Tuesday, 10 January 2017

Coffee Barista Training Class(1).....

 

2017 ရဲ႔ ပထမဦးဆံုးေန႔ မနက္(၉)နာရီအခ်ိန္မွာ ေကာ္ဖီသင္တန္းရဲ႔ ပထမဆံုးသင္ခန္းစာကိုစတက္ရပါတယ္..။ ပထမဆံုးတစ္ရက္မွာပဲ အိမ္ျပန္မေရာက္ခင္ လမ္းမွာပဲ ကၽြန္မငိုရပါတယ္...။ ငိုတယ္ဆိုတာ ကိုယ့္ဘာသာကိုယ္ အားမရလို႔ပါ...။ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ေဖ်ာ္တာ ဒီေလာက္ေတာင္ခက္လားလို႔ ကၽြန္မခုမွလက္ေတြ႔သိရေတာ့တယ္...။ ကၽြန္မတို႔ အရင္က ေကာ္ဖီဆိုင္တစ္ဆိုင္ထိုင္ရင္ မီႏူးၾကည့္လိုက္လို႔ တစ္ခြက္ကို သံုးေထာင္ သံုးေထာင္ငါးရာေလာက္က်ရင္ ေတာ္ေတာ္ေစ်းၾကီးေနျပီ ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ႔ ေကာ္ဖီေတြဘာေတြကို မေရြးေနေတာ့ဘဲ ေစ်းႏႈန္းကိုပဲ အဓိကေရြးျပီး ေစ်းေပါတာ မွာေသာက္တတ္ၾကတယ္..။ တကယ္တမ္း ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကို ကိုယ္တိုင္ေဖ်ာ္ရတဲ႔အခါ အရသာေကာင္းမြန္ျပီး balance ညီမွ်တဲ႔ ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ထြက္လာဖို႔ ဘယ္ေလာက္ခက္ခဲလိုက္သလဲဆိုတာ ခုမွနားလည္သြားေတာ့တယ္...။ Espresso ဆိုတာ ေကာ္ဖီအားလံုးရဲ႔ အေျခခံဆိုတာကိုလည္း သိခဲ႔ရတယ္...။ ဆိုင္တစ္ဆိုင္ရဲ႔ ေကာ္ဖီေကာင္း မေကာင္းကို သိခ်င္ရင္ Espresso တစ္ခြက္ အရင္မွာေသာက္ပါတဲ႔..။



ေကာ္ဖီမွာ ကၽြန္မတို႔က ခါးတဲ႔ အရသာရွိတယ္လို႔ပဲ အၾကမ္းသိၾကတာ...။ တကယ္ေတာ့ ေကာ္ဖီရဲ႔ အရသာက အမ်ိဳးေပါင္းကိုးဆယ္ေက်ာ္ေလာက္ရွိတယ္..။ အဓိကမွတ္ထားရတာကေတာ့ ခ်ိဳ ခ်ဥ္ ဖန္ စပ္ ခါး ..။



ေကာ္ဖီေစ့ေတြကို ေလွာ္ရတဲ႔ အဆင့္လိုက္ကို ကိုးမ်ိဳးရွိတယ္..။ ကၽြန္မတို႔ ပထမဆံုး စာေတြ႔သင္ေနခ်ိန္မွာပဲ အဲဒီေကာ္ဖီနာမည္ေတြကိုစီထားတဲ႔ ပုလင္းေတြကို ႏွစ္ခါေလာက္ၾကည့္ျပီး အလြတ္ေျပာရတယ္...။ Light, Cinnamon, Medium, high, City, Full City, France and Italian တို႔ပဲျဖစ္တယ္...။ ေကာ္ဖီဆိုင္ေတြမွာ အသံုးမ်ားတာကေတာ့ City သို႔မဟုတ္ Full City အဆင့္မွာေလွာ္ထားတဲ႔ ေကာ္ဖီေစ့ေတြပဲျဖစ္တယ္။ Italian ကေတာ့အခါးဆံုးျဖစ္သြားျပီ..။ ႏိုင္ငံျခားသားေတြေလာက္ပဲ ေသာက္ႏိုင္ေတာ့မွာ..။



