Wednesday, 28 May 2014

ပုစြန္ငါးပိခ်က္.....



ရာသီဥတုက ပူလြန္းေတာ့ ထမင္းစားမေကာင္းတတ္ၾကဘူး...(အဟဲ..အဲထဲမွာ ကိုယ္တိုင္ေတာ့မပါဘူး အဲဗားစားေကာင္းလို႔ ၀ိတ္ထိန္းေနရတယ္)..။ ေန႔စဥ္ဟင္းပြဲအတြဲအစပ္ေလးမွာ အခ်ဥ္ေလးေတာ့ပါပါေစ..။ ဒါမွ ခံတြင္းျမိန္မွာမဟုတ္လား...။ အခ်ဥ္ဆိုရာမွာလည္း သဘာ၀ခ်ဥ္ကိုေျပာတာေနာ္ ဥပမာ ခ်ဥ္ေပါင္တို႔ ကင္မြန္းရြက္တို႔ေျပာတာ..။ လက္လုပ္ခ်ဥ္မ်ားကေတာ့ ခုလိုပူအိုက္ခ်ိန္မွာ ၀မ္းေလွ်ာမွာကိုေတာ့ သတိထားရမယ္...။ အခ်ဥ္အေၾကာင္းေျပာေပမယ့္ ကိုယ္ခုေျပာမွာက ပုစြန္ငါးပိခ်က္ဟင္းပါ...။ ဒီတစ္ခါ ေစ်းထဲက ခါတိုင္းစားေနက် ေဘာ့ခ်ိပ္ပုစြန္မဟုတ္ဘဲ ေက်ာ့ပုစြန္ေလးအစိပ္သား၀ယ္ခဲ႔တယ္...။ သူက နဲနဲအေကာင္ပိုၾကီးျပီးအခြံေလးၾကည္ျပီး ခ်က္လိုက္ရင္ အသားႏူးည့ံတယ္..ေဘာ့ခ်ိပ္တို႔ က်ားပုစြန္တို႔လို မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္မသြားဘူး...။ အရသာကေတာ့ က်ားပုစြန္လိုပဲအေတာ္ခ်ိဳတယ္..။ ခ်က္နည္းေလးက ခါတိုင္းပုစြန္ဆီျပန္ေလးခ်က္သလုိပါပဲ ငါးပိေလးပဲပိုသြားတယ္ ဆိုပါေတာ့...။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုဓါတ္က်ေနလားမသိ..ခုတေလာ ကိုယ္ဘာခ်က္ခ်က္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္သံုးေနမိတယ္...။ 

  1. ပုစြန္ဆိတ္ အစိပ္သား (အခံြခြာေက်ာခြဲထား)
  2. ၾကက္သြန္နီၾကီး ႏွစ္လံုး
  3. ၾကက္သြန္ျဖဴ သံုးတက္
  4. ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုး(မထည့္လည္းရ)
  5. စိမ္းစားငါးပိ လက္ဖက္ရည္တစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္္
  6. ဆႏြင္း နဲနဲ
  7. ငရုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ ႏွစ္ဇြန္း
  8. ငါးငံျပာရည္ တစ္ဇြန္း
  9. စပါးလင္တစ္ပင္(မထည့္လည္းရ)
  10. ငရုတ္သီးစိမ္း
  11. ရွမ္းနံနံ ႏွစ္ပင္
  12. ပင္စိမ္း ႏွစ္ပင္

ၾကက္သြန္ျဖဴ နီနဲ႔စပါးလင္ေတြကို အႏွစ္ေထာင္းထားပါ...။ ခုခ်က္ထားတာကေတာ့ စပါးလင္မရွိလို႔ ထည့္မထားပါဘူး...။ ဒယ္ထဲကို ဆီဟင္းခတ္ဇြန္းၾကီး တစ္ဇြန္းခြဲထည့္ျပီး ဆီပူလာျပီဆို ေထာင္းထားတဲ႔ အႏွစ္ထည့္ေၾကာ္ပါ...။ အႏွစ္ေလးေမႊးျပီး ေရႊေရာင္စသန္းလာတာနဲ႔ နႏြင္းနဲ႔ ငရုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္ေၾကာ္မယ္..။ ခနေလးေမႊေပးျပီးတာနဲ႔ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးႏွစ္လံုး ထည့္ ေရေႏြးနဲနဲနဲ႔ေဖ်ာ္ထားတဲ႔ ငါးပိစိမ္းစား ငံျပာရည္ထည့္ေၾကာ္မယ္...။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အေရေျခာက္ရင္ ပုစြန္ထည့္ပါ...။ ပုစြန္အေကြး ငါးအေႏြးတဲ႔...။ သိပ္ၾကာၾကာမေၾကာ္ရပါဘူး..။ ပုစြန္ေလးေတြေမႊးျပီး အႏွစ္ေလးဆီျပန္လာတာနဲ႔ ငရုတ္သီးစိမ္း ပင္စိမ္းနဲ႔ ရွမ္းနံနံေလးအုပ္လိုက္ပါ...။ ဒါဆို ထမင္းနဲ႔အားရပါးရနယ္စားလို႔ေကာင္းမယ့္ ပုစြန္ငါးပိခ်က္ေလးတစ္ခြက္ရပါျပီ...။ ခ််ဥ္ေပါင္းဟင္းခ်ိဳပူပူေလးနဲ႔ တြဲစားပါေလ...။

မိုးေငြ႔

Monday, 26 May 2014

အလြမ္းႏွင္းဆီျဖဴ ျဖဴ. ဘယ္သူဆြတ္ခူးလို႔ေပးပါ့မလဲ.....




