔ပါ...။ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေဖ်ာ္တာ ဒီေလာက္ေတာင္ခက္လားလို႔ ကၽြန္မခုမွလက္ေတြ႔သိရေတာ့တယ္...။ ကၽြန္မတို႔ အရင္က ေကာ္ဖီဆိုင္တစ္ဆိုင္ထိုင္ရင္ မီႏူးၾကည့္လိုက္လို႔ တစ္ခြက္ကို သံုးေထာင္ သံုးေထာင္ငါးရာေလာက္က်ရင္ ေတာ္ေတာ္ေစ်းၾကီးေနျပီ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ႔ ေကာ္ဖီေတြဘာေတြကို မေရြးေနေတာ့ဘဲ ေစ်းႏႈန္းကိုပဲ အဓိကေရြးျပီး ေစ်းေပါတာ မွာေသာက္တတ္ၾကတယ္..။ တကယ္တမ္း ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကို ကိုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ရတဲ႔အခါ အရသာေကာင္းမြန္ျပီး balance ညီမွ်တဲ႔ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ထြက္လာဖို႔ ဘယ္ေလာက္ခက္ခဲလိုက္သလဲဆိုတာ ခုမွနားလည္သြားေတာ့တယ္...။ Espresso ဆိုတာ ေကာ္ဖီအားလံုးရဲ႔ အေျခခံဆိုတာကိုလည္း သိခဲ႔ရတယ္...။ ဆိုင္တစ္ဆိုင္ရဲ႔ ေကာ္ဖီေကာင္း မေကာင္းကို သိခ်င္ရင္ Espresso တစ္ခြက္ အရင္မွာေသာက္ပါတဲ႔..။



ေကာ္ဖီမွာ ကၽြန္မတို႔က ခါးတဲ႔ အရသာရွိတယ္လို႔ပဲ အၾကမ္းသိၾကတာ...။ တကယ္ေတာ့ ေကာ္ဖီရဲ႔ အရသာက အမ်ိဳးေပါင္းကိုးဆယ္ေက်ာ္ေလာက္ရွိတယ္..။ အဓိကမွတ္ထားရတာကေတာ့ ခ်ိဳ ခ်ဥ္ ဖန္ စပ္ ခါး ..။



ေကာ္ဖီေစ့ေတြကို ေလွာ္ရတဲ႔ အဆင့္လိုက္ကို ကိုးမ်ိဳးရွိတယ္..။ ကၽြန္မတို႔ ပထမဆံုး စာေတြ႔သင္ေနခ်ိန္မွာပဲ အဲဒီေကာ္ဖီနာမည္ေတြကိုစီထားတဲ႔ ပုလင္းေတြကို ႏွစ္ခါေလာက္ၾကည့္ျပီး အလြတ္ေျပာရတယ္...။ Light, Cinnamon, Medium, high, City, Full City, France and Italian တို႔ပဲျဖစ္တယ္...။ ေကာ္ဖီဆိုင္ေတြမွာ အသံုးမ်ားတာကေတာ့ City သို႔မဟုတ္ Full City အဆင့္မွာေလွာ္ထားတဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့ေတြပဲျဖစ္တယ္။ Italian ကေတာ့အခါးဆံုးျဖစ္သြားျပီ..။ ႏိုင္ငံျခားသားေတြေလာက္ပဲ ေသာက္ႏိုင္ေတာ့မွာ..။



     ေကာ္ဖီသီးကိုစေတြ႔တာက အီသီယိုးပီးယားမွာ ဆိတ္ေက်ာင္းသားေလးတစ္ေယာက္က စေတြ႔တာ..။ ေကာ္ဖီသီးကို Cherryသီးလို႔ေခၚတယ္...။ အထဲက အေစ့ကို ထုတ္လိုက္ရင္ေတာ့ green bean လို႔ေခၚျပီး ေလွာ္ျပီးမွသာ coffee bean လို႔ေခၚပါတယ္..။ ေကာ္ဖီကို ပင္လယ္ေရမ်က္ႏွာျပင္ေပ 3000 ကေန 6000 ၾကားမွာေပါက္တဲ႔ အပင္ကို Arabia coffee လို႔ေခၚျပီး ေတာင္ေအာက္မွာေပါက္တာကိုေတာ့ Robusta    လို႔ေခၚတယ္...။



