မိုးေငြ႔ဆိုတာ...ေကာ္ဖီခါးခါးအၾကိဳက္နဲ႔ ဖက္ရွင္တအားမိုက္သူေပါ့...း)

Wednesday, 21 August 2013

တေစၦၾကီးကန္ေတာ့ပြဲမွဟင္းပြဲမ်ား


တကယ္က ကုိယ္ဟာတရုတ္လူမ်ိဳးမဟုတ္ပါဘဲ တစ္ႏွစ္မွာ အေခါက္ေပါင္းမ်ားစြာ ကန္ေတာ႔ရတဲ႔ ဟင္းပြဲေတြကို ပါ၀င္ကူညီခ်က္ျပဳတ္ေပးရတာကေတာ့ ကိုယ့္အေဒၚရဲ႔ ေယာက္်ား ကိုယ့္ဦးေလးက ဖူက်န္႔တရုတ္လူမ်ိဳးျဖစ္ေနလို႔ပါပဲ...။ အခုလဲ ခ်ိေကပြမ္(ခ်ီးရြဲ႔ပန္႔)လို႔ေခၚတဲ႔ တေစၦၾကီးကန္ေတာ႔ပြဲအတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ အေဒၚက စလံုးေရာက္ေနတာနဲ႔ သြားလုပ္ေပးရတာပါ...။ စလံုးမွာလည္း အိမ္တိုင္း ေရွာ့ပင္းေမာတိိုင္း အၾကီးအက်ယ္လုပ္ၾကတယ္လို႔ ၾကားဖူးပါတယ္..။ ဒီေန႔ 21ရက္ေန႔ Aug က ကန္ေတာ့ရတဲ႔ ေနာက္ဆံုးေန႔လို႔ေျပာပါတယ္...။ အဓိကက ေကာက္ညွင္းထုပ္ ျပာရည္ထုပ္ေတြ ထည့္ကန္ေတာ့ရတယ္ ...။ ေထရ၀ါဒတစ္ေယာက္အေနနဲ႔ သူတို႔ရဲ႔ကိုးကြယ္မႈကို ကုိယ္ေသခ်ာနားမလည္ပါဘူး...။ အေဒၚက ကူညီခ်က္ေပးဆိုလို႔ ေအာက္ကဟင္းပြဲရွစ္မ်ိဳးကို ဒီမနက္အိမ္က ခပ္ေစာေစာထသြားျပီးခ်က္ေပးခဲ႔ပါတယ္...။


 ပုစြန္က်ားပဲၾကာဇံေပါင္း

ေျမအိုးဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးပါ...။ ေျမအိုးမရွိလို႔ေၾကြပန္းကန္ျပားေအာက္ေျခမွာ နံနံျမစ္ နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴသံုးမႊာ အျပားရိုက္ျပီး ခင္းပါတယ္...။ ပဲၾကာဇံလက္တစ္ဆုပ္စာကိုေရေအးစိမ္ထားတာကို ခရုဆီ ပဲငံျပာရည္အေႏွာက္ ၾကက္သားမႈန္႔ ႏွမ္းဆီေမႊးထည့္နယ္ျပီး ထပ္ခင္းပါတယ္ အဲအေပၚမွာမွ ပုစြန္ၾကားေလးေတြကို အ၀ိုင္းေလးေတြစီထည့္ပါတယ္..။ ပုစြန္က်ားကိုလည္းအရသာ၀င္ေအာင္ ခရုဆီနဲ႔ၾကက္သားမႈန္႔ေလးနယ္ထားပါတယ္...။ အဲဒါကို အလူမီနီယံေလးနဲ႔အုပ္ျပီး ေပါင္းအိုးမွာ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္ေပါင္းေပးပါတယ္...။ ေပါင္းအိုးကခ်ျပီးရင္ ဆားနဲ႔ဆီအနယ္ငယ္ခပ္ထားတဲ႔ ေရဆူအိုးထဲ ထိုင္၀မ္မုန္ညင္း(baby bok choi)ကို အပင္လိုက္ႏွစ္ပိုင္းပိုင္းျပီးေဖ်ာပါတယ္...။ ရလာတဲ႔မုန္႔ညင္းကို အေဂရာင္ေလးစိမ္းေအာင္ ေရေအးခဏစိမ္ျပီး ပုစြန္ေဘးပတ္ပတ္လည္မွာေခြထည့္လိုက္ပါတယ္...။ ထီးမႈိသံုးခုကို ခပ္ပါးပါးလွီးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ဆီသတ္ ပဲငံျပာရည္အၾကည္ေလးနဲ႔ ေရေႏြးနဲဲဲနဲထည့္ ခဏလာက္ေမႊေၾကာ္ျပီးတာနဲ႔ ပုစြန္ေပၚကိုေလာင္းထည့္လိုက္ရင္ရပါျပီ...။ နံနံျမစ္ေလးနဲ႔ႏွမ္းဆီနံ႔ေလးေမႊးေနတဲ႔ ပုစြန္ပဲၾကာဇံဟင္းေလးဟာ ထုိင္းဟင္းပြဲေတြထဲက တစ္ခုပါ..။