အဲဒီေန႔က ၾကာသပေတးေန႔ မနက္ 6:30 ... အေနာက္ဖက္ေဆာင္းတန္းမွာ ႏွင္းဆီျဖဴ ႏွစ္စည္း၀ယ္ျပီး ဘုရားေပၚတက္ခဲ႔တယ္...။ စက္ေလွခါးေတာင္မဖြင့္ေသးလို႔ ရိုးရိုးေလွခါးေလးအတိုင္း ခပ္ေျဖးေျဖး တက္ခဲ႔တယ္...။ အေနာက္မုဒ္ မ်က္ေစာင္းထိုးက ဘယ္ဘက္ကိုခ်ိဳးေကြ႔လိုက္ျပီး အလွဴ ခံမဒ႑တ္ေရွ႔က အုတ္ခံုေလး ဆင္ရုပ္နေဘးမွာ ထိုင္ေစာင့္ေနမိတယ္...။ ဒီတစ္ခါေတာ့ သူ ေနရာမွားျပီး ေစာင့္မေနေလာက္ဘူးလို႔ ေမွ်ာ္လင့္ရင္း ႏွင္းဆီပန္းစည္းေလးကို ခပ္တင္းတင္းေပြ႔ထားမိတယ္..။ ဘုရားဖူးလာသူေတြကို ေလွ်ာက္ေငးၾကည့္ေနလိုက္တယ္...။ ဟုတ္တယ္... ဒီေနရာေလးမွာ ကိုယ္ထိုင္ေစာင့္ေနမယ္ဆိုတာ ရင္ထဲအသည္းထဲကေန သူအလြတ္ရေနပါျပီ...။ ဟိုတစ္ခါ ေျမာက္ဖက္မုဒ္မွာ သူမွားျပီးထိုင္ေစာင့္လို႔ ေျမာက္ဖက္ကေနပတ္လာရင္ ကိုယ္ထုိင္တဲ႔ေနရာရဲ႔ ဘယ္ဖက္ကေနသူေရာက္လာခဲ႔တယ္...။ ဒီေန႔ေတာ့ သူတည္းတဲ႔ေနရာက အေရွ႔ဖက္မုဒ္နဲ႔နီးေတာ့ အေရွ႔မုဒ္ကေန တက္လာဟန္တူပါတယ္ သူေရာက္လာေတာ့ ကိုယ့္ညာဖက္ကေနျဖစ္တယ္...။ သူအသားျဖဴလာတယ္ ၀လည္းမလာဘူး ပိန္လည္းမသြားပါဘူး...။ သူ႔လက္ဆြဲေတာ္ ကင္မရာကေတာ့ လက္ထဲပါမလာဘူး...။ သူ႔လက္ထဲမွာ ဖုန္းတစ္လံုးပဲေတြ႔တယ္...။ သူ႔အျပံဳးေတြက ပ်ိဳမွ်စ္လတ္ဆတ္ဆဲပဲ..။ ဒါေပမယ့္ မ်က္၀န္းတစ္စံုမွာေတာ့ ရင့္က်က္တည္ျငိမ္ရိပ္ေတြ ခိုတြဲေနတာေတြ႔ရတယ္...။ သူက အလိုက္တသိ ကိုယ့္လက္ထဲက ႏွင္းဆီပန္းစည္းေတြကိုယူျပီး ကိုယ္တုိ႔ အေရွ႔မွာရွိတဲ႔... ၾကာသပေတးေဒါင့္မွာ ဘုရား၀တ္ျပဳဖို႔ ႏွစ္ေယာက္သားဒူးတုတ္ထိုင္လိုက္ၾကတယ္...။ သူကိုယ့္ကို ႏွင္းဆီပန္း တစ္စည္း ကမ္းေပးတယ္...။ သူနဲ႔ကိုယ္ ဒီေနရာေလးမွာ ႏွင္းဆီပန္းျဖဴဴ ျဖဴ ေလးေတြ ကပ္ဖူးတာ ဒီတစ္ခါ သံုးၾကိမ္ေျမာက္မို႔ သူလည္းအသားတက်ရွိေနျပီ...။ ဘုရားကန္ေတာ့...ဆုေတာင္းျပီး ကိုယ့္လက္ထဲက ပန္းစည္းကိုသူယူျပီး ၾကာသပေတးျဂိဳဟ္တိုင္က ပန္းအိုးမွာထိုးစိုက္ရင္း ေရသပၸါယ္ေနတယ္...။ ၾကာသပေတးဟာ သူ႔ေမြးနံမို႔ သူနဲ႔အတူ ဘုရားကန္ေတာ့တာပါ...။ ႏွင္းဆီဆိုတာ သူနဲ႔ကိုယ္တို႔ ေတြ႔ဆံုမႈရဲ႔ အမွတ္တရ တေကၤတတစ္ခု မဟုတ္လား....။ အျဖဴ ေရာင္ကေတာ့ ၾကာသပေတးမို႔လို႔ သူနဲ႔ဆံုတိုင္း ဘုရားဖူး ျဖစ္တိုင္း ႏွင္းဆီျဖဴ ျဖဴ ကိုပဲ၀ယ္ကပ္ျဖစ္ခဲ႔တာပါ..။

