Friday, 24 February 2017

Coffee Barista Training Class (4)


Latte Art ပံုထြက္ေကာင္းလာျပီ... သစ္ခက္ပံုေလးေလာင္းတာ အေျခအေနမဆိုးေတာ့ဘူး...။ ဒါေၾကာင့္ Tulip ပံုေလးဆက္က်င့္ျဖစ္တယ္ ဒီတစ္ပတ္က...။ ျပီးေတာ့ သေဌးကေတာ္ကိုယ္တိုင္ ေကာ္ဖီေစ့ေလွာ္တာ သင္ေပးတယ္...။ ေကာ္ဖီေစ့ေလွာ္တဲ႔အဆင့္က အေရွ႔မွာတုန္းက ေျပာျပထားတဲ႔အတိုင္းပဲ ရွစ္ဆင့္ရွိတယ္..။ ဆိုင္မွာအေဖ်ာ္မ်ားတာက နံပါတ္ ငါးနဲ႔ ေျခာက္ျဖစ္တဲ႔ Full နဲ႔ Full City အဆင့္...။ Full City အဆင့္ထိေလွာ္ရင္ ေကာ္ဖီေစ့ေလးေတြက အဆီထြက္ေနျပီ..။


    ဆားမိုးငင္းမ္က ပထမတေခါက္ ေလွာ္ျပျပီး ေနာက္တေခါက္ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ႔ေကာ္ဖီေစ့ေရြးျပီး ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ေလွာ္ရတယ္...။ ပထမဆံုးေကာ္ဖီေစ့ကို အမိႈက္ေတြ ခဲေတြ မေကာင္းတဲ႔ မေအာင္တဲ႔အေစ့ေတြကိုေရြးျပီး စက္နဲ႔ 150ဂရမ္ခ်ိန္ရတယ္...။ သူ႔စက္က တခါေလွာ္ 150ဂရမ္ပဲ ထည့္ေလွာ္ရတယ္...။ အပူခ်ိန္ 245ဒီဂရီနဲ႔ အခ်ိန္က 16မိနစ္ခြဲနဲ႔ေလွာ္ရတယ္...။ ေလွာ္ရင္း အခ်ိန္ 10မိနစ္ေလာက္အက်န္မွာ အပူခ်ိန္ကို 137ဒီဂရီေလွ်ာ့ခ်ေပးရတယ္...။ ေလွာ္ရင္း စက္အနားကမခြာရဘူး..။ သူ႔အသံကိုနားေထာင္ရေသးတယ္..။ ေပါက္ေပါက္ေဖာက္သံစၾကားတာနဲ႔ အပူခ်ိန္ကုိ 245 ဒီဂရီျပန္ေျပာင္းေပးရတယ္...။ ေနာက္ဆံုး အခ်ိန္ သုံညျဖစ္သြားတဲ႔အထိေပါ့..။ ေကာ္ဖီေစ့ေတြကို ဇကာထဲထည့္တဲ႔အခ်ိန္မွာ ႏွမ္းေစ့ေပါက္ေပါက္ေဖာက္သံေလးၾကားရတယ္...။ ပူေနေသးတဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့ေတြကို သစ္သားေယာင္းမနဲ႔ ေမႊေပးျပီး အေအးခံရတယ္..။ အေရာင္မညီတဲ႔ အေစ့ေတြကို တခါထပ္ေရြး ထုတ္ပစ္ရေသးတယ္...။ ျပီးေတာ့မွ ခြက္ေလးနဲ႔ 100ဂရမ္ခ်ိန္ျပီး ၾကိတ္စက္နဲ႔ၾကိတ္ Cold drip နဲ႔အစက္ခ်ျပီး ေသာက္ၾကည့္ရတယ္...။ ေကာ္ဖီအရသာ ခ်ိဳ ခ်ဥ္ ဖန္ စပ္ ခါး စိမ္႔ေတြကို အရသာခံၾကည့္ရတာ...။


ေကာ္ဖီေစ့ ေပၚက အျဖဴေရာင္အခြံပါးပါးေလးေတြကို Silver skin လို႔ေခၚတယ္ ခုေနမသိသာေပမယ့္ ေလွာ္ျပီးရင္ေတာ့အခြံေတြအမ်ားၾကီးေတြ႔ရတယ္...



ကဖိန္းဓါတ္မပါတဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့က အေရာင္ပိုရင့္တယ္

ေကာ္ဖီေလွာ္စက္ ကိုးရီးယားမိတ္ တန္ဖုိးက ရွစ္သိန္းနီးပါး

ဒါက အီသီယိုးပီးယားေကာ္ဖီေစ့ကိုေလွာ္ထားတာ Full အဆင့္နဲ႔

ေလွာ္ျပီးရလာတဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့ကို ၾကိတ္ျပီး Cold drip ခ်ျပီး ေသာက္ၾကည့္ရတယ္

ေကာ္ဖီစစ္ထဲကို ေရေႏြးဆူဆူနဲ႔ တိုက္ရိုက္မေလာင္းထည့္ရပါဘူး..ခပ္ေျဖးေျဖးမွန္မွန္ေလးနဲ႔ ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို အတြင္းကေနအျပင္ပတ္လည္၀ိုင္းျပီးေလာင္းေပးရတယ္