     ေကာ္ဖီသီးကိုစေတြ႔တာက အီသီယိုးပီးယားမွာ ဆိတ္ေက်ာင္းသားေလးတစ္ေယာက္က စေတြ႔တာ..။ ေကာ္ဖီသီးကို Cherryသီးလို႔ေခၚတယ္...။ အထဲက အေစ့ကို ထုတ္လိုက္ရင္ေတာ့ green bean လို႔ေခၚျပီး ေလွာ္ျပီးမွသာ coffee bean လို႔ေခၚပါတယ္..။ ေကာ္ဖီကို ပင္လယ္ေရမ်က္ႏွာျပင္ေပ 3000 ကေန 6000 ၾကားမွာေပါက္တဲ႔ အပင္ကို Arabia coffee လို႔ေခၚျပီး ေတာင္ေအာက္မွာေပါက္တာကိုေတာ့ Robusta    လို႔ေခၚတယ္...။



 ေတာင္ေပၚမွာေပါက္တဲ႔ ေကာ္ဖီေတြက အဲလိုေလး အျခမ္းႏွစ္ျခမ္းပါတယ္

 ဒါကေတာ့ အလံုးလိုက္ေလးတစ္လံုးတည္းပါတဲ႔ ေတာင္ေအာက္ကေကာ္ဖီေစ့

    
အရသာ balance ညီမွ်တဲ႔ ေကာ္ဖီျဖစ္ဖို႔ ေကာ္ဖီေစ့အမ်ိဳးေပါင္း(၈)မ်ိဳးေလာက္ကိုေရြးခ်ယ္ေရာစပ္ျပီး ထုတ္ထားတဲ႔ ေကာ္ဖီ Catunambu ဆိုတာ European products ....။ စပိန္မွာ ထုတ္လုပ္တဲ႔ ေကာ္ဖီ...။ ကၽြန္မတို႔ သင္တန္းမွာ အဲေကာ္ဖီသံုးတယ္ ..။ တစ္ကီလို တစ္ထုပ္ကို ျမန္မာေငြက်ပ္ သံုးေသာင္းခြဲေလာက္ က်တယ္..။

ေကာ္ဖီနဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ဗဟုသုတေတြကိုပထမ တစ္နာရီမွာသင္တယ္...။ ေကာ္ဖီစက္နဲ႔ပတ္သက္တဲ႔ ဖိအားေတြ အပူခ်ိန္ေတြ ဘယ္လိုခ်ိန္ရတယ္ဆိုတာေတြ ေကာ္ဖီစက္ကို သန္႔ရွင္းေရးလုပ္တာေတြ သင္တယ္...။  ေနာက္ႏွစ္နာရီကို ေကာ္ဖီၾကိတ္တာနဲ႔ one short, two short(double short) အခ်ိန္အဆကို လက္မွန္းနဲ႔မွန္ေအာင္ေလ့က်င့္ရတယ္..။ two short ဆိုတာ ေကာ္ဖီစက္ကေန ခြက္ႏွစ္ခြက္စာ အရည္ေလးက်လာတာကိုေျပာတာပါ..။ two short မွာ ေကာ္ဖီမႈန္႔အေလးခ်ိန္က 14 g ကေန 20 g အတြင္းရိွရပါမယ္...။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ 16g မွာရွိေနရမယ္..။ အဲဒီေကာ္ဖီကို ညီေနေအာင္ ဖိတံုးေလးနဲ႔ ဖိရပါေသးတယ္....။ ဒါတင္မျပီးေသးဘူး အဲဒါေကာ္ဖီကို စက္မွာတပ္ျပီး ေရဖိအားခ်လိုက္ရင္ 25စကၠန္႔  အတြင္းမွာပဲ ေကာ္ဖီက 30ml က်ရမယ္ ေကာ္ဖီၾကိတ္တာၾကမ္းေနရင္လညး္ အရသာမေကာင္းသလို အရမ္းမႈန္႔သြားရင္လည္း ေကာ္ဖီေရက်တာ ေႏွးသြားတဲ႔အတြက္ ဆိုလိုတာက 25စကၠန္႔ အတြင္းမွာ 30ml မက်ႏိုင္ေတာ့တဲ႔အတြက္ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္မထြက္ပါဘူး..။ ဖိတံုးဖိတာ မညီရင္လည္း စက္မွာတပ္ရင္ ေကာ္ဖီအက်ေရမမွန္ပါဘူး..။

 ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီၾကိတ္တာေရာ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္တဲ႔စက္ကိုေရာ အခ်ိန္တိုင္းေစာင့္ၾကည့္ျပီး ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔အေနအထားေရာက္ေအာင္ အျမဲခ်ိန္ေနရမွာပါ..။ ေကာ္ဖီၾကိတ္မယ္ဆိုရင္လည္း စက္ရဲ႔ ဘယ္နံပါတ္မွာထားရင္ ကိုယ္လိုခ်င္တဲ႔ အမႈန္႔အေနအထားရမယ္ဆိုတာမ်ိဳး...။ ေကာ္ဖီေဖ်ာ္စက္ဆိုရင္လည္း ဘယ္ဖိအား ဘယ္အပူခ်ိန္ေလာက္မွာ ေကာ္ဖီက်တဲ႔အခါ အရသာေကာင္းမယ္ဆိုတာမ်ိဳးေတြပါ...။ သံုးမိနစ္အတြင္းမွာ စားသံုးသူဆီကို ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ အျပီးခ်ေပးႏိုင္ဖို႔ ေကာ္ဖီမႈန္႔စထည့္ျပီး စက္ထဲကေန ေကာ္ဖီအက်ေရကို ခြက္နဲ႔ခံျပီး အျပီးေဖ်ာ္ရတာ အစအဆံုးအားလံုး မွန္ေနမွ ေကာ္ဖီေကာင္း တစ္ခြက္ရမွာပါ..။ မုန္႔တစ္လံုးဖုတ္တာထက္ အစမ်ားစြာခက္ပါတယ္...။ ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေကာင္းတစ္ခြက္ ရဖုိ႔ ေဖ်ာ္တဲ႔သူရဲ႔ စိတ္ထားနဲ႔ ႏွလံုးသားနဲ႔ အမ်ားၾကီးသက္ဆိုင္သြားပါျပီ..။ သူ႔စိတ္တည္ျငိမ္ေနမွ ႏွလံုးသားအရင္းခံနဲ႔ေစတနာထားျပီး ေဖ်ာ္မွသာ
ေကာ္ဖီေကာင္းေကာင္း တစ္ခြက္ထြက္လာမွာပါ..။ ကၽြန္မအခုေျပာျပတာက ေကာ္ဖီေဖ်ာ္နည္းရဲ႔ အေျခခံေလးပဲရွိပါေသးတယ္..။ ေနာက္ေန႔ေတြက်ရင္ ႏို႔ကို Foam ျဖစ္ေအာင္ရိုက္နည္းေတြသင္ရမယ္..။ အဲဒါေတြရမွ က်န္တဲ႔ မီႏူးေတြကိုဆက္သြားရမွာ..။ သင္တန္းခ်ိန္ကို Practice လုပ္ႏိုင္ဖို႔ တစ္နာရီၾကိဳျပီးလာရမယ္လို႔ ဆရာကမွာထားတယ္..။
 




ေကာ္ဖီေစ့ပ်ိဳးပင္ေလးေတြ

ေကာ္ဖီေစ့အထဲမွာရွိေနေသးတဲ႔ ခ်ယ္ရီသီး(ေကာ္ဖီသီး)


မိုးေငြ႔


1 comment:

ရိုးေျမက် said...

ေကာ္ဖီေသာက္ခ်င္စိတ္ေပါက္လာပီမမရယ္။ တစ္ခြက္ေလာက္တိုက္ပါလား