မိုးေငြ႔ဆိုတာ...ေကာ္ဖီခါးခါးအၾကိဳက္နဲ႔ ဖက္ရွင္တအားမိုက္သူေပါ့...း)

Wednesday, 14 January 2015

ကၽြန္မခ်က္ေသာဆြမ္းဟင္းမ်ား(၅).....


ခရမ္းသီးအေသးေလးပုစြန္ဆိတ္ႏွပ္ ပန္းစိမ္းဥနီေၾကာ္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းရည္


ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်က္နည္းကေတာ့ လူတိုင္းအသိမို႔မေျပာေတာ့ဘူးေနာ္..။ ခါတိုင္းခရမ္းသီးႏွပ္သလိုပါပဲ ပုစြန္ေျခာက္အစား ပုစြန္ဆိတ္ကေလးေတြကိုထည့္ထားတာပဲကြာပါတယ္...။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီအႏွစ္ကို ဆီသတ္ ၾကက္သြန္ႏြမ္းရင္ နႏြင္း ငရုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ေမႊ ငရုတ္သီးစိမ္းနံ႔ေပ်ာက္မွာ သန္႔ထားျပီးသား ပုစြန္ဆိတ္ကေလးေတြကို ထည့္ေၾကာ္ ငံျပာရည္ထည့္ နဲနဲေမႊျပီးတာနဲ႔ အလံုးမကြဲေအာင္ေလးစိပ္စိပ္ထားတဲ႔ ခရမ္းသီးကေလးေတြကိုထည့္ ေရေႏြးထည့္ႏွပ္ျပီး ဆီျပန္လာတာနဲ႔ အေပါ့့အငံျမည္းျပီးရင္ ရပါျပီ။ ပန္းစိမ္ကေတာ့ ဆားေရနဲ႔ေဆး ေရေႏြးဆူဆူမွာ ခနေဖ်ာျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ ခရုဆီ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ ႏွမ္းဆီေမႊးတို႔နဲ႔ေၾကာ္ပါတယ္...။ 
ေကာ္ရည္ဆမ္းတာၾကိဳက္ရင္ေတာ့  ေျပာင္းမႈန္႔ေလးေရေဖ်ာ္ျပီး ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴးျပီး ေလာင္းလိုက္ပါ..။


 ဘဲဥဆီျပန္ ကကူရန္ေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ ပဲနီေလးဟင္းခ်ိဳ

ကကူရန္ငါးေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္...။ အေမက ၾကက္သြန္ကိုမလွီးပဲအႏွစ္ေထာင္း သလိုေထာင္းျပီးေၾကာ္ဆိုလို႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို ညက္ေအာင္ေထာင္းပါတယ္...။ ငါးေျခာက္ကိုေတာ့ေရေႏြးစိမ္ျပီးေဆးပါတယ္ အငံေၾကာက္ရင္ေတာ့ တေရျပဳတ္ပစ္တာပိုေကာင္းပါတယ္...။ အသားေတြကို မညက္တညက္ေထာင္းထားတယ္...။ ေထာင္းထားတဲ႔ငါးေျခာက္ေတြကို ဆီမ်ားမ်ားမွာ ေျခာက္ေနေအာင္ေၾကာ္ျပီး သတ္သတ္ဖယ္ထား...။  ၾကက္သြန္ႏွစ္ကိုေမ႔ႊးျပီး ေျခာက္ေနေအာင္ေၾကာ္(မတူးေစနဲ႔) ျပီးတာနဲ႔ ငရုတ္သီးအၾကမ္းမႈန္႔ထည့္ေၾကာ္ ဆား ငံျပာရည္ထည့္စရာ မလိုေတာ့ဘူး ငါးေျခာက္ကငံျပီးသား...။ ငရုတ္ၾကီးမႈန္႔ကထည့္ျပီးတာနဲ႔ မီးပိတ္လိုက္ေတာ့ မဟုတ္ရင္ ငရုတ္သီးပါတူးကုန္မယ္...။ အႏွစ္ထဲကို ေစာေစာက ေၾကာ္ထားတဲ႔ ငါးေျခာက္သားေတြကိုေရာထည့္ေမႊ... ဒါဆို ကကူရန္ေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္ စပ္စပ္ေမႊးေမႊးေလးရျပီ...။