 ေတာင္ေပၚမွာေပါက္တဲ႔ ေကာ္ဖီေတြက အဲလိုေလး အျခမ္းႏွစ္ျခမ္းပါတယ္

 ဒါကေတာ့ အလံုးလိုက္ေလးတစ္လံုးတည္းပါတဲ႔ ေတာင္ေအာက္ကေကာ္ဖီေစ့

    
အရသာ balance ညီမွ်တဲ႔ ေကာ္ဖီျဖစ္ဖို႔ ေကာ္ဖီေစ့အမ်ိဳးေပါင္း(၈)မ်ိဳးေလာက္ကိုေရြးခ်ယ္ေရာစပ္ျပီး ထုတ္ထားတဲ႔ ေကာ္ဖီ Catunambu ဆိုတာ European products ....။ စပိန္မွာ ထုတ္လုပ္တဲ႔ ေကာ္ဖီ...။ ကၽြန္မတို႔ သင္တန္းမွာ အဲေကာ္ဖီသံုးတယ္ ..။ တစ္ကီလို တစ္ထုပ္ကို ျမန္မာေငြက်ပ္ သံုးေသာင္းခြဲေလာက္ က်တယ္..။

ေကာ္ဖီနဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ဗဟုသုတေတြကိုပထမ တစ္နာရီမွာသင္တယ္...။ ေကာ္ဖီစက္နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ဖိအားေတြ အပူခ်ိန္ေတြ ဘယ္လိုခ်ိန္ရတယ္ဆိုတာေတြ ေကာ္ဖီစက္ကို သန္႔ရွင္းေရးလုပ္တာေတြ သင္တယ္...။  ေနာက္ႏွစ္နာရီကို ေကာ္ဖီၾကိတ္တာနဲ႔ one short, two short(double short) အခ်ိန္အဆကို လက္မွန္းနဲ႔မွန္ေအာင္ေလ့က်င့္ရတယ္..။ two short ဆိုတာ ေကာ္ဖီစက္ကေန ခြက္ႏွစ္ခြက္စာ အရည္ေလးက်လာတာကိုေျပာတာပါ..။ two short မွာ ေကာ္ဖီမႈန္႔အေလးခ်ိန္က 14 g ကေန 20 g အတြင္းရိွရပါမယ္...။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ 16g မွာရွိေနရမယ္..။ အဲဒီေကာ္ဖီကို ညီေနေအာင္ ဖိတံုးေလးနဲ႔ ဖိရပါေသးတယ္....။ ဒါတင္မျပီးေသးဘူး အဲဒါေကာ္ဖီကို စက္မွာတပ္ျပီး ေရဖိအားခ်လိုက္ရင္ 25စကၠန္႔  အတြင္းမွာပဲ ေကာ္ဖီက 30ml က်ရမယ္ ေကာ္ဖီၾကိတ္တာၾကမ္းေနရင္လညး္ အရသာမေကာင္းသလို အရမ္းမႈန္႔သြားရင္လည္း ေကာ္ဖီေရက်တာ ေႏွးသြားတဲ႔အတြက္ ဆိုလိုတာက 25စကၠန္႔ အတြင္းမွာ 30ml မက်ႏိုင္ေတာ့တဲ႔အတြက္ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္မထြက္ပါဘူး..။ ဖိတံုးဖိတာ မညီရင္လည္း စက္မွာတပ္ရင္ ေကာ္ဖီအက်ေရမမွန္ပါဘူး..။

 ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီၾကိတ္တာေရာ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္တဲ႔စက္ကိုေရာ အခ်ိန္တိုင္းေစာင့္ၾကည့္ျပီး ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔အေနအထားေရာက္ေအာင္ အျမဲခ်ိန္ေနရမွာပါ..။ ေကာ္ဖီၾကိတ္မယ္ဆိုရင္လည္း စက္ရဲ႔ ဘယ္နံပါတ္မွာထားရင္ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔ အမႈန္႔အေနအထားရမယ္ဆိုတာမ်ိဳး...။ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္စက္ဆိုရင္လည္း ဘယ္ဖိအား ဘယ္အပူခ်ိန္ေလာက္မွာ ေကာ္ဖီက်တဲ႔အခါ အရသာေကာင္းမယ္ဆိုတာမ်ိဳးေတြပါ...။ သံုးမိနစ္အတြင္းမွာ စားသံုးသူဆီကို ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ အျပီးခ်ေပးႏိုင္ဖို႔ ေကာ္ဖီမႈန္႔စထည့္ျပီး စက္ထဲကေန ေကာ္ဖီအက်ေရကို ခြက္နဲ႔ခံျပီး အျပီးေဖ်ာ္ရတာ အစအဆံုးအားလံုး မွန္ေနမွ ေကာ္ဖီေကာင္း တစ္ခြက္ရမွာပါ..။ မုန္႔တစ္လံုးဖုတ္တာထက္ အစမ်ားစြာခက္ပါတယ္...။ ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္ ရဖုိ႔ ေဖ်ာ္တဲ႔သူရဲ႔ စိတ္ထားနဲ႔ ႏွလံုးသားနဲ႔ အမ်ားၾကီးသက္ဆိုင္သြားပါျပီ..။ သူ႔စိတ္တည္ျငိမ္ေနမွ ႏွလံုးသားအရင္းခံနဲ႔ေစတနာထားျပီး ေဖ်ာ္မွသာ
ေကာ္ဖီေကာင္းေကာင္း တစ္ခြက္ထြက္လာမွာပါ..။ ကၽြန္မအခုေျပာျပတာက ေကာ္ဖီေဖ်ာ္နည္းရဲ႔ အေျခခံေလးပဲရွိပါေသးတယ္..။ ေနာက္ေန႔ေတြက်ရင္ ႏို႔ကို Foam ျဖစ္ေအာင္ရိုက္နည္းေတြသင္ရမယ္..။ အဲဒါေတြရမွ က်န္တဲ႔ မီႏူးေတြကိုဆက္သြားရမွာ..။ သင္တန္းခ်ိန္ကို Practice လုပ္ႏိုင္ဖို႔ တစ္နာရီၾကိဳျပီးလာရမယ္လို႔ ဆရာကမွာထားတယ္..။
 




ေကာ္ဖီေစ့ပ်ိဳးပင္ေလးေတြ

ေကာ္ဖီေစ့အထဲမွာရွိေနေသးတဲ႔ ခ်ယ္ရီသီး(ေကာ္ဖီသီး)


မိုးေငြ႔


Wednesday, 4 January 2017

Perfume....

   
        ကၽြန္မငယ္ငယ္က ေရေမႊးကို စသိတာ ေမေမသံုးေနတဲ႔  ႏွင္းဆီပန္းနီနီပံုေလးပါတဲ႔ ပုလင္းေသးေသးေလး ၾကည္ၾကည္ေလးနဲ႔ ေရေမႊးေလးျဖစ္တယ္...။ တံဆိပ္နာမည္ကိုေတာ့ မသိေတာ့ဘူး အရမ္းေမႊးတာပဲ...။ Eternalလား Poison လားတစ္ခုခုျဖစ္မယ္..။ လြန္ခဲ႔တဲ႔ သံုးဆယ္ငါးႏွစ္ေက်ာ္ကဆိုေတာ့ အဲေခတ္ကေရေမႊးပုလင္းကို အြန္လိုင္းမွာ ရွာၾကည့္ေသးတယ္ မေတြ႔ဘူး..။ နာမည္ေသခ်ာ မသိတာလည္းပါမယ္...။ ေမေမက သူ႔ေရေမႊးပုလင္းေလးကို ကၽြန္မတို႔အိမ္က ေသာက္ေရတို႔ေရေႏြးၾကမ္းအိုးတို႔ ဓါတ္ဖူးတို႔ထားတဲ႔ စားပြဲေနာက္က နံရံကပ္မွန္ဗီဒိုေလးထဲထည့္ထားတတ္တာ..။ အဲဒီတုန္းက ေမေမ႔ဗီဒိုထဲကေန အဲေရေမႊးပုလင္းေလးကို ခဏခဏယူၾကည့္ဖူးတယ္ ေမႊးၾကည့္ဖူးတယ္။ ပုလင္းေလးကို ခ်စ္တာရယ္ ႏွင္းဆီနီနီေလးကိုၾကိဳက္တာရယ္ အနံ႔ေလးသင္းပ်ံ႔ေနတာေလးအတြက္ေရာေပါ့...။ ဆြတ္ေတာ့မၾကည့္ခဲ႔ဖူးဘူးလို႔ထင္တာပဲ...။ အဲဒီတုန္းက သံုးေလးတန္းေလာက္ပဲရွိဦးမယ္...။