ကိုယ္တို႔ႏွစ္ေယာက္ဟာ  ႏွင္းဆီေရာင္စံုေတြနဲ႔ဆက္ႏြယ္မႈရွိခဲ႔ၾကတယ္...။ ကိုယ့္ကိုသူစေတြ႔ေတာ့ ႏွင္းဆီ အနီရဲရဲကိုးပြင့္နဲ႔ ကဗ်ာသီေပးခဲ႔ဖူးတယ္...။ ကိုယ္ပထမဦးဆံုးရဖူးတဲ႔ ႏွင္းဆီအနီရဲရဲပန္းစည္းေလးက သူဆီကေပါ့...။ ျပီးေတာ့ ခ်စ္သက္လက္ေဆာင္အျဖစ္ သိပ္လွတဲ႔ ပန္းႏုေရာင္ ႏွင္းဆီေတြနဲ႔လည္း အလြမ္းကဗ်ာေလးေတြေရးေပးခဲ႔ဖူးတယ္...။ အျဖဴ ေရာင္ႏွင္းဆီေတြကေတာ့ သူနဲ႔ကိုယ္တို႔ၾကားက အျဖဴ ေရာင္သံေယာဇဥ္ေတြလို႔ဆိုလို႔ရပါတယ္....။ ကိုုယ့္ဆံႏြယ္မွာလည္း သူစိတ္ကူးနဲ႔ ႏွင္းဆီပြင့္ျဖဴ ျဖဴ ေလးေတြ ဘယ္ႏွစ္ပြင့္ေတာင္ပန္ေပးခဲ႔ျပီးျပီလဲ...။ ဘုရားဖူးျပီး ဘုရားနဲ႔သိပ္မေ၀းတဲ႔  ျမန္မာမုန္႔ေတြအစံုရတဲ႔ မနက္စာဆိုင္ေလးဆီကိုဆက္သြားၾကတယ္...။ ဆိုင္အတြင္းဖက္ နံရံနားက စားပြဲေလးမွာ ကိုယ္တို႔ေနရာယူလိုက္တယ္...။ ကိုယ္က မုန္႔နဲ႔ ႏြားႏို႔နဲ႔ေဖ်ာ္တဲ႔ ေမျမိဳ႔လက္ဖက္ရည္တစ္ခြက္မွာတယ္...။သူက ေကာ္ဖီတစ္ခြက္နဲ႔ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ။
ကိုယ္ခြက္ထဲအခါးရည္ထည့္ေတာ့ သူကိုယ့္မ်က္ႏွာကို ခပ္ေငးေငးေလးၾကည့္ေနတယ္...။ ဘာလို႔လဲ...။ သူ႔အၾကည့္ေတြမွာ အလြမ္းေငြ႔ေတြဆြတ္ပ်႕ံေနတာကို ျမင္လိုက္မိတယ္...။   ဆံုေနရက္နဲ႔လြမ္းေလျခင္းကြယ္....။


ကိုယ့္နားကို သံုးႏွစ္အရြယ္ကေလးေလး ေျပးေဆာ့ေနတယ္ သူ႔အေဖျဖစ္ဟန္တူတဲ႔လူက “သားေလး ပန္းေတြမကိုင္ရဘူးေနာ္”လို႔လွမ္းေျပာေတာ့မွ... ဆင္ရုပ္ေလးေဘးမွာ မီွထားတဲ႔ ႏွင္းဆီျဖဴ ျဖဴ ပန္းစည္းေလးကို သတိရသြားခဲ႔တယ္...။ ကိုယ္အေတြးမ်ားသြားျပီကြယ္...။ ပန္းစည္းေလးကို ကိုင္ျပီး ကိုယ္ျပံဳးလိုက္မိတယ္...။ ေၾသာ္...ခုေတာ့လဲ အလြမ္းႏွင္းဆီျဖဴ ျဖဴ ေတြကို ဘယ္သူ ဆြတ္ခူးလို႔ေပးပါ့မလဲ...။

မိုးေငြ႔

Friday, 23 May 2014

တာခ်ီလိတ္ မကာဟုိခမ္းေစ်း.....