ငါးျမင္းဆီျပန္ သရက္သီးစိမ္းသုပ္ ပန္းစိမ္းပဲသီးၾကက္အူေခ်ာင္းေၾကာ္


ကိုယ္ကငါးဟင္းမၾကိဳက္သူမို႔ ငါးဟင္းစပယ္ရွယ္လစ္တစ္ေယာက္မဟုတ္ပါဘူး...။ သိပ္မခ်က္တတ္တဲ႔ၾကားက ၾကိဳးစားျပီးခ်က္ထားတဲ႔ ငါးျမင္းဟင္းခ်က္နည္းေလးကို ေျပာျပပါမယ္...။ ငါးျမင္းကို ဆား နႏြင္းနယ္ထား...။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီအႏွစ္ကိုဆီေမႊးသတ္ ၾကက္သြန္ရရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးႏုတ္ႏုတ္လွီးထားတာကိုထည့္ေၾကာ္ ဆား ငံျပာရည္လိုသလိုထည့္  ခရမ္းခ်ဥ္သီးေျခာက္လာမွ နယ္ထားတဲ႔ငါးထည့္ေၾကာ္မယ္ ငါးအရည္ေျခာက္ရင္ ေရေႏြးေလးထည့္ျပီး ငါးက်က္တဲ႔အထိ မီးေျမ့ေျမ့ေလးနဲ႔တည္ထားပါ...။ ဆီျပန္လာရင္ နံနံ ငရုတ္သီးစိမ္းအုပ္လိုက္ရင္ ရပါျပီ...။


ၾကက္ဥဆီျပန္ ပိန္းဥပဲနီဟင္းခ်ိဳ ကင္းမြန္သီးပုစြန္ေျခာက္ႏွပ္

ပိႏၷဲသီး၀က္ရိုးပဲပုပ္ဟင္း မွ်စ္ဒုကၡ ငါးၾကင္းငွက္ေပ်ာဖက္ေပါင္းထုပ္

ပႏၷဲသီးက ေစ်းထဲကေန ခြာျပီးတံုးျပီးသားတစ္ေထာင္ဖုိး၀ယ္ခဲ႔ပါတယ္...။ ၀က္ခါးရိုးခ်ဥ္ဆီပါတာကို တစ္ေရျပဳတ္ျပီးသြန္ပစ္ျပီးမွာ ဆားနဲ႔ျပန္ျပဳတ္ထားပါတယ္ ၀က္ရိုးဆူျပီး သိပ္မႏူးခင္မွာပဲ ပိႏၷဲသီးတံုးေတြကိုထည့္ျပဳတ္ပါတယ္...။ အႏွစ္ကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္းငရုတ္သီးစိမ္းကို ပဲပုပ္နဲ႔ေထာင္းထားပါတယ္ ...။ အႏွစ္ထည့္ျပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးၾကီးၾကီးတစ္လံုးကိုလက္နဲ႔ဖဲ႔ျပီးထည့္ မီးေအးေအးနဲ႔ ၾကာၾကာတည္ေပးပါတယ္...။ ဆူးပုပ္ကိုေတာ့ အားလံုးႏူးအိျပီးမွခတ္ပါတယ္...။ ပဲပုပ္နံ႔ေလးေမႊးျပီး ခ်ိဳဆိမ္႔ေနတဲ႔ ပိႏၷဲသီးဟင္းတစ္ခြက္ေပါ့...။ မွ်စ္ဒုကၡကေတာ့ မွ်စ္တစ္ခုကိုႏွစ္ပိုင္းပိုင္း အမွ်င္ေလးေတြျခစ္ျပီး ရွမ္းငရုတ္သီးေထာင္းအစာသြပ္ ေခါက္ခ်ိဳးၾကိဳးနဲ႔ တုတ္ျပီး ျပန္ေၾကာ္ထားတာပါပဲ...။ အထဲကအစာသြပ္ထားတာက ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ငရုတ္သီးစိမ္း မီးကင္ျပီး နံနံပင္နဲ႔ျပန္ေထာင္းတာပါ...။ ငါးၾကင္းငွက္ေပ်ာဖက္ေပါင္းဖို႔ ငါးၾကင္းခ်က္တံုးေလးေတြကိုေရစင္ေအာင္ေဆး ေရစစ္ျပီး ေထာင္းထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴနီ ငရုတ္သီးစိမ္းစပါးလင္တို႔နဲ႔နယ္ပါတယ္ ဆႏြင္းနဲနဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပင္စိမ္း ရွမ္းနံနံတို႔ကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းလက္နဲ႔ပဲဖဲ႔ျပီးထည့္ပါတယ္...။ အားလံုးကိုငါးနဲ႔နယ္ျပီး တစ္နာရီေလာက္ႏွပ္ထား... ဖက္နဲ႔ထုပ္ျပီး ေပါင္းအိုးထဲ 25မိနစ္ေလာက္ေပါင္းလိုက္ပါ...။ ပင္စိမ္းနဲ႔ရွမ္းနံနံနံ႔ေလးေမႊးေနေသာ ငါးၾကင္းေပါင္းရပါျပီရွင့္...။ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ ငါးဥေတြကိုလည္း ခုလိုနည္းအတိုင္းေပါင္းၾကပါတယ္။

မိုးေငြ႔

1 comment:

Ma Tint said...

စံုစံုလင္လင္ဆြမ္းဟင္းေတြအားက်စရာ မိုးေငြ႔ေရ။
သာဓု သာဓု သာဓု