  ဒုတိယအၾကိမ္ ေရေမႊးကို သတိထားျဖစ္တာက ကၽြန္မ ငါးတန္းတက္တုန္းက ကၽြန္မတုိ႔ အဂၤလိပ္ဆရာမ ေဒၚခင္ျဖဴေ၀ ဆြတ္ထားတဲ႔ ေရေမႊးရနံ႔ေလး...။ ရနံ႔သင္းျပီး sexy ျဖစ္တယ္...။ ဆြဲေဆာင္မႈရိွတယ္...။ ဆရာမကစည္းကမ္းသိပ္ၾကီးတယ္..။ အ၀တ္အစား၀တ္တာ အျမဲတမ္းခ်ပ္ရပ္ေက်ာ့ေမာ့ေနေရာ...။ သူ႔အတန္းခ်ိန္က်ျပီဆုိ သူကိုင္ေနက် ၾကိမ္လံုးကိုၾကမ္းျပင္နဲ႔ေထာက္တဲ႔ အသံတဒုန္းဒုန္းနဲ႔ သူ႔ေရေမႊးနံ႔ေတြက အရင္ေရာက္လာတတ္တယ္..။ အဲခါဆို ကၽြန္မတုိ႔က ေၾကာက္ဒူးတုန္ေနၾကေရာ ဆရာမဒီေန႔ ဘာစာေမးမလဲ ဘယ္သူ မတ္တပ္ရပ္ထေျဖရမလဲ ဘယ္သူ ထိုင္ထလုပ္ရမလဲဆိုတဲ႔ စိုးရိမ္စိတ္ေတြ တထိတ္ထိတ္နဲ႔ေပါ့..။ ဆရာမနား အမွတ္သြားျခစ္ရင္ ဆရာမေရေမႊးနံ႔က ႏွာေခါင္း၀ကို လာကလိေတာ့တာပဲ..။ ရင္ဖံုးအက်ီၤအျဖဴ ေခါင္းေလာင္းလက္ကို ဇာအနားကြပ္ျပီး ေဂ်ာ္ဂ်က္အေပ်ာ့သားေက်ာင္းစိမ္း လံုခ်ည္ ေျခမ်က္စိဖံုး၀တ္ထားတာ ခါးမွာ လက္ကိုင္ပု၀ါမ်ိဳးစံုကို ညွပ္ထားတတ္တာ ဆရာမရဲ႔ ဖက္ရွင္စတိုင္လ္ပဲ..။ ဂုတ္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ဆံပင္နဂိုအေက်ေကာက္သား ငုတ္စိေလးေတြကို စုစည္းျပီး ဖဲကလစ္လွလွေလးေတြနဲ႔ ညွပ္ထားတတ္ေသးတယ္..။ ဆရာမက တကၠသိုလ္တုန္းက ေဘာ္လီေဘာခ်န္ပီယံ.. အရပ္ရွည္ရွည္ေထာင္ေထာင္ေမာင္းေမာင္း..။ ႏွာတံခၽြန္ျမျမနဲ႔ ျပံဳးလိုက္ရင္ ႏွႈတ္ခမ္းႏွစ္ဖက္ေဘးမွာ ပါးခ်ိဳင့္ေသးေသးေလးေတြပါတယ္...။ ရယ္လိုက္ရင္လည္း သြားစြယ္ေလးေတြက သိပ္လွတယ္...။

