Friday, 31 December 2010

ပုဇြန္ေျမအိုးေခါက္ဆြဲ...








2011 ႏွစ္သစ္ကို ခ်ီတက္ဖို႔.... 2010ရဲ႕...ဒီဇင္ဘာေနာက္ဆံုးရက္ 31ရက္ေန႔ကို က်မက ပုဇြန္ေျမအိုးေခါက္ဆြဲေပါင္းေလးနဲ႔ တည္ခင္းခ်င္ပါတယ္...။ ႏွစ္သစ္ရဲ႕ေနေရာင္ျခည္ႏုႏုဆီ ေရွ႔ဆက္ဖို႔ ႏွစ္ေဟာင္းကို ေႏြးေထြးစြာ ႏႈတ္ဆက္တဲ႔သေဘာနဲ႔ ဒီလို ခ်မ္းခ်မ္းစီးစီး ရာသီေလးမွာ က်မရဲ႕ ပုဇြန္ေျမအိုးေခါက္ဆြဲ ပူပူေႏြးေႏြးေလးနဲ႔ ပနံသင့္လိမ့္မယ္လို႔ ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္...။

ပထမဆံုး ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ျပီး ၾကက္သားေတာက္ေတာက္စင္းထားတာနဲ႔ အရင္ေၾကာ္ထားပါတယ္...။ ပုဇြန္ေတြကို ေရစင္စင္ေဆး ေက်ာခြံကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ညွပ္ျပီး အညစ္အေၾကးေတြကိုထုတ္ရပါမယ္...။ ေျမအိုေအာက္ေျခကို နံနံပင္အျမစ္ခင္းမယ္... ပုဇြန္ေတြကိုစီထည့္မယ္... ေၾကာ္ထားတဲ႔ေခါက္ဆြဲထည့္ မုန္ညင္းျဖဴ နဲ႔ဥနီထည့္ ၾကက္သားမႈန္ေလး နဲ႔ ေရေႏြးမဆိုစေလာက္ေလးထည့္ျပီး မီးနဲနဲေလးနဲ႔ မီးဖုိေပၚ အမ်ားဆံုး ဆယ္မိနစ္ေလာက္တင္ထားျပီးရင္ အိုခ်ျပီးစားလို႔ရပါျပီ....။

မိုးေငြ႔

Tuesday, 21 December 2010

ရွမ္းျပည္ကလက္ေဆာင္


မုန္ညင္းခ်ဥ္ ၊ ပါပလာလို အခ်ပ္ေလးနဲ႔က သေရပြေၾကာ္လိုပဲ ၀က္အေရခံြကိုၾကိတ္ျပီး အခ်ပ္ကေလးေတြ ျပန္လုပ္ထားတာ မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႔ ကင္စားရတယ္...။ ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္ကေတာ့ အုန္းႏို႔နဲ႔ ေျမပဲဆံပါတယ္ ဆိမ့္ဆိမ့္ေမႊးေမႊးေလးနဲ႔...။ ေနာက္ေခါပုတ္ခ်ပ္...။ အုန္းသီးႏုကို မီးဖုတ္ျပီး အခြံခြာထားတာ...။ အုန္းေရေလးက ရိုးရိုးအုန္းစိမ္းေရလိုမဟုတ္ဘဲ မီးဖုတ္ထားတဲ႔အနံ႔သင္းသင္းေလးနဲ႔ ခ်ိဳျပီး ေသာက္လို႔ ေကာင္းတယ္...။ ဒီမနက္ေတာ့ ေခါပုတ္ကို ေတာမွာလိုမီးေသြးမီးမဖိုႏိုင္ေတာ့ ေခါပုတ္ကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ညွပ္ျပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ Microwave ထဲေႏႊးလိုက္တယ္...။ မီးကင္ထားသလိုပဲ စားေကာင္းတယ္ ႏို႔ဆီနဲ႔တို႔စားတာ...။




မွ်စ္ဒုကၡ ၊ ရွမ္း၀က္အူေခ်ာင္း ၊ မက်ည္းသီးမွည့္အခ်ိဳ ၊ ယိုးဒယားငရုတ္သီးေထာင္း....။ မွ်စ္ဒုကၡဆိုတာက ငါးဒုကၡကလာတာ...ရွမ္းျပည္မွာ အဲဒါကို ေကာက္ညွင္းေပါင္းနဲ႔စားၾကတယ္...။ ငါးခူကုိ ေက်ာကခြဲျပီး အူထုတ္ ငရုတ္သီးေထာင္းျပီး အစာသြပ္ ထက္ပိုင္းခ်ိဳးျပီး ႏွွီးနဲ႔တုပ္ ဆီမ်ားမ်ားထဲထည့္ေၾကာ္...။ မွ်စ္လဲဒီလိုပဲ မွ်စ္ျပဳတ္ထားျပီးသားကို အပ္ေလးနဲ႔ အမွ်င္လုပ္လိုက္တယ္ အရင္းကေနခြဲျပီး အထဲမွာ ငရုတ္သီးေထာင္းထည့္ ျပန္ေခါက္ျပီး ႏွီးနဲ႔ခ်ည္ ဆီျပန္ေၾကာ္... ဒါပါပဲ...။ ၀က္အူေခ်ာင္းကေတာ့ အထဲမွာ နႏြင္း စပါးလင္ ငရုတ္သီးပါတယ္။

