မိုးေငြ႔ဆိုတာ...ေကာ္ဖီခါးခါးအၾကိဳက္နဲ႔ ဖက္ရွင္တအားမိုက္သူေပါ့...း)

Wednesday, 21 December 2016

My Baking Class (4).....

 
Croissant 

Croissant ဆိုတဲ႔မုန္႔နာမည္က လျခမး္ပံု Crescent ဆိုတဲ႔စကားလံုးကလာတာပါ...။ ဒီမုန္႔ကို အထဲမွာ အစာမထည့္ဘဲ Plain အတိုင္းလည္း ဓါးနဲ႔ထက္ျခမ္းခြဲျပီး ေထာပတ္တို႔ သစ္သီးယိုတို႔ သီးရြက္စံုဆလပ္သုပ္တို႔နဲ႔ စားၾကတယ္။ ကၽြန္မတို႔  ပုဂံသြားလည္တုန္းက တည္းခဲ႔တဲ႔ Northern Breeze Hotel မွာ မနက္စာေကၽြးတာ အဲဒီမုန္႔ ေန႔တိုင္းပါတယ္..။ သူတို႔က စေတာ္ဗယ္ရီယိုနဲ႔ ေထာပတ္နဲ႔ထားထားေပးတယ္..။ သူတို႔ ဟိုတယ္ကို ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္ ဆိုင္ကယ္နဲ႔ အဲဒီမုန္႔ကို ၾကိမ္ျခင္းေတာင္းေလးနဲ႔ လာလာပို႔တာ သတိထားမိတယ္..။ ဟိုတယ္ၾကီးတစ္ခုခုရဲ႔ Pastry Chef တစ္ေယာက္ေယာက္လုပ္တယ္လို႔ ခန္႔မွန္းမိတယ္..။ မုန္႔ပံုေလးက သပ္ရပ္လွပျပီး စားခ်င္စရာေကာင္းေနတာ ျမင္ေနက် Croissant မုန္႔ေတြက ညိဳရင့္ရင့္အေရာင္ေတြမ်ားတယ္....။ အဲဟိုတယ္က မုန္႔ကေတာ့ ကၽြန္မ အေပၚမွာျပထားတဲ႔ ကၽြန္မလုပ္တဲ႔ မုန္႔အေရာင္ထက္ပိုေဖ်ာ့တယ္...။ မုန္႔အသားက ေထာပတ္ေတြနဲ႔အိျပီး ဆိမ့္ေနတာပဲ..။ သူ႔ မုန္႔လုပ္နည္းေလးေတာင္သိခ်င္သြားလို႔ ပထမက ဟိုတယ္ရဲ႔ Kitchen ထဲကို သြားစပ္စုဖို႔ စိတ္ကူးမိေသးတယ္..။ ေနာက္ေတာ့မွ မုန္႔လာပို႔တာေတြ႔လို႔ ဒီကလုပ္တာမဟုတ္မွန္းသိရတယ္..။ တကယ္ဆို မုန္႔လာပို႔တဲ႔ ေကာင္ေလးဆီက ေမးလိုက္သင့္တာ ဘယ္ကလုပ္တဲ႔မုန္႔လဲ ဘယ္သူလုပ္သလဲေပါ့...။


သင္တန္းမွာ ဆရာက Almond Cream နဲ႔ ေခ်ာကလက္ ႏွစ္မ်ိဳးအစာသြပ္ထားတယ္...။ ဒီမုန္႔ေလးကို ကၽြန္မ စားေလ့မရွိဘူး...။ ခုသင္တန္းတက္မွ သူ႔ကို ပိုသတိထားမိသြားခဲ႔တာ..။ သူက Puff လိုပဲ ဆီသြင္းျပီး လိွမ္႔ရတဲ႔ မုန္႔မ်ိဳး အခက္ဆံုးထဲမွာပါတယ္..။ Yeast လည္းပါေတာ့ မုန္႔ကို ၾကာၾကာပစ္ထားလို႔မရဘူး ပြတက္မလာခင္ ေထာပတ္ထည့္ျပီး သူသတ္မွတ္ထားတဲ႔အၾကိမ္အေရအတြက္နဲ႔ အခါခါေခါက္လိုက္ လိွမ္႔လိုက္ အဲလိုလုပ္ရတာ...။ မုန္႔အတြင္းသားကို ဓါးနဲ႔ခြဲမျပလိုက္မိဘူး..။ ခြဲလိုက္ရင္ အတြင္းက မုန္႔သားေတြက အလႊာအထပ္ထပ္နဲ႔ေတြ႔ရလိမ္႔မယ္...။ အဲဒါကို သူတို႔က Fluffy ျဖစ္တယ္လို႔ေခၚတယ္..။