ရန္ကုန္ျပန္ခါနီး တာခ်ီလိတ္ မကာဟိုခမ္း ယာယီေစ်းထဲကို စားစရာေတြသြား၀ယ္ျဖစ္တယ္...။ လက္ထဲမယ္ အထုပ္ေတြမ်ားေနလို႔ ဒီေလာက္ေလးပဲ ပံုေတြကို ရိုက္ႏိုင္ခဲ႔တယ္...။ ေစ်း အေဆာက္အဦးေလးေတာင္ မရိုက္လိုက္မိဘူးကြယ္...။ ဒီေတာ့ ရိုက္လာခဲ႔သမွ်ပံုေလးဆယ္ပံုကိုပဲ ၾကည့္ျပီး သေရက်ၾကပါကုန္...။

 လက္တင္ထားတဲ႔ဇလံုထဲက ယာဂုထမင္းပူပူေႏြးေႏြးေလးေပါင္းထားတာပါ...အုန္းသီးျခစ္ေလးနဲ႔ျဖဴ းစား...။ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ ညွပ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ မနက္စားေလးေတြပါ..။ အဲေခါက္ဆြဲေၾကာ္၀ယ္ရင္ ေျမပဲဆံေထာင္း ငရုတ္သီးေၾကာ္နဲ႔ အခ်ဥ္ရည္ေတြထည့္ေပးတယ္...။

 ဂ်ံ ဳေခါက္ဆြဲ ညွပ္ေခါက္ဆြဲ ရွမ္းမုန္႔တီေၾကာ္ မုန္႔ဖက္ထုပ္

 ကာေနးရွင္းပန္းေတြ လွမွလွပဲ...။ ပန္းေတြကိုမ်ားေသာအားျဖင့္ ေတာင္ၾကီးဖက္ကေနပို႔တာပါတဲ႔

 ေျမပဲျပဳတ္ ရွမ္းေျပာင္းဖူးစီးစီးေတြ သိပ္စားေကာင္းတယ္ အေရွ႔က ၾကံသကာနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔ မုန္႔ဖက္ထုပ္ ဖက္အခၽြန္ေလးေတြနဲ႔ကေျမပဲဆံပါတဲ႔ ေကာက္ညွင္းထုပ္

 ရွမ္းမုန္႔တီေၾကာ္သုပ္

 တိုဖူးသုပ္

 ငါးခူကို ငရုတ္သီးေထာင္းေတြအစာသြတ္ထားတဲ႔ငါးဒုကၡနဲ႔ ၀က္လက္ေအး

 ၀က္ေခါက္ေၾကာ္

 မုန္႔တီဖတ္ေတြသိပ္ေကာင္းတာပဲ အဲလုိေလးျဖဴေဖြးလတ္ဆတ္ျပီးထက္ခင္းျပီး ေသခ်ာစီထားတာ

 အသားလံုး ၀က္သားခ်ဥ္ ဗီယက္နမ္း၀က္သားထုပ္ တိုဖူး အစံုရတယ္

ဂ်ဴ းျမစ္ ပဲပုပ္ခ်ပ္ ၾကက္ေျခေထာက္ခ်ဥ္စပ္ ၀က္လက္ေအးတံုး

မေန႔က ဖုန္းကလိရင္း ပံုေတြထပ္ထြက္လာလို႔ ဒီေလာက္ေလးနဲ႔ေက်နပ္ပါေနာ္..။ အစားနဲ႔ႏွိပ္စက္တယ္ျဖစ္သြားရင္ ခြင့္လႊတ္ပါ...း)

မိုးေငြ႔


Wednesday, 21 May 2014

ပန္းသီးတစ္လံုးသို႔....လြမ္းခ်င္း


ဘာျဖစ္လို႔လဲမသိဘူး အဲေန႔က သူန႔ဲ႔စကားေျပာေနရင္းနဲ႔ ရင္ဘတ္ထဲ သိပ္သိပ္သည္းသည္း သူ႔ကိုလြမ္းလာလို႔ “i miss u” လို႔ေျပာလိုက္တယ္...။ သူက “thanks” တဲ႔ ...။ ဘာအတြက္လဲေမးေတာ့ သတိရေပးလို႔ လို႔ျပန္ေျဖတယ္...။ ကိုယ္နဲ႔ပတ္သက္ျပီး သူေတာင္ စကားလံုးေတြေရြးခ်ယ္ သံုးတတ္ေနျပီပဲ..။

သူ ကိုယ့္ကိုေမးဖူးတယ္ သူနဲ႔ပတ္သက္ျပီး ဘယ္လိုခံစားခ်က္ေတြရွိေနေသးလဲတဲ႔...။ ကိုယ္ဘာမွမေျဖခင္ သူကအရင္ေျဖတယ္... ကိုယ့္ကိုသူ ခ်စ္ခင္ရင္းႏွီးတဲ႔မိတ္ေဆြသူငယ္ခ်င္းလိုပဲ သေဘာထားေတာ့တယ္ တဲ႔...။ သူ႔ေမးခြန္း သူျပန္ေျဖတဲ႔ အေျဖကို ကိုယ္ဘယ္လိုမွမတုန္လႈပ္မိပါဘူး...။ ကိုယ္တို႔ႏွစ္ေယာက္ၾကားမွာ ဒီလိုပဲျဖစ္သင့္တယ္ေလ... မဟုတ္လား...။