မိုးေငြ႔

Thursday, 16 December 2010

ဂ်ံဳဆီခ်က္

မသဲမကြဲျမင္သူမ်ားအတြက္

သဲသဲကြဲကြဲျမင္ႏိုင္သူမ်ားအတြက္


ညထမင္းလြတ္တယ္ေလ...အဟဲ ဗိုက္ဆာေတာ့ ေခါက္ဆြဲသုပ္စားတယ္( ဘာမွမထူးဘူးေနာ္ ၀ိတ္ခ်တာ )...။
ဗိုက္ထဲက တဂြီဂြီျမည္လာေတာ့ မီးဖိုထဲ၀င္ ရွိတဲ႔ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲစည္းေလး တစ္စည္းျပဳတ္လိုက္တယ္...။ ဆီခ်က္က ခ်က္ထားျပီးသား...။ ပန္းကန္ထဲကို ဆီခ်က္ထည့္ ေျမပဲဆံေထာင္းထားတာထည့္ ငရုတ္ေကာင္း ပဲငံျပာရည္အေနာက္ ငါးငံျပာရည္ သၾကား ျပီးေတာ့ ျပဳတ္ထားတဲ႔ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲထည့္ေမႊလိုက္ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးျဖဴးလိုက္ စားလို႔ရျပီဒါဆို...။ အအီေျပလိေမၼာ္ရည္ေလးနဲ႔....။ အခ်ဥ္ဖတ္နဲ႔မစားခ်င္လို႔...။

မိုးေငြ႔

ၾကက္ရိုးမွ်စ္ခ်ဥ္ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေၾကာ္နဲ႔ ငါးပိေထာင္းတို႔စရာ

ေနျပည္ေတာ္အျပန္လက္ေဆာင္မွ်စ္ခ်ဥ္ဗူး


ရံုးယူသြားဖို႔ခ်ိဳင့္ထဲထည့္ထားတဲ႔ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္း







ပံုေတြၾကည့္ျပီး သေရယိုေနၾကျပီလား....။ ရံုးက၀န္ထမ္းတစ္ေယာက္ ေနျပည္ေတာ္သြားတာ အျပန္ မွ်စ္ခ်ဥ္၀ယ္လာတယ္...။ ဒါနဲ႔ ရံုးကသူေတြ တစ္ရံုးလံုးအတြက္ က်မကို မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းေလး ခ်က္ခိုင္းၾကပါတယ္..။ ေျခေလးေခ်ာင္းမစားတဲ႔သူက ႏွစ္ေယာက္ျဖစ္ေနေတာ့ ၾကက္သားနဲ႔ခ်က္ေပးပါတဲ႔...။ ၾကက္ရိုးမ်ားမ်ား ကိုက္ခ်င္ၾကတယ္ဆိုလို႔ ညေနရံုးကအျပန္ ၾကည့္ျမင္တိုင္ညေစ်း ေျပးျပီး ၾကက္တစ္ေကာင္နဲ႔ ေခါင္းလည္ေခ်ာင္းေျခေထာက္ တစ္ေထာင္ဖိုး၀ယ္လိုက္တယ္...။ အရြက္ေလးပါေၾကာ္ေပးမွပါဆိုျပီး လိုက္ၾကည့္ေတာ့ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေတြက ႏုဖတ္ေနေတာ့...အဲဒါသံုးစည္း ၀ယ္လိုက္တယ္...။ ဟင္းႏုႏြယ္ထဲ ထည့္ေၾကာ္ဖို႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးနဲ႔ ငရုတ္သီးေတာင့္ရွည္အပြရယ္...မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းက ငါးပိေထာင္းနဲ႔လိုက္တယ္ ဆိုလို႔...တို႔စရာ သရက္သီးနဲ႔ ခရမ္းကၽြတ္သီးပါ၀ယ္ခဲ႔တယ္...။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

မွ်စ္ခ်ဥ္တစ္ထုပ္
ၾကက္ရိုး
ၾကက္သြန္နီ ငါးလံုး
ၾကက္သြန္ျဖဴ ငါးမႊာ
ငရုတ္သီးအေရာင္မႈန္႔ႏွစ္ဇြန္း
နႏြင္း တစ္ဇြန္း
ဆီ ဆယ့္ငါးက်ပ္သား