France Baguette 

ဒီေပါင္မုန္႔လုပ္ရတာလည္းလြယ္တယ္..။ အိမ္မွာျပန္လုပ္ဖုိ႔ အဲဒီအေျမွာင္းပါတဲ႔ ဗန္း၀ယ္ရဦးမယ္...။ သူက ဒီတိုင္းဗန္းေပၚတင္ျပီး ဖုတ္လို႔မရဘူး မုန္႔ပြအားက ေဘးကိုကားသြားမွာစိုးလို႔ ထိန္းထားတဲ႔သေဘာပဲ...။ သူ႔ကုိ တေဇာင္းေလးလွီးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴေပါင္မုန္႔လုပ္စားလို႔ရတယ္..။ ေထာပတ္သုတ္စား ဒါမွမဟုတ္ ဆလပ္နဲ႔စား..။ ဒီေပါင္မုန္႔ကို ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္ျပီး အိမ္ေရာက္ေတာ့ ျမည္းေတာင္မျမည္းလိုက္ရဘူး ..။ တထိုင္တည္းလုစားလိုက္ၾကတာကုန္ေရာ..။ ေကာ္ဖီဆက္တက္ဖုိ႔လုပ္ထားလို႔ မတက္ခင္ ဒီၾကားထဲ သင္တန္းကို အပတ္တိုင္းေရာက္ဖို႔ရွိလို႔ အဲမုန္႔ေလးကို ျပန္လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္...။


 
Egg Tart

egg tart မုန္႔ေအာက္ခံသားလုပ္ဖို႔ ကၽြန္မတို႔ sweet dough ကိုအရင္လုပ္ရတယ္ ..။ က်န္တဲ႔ ခြက္ထဲထည့္ရမယ့္ ၾကက္ဥပူတင္းကလြယ္တယ္..။ Flan လုပ္တုန္းက ၾကက္ဥပူတင္းလိုမ်ိဳးပါပဲ..။ အဲေန႔က sweet dough လုပ္ေတာ့ သင္တန္းသားအသစ္ေကာင္ေလးတစ္ေယာက္နဲ႔ ကၽြန္မအတူတူလုပ္ရတယ္ သူလုပ္ရမယ့္မုန္႔နဲ႔ သြားတူေနေတာ့ ဆရာသင္ရတာ အဆင္ေျပသြားတယ္...။ Sweet dough က ဂ်ံဳ ၊ ေထာပတ္နဲ႔ သၾကားနဲ႔နယ္ရတာ..။ ေထာပတ္မ်ားမ်ားပါေတာ့ မုန္႔ကိုနယ္ျပီးတာနဲ႔ ေရခဲေသတၱာထဲ 10မိနစ္ေလာက္ chill လုပ္ထားရတယ္..။ ျပီးေတာ့မွျပန္ထုတ္ျပီး tart ပံုစံခြက္ထဲ လက္နဲ႔ညီေအာင္သိပ္ထည့္ရတယ္...။ အဲဒီအဆင့္က လုပ္ရခက္တယ္..။ Cling နဲ႔ အုပ္ျပီး Roller နဲ႔အျပားလွိမ္႔ cutter နဲ႔ျဖတ္ရတာက ပိုအဆင္ေျပမယ္ထင္တယ္..။ ဒါေပမယ့္ ဆရာလုပ္ခိုင္းတဲ႔အတိုင္းပဲလုပ္ရတာေလ အထြန္႔မတက္ရဲပါ..။ ဟိုေကာင္ကေလးကလည္း မုန္႔သားကိုခြက္ထဲသိပ္ထည့္ အထူအပါးညွိရနဲ႔ ႏႈတ္ကတတြတ္တြတ္ ရြတ္ေသးတယ္.. “ကၽြန္ေတာ္ဆိုင္ဖြင့္ရင္ေတာ့ ဒီမုန္႔လုပ္မေရာင္းဘူးဗ်ာ”တဲ႔..။ ခြက္ထဲထည့္ရင္းနဲ႔ ငိုက္လာျပီဆိုပဲ..။ ရန္ကုန္မွာေတာ့ အဲဒီမုန္႔မ်ိဳးကို Junction Square မွာေရာင္းတယ္..။ ေနာက္ So Good Cafe မွာရတယ္..။ ဒါေပမယ့္ ဒီလို Sweet Dough ေအာက္ခံသားနဲ႔မဟုတ္ဘူး.. Puff dough နဲ႔ အဲဒါမ်ိဳးကို Portuguese egg tart လို႔ေခၚတယ္...။