      ကၽြန္မမွာ အနံ႔(ဂႏၶာရုံ)နဲ႔ပတ္သက္ျပီး ထူးျခားမႈနည္းနည္းရွိတယ္...။ ခုေနာက္ပိုင္းအသက္ၾကီးမွသာ သတိသိပ္မထားၾကည့္မိေတာ့တာ...။ ဆပ္ျပာ ေရေမႊး ကိုယ္လိမ္းေပါင္ဒါ ဒါမွမဟုတ္ အေမႊးနံ႔ပါတဲ႔ အသံုးေဆာင္ပစၥည္းထဲက အနံ႔တစ္ခုခုကိုရရင္ ဘယ္အခ ်ိန္ ဘယ္ေနရာမွာ သံုးခဲ႔ဖူးတဲ႔ အနံ႔ေလးဆိုျပီး တန္းျပီးမွတ္မိတတ္တယ္...။ တခါတေလ အက်ီၤမီးပူတိုက္လို႔ထြက္လာတဲ႔အနံ႔ရရင္ အထက္တန္းေက်ာင္း တက္တုန္းက ေက်ာင္းစိမ္း ရင္ဖံုးအက်ီၤအျဖဴ ေလးမီးပူတိုက္တဲ႔အခါ ထြက္လာတဲ႔ အနံ႔ကို အမွတ္ရမိတတ္တယ္..။ ကုန္တိုက္ေတြမွာ ကိုယ္တိုက္ဆပ္ျပာခဲေလးေတြ ေတြ႔လို႔ ေကာက္ယူျပီးနမ္းၾကည့္မိရင္လည္း ဒီဆပ္ျပာကို ဘယ္ခ်ိန္တုန္းက ဘယ္ေနရာမွာ သံုးခဲ႔ဖူးတယ္ဆိုတာကို မွတ္မိေနတတ္တယ္။ အဲဒါ အနံ႔နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ကၽြန္မရဲ႔ထူးျခား်ခ်က္ပဲ...။ ျပီးေတာ့ ကၽြန္မက အနံ႔နဲ႔ပတ္သက္လာရင္လည္း sensitive သိပ္ျဖစ္တယ္..။ အနံ႔ရတာလည္း သူမ်ားထက္ပိုကဲတယ္..။ ဒါဘာအနံ႔ဆိုတာကိုလည္း တန္းျပီးခြဲျခားျပႏိုင္တယ္..။ ေနာက္ပိုင္းအသက္ၾကီးလာေတာ့ အနံ႔နဲ႔ပတ္သက္ျပီး Sense ရတာကို အမႈမဲ႔အမွတ္မဲ႔ပဲ ေနလိုက္မိေတာ့တယ္..။


     ကၽြန္မ အသက္ႏွစ္ဆယ္ေက်ာ္ တကၠသိုလ္တက္ေနခ်ိန္မွာေတာ့ ေရေမႊးကို Clinique Happy စသံုးျဖစ္တယ္..။ အဲဒီေရေမႊးကို ႏွစ္ေတာ္ေတာ္ၾကာတဲ႔အခိ်န္ထိ ကၽြန္မႏွစ္သက္စြဲလန္းစြာသံုးခဲ႔ဖူးတယ္..။ သူ႔အနံ႔ေလးက Happy ဆိုတဲ႕ စကားလံုးအတိုင္းပဲ သူ႔ကိုဆြတ္ထားရင္ အလုိလို ၾကည္ႏူးရႊင္ျပ တက္ၾကြေနတာပဲ..။ Clinique မွာ happy ရယ္ Heart ရယ္ ႏွစ္မ်ိဳးလာတဲ႔အထဲ Happy အနံ႔က ကၽြန္မအတြက္ ပိုဆြဲေဆာင္မႈရွိတယ္လို႔ထင္တယ္..။ သူ႔ကို ကၽြန္မ Lotion လည္းသံုးဖူးတယ္...။ Rolling လည္းသံုးဖူးတယ္..။
Happy ကို ေလးငါးႏွစ္ဆက္တိုက္သံုးလာျပီးမွ ကၽြန္မ Lancome ေရေမႊးကို ေျပာင္းသံုးျဖစ္ခဲ႔တယ္..။ တကယ္ေတာ့ ကၽြန္မက ေရေမႊးကို ကိုယ့္ဘာသာကို ၀ယ္သံုးျဖစ္တာနည္းတယ္..။ အေဒၚေတြ ႏိုင္ငံျခားက ျပန္လာရင္ ၀ယ္ေပးတာမ်ားတယ္..။ ေနာက္ Gucci Envy me ကိုဆက္သံုးျဖစ္တယ္...။ အဲဒါက ကၽြန္မေမြးေန႔တစ္ခုမွာ ညီမ၀မ္းကြဲတစ္ေယာက္က လက္ေဆာင္ေပးလို႔။ Gucci Envy Me က နာမည္နဲ႔ လိုက္ေအာင္ ဆြဲေဆာင္မႈရွိလြန္းတယ္ ျပီးေတာ့ သူ႔အနံ႔က သိပ္ sexy က်တယ္..။ ကၽြန္မဘ၀မွာ အၾကိဳက္ဆံုးေရေမႊးရနံ႔ထဲမွာ Happy Clinique ျပီးရင္ Gucci Envy me ပဲျဖစ္တယ္..။ ခုေနာက္ဆံုးတစ္ပတ္လည္ျပီး ကၽြန္မ Happy ကို ျပန္သံုးျဖစ္ေနတယ္..။