၀ယ္လာတဲ႔ ၾကက္သားေတြအရိုးေတြကို ေရနဲ႔သန္႔သန္႔ေလးေဆးေပးေနခ်ိန္မွာ မွ်စ္ခ်ဥ္ကိုျပဳတ္ထားပါ...။ ဒီမွ်စ္ခ်ဥ္က အခ်ဥ္ေတာ္ေတာ္စူးပါတယ္ သံုးေရေလာက္ျပဳတ္ျပီး သြန္ပစ္ရတယ္....။ ျပဳတ္ျပီးသား မွ်စ္ခ်ဥ္ေတြကိုေရစစ္ထား...။ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို ညက္ညက္ေထာင္းထား...။ မွ်စ္ခ်ဥ္ဖတ္ေတြက ထူထူထဲထဲၾကီးေတြမို႔ ဓါးျပားနဲ႔ ခပ္ေစာင္းေစာင္းပါးပါးေလးျပန္လီွးပါတယ္...။ အိုးထဲကို မွ်စ္ခ်ဥ္ ၾကက္ရိုး ၾကက္သြန္အႏွစ္ေထာင္း ငရုတ္သီး ဆီေရာထည့္ မီးဖိုေပၚတင္ျပီးလံုးခ်က္ပါတယ္....။ ဆီျပန္လာတဲ႔အထိ ေမႊေပးျပီးမွ လိုသလို ေရေႏြးထည့္ပါတယ္....။ မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းရဲ႔သေဘာအရ ဒီေန႔ခ်က္ျပီး ေနာက္ေန႔စားမွပို စားေကာင္းပါတယ္...။ ဟင္းအုိးကို မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႔ ခပ္ၾကာၾကာတည္ထားတယ္.....။ ၾကက္ရိုးေတြ ႏူးျပဲျပီး အရည္ေလးက ခ်ိဳခ်ဥ္ငံေလးျဖစ္သြားျပီဆို အိုေကျပီ....။

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ေၾကာ္နည္းေလးလဲ လြယ္ပါတယ္....။ ဟင္းႏုႏြယ္ကို သင္ျပီးေရစင္စင္ေဆး စစ္ထား..။ ဆီပူအိုးထဲကို အျပားရိုက္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါးပါးလီွးထားတဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငရုတ္သီးစိမ္းပြကို ထည့္ေၾကာ္ ေမႊးလာရင္ ဟင္းရြက္ေတြထည့္လိုက္...ႏြမ္းသြားတဲ႔အထိမေၾကာ္ရပါဘူး ခပ္စိမ္းစိမ္းေလးနဲ႔ ဟင္းရြက္ကေလး အိလာရင္ ရပါျပီ...။ ငါးပိေထာင္းကေတာ့ အထူးတလည္ေျပာျပမေနေတာ့ဘူး ....။ အဲဒီေန႔ေတာ့ ရံုးမွာ ထမင္းမွိန္လိုက္ၾကတာ....အျမဲ....ဆိုင္ထမင္းဟင္းနဲ႔ပဲညားေနတာၾကာေတာ့ အိမ္ခ်က္ေလးကို သေဘာေတြ႔ မေႏွာေခြ႔ေနၾကပါတယ္......။ ေနာက္ေန႔ေတြ က်မလက္ရာကိုစြဲျပီး ထပ္ခ်က္ခိုင္းရင္ေတာ့ အလုပ္ေျပာင္း ရေတာ့မယ္ မျဖစ္ဘူး....။

မိုးေငြ႔

တရုတ္ထမင္းေၾကာ္



ဒါကေတာ့ Asian rice cook စာအုပ္ထဲက ဖတ္ျပီး မနက္စာစမ္းေၾကာ္စားၾကည့္တာ....။ သူ႔ထဲမွာေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔မထည့္ေပမယ့္ က်မ ထမင္းေၾကာ္ေလးမွာေတာ့ ငရုတ္ေကာင္းေလးျဖဴးလိုက္တယ္...။ ငရုတ္ေကာင္းနံ႔ ေမႊးျပီး ပဲငံျပာရည္ ၾကက္ဥ အရသာေလးနဲ႔ တစ္မ်ိဳးစားေကာင္းတယ္....။ ေၾကာ္နည္းေလး ေျပာျပမယ္ေနာ္...။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁)အေအးခံထားတဲ႔ ထမင္း ေလးေယာက္စာ
၂)၀က္အူေခ်ာင္း သံုးေခ်ာင္း(တေစာင္းေလးပါးပါးလွီးထား)
၃)ၾကက္ဥ ႏွစ္လံုး
၄)ပဲစိမ္း မုန္လာဥနီ ေျပာင္းဖူးေစ့ 100 ဂရမ္
၅)ၾကက္သြန္မိတ္ပါးပါးလီွးထားတာနည္းနည္း
၆)ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္မႊာ
၇)တရုတ္ပဲငံျပာရည္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
၈)ငရုတ္ေကာင္းအနည္းငယ္
၉)ဆီ+ဆား+ၾကက္သားမႈန္႔