တစ္ခါက ကမၻာဦးပန္းသီးေလးတစ္လံုးကို တစ္ေယာက္တစ္ျခမ္းအတူ စားသံုးခဲ႔ဖူးသူႏွစ္ေယာက္ဟာ... ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ခုခ်ိန္မွာေတာ့ ပန္းသီးေလးရဲ႔ ခ်ိဳျမရွတတဲ႔ အရသာကိုေတာ့ ခံစားသိရွိေနၾကရဦးမွာပဲေလ.... ခင္မင္တဲ႔မိတ္ေဆြအဆင့္မွာရပ္ေနရင္ေတာင္ေပါ့...။

အဲဒီတုန္းက ကမၻာေလာကၾကီးမွာ ကိုယ္တို႔ႏွစ္ေယာက္တည္းေပါ့... အရာအားလံုး တိတ္ဆိတ္ျငိမ္သက္လို႔ ေကာင္းကင္ၾကီးမွာလည္း တိမ္တိုက္ေတြကလွပလို႔ေပါ့...။ တစ္ေယာက္တစ္ေနရာဆီ ေ၀းေနတာေတာင္ မတူညီတဲ႔ တိမ္တိုက္ေတြေအာက္မွာရွိေနတာေတာင္ သူက ပန္းကေလးေတြ လိပ္ျပာကေလးေတြကို ကိုယ့္အတြက္ စကားလံုးေတြနဲ႔သီကံုးျခယ္မႈန္းေပးတတ္တယ္..။

ညဖက္ေတြမွာ အိပ္မက္လွလွနဲ႔ အိပ္စက္ေစဖို႔ ကဗ်ာေတြနဲ႔ သူေခ်ာ့သိပ္ဖူးတယ္...။ ေရႊမိုးေတြညိဳလာလို႔ မိုးစက္ေလးေတြကတဆင့္ ကိုယ့္ကို သူဘယ္ေလာက္လြမ္းေၾကာင္း ရိုးစင္းစြာဖြင့္ဟေျပာျပတတ္တယ္...။ ၀မ္းနည္းစရာၾကံဳေတြ႔လို႔ ကို္ယ့္မ်က္ရည္ေတြခမ္းရေအာင္ သူစြမ္းေဆာင္ေပးတတ္ျပန္တယ္...။

“ေရာ့... ယူသြား ကိုယ့္အလြမ္းေတြ ဖိတ္မက်ေစနဲ႔ေနာ္” တဲ႔ သူက ကိုယ့္ကိုလက္၀ါးျဖန္႔ခိုင္းျပီး ထည့္ေပးခဲ႔တယ္...။ သူေပးတဲ႔အလြမ္းေတြကို ကုိယ္ဘယ္ဖက္အိပ္ကပ္ေလးထဲ ထည့္သိမ္းထားခဲ႔ဖူးတယ္..။ ခုေတာ့လည္း ႏြမ္းလ်လ်အလြမ္းေတြ ကိုယ့္ဘယ္ဖက္အိပ္ကပ္ေဒါင့္မွာ ခုိကပ္ေနဆဲပါပဲ...။ သူျမင္ႏိုင္လိမ္႔မယ္လို႔ ကိုယ္မေမွ်ာ္လင့္ေတာ့ပါဘူး...။

ခုေတာ့ ကိုယ္ေလ... တစ္ေယာက္ထဲထိုင္ရင္း ပန္းသီးတစ္လံုးကို ကိုက္္စားေနမိတယ္...။ ပန္းသီးေလးဟာခ်ိဳျမေနဆဲ....။ ကိုယ့္ရင္ကို ရွတေစျမဲတိုင္းပါပဲ...။

မိုးေငြ႔


Monday, 19 May 2014

ၾကံခင္းထမင္းသုပ္+ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္.....


ၾကံခင္းထမင္းသုပ္ေလးလုပ္စားျဖစ္တာက ၀က္သားလံုးေၾကာ္ေလးကိုစိတ္၀င္စားလို႔ လုပ္ျဖစ္သြားတာလဲ ပါတယ္...။ ကိုယ္က အသားလံုးေၾကာ္ခေရဇီေလ....။ recipe က မေခ်ာစုဆီကယူထားတာ...။ feel ျမန္မာစားေသာက္ဆိုင္ေရာက္ရင္လည္း မွာစားျဖစ္တယ္...။ ၾကံခင္းထမင္းသုပ္အတြက္ လိုအပ္တာေတြက ခ်က္ျပီးသား ထမင္း တရုတ္ပန္းကန္လံုးတစ္လံုး ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ပဲမႈန္႔ ငံျပာရည္ အသားမႈန္႔(ပုစြန္ေျခာက္မႈန္႔/ငါးက်ည္းေျခာက္သားႏႊင္)နဲ႔ ငရုတ္သီးေၾကာ္တို႔ျဖစ္တယ္...။ ငရုတ္သီးေၾကာ္ေမႊးေမႊးနဲ႔ပဲမႈန္႔အရသာေၾကာင့္ ပိုၾကိဳက္တယ္...။ ၾကံခင္းထမင္းသုပ္ရဲ႔ အဓိကထူးျခားခ်က္က ငရုတ္သီးေၾကာ္မို႔လို႔ ငရုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ကို ကိုယ့္ဘာသာၾကိတ္ျပီး ေၾကာ္ထားတဲ႔ လတ္ဆတ္သန္႔ရွင္းတဲ႔ ငရုတ္သီးေၾကာ္ဆိုရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္..။ တြဲစားမယ့္ အသီးအရြက္ေတြကေတာ့ ကိုယ့္စိတ္ၾကိဳက္အမယ္ေတြ ထပ္ထည့္လို႔ရေသးတယ္...။ ကိုယ္ကေတာ့ မရမ္းသီးစားစိမ္ေလးနဲ႔ တြဲစားရတာကိုပိုၾကိဳက္တယ္ ထမင္းသုပ္က ဆိမ့္ျပီးစပ္တယ္ မရမ္းသီးကခ်ဥ္ေတာ့ ပိုစားေကာင္းတယ္...။ အဲဒါကို ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ ခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႔တြဲေသာက္ေတာ့ ဘာေျပာေကာင္းေတာ့မလဲ...။ မိုးေငြ႔ရဲ႔ ၾကက္ေျခေထာက္စြပ္ လုပ္နည္းေလးေတာ့ အေသးစိပ္ေျပာျပပါမယ္..။