 ၾကာစြယ္၀က္သားလံုးေၾကာ္

ဒီဟင္းကို စု(စိတ္၏ေစရာ)ဆီက ၾကာစြယ္၀က္သားေပါင္းနည္းေလးကိုသြားယူထားတာပါ...။ ၾကာစြယ္ကို ခပ္ေသးေသးႏုတ္ႏုတ္ပဲစင္းစင္း ဒါမွမဟုတ္ စက္နဲ႔ မညက္တညက္ကေလးပဲၾကိတ္ၾကိတ္ ၾကိဳက္သလိုလုပ္ထားပါ..။ ကိုယ္ကေတာ့ ၾကယ္စြယ္တစ္ခုကို ျမန္ေအာင္လို႔ စက္နဲ႔ၾကိတ္လိုက္ပါတယ္... ။ ၀က္ခြာသား(နံရိုးနားကပ္တဲ႔ အဆီအသားကို ခြာထားတဲ႔အသား) ေလးဆယ္သားကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထား ပါတယ္...။ က်န္တာေတာ့ အသားလံုးေၾကာ္တဲ႔နည္းအတိုင္းပါပဲ ဘဲဥႏွစ္လံုး ၾကက္သြန္ျဖဴငါးမႊာ ဂ်င္းတစ္တက္ ၾကက္သြန္နီသံုးလံုးကို အားလံုးႏုတ္ႏုတ္စင္းျပီး အရသာမႈန္႔ ဆား ငရုတ္ေကာင္း သၾကားနဲ႔ နယ္ထားလိုက္ပါတယ္ ျပီးရင္ ေရခဲေသတၱာထဲ နာရီ၀က္ႏွပ္ထား..။ ဆီမ်ားမ်ားဒယ္ထဲကို ဇြန္းေလးနဲ႔ ခပ္ၾကီးၾကီး အလံုးအေနအထားခပ္ျပီး ဆီအိုးထဲေရႊနီေရာင္သန္းလာတဲ႔အထိ ေၾကာ္ေပးပါ...။ ငရုတ္ေကာင္းနံ႔ ေမႊးပ်ံ႔ျပီး အျပင္ကမြ အတြင္းသားခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ ၾကာစြယ္အသားလံုးေၾကာ္ေလးရပါျပီ...။ သူနဲ႔တြဲစားဖို႔အခ်ဥ္ရည္ကို ႏွမ္း ငရုတ္သီးစိမ္း ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေထာင္း ဂ်င္းကိုခပ္ပါးပါးအေခ်ာင္းကေလးေတြလွီွးျပီး သၾကား ပဲငံျပာရည္အၾကည္ သံပုရာရည္ထည့္ေမႊ အေရာင္ေလးလွခ်င္ရင္ ငရုတ္သီးေၾကာ္တစ္ဇြန္းခပ္ထည့္ျပီး ေမႊလိုက္ရင္ ဂ်င္း ႏွမ္းနဲ႔ သံပုရာနံ႔ေလးေမႊးေနတဲ႔ ခ်ဥ္ငံစပ္အခ်ဥ္ရည္ေလးရျပီ..။


 ဘဲေပါင္းက်န္မဆိုင္

ဘဲေပါင္းခ်က္နည္းေလးကလြယ္ျပီး လူတိုင္းသိျပီးသားမို႔ ရွင္းမျပေတာ့ပါဘူးေနာ္...။ တကယ္ေတာ့ဒီဟင္းခြက္က အဲအိမ္က ဟင္းခ်က္အစ္မခ်က္တဲ႔ဟင္းမို႔  ကုိယ္ကိုယ္တိုင္ခ်က္တာ မဟုတ္တာေၾကာင့္မို႔လည္း Recipe ေလးကိုမေရးေပးေတာ့ တာပါ...။