၀က္အူေခ်ာင္းကိုေၾကာ္ျပီး ပန္းကန္ထဲခဏထည့္ထား...။ ဆီပူအိုးထဲကို အျပားရိုက္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေၾကာ္ ေမႊးလာရင္ ၾကက္ဥႏွစ္လံုးေဖာက္ထည့္ ျပီးတာနဲ႔ ထမင္းထည့္ျပီးေမႊပါ...။ ျပီးတာနဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔ ဆား ပဲငံျပာရည္ထည့္ျပီး ထမင္းအေရာင္ေလးညီလာေအာင္ေမႊေပး... အုိေကျပီဆိုရင္ ပဲစိမ္း မုန္လာဥနီနဲ႔ ေျပာင္းဖူးေစ့ေလးေတြကိုထည့္ ၀က္အူေခ်ာင္းထည့္ ငရုတ္ေကာင္းျဖဴးျပီး ဆက္ေမႊေပးပါ.... အိုးခ်ခါနီက် ပါးပါးလီွးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္မိတ္ေလးထည့္ျပီးရင္ သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီေလ....။ တြဲဖက္စားသံုးရမယ့္ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္လုပ္နည္းကလည္း အလြယ္ေလးက မထူမပါးလီွးထားတဲ႔ ၾကက္သြန္နီကိုေရေဆး ၾကက္သြန္ျဖဴ ပါးပါးလီွးထည့္ ငရုတ္သီးစိမ္းထည့္ ဆားျဖဴးျပီး ငရုတ္ဆီကိုအေပၚကေလာင္းထည့္လိုက္ရျပီ...။

မိုးေငြ႔

Wednesday, 15 December 2010

ကိုးရီးယားေခါက္ဆြဲျပဳတ္






ကိုယ္တိုင္လုပ္ေခါက္ဆြဲမဟုတ္ေပမယ့္ ကိုယ္တိုင္ျပဳတ္ထားတာပါ....။ ေမာင္ေလးတစ္ေယာက္ကညႊန္းလိုက္တာ ဒီေခါက္ဆြဲထုပ္ေလးစားေကာင္းတယ္တဲ႔...။ ဒါနဲ႔ ဒီေန႔မနက္စာကို ထမင္းရွိလ်က္နဲ႔မေၾကာ္စားျဖစ္ဘဲ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္စားလိုက္တာ... ေရႊပဲရြက္ကေလးထည့္လိုက္ေတာ့...အရသာက ရွမ္းေခါက္ဆြဲလိုလို ဘာလိုလိုနဲ႔...။ စပ္ေတာ့နည္းနည္းစပ္တယ္...။ အဲဒါစားျပီး ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ ေသာက္လုိက္ ရတယ္ ပူစပ္စပ္ျဖစ္ေနလို႔...။

မိုးေငြ႔

Saturday, 11 December 2010

၀က္သားခ်ဥ္နဲ႔ၾကက္ဥေၾကာ္



၀က္သားခ်ဥ္ေခ်ာင္းေလးကို ၾကက္ဥနဲ႔ပင္စိမ္းေလးနဲ႔ေၾကာ္မယ္....။ က်မတို႔ငယ္ငယ္က တာခ်ီလိတ္ဟိုဘက္ကမ္း မယ္ဆိုင္မွာေရာင္းတဲ႔ ဗီယက္နမ္လုပ္ ၀က္သားခ်ဥ္ဆိုခုလို ပလပ္စတစ္နဲ႔မဟုတ္ဘူး...။ ဖက္နဲ႔ထုပ္ထားတာ... လက္ေခ်ာင္းေလာက္ေလးေတြ... ဒီတိုင္းကိုက္စားလို႔ရတယ္....။ အမွန္ေတာ့အခ်ဥ္တည္ျပီးသြားျပီ ဆိုေတာ့အသားက က်က္ေနပါျပီ...။ ၾကက္ဥထည့္ေၾကာ္ရတာကေတာ့ အခ်ဥ္ေလးကိုနည္းနည္း ထိန္းေပးသြားတဲ႔ သေဘာပါပဲ...။ စားေကာင္းတယ္ ...ေၾကာ္စားၾကည့္ပါ...။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၁) ၀က္သားခ်ဥ္
၂)ၾကက္ဥတစ္လံုး
၃)ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္မႊာ
၄)ဆီထမင္းစားဇြန္းသံုးဇြန္း
၅)နႏြင္းအနည္းငယ္
၆)ပင္စိမ္းရြက္တစ္စည္း