မီႏူးထဲမွာ Dutch lemon coffee ေဖ်ာ္ရတယ္... ဒီလိုပုလင္းေလးနဲ႔ေရခဲစိမ္ျပီး ခြက္တစ္လံုးသပ္သပ္နဲ႔ Customer ကို serve လုပ္ရတယ္...။ ေကာ္ဖီအေရာင္က ဒီထက္ရင့္ေနရမွာ ခုေတာ့ ၾကံရည္ေရာင္ေပါက္ေနတယ္...။ သူတို႔ႏွပ္ထားတာ အစပ္ခ်တာလိုလို႔ျဖစ္မယ္...။


အရွင္းဆံုးနည္းနဲ႔ေျပာရရင္ ေကာ္ဖီထဲကို သံပုရာသီးညွစ္ေသာက္တဲ႔အရသာနဲ႔ဆင္တူပါတယ္...။ သူကေတာ့ အစက္ခ်လို႔ရထားတဲ႔ dutch  ေကာ္ဖီေအးရယ္ lemon syrup ရယ္ သၾကားရည္ရယ္ Lemon အသီးကရတဲ႔အရည္ရယ္ပါတယ္..။ ေကာ္ဖီနံ႔ေလးေမႊးေနတဲ႔ သံပုရာရည္ေလးတစ္ခြက္ေပါ့...။ သူ႔ကိုေတာ့ လိုအပ္တဲ႔ ပစၥည္းအားလံုးကို Shaker ဗူးေလးထဲထည့္ျပီး ေရခဲေက်ေအာင္ shake ေပးရတယ္...။ ျပီးမွ အဲပုလင္းေလးထဲ Shaker အေပၚဖံုးေလးဖြင့္ျပီး ေျဖးေျဖးေလးေလာင္းထည့္ ေရခဲစိမ္ခြက္ထဲထည့္ျပီး ဖန္ခြက္အေသးေလးနဲ႔ ဧည့္သည္ကို တည္ခင္းေပးရပါတယ္..။



Dutch coffee အစက္ခ်ဖို႔က ေကာ္ဖီေစ့ကို 100ဂရမ္ခ်ိန္ျပီး ၾကိတ္ထားရမယ္...။ ျပီးမွ ေအာက္က ပံုမွျပထားတဲ႔အတိုင္း ဖန္ပုလင္းထဲထည့္ျပီး အေပၚမ်က္ႏွာျပင္ညီေအာင္ညွိ စကၠဴ စစ္အ၀ုိင္းေလးတစ္ခု အေပၚကခင္းေပးထားရတယ္...။ အေပၚဖန္ပုလင္းမွာေတာ့ ခ်င္ခြက္ထဲ ေရ1000ဂရမ္အရင္ထည့္ ျပီးရင္ 1200 အမွတ္ထိေရာက္ေအာင္ ေရခဲတံုးေလးေတြ ထည့္ျပီးရလာတဲ႔ ေရခဲေရကို ျဖည့္ေပးျပီး အေပၚဆံုးမွာထား သူ႔ေအာင္မွာ ေရက်တဲ႔ ျပြန္ေလးကို ေရတစ္စက္ခ်င္းဆီ က်ေလာက္ပဲဖြင့္ေပးထားရမယ္...။ အဲေရတစ္စက္စက္က ေကာ္ဖီမႈန္႔ေပၚက စကၠဴစစ္ေပၚက်ျပီး ေကာ္ဖီမႈန္႔ထဲ ကိုေရာက္ ေနာက္ဆံုးေကာ္ဖီမႈန္႔ကိုျဖတ္ျပီး ေအာက္ဆံုး ခံထားတဲ႔အိုးထဲကို ေကာ္ဖီရည္ေတြက်သြားျပီး တစ္အိုးရဖုိ႔ ခုႏွစ္နာရီေလာက္ ၾကာပါတယ္...။ အဲလိုရလာတဲ႔ ေကာ္ဖီရည္က ကဖိန္းဓါတ္မရွိေတာ့သေလာက္ နည္းပါးသြားပါျပီ...။ တစ္အိုးႏွပ္ထားျပီး ေရခဲေသတၱာထဲထည့္သိမ္းထားျပီးရင္ Dutch lemon ေကာ္ဖီေဖ်ာ္လို႔ရျပီေပါ့...။ ကဖိန္းဓါတ္ေၾကာက္သူမ်ား ဒီေကာ္ဖီကိုမွာေသာက္ႏိုင္ၾကပါတယ္...။





Latte art နဲ႔ပံုေဖာ္စရာမလိုတဲ႔ Layer latte

ေအာက္ကပံုမ်ားကို ရႈစားအားေပးၾကပါကုန္...။ တေနကုန္က်င့္ထားလို႔ ထြက္လာတဲ႔ ရလဒ္ေလးေတြ ...း)





ဒီတစ္ပတ္ က်ဴးလစ္ပံုကိုစက်င့္တာ ဒီလိုေလးေတြေတာ့ ထြက္လာျပီ





မိုးေငြ႔

1 comment:

ျငိမ္းမိန္းကေလး said...

ေကာ္ဖီ အေၾကာင္းဖတ္ရတာ စိတ္၀င္စားစရာ...
ေကာ္ဖီနံ႕ေလးေတာင္ ရလာတယ္..
ပံုေဖာ္ထားတာေလးေတြကလည္း တျဖညး္ျဖည္းေသသပ္လာတယ္ေနာ္...
မၾကာခင္ ပရုိအဆင့္ေရာက္ေအာင္ ပံုေဖာ္နုိင္မယ္လုိ႕ ယံုၾကည္ေနပါတယ္..