  1. သန္႔ျပီးသား ၾကက္ေျခေထာက္ သံုးစံု
  2. ဆီတစ္ဇြန္း
  3. သၾကားႏွစ္ဇြန္း
  4. နာနတ္ပြင့္ ႏွစ္ပြင့္
  5. ငရုတ္ေကာင္းေစ့ ငါးေစ့
  6. ၾကက္သြန္ပင္ တစ္ပင္
  7. စပါးလင္တစ္ပင္
  8. ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္တက္ ဓါးျပားရိုက္
  9. ၾကက္သြန္နီႏွစ္လံုး ေလးစိပ္စိပ္
  10. ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ႏွစ္ဇြန္း
  11. ဆား 
  12. ၾကက္သားမႈန္႔
  13. သံပုရာသီး+ငရုတ္သီးစိမ္း+နံနံပင္+ၾကက္သြန္ျမိတ္

ၾကက္ေျခေထာက္ျပဳတ္မယ့္အိုးထဲမွာ ေရတစ္လီတာထည့္ျပီး ၾကက္ေျခေထာက္ကလြဲလို႔ က်န္တဲ႔အစာပလာေတြအကုန္ထည့္ထားမယ္..။ စပါးလင္နဲ႔ၾကက္သြန္ပင္ကို ထံုးျပီးထည့္ထားပါ...။  ဒယ္ထဲ ဆီထည့္ျပီး သၾကားကိုညိုေရာင္သန္းလာတဲ႔အထိေစာင့္ျပီး ၾကက္ေျခေထာက္ကိုေျခာက္ေအာင္ေလွာ္ပါ..။ ရလာရင္ ေစာေစာက အစာပလာေတြထည့္ထားတဲ႔ေရထဲထည့္ျပဳတ္မယ္...။ ပထမ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ေလာက္ကို မီးမ်ားမ်ားနဲ႔တည္မယ္ က်န္တဲ႔နာရီ၀က္ကို မီးေျမ့ေျမ့နဲ႔ဆက္တည္မယ္...။ ၾကက္ေျခေထာက္ႏူးျပီဆို ခ်ဥ္ငံစပ္ေလးထည့္ျပီး ေသာက္လို႔ရပါျပီ...။ ခုလိုမိုးေအးခ်ိန္္မွာလုပ္စားရင္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္စားျမိန္မွာအေသခ်ာပဲ...။

မုိးေငြ႔

Friday, 16 May 2014

Happy Belated Birthday ANGEL....




ျပီးခဲ႔တဲ႔ ေမ(၁)ရက္ေန႔…မင္းေမြးေန႔ ဘာေတြလုပ္ျဖစ္ေသးလဲ အိန္ဂ်ယ္….။ ကိုယ့္မွာေတာ့ ဟိုး အေ၀းတစ္ေနရာကေန မင္းေမြးေန႔ေလးကို wish ေလးလုပ္ဖုိ႔ေတာင္ အခြင့္မသာခဲ႔ပါဘူး…။ ဒါေပမယ့္ ကိုယ္ မင္းေမြးေန႔ကေလးကို စိတ္ထဲ ရင္ထဲ အမွတ္ရရေလးရွိေနခဲ႔ပါတယ္…။ ျပီးေတာ့ မင္းဆီကို ဖုန္းနဲ႔ေရာ ဖဘမက္ေဆ့နဲ႔ေရာ ဘာမွမပို႔ေတာ့ဘူးလို႔ ဆံုးျဖတ္ထားခဲ႔ျပီးသားေလ…..။ ဒါေပမယ့္ ဒီေနရာေလးမွာေတာ့ မင္းအတြက္ ေမြးေန႔ဆုေတာင္းစာေလးေရးေပးလို႕ ရေသးတယ္မဟုတ္လား အိန္ဂ်ယ္…။  ေမတစ္ရက္ေန႔ အလုပ္သမားေန႔မွာ ေမြးလို႔ သူမ်ားအလုပ္သမားပဲ အျမဲလုပ္ရေတာ့မလားမသိဘူး လို႔ မင္းရႊတ္ေနာက္ေျပာခဲ႔ဖူးတာကို ကိုယ္အမွတ္ရေနေသးတယ္…။ ေမဆိုတာ ႏွစ္တစ္ႏွစ္ထဲက သိပ္လွတဲ႔လေတြထဲက တစ္လအပါအ၀င္ေလ…။ ေမလကိုကိုယ္ႏွစ္သက္တယ္… ကိုယ္ခ်စ္တဲ႔မင္းက ေမလမွာေမြးလို႔လဲ ကိုယ္ဂုဏ္ယူမိတယ္သိလား..။