ဒယ္ထဲကိုဆီထည့္ ဆီပူလာရင္ အျပားရိုက္ထားတဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ျပီး နႏြင္းနည္းနည္းပါရံုေလးထည့္ ၾကက္သြန္ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာရင္ လီွးထားတဲ႔ ၀က္သားခ်ဥ္ကိုထည့္ေၾကာ္ပါ... သိပ္မေမႊပါနဲ႔ အသားေတြေၾကကုန္မွာစိုးလို႔ပါ...။ အသားနဲနဲေျခာက္လာရင္ေတာ့ ၾကက္ဥထည့္လိုက္ပါ ခ်ခါနီးပင္စိမ္းအုပ္လိုက္ ဒါဆို... အခ်ဥ္အရသာနဲ႔ ၾကက္ဥအဆိမ့္အရသာႏွစ္မိ်ဳးကိုရတဲ႔ ဟင္းပြဲေလးတစ္ပြဲရပါျပီ...။

မိုးေငြ႔

သြားမယ္စားမယ္

ေျမနီကုန္းစီးတီးမတ္က Season မုန္႔ဆိုင္


ရာသီအလိုက္ ခရစ္စမတ္သစ္ပင္ေလးေတြခ်ိတ္ထားတယ္
အဲဒါ Popular Book Shop

အဟီးး..ပိန္မွာစိုးလို႔ ၀က္အေခါက္ကင္ထမင္းစားတယ္

တစ္ဆိုင္လံုးအသံုးအေဆာင္ခြက္ေယာက္ေတြကို အနက္ေရာင္သံုးထားတယ္

စကာၤပူစတိုလ္ ၾကက္ကင္ ၀က္ကင္ ထမင္းနဲ႔ေခါက္ဆြဲဆိုင္
မီးလင္းေနတဲ႔မွန္ပံုးထဲက ေရခဲမုန္႔ေတြ

ၾကိတ္ျပီးသားၾကက္သားနဲ႔ ၀က္သားခ်ဥ္ေခ်ာင္း

အိမ္မွာဆပ္ျပာမႈန္႔ကုန္ေနလို႔

မမခင္ဦးေမကိုအားက်လို႔ ပု၀ါ၀ယ္လာတယ္ ၃၀၀၀တဲ႔ (မီးခိုးရင့္ေရာင္နဲ႔ ပန္းခရမ္းေဖ်ာ့ေလးစပ္ထားတာၾကိဳက္လို႔)


Friday, 10 December 2010

ၾကက္သားမွ်စ္ခ်ဥ္ေၾကာ္ႏွင့္ ေရႊဖရံုသီးဟင္းခ်ိဳ







ၾကက္သားမွ်စ္ခ်ဥ္ေၾကာ္အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြကေတာ့

၁)ၾကိတ္ျပီးသားၾကက္သား(၁၀၀)ဂရမ္
၂)မွ်စ္ခ်ဥ္တစ္ထုပ္
၃)ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွစ္မႊာ
၄)ဆီထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
၅)ၾကက္သားမႈန္႔နဲ႔ ဆားနည္းနည္း

ၾကိတ္ထားတဲ႔ၾကက္သားကို ထံုးစံအတိုင္း ေျပာင္းမႈန္႔ ငရုတ္ေကာင္း ၾကက္သားမႈန္႔ ဆီနဲ႔နယ္ျပီး ႏွပ္ထား။ ငရုတ္ၾကမ္းနဲ႔လုပ္ထားတဲ႔မွ်စ္ခ်ဥ္ကို အရည္ငွဲ႔ပစ္ျပီး အေခ်ာင္းေလးေတြလီွးထား။ ၾကက္သြန္ျဖဴအျပားရိုက္ထား။
ဒယ္အိုးကိုမီးဖိုေပၚတင္ ဆီထည့္ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီသတ္ ၾကက္သားထည့္ ေမႊးလာတဲ႔အထိ စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔အဆက္မျပတ္ေမႊေပး... ျပီးရင္ လီွးထားတဲ႔မွ်စ္ထည့္လိုက္ ၾကက္သားမႈန္႔နည္းနည္းျဖဴးလိုက္ မွ်စ္ခ်ဥ္ကအငံဓါတ္ပါျပီးသားမို႔ ဆားကိုသတိထားထည့္ပါ..။


ေရႊဖရံုသီးဟင္းခ်ိဳမွာပါ၀င္မယ့္ပစၥည္းေတြ

၁)ေရႊဖရံုသီး တစ္စိတ္
၂)ၾကက္သြန္ျဖဴႏွစ္မႊာ
၃)ၾကက္သားမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းႏွစ္ဇြန္း
၄)ဆီလက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္း
၅)နႏြက္းမႈန္႔အေရာင္လွရံုေလး
၆)ဆားနဲ႔ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဇြန္းစီ