ေကာ္ဖီဘားက ေကာင္ေလးဆီမွာ မုန္႔ပန္းကန္သြားငွားျပီး ဓါတ္ပံုရိုက္ရေသးတာ


 
Halloween မေရာက္ခင္ရက္ကဆိုေတာ့ ကၽြန္မေရွ႔က သင္တန္းသားတစ္ေယာက္လုပ္တဲ႔ လက္ေခ်ာင္းပံုမုန္႔


ဒါက soft roll လည္းမဟုတ္ hard roll လည္းမဟုတ္တဲ႔ baffalo ေပါင္မုန္႔ ကၽြန္မတို႔သင္တန္းထိပ္က Mexican ဆိုင္က ေအာ္ဒါမွာတဲ႔မုန္႔..။ သင္တန္းမွာသင္တဲ႔ထဲမပါဘူး..။ ေအာ္ဒါရွိလို႔ ၀ိုင္းလုပ္ေပးရတာ..။ သူတို႔ မက္ဆီကန္ဟင္းေတြနဲ႔တြဲစားရတာျဖစ္မယ္..။ ကၽြန္မအဲဆိုင္ထဲကို တစ္ခါ၀င္ဖူးတယ္ မီႏူးၾကည့္ျပီး ဘာမွ မမွာတတ္တာနဲ႔ ျပန္ထြက္လာခဲ႔တာ..း)) ။ သူတို႔မီႏူးကလည္း ဟင္းပြဲပံုေတြမပါ စာခ်ည္းပဲေရးထားေတာ့ ဘယ္လိုအစားစာမ်ိဳးရတယ္ ဆိုတာလည္းမသိ စားပြဲထိုးကလည္း ဘာမွမေျပာျပနဲ႔ ဆိုေတာ့ ျပန္ထြက္လာလိုက္တာေပါ့..။ ကၽြန္မသိတာ သူတို႔မုန္႔အခ်ိဳတစ္မိ်ဳးရွိတယ္ Churros လို႔ေခၚတယ္..။ ျမန္မာမုန္႔ မုန္႔ၾကိဳးလိမ္လိုမ်ိဳးပဲ စားေကာင္းတယ္ သၾကားနဲ႔တို႔စား ေခ်ာကလက္ေဆာ့စ္နဲ႔ပဲ တို႔စားစား ရတယ္..။ 

ပုဂံသြားျပီးျပန္လာမွ စာေမးပြဲေျဖရတာ...။ Puff တို႔ Croissant တို႔ပဲေမးမယ္ထင္ျပီး ယူက်ဳမွာၾကည့္ထားလိုက္ရတာ ..။ တကယ္ေျဖရေတာ့ Macrons နဲ႔ ဟင့္....။ အဲေန႔တခါတည္း Certificate ရတယ္...။ Congratulation to me!!!!


ဆက္ရန္... ေကာ္ဖီသင္တန္းတက္ပါဦးမည္..။ အဲခါက် ေကာ္ဖီခြက္ေလးေတြ လာျပပါဦးမယ္..။ ပံုေဖာ္ထားတဲ႔ Latte တို႔ဘာတို႔ေပါ့...း)


မိုးေငြ႔


1 comment:

မီးမီးငယ္ said...

ဒီတခါေတာ့ဓါတ္ပုံေလးနဲ႔တဲြျမင္ဖူးသြားၿပီ...
chef ဝတ္စုံႀကီးနဲ႔ဆိုေတာ့
အျပင္ဝတ္စုံနဲ႔ျမင္ရင္မွတ္မိမယ္မထင္ပါဘူးကြယ္... း))))
ေအာ္..ေျပာဖို႔ေမ့သြားတယ္ ေတာ္လိုက္တာ..
ေတြ႔ရင္မုန္႔လုပ္ေကၽြးေနာ္..