ဘယ္လိုပဲျဖစ္ျဖစ္ပါ…..
ေမြးေန႔မွစျပီး သက္ရွည္က်န္းမာစြာနဲ႔ စိတ္လက္ခ်မ္းသာစြာ ဘ၀လမ္းကို ခ်စ္ေသာသူမ်ားနဲ႔ ဆက္လက္ေလွ်ာက္လွမ္းႏိုင္ပါေစ… လိုအင္ဆႏၵအားလံုးျပည့္၀စြာရပါေစ ဘုရားသခင္ရဲ႔ ထာ၀ရသားေတာ္ျဖစ္ပါေစလို႔...ကိုယ္ဆုမြန္ေတာင္းေပးပါတယ္….။

မိုးေငြ႔ 

Monday, 12 May 2014

ေမြးရပ္ေျမသို႔(၃)

တာေလေစ်းထဲက မွ်စ္ခါး ဍရင္ေကာက္ရြက္

မွ်စ္ခါးကို ရွမ္းေတြက ျပဳတ္ျပီး ခရမ္းကေစာ့ငရုတ္သီးေထာင္းနဲ႔တို႔စားတယ္

 ခ်ိန္ခြင္အေလး ဓါတ္ခဲတစ္လံုးကို ငါးက်ပ္သားရွိပါတယ္

အမဲေခါက္ကိုငရုတ္သီးၾကက္သြန္နဲ႔ျပဳတ္ျပီး အခဲလုပ္ထားတာ တစ္ဆယ္သားကို ဘတ္ႏွစ္ဆယ္တဲ႔
ရွမ္းလိုေတာ့ နမ္တံုလို႔ေခၚတယ္ ၀က္သားနဲ႔လည္းလုပ္ေရာင္းတတ္တယ္

ၾကက္ေျခေထာက္ခ်ဥ္စပ္၊ ၀က္ေခါက္ခ်ဥ္စပ္၊ ငါးဒုကၡနဲ႔ ဇလံုအစိမ္းထဲက ငါးခူငါးအံုးထုပ္ေလးေတြပါ

တိုဖူးသုပ္ဆိုင္

ပဲကပ္ေၾကာ္ေလးပါတြဲေရာင္းတယ္

 
ပလာတူးငါးအငံ(ငါးဆားနယ္)

အဖိုးအိမ္မွာ ေန႔တုိင္း လာသမွ်ဧည့္သည္ေတြကိုေကၽြးဖို႔ ဟင္းခ်က္ေနၾကတာ

မုန္ညင္းေစာအုိးၾကီးပါ

သခြားသီးနဲ႔ပဲၾကာဇံသုပ္ဖုိ႔လုပ္ေနတာ



ဆီခ်က္အတြက္ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေထာင္း

ေကာက္ညွင္းေပါင္းအိုး

ကၽြန္မတို႔တာေလအိမ္ေဘးက ရွမ္းေခါက္ဆြဲနဲ႔ ၾကက္ဆီထမင္းဆိုင္


အဲေန႔က စားပြဲေရွ႔ခံုတန္းမွာထိုင္ျပီး ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို ၾကက္ဥျပဳတ္တစ္လံုးနဲ႔ ၀က္ေခါက္ေၾကာ္နဲ႔ အားပါးတရစားခဲ႔တယ္

ၾကက္ဆီထမင္း (သူတို႔ဆိုင္က က်ိဳင္းတံု-တာခ်ီလိတ္သြားတဲ႔ ခရီးသည္တင္ကားေတြ ရပ္နားအားေပးဆံုးတဲ႔)


တာခ်ီလိတ္အခါဟိုတယ္က မနက္စာ ဖတ္ထိုင္း(ထိုင္းညွပ္ေခါက္ဆြဲေၾကာ္)

အခါဟိုတယ္က မနက္စာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲ( တာေလကေရာင္းတဲ႔ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေလာက္မေကာင္းဘူး)

မယ္ဆိုင္က အသားလံုးေခါက္ဆြဲ

တာေလက ဆန္တိုဖူး ခ်ဥ္ငံစပ္ (ေတာ္ေတာ္ေကာင္းတာ)