ဟင္းရည္အုိးထဲ ဆီထည့္ ၾကက္သြန္ျဖဴေလးဆီသတ္ နႏြင္းမႈန္႔နည္းနည္းထည့္ ျပီးရင္ အတံုးကေလးေတြ လီွးထားတဲ႔ ေရႊဖရံုသီးထည့္ ေရေႏြးလိုသေလာက္ထည့္ျပီး ဆူလာရင္ ဆား သၾကားနဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔ခတ္လိုက္...။ ေရႊဖရံုသီးႏူးလာရင္ အိုးခ်လိ္ု႔ရျပီ...။ ခ်ဥ္စပ္မွ်စ္ခ်ဥ္ဟင္းအတြက္ ဟင္းရည္ အခ်ိဳေလးနဲ႔ ေျဖလိုက္တာ...။

မိုးေငြ႔

Thursday, 9 December 2010

အသားလံုးေခါက္ဆြဲျပဳတ္



ယိုးဒယားစာပါပဲ... ေကြသယိုျပဳတ္ပါပဲ....။ ဒါေပမယ့္ က်မက ညွပ္ေခါက္ဆြဲမသံုးဘဲ ၾကက္ဥဂ်ံဳအမွ်င္ေသးေလးကို ျပဳတ္လိုက္တာ...။ မေန႔က အေမနယ္ျပန္မယ္ဆိုလို႔ အေဒၚေတြမွာတဲ႔ ၀က္အူေခ်ာင္းတို႔ လၻက္တို႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္တို႔ကို စီးတီးမတ္မွာ သြား၀ယ္တယ္...ဒါနဲ႔ ေနာက္ေန႔မနက္စာအတြက္ အသားလံုးေခါက္ဆြဲေလးလုပ္စားမယ္ဆိုျပီး ငရုတ္ေကာင္းပါျပီးသား ၾကက္သားလံုးေလးတစ္ထုပ္၀ယ္လိုက္တယ္...။ ေရႊပဲရြက္သံုးစည္း တရုတ္နံနံတစ္စည္း ၾကက္သြန္မိတ္ တစ္စည္းနဲ႔ ေျမပဲဆံေလွာ္ျပီးသားတစ္ထုပ္၀ယ္တယ္...။

လုပ္နည္းေလးကေတာ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ ေရေအးမွာ စိမ္ျပီးစစ္ထားလိုက္...။ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ ခ်က္လိုက္တယ္ အမွန္ေတာ့ ဆီခ်က္ထဲကိုေမႊးေအာင္ နာနတ္ပြင့္ထည့္ရင္ပိုေကာင္းပါတယ္...။ ေနာက္ ေရေႏြးအိုးထပ္တည္ ၾကက္သားခဲေလးတစ္ခဲပစ္ထည့္ ေရဆူရင္ အသားလံုးထည့္ျပဳတ္ထားလိုက္...။ ေခါက္ဆြဲကို ကိုယ္စားခ်င္သေလာက္ေလးပန္းကန္ထဲထည့္ ေျမပဲဆံေလွာ္ေထာင္းထားတာထည့္ စားပြဲတင္ ပဲငံျပာရည္ အေရာင္ရေအာင္ နည္းနည္းထည့္ ဆီခ်က္ သၾကား ဆား ငရုတ္ေကာင္း သံပုရာသီးေလးညွစ္လိုက္ဦး... ျပီးရင္ ၾကက္သားလံုးနဲ႔ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ေလးေလာင္းထည့္လိုက္။ အိုေက...အရမ္းကိုေမႊးျပီး ဂြတ္တဲ႔ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တစ္ခြက္ရျပီ....။ ေခါက္ဆြဲစားျပီးမွသတိရတယ္ ေရႊပဲရြက္ေရေႏြးေဖ်ာထည့္ဖို႔က်န္သြားတယ္...။


မိုးေငြ႔

မွတ္ခ်က္။ ။ အမွန္ေတာ့ ဒီလက က်မဘေလာက္ႏွစ္ႏွစ္ျပည့္တဲ႔လေလးပါ... ျပီးေတာ့ က်မတို႔ရဲ႔ ဆယ့္တစ္ႏွစ္ျပည့္ ႏွစ္ပတ္လည္လေလးလည္းျဖစ္တယ္...။ ထူးထူးျခားျခားဘာမွ မလုပ္ႏိုင္တဲ႔အတြက္ လာသမွ်သူေတြကို မိုးေငြ႔လက္ရာ အစားအစာေတြနဲ႔ပဲတစ္လလံုး ဧည့္ခံသြားပါ့မယ္...။