     တခါတခါ ေရေမႊးဆြတ္တိုင္း ကၽြန္မ ဆရာမေဒၚခင္ျဖဴေ၀ကို သတိရတတ္တယ္...။ ခုဆိုကၽြန္မဟာ အဲဒီတုန္းက စည္းကမ္းၾကီးေသသပ္ျပီး သန္႔ျပန္႔သပ္ရပ္ေမႊးၾကိဳင္ေနတဲ႔ ဆရာမရွိေနတဲ႔ အရြယ္ကိုေတာင္ ေတာ္ေတာ္ေက်ာ္လြန္ခဲ႔ျပီပဲ..။ ဆရာမေရာ ဘယ္ေနရာမွာ ဘယ္ေဒသကို ေရာက္ရွိေနလို႔ စိတ္လက္ခႏၶာက်န္းမာစြာနဲ႔ရွိေနရဲ႔လားလို႔ သိခ်င္ေနမိတယ္...။

မိုးေငြ႔


Monday, 2 January 2017

မဂၤလာႏွစ္သစ္ေလးပါ....း)


     ကၽြန္မ ဘေလာ့ေရးတဲ႔ သက္တမ္းတေလွ်ာက္မွာ ႏွစ္တစ္ႏွစ္ရဲ႔အစ ဇန္န၀ါရီ(၁)ရက္ေန႔ ႏွစ္သစ္ အၾကိဳ ႏႈတ္ဆက္စကားနဲ႔ပတ္သက္လို႔ ပို႔စ္တစ္ခါမွမေရးခဲ႔ဖူးဘူး...။ ဒီႏွစ္ေတာ့ ႏွစ္သစ္ႏႈတ္ခြန္း စကားေလး ေျပာပါရေစ..။ ကမၻာေပၚမွာရွိတဲ႔ သက္ရွိထင္ရွား သတၱ၀ါအားလံုး က်န္းမာခ်မ္းသာလို႔ ျငိမ္းခ်မ္းေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ...ႏွစ္သစ္မွစျပီး အစစအရာရာ ေအာင္ျမင္အဆင္ေျပၾကပါေစလို႔ မဂၤလာႏႈတ္ဆက္စကားေလးေျပာခ်င္ပါတယ္...။

       2017 ရဲ႔ ပထမဆံုးရက္မွာ ကၽြန္မစလုပ္ရတာက ေကာ္ဖီသင္တန္းစတက္ျခင္းပါပဲ...။ ဒီအတြက္ ကၽြန္မရဲ႔ ႏွစ္သစ္အစဟာ ကိုယ္၀ါသနာပါတဲ႔အလုပ္နဲ႔စရလို႔ မဂၤလာရွိျပီးရင္းရွိေနပါျပီ..။ ျပီးေတာ့ ေနာက္လေတြ က်ရင္လည္း ဆက္တုိက္ ႏိုင္ငံျခားခရီးစဥ္ေတြရွိေနေတာ့ ကၽြန္မအတြက္ 2017ဟာ ခရီးသြားႏွစ္လို႔လည္း ဆိုလို႔ရႏိုင္ပါတယ္..။ အားလံုး မဂၤလာရွိေသာႏွစ္သစ္ေလးပါ...း) ပံုေလးကေတာ့ တခါက ဘေလာ့ဂါေဟာင္းတစ္ေယာက္ျဖစ္တဲ႔ ကိုျဖိဳးေမာင္ေမာင္ရဲ႔ လက္ရာပါ...။


Happy New Year......