ဆန္တိုဖူးေဘးနားက အသားလံုးကင္

အဲတုိဖူးစားျပီး လန္႔ေတာင္းဘုရားဖူး အျပန္တာေလျပန္၀င္နားေတာ့ လွည္းနဲ႔ထပ္လာေရာင္းလို႔ ထပ္စား
(ဟိ..ခု၀ိတ္ေတြတက္ေနတယ္ ပုတ္ေလာက္ၾကီး၀ပါေစလို႔ ဘယ္သူလဲမသိဘူး..ဆုေတာင္းတာျပည့္ေတာ့မယ္ထင္ရဲ႔...း)


မုန္႔လက္ေဆာင္း (အုန္းႏို႔နဲ႔)

ရွမ္းဆန္တိုဖူးကို အရည္နဲ႔မဟုတ္ဘဲ အဲလိုအတံုးလိုက္ ႏွမ္း ပဲပုပ္ ငရုတ္သီးေၾကာ္ ဆားေလးထည့္စားရတာလည္းေကာင္း၏

တာခ်ီလိတ္ေရႊတိဂံုဘုရားေစာင္းတန္းက ေခါက္ဆြဲေပါင္း အရမ္းေရာင္းေကာင္းတယ္ လက္မလည္ဘူး



အေဒၚအငယ္အိမ္မွာစားတဲ႔ မနက္စာ ရွမ္းဆီထမင္းကို ၾကက္သားေရက်ဲဟင္းနဲ႔စားရတယ္ အီၾကာေကြးပုတုကေလး ရွမ္းေျပာင္းစီးစီးေလးနဲ႔ ေျမပဲျပဳတ္


တာေလာ့(တာခ်ီလိတ္တရုတ္တန္း)မွာေရာင္းတဲ႔ တိုဖူးလွည္းေလး

ေရာင္းတဲ႔သူက ကိုယ္မွာစားမယ့္ တိုဖူးအမ်ိဳးအစားကိုပဲထည့္ေပးတာ က်န္တာ အစာပလာေတြက ကိုယ့္ဘာသာစိတ္ၾကိဳက္ထည့္စားရတယ္  ခရမ္းခ်ဥ္သီးအရည္ မုန္ညင္းခ်ဥ္ အခ်ဳိရည္ အခ်ဥ္ရည္ အစံုပဲ
ဒါက ကုလားပဲနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔ တိုဖူးနဲ႔ မုန္႔ဖတ္သုပ္ ခ်ဥ္ငံစပ္ေလး

ေျမပဲတိုဖူးနဲ႔ဆန္တိုဖူးအေရာသုပ္

ဟင္းထုပ္ ၾကက္ဥကင္ နဲ႔ ၀က္ေသြးထမင္း(၀က္သားခ်ဥ္ထမင္း)

ေရာင္စံုအေအးသည္... 
အနီအစိမ္းအ၀ါအမဲ အစံုရတယ္...။ အမဲကေတာ့ ေကာ္ဖီေအးေပါ့ ႏို႔စိမ္းထည့္ခ်င္လည္းရတယ္

အေအးဗူးကို အိတ္မပါတဲ႔ ၾကြတ္ၾကြတ္လက္ကိုင္ေလးနဲ႔စြပ္လိုက္ေတာ့ အဲလုိေလး ကိုင္ျပီးယူသြားရတာလြယ္ကူသြားတယ္


ယိုးဒယားသရက္သီး အစိမ္းက ဒီတိုင္းစားလည္း သိပ္ေကာင္းတယ္ မာလကာသီးအရသာနဲ႔ခပ္ဆင္ဆင္ရွိတယ္

 သစ္္အယ္သီးကို ေက်ာက္ခဲမဲမဲေလးေတြနဲ႔ အဲလို ပူပူေႏြးေႏြးေလွာ္ေရာင္းတယ္

 ငွက္ေပ်ာေၾကာ္ ကန္ဇြန္းဥေၾကာ္

 အေၾကာ္ေၾကာ္သူက ဆီမေညွာ္ရေအာင္ အဲလို၀တ္စံုျပည့္နဲ႔ေၾကာ္ပါတယ္

 ၾကက္ေၾကာ္... ပံုအစိမ္းထဲက ေကာက္ညွင္းေပါင္း

 ခါဂ်ာမုန္႔ စမူဆာ ပဲကပ္ေၾကာ္... 

ညွပ္ေခါက္ဆြဲေပါင္းသုပ္ ခ်ဥ္စပ္

 ၀က္ေသြးထမင္းကို ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ ငရုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ ဂ်ဴးျမစ္ နံနံ ေဂၚဖီတို႔နဲ႔စားတယ္


 ညွပ္ေခါက္ဆြဲေပါင္းပလိမ္းကို ႏွမ္းေျမပဲဆီခ်က္ၾကာညိဳ႔ငရုတ္သီးေၾကာ္တို႔နဲ႔တို႔စား

 ဒါက မယ္ဆိုင္ဖက္က ၾကက္ေၾကာ္ ၀က္ေၾကာ္နဲ႔ ငရုတ္သီးေထာင္းထုပ္ေလးေတြ


မကာဟိုခမ္းက ဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ


မိုးေငြ႔