Wednesday, 8 December 2010

ရိုးစင္းတဲ႔ ျမန္မာစာ ပဲျပဳတ္ထမင္းေၾကာ္

ျမန္မာစာကို တရုတ္စတိုင္လ္တူနဲ႔စားမယ္


ပဲျပဳတ္ထမင္းေၾကာ္.... ျမန္မာစာေလး....။ သက္သတ္လြတ္စားလို႔ မနက္စာကုိ လမ္းေလွ်ာက္အျပန္ ပဲျပဳတ္၀ယ္ခဲ႔တယ္ ႏွစ္ရာဖုိး....။ ၾကက္သြန္နီးပါးပါးလွီးကို ဆီးသတ္ျပီး နႏြင္းထည့္တာနည္းသြားလို႔ထင္တယ္ အေရာင္မိွန္ေနတယ္...။ ထမင္းၾကမ္းကို ေျချပီးထည့္ ဆား အခ်ိဳမႈန္႔ေလးခတ္ ထမင္းအေရာင္ညီသြားရင္ ပဲျပဳတ္ေလးထည့္ ပဲလံုးေလးေတြ မေၾကေအာင္ သတိထားေမႊေပး အိုးပူနည္းနည္းတိုက္ျပီး စားလို႔ရျပီ.. ။ ပဲျပဳတ္ထမင္းေၾကာ္ကို တြဲဖက္စားသံုးတာကေတာ့ ရွမ္းျပည္က လက္ေဆာင္ရထားတဲ႔ ဂ်ဴးျမစ္ခ်ဥ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္။ ၾကက္သြန္ခ်ဥ္က ကုိယ့္ဘာသာကိုယ္လုပ္လိုက္တာ..။ ၾကက္သြန္မထူမပါးလီွးေရေဆးျပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွွီး ဆားေလးျဖဴး သံပုရာသီးေလး ညွစ္လိုက္။ ရျပီ...။

ဒါမ်ိဳး ရိုးစင္းတဲ႔ ထမင္းေၾကာ္ေလးကို မစားရတာၾကာျပီျဖစ္တဲ႔ ျပည္ပက သူငယ္ခ်င္းေတြအတြက္ တင္ေပးလိုက္ပါတယ္...။ ဟိုမွာက ပဲျပဳတ္မရ ဘာမရနဲ႔ ေၾကာ္နည္းေလး ေမ့သြားမွာစိုးလို႔ပါ...။ ၾကက္ဥ ဟပ္ဖရုိက္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ဆိုပိုေကာင္းမယ္ သက္သတ္လြတ္မို႔မထည့္တာပါ..။

မိုးေငြ႔

Tuesday, 7 December 2010

အီတလီေခါက္ဆြဲေၾကာ္


အမဲသားေၾကာ္ေနတာ

ျခစ္ျပီးသားဒိန္ခဲျဖဴးထားတာ

micro wave ထဲလွည့္ျပီးသား ဒိန္ခဲေတြေပ်ာ္ျပီးစီးေနတဲ႔စားခ်င္းစဖြယ္စပါကတီပြဲ


၀ိတ္ခ်မယ္သာေျပာေျပာေနတာ ဘေလာက္လည္တာေတာင္ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ႔ ဘေလာက္ေတြကိုပဲ သြားသြားသေရယိုေနတာမ်ားတယ္...။ ခုတေလာ အီတလီစာကလဲအရမ္းစားခ်င္စိတ္ေပါက္ ေနတာနဲ႔ (အီတလီစာကလဲ မယ္မယ္ရရမခ်က္တတ္ျပန္) စပါကတီလို႔ေခၚတဲ႔ အီတလီေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလး လုပ္စားျဖစ္တယ္...။

ဓမၼေစတီလမ္းမွာေတာ့ အီတလီစာ ဆိုင္တစ္ဆိုင္မွာေတာ့ တစ္ခါသြားစားဖူးတယ္...ဆိုင္နာမည္က shaggie က်မစလံုးေပါင္းမွားခ်င္မွားလိမ္႔မယ္ အသံထြက္ကေတာ့ ရွက္ဂီတဲ႔...။ ျခံ၀င္းထဲက ႏွစ္ထပ္တိုက္အိမ္ေလးပါပဲ ေအာက္ထပ္မွာက ၀က္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ ၀က္အူေခ်ာင္းမ်ိဳးစံု သံလြင္သီး အစိမ္းေရာ အမဲေရာင္ေရာ စည္ပိုင္းထဲထည့္ထားတယ္...။ ဆယ္မြန္ငါးနဲ႔ တျခား က်မမသိတဲ႔ ငါးမ်ိဳးစံုကို ငါးဆားနယ္လုပ္ထားတာ မွန္ဗီဒိုထဲက အင္တံုတစ္ခုစီမွာ ဆီစိမ္ထားတာေတြ႔တယ္...။ ဘာစားစား အခ်ိန္နဲ႔ေရာင္းတယ္ ဂရမ္နဲ႔ခ်ိန္ေရာင္းတယ္... ။ သံလြင္သီး တစ္ရာဂရမ္ကို ေလးေထာင္က်ပ္ပါတဲ႔ဗ်ာ...။ ဟုိဘက္တျခမ္းမွာေတာ့ ပီဇာမုန္႔ကို မ်ိဳးစံုခင္းျပထားတယ္ ကိုယ္ၾကိဳက္ရာကို လက္ညိဳွးထိုးျပလိုက္ သူတို႔ဖုတ္ေပးတယ္..။ ပီဇာက နံျပားေလာက္ေတာင္မထူဘူး ပါးပါးေလးရယ္...ဒါေပမယ့္ ၀က္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ တျခားက်မမသိတဲ႔အရြက္(herb) ေတြပါေတာ့ စားလို႔သိပ္ေကာင္းပါတယ္...။ အဲဒီညက ပီဇာရယ္ ၀က္အူေခ်ာင္းကင္ရယ္ ဆလပ္သုပ္တစ္ခြက္ ရယ္စားခဲ႔တယ္...။