 ၀က္နံရိုးမုန္လာဥဟင္းခ်ိဳ

 ရိုးစင္းတဲ႔ ဟင္းတစ္ပြဲပါပဲ...။ ၀က္နံရိုးကိုအနံံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ေရဆူအိုးမွာ ခဏထည့္ျပီး တေရသြန္ပစ္ပါတယ္...။ ဒယ္ပူပူမွာ သၾကား စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္ကို အပူေပး သၾကားညိဳလာရင္ ၀က္နံရိုးကို ေျခာက္ေအာင္လွိမ္႔ရပါတယ္...။ နံရိုးေလးေမႊးျပီးေျခာက္လာမွ အရိုးျပဳတ္ရည္ထဲထည့္ျပဳတ္ နံရိုးႏူးရင္ မုန္လာဥနီ ဥျဖဴလွွီးထားတာကိုထည့္ အေပါ့အငံျမည္း ၾကက္သြန္ျမိတ္ရိုးေလး သံုးေလးခုေလာက္ပစ္ထည့္လိုက္..။ ဒါဆို ခ်ိဳေမႊးေနတဲ႔ ဟင္းခ်ိဳေလးတစ္ခြက္ကို ငရုတ္ေကာင္းေလးျဖဴးျပီး ပူပူေလးေသာက္လို႔ရျပီေပါ့...။ မုန္လာဥနီက ေအာက္ေရာက္ေနလို႔ ပံုမွာမေပၚဘူး...။ ဥနီကို တစ္လက္မအထူပိုင္းျပီးထည့္ထားပါတယ္...။ ဟိုတယ္ၾကီးေတြမွာ အရိုးျပဳတ္ရည္အုိးထဲ ဥျဖဴ ဥနီေတြကို ဟင္းအရည္ခ်ိဳေအာင္လုိ႔ အျမဲထည့္ျပဳတ္ေလ့ရွိတယ္လို႔ၾကားဖူးတယ္...။


 တီလားဗီးယားငါးေၾကာ္ ၾကြပ္ၾကြပ္ေလး

 ၾကက္သားဂ်ံဳေခါက္ဆြဲေၾကာ္

ေရေျပာင္းဖူး+ဂ်ဴးဖူး+ႏွစ္တစ္ရာသီး အစိမ္းေၾကာ္

မိုးတြင္းမွာမွ ရွိတတ္တဲ႔ ေရေျပာင္းဖူးကို ခပ္ပါးပါးအေခ်ာင္းေလးေတြလွီးျပီး ဂ်ဴးဖူးေလးနဲ႔ ႏွစ္တစ္ရာသီးနဲ႔ေၾကာ္ထားတာပါ...။ ႏွစ္တစ္ရာသီးက တရုတ္နယ္စပ္ကေန၀င္တာပါ...။ သံေစ်းမွာ အစိပ္သားတစ္ေထာင္နဲ႔ ၀ယ္လို႔ရပါတယ္...။ အခြံမာကိုထုျပီးမွအထဲကအေစ့ကို ျပဳတ္ျပီး လုိရာဟင္းပြဲမွာ ထည့္သံုးလု႔ိရပါတယ္...။ ေၾကာ္နည္းေလးက လြယ္လု႔ိမေျပာျပေတာ့ဘူးေနာ္...။

 ေငြႏွင္းမိႈသႏွပ္

ေငြႏွင္းမိႈ တစိပ္သားႏွစ္ေထာင္ အရင္းေလးေတြကို ဓါးနဲ႔လွီးထုတ္ ေရစင္စင္ေဆးျပီး တခုခ်င္းဆီခြာထား...။ ဆား+ဆီထည့္ထားတဲ႔ ေရဆူအိုးထဲ ငါးမိနစ္ေလာက္ထည့္ျပဳတ္ျပီး ဇကာမွာစစ္ထား...။ ဥနီအမွ်င္လက္တစ္ဆုပ္စာကိုလည္း ထိုနည္းအတိုင္းေရေႏြးေဖ်ာထား...။ ရွာလကာရည္သံုးဇြန္း သၾကားသံုးဇြန္းကိုေဖ်ာ္ျပီး မိႈထဲကိုေလာင္းထည့္ပါ ႏွမ္းဆီေမႊးလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းနဲ႔ ဆားအနယ္ငယ္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေလးထည့္ျပီး ခပ္ဖြဖြေလးနယ္ေပးလိုက္ ႏွမ္းမဲေလးျဖဴလိုက္ အိုေကျပီ...။

မိုးေငြ႔



2 comments:

Ma Tint said...

အကူအညီေပးတယ္ဆိုကထဲက ကုသိုလ္ေတြ ရေနၿပီေပါ့ မိုးေငြ႔ေရ...တေစၧႀကီးကန္ေတာ့ပြဲအတြက္ ကိုယ္တိုင္ခ်က္တာေရာ သူမ်ားခ်က္တာေတြေရာ စံုစံုလင္လင္ဟင္းပြဲမ်ား ေလ့လာသြားတယ္ ဟင္းပြဲျပင္ထားတာေလးေတြ သေဘာက်ပါ့ ..
စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

ေမတၱာျဖင့္
အန္တီတင့္

Han Kyi said...

ေၾသာ္ အႏွီလိုလား...ဒါဆိုရင္ ဒီေန႔အီးစံကြားတပည့္တစ္ေယာက္ အိမ္ကိုမုန္႔ေတြ ေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေတြလာပို႔တာ အႏွီပြဲကိုး...ဦးဟန္ၾကည္က တေစၧဆီက ကပ္စားလိုက္ရတာ အခုမွပဲ သိေတာ့တယ္ း)

စားလို႔ေတာ့ ေကာင္းမွေကာင္း း)