ဒါနဲ႔...စီးတီးမတ္မွာ စပါကတီမုန္႔ဖတ္တစ္ထုပ္ ၾကိတ္ျပီးသားအမဲသား 200g ဒိန္ခဲ နဲ႔ စပါကတီလုပ္တဲ႔ အႏွစ္တစ္ပုလင္း၀ယ္လိုက္တယ္...။ ေအာက္ထပ္က ေပၚျပဴလာစာအုပ္ဆိုင္မွာ step by step Italian cook နဲ႔ Asian rice cook စာအုပ္ႏွစ္အုပ္၀ယ္လာတယ္...။ အိမ္ေရာက္ေတာ့အထုပ္ခ် ခ်က္နည္းေလး ဘာေလးနည္းနည္းဖတ္ အဲဒီထဲက စကားလံုးေတြမသိေတာ့ အဘိဓာန္စာအုပ္လွန္... ရွာလို႔မေတြ႔ဘူး ဘယ္ေတြ႔မလဲ အီတလီစကားလံုးကိုး...။ က်မရွာတာက oregana leave ပါ...။ ပီဇာစားရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ စပါကတီအႏွစ္ခ်က္တဲ႔အထဲမွာျဖစ္ျဖစ္ အဲဒီအရြက္ကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းျပီးထည့္ၾကတယ္...။ နံနံပင္လိုဟင္းခတ္ အေမႊးၾကိဳင္ တစ္မ်ိဳးပါပဲ သိတဲ႔သူမ်ားရွိရင္လဲ မန္႔ခဲ႔ပါေနာ္...။ အဲဒီအရြက္ကိုအေျခာက္လုပ္ထားတာ စီးတီးမတ္မွာရပါတယ္ က်မမွမ၀ယ္ခဲ႔တာကိုး ...။ ဒါေပမယ့္ ကိစၥမရွိဘူး အႏွစ္ဗူးေလးကို ဖတ္ၾကည့္ေတာ့ အဲမွာ အစံုသူထည့္ထားျပီးသား ဘာမွမလိုေတာ့ဘူး... အုိေက ဒါဆို စခ်က္မယ္ဗ်ာ...။


ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား(ေလးေယာက္စာအတြက္)

စပါကတီေခါက္ဆြဲတစ္ထုပ္ (တစ္၀က္ပဲျပဳတ္ပါတယ္)
အမဲသားၾကိတ္ျပီးသား ၂၀၀ဂရမ္(ေျပာင္းမႈန္႔ ငရုတ္ေကာင္း ဆီ ဆားနဲ႔ နယ္ထား )
ဆီထမင္းစားဇြန္း သံုးဇြန္း
ၾကက္သြန္နီတစ္လံုး( အတံုးေလးေတြလီွးထား)
စပါကတီအႏွစ္တစ္ပုလင္း(တစ္၀က္ပဲထည့္ပါတယ္)
ၾကက္သားမႈန္႔( လက္ဘက္ရည္ဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း)
ဒိန္ခဲ (အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ျခစ္ထားပါ )


ပထမဦးဆံုး စပါကတီမုန္႔ဖတ္ကို ျပဳတ္ပါမယ္...။ သူက ျမီးရွည္ေျခာက္လိုပဲ ၾကာၾကာျပဳတ္ရပါတယ္...။ ျပဳတ္လို႔ႏူးသြားရင္ ေရေအးေဆးျပီး ဇကာမွာစစ္ထားပါ...။ ဒယ္အိုးကိုတင္ ဆီထည့္ ဆီပူလာရင္ ၾကက္သြန္အတံုးေလးေတြထည့္ ၾကက္သြန္ေရႊညိဳေရာင္သန္းလာရင္ အမဲသားထည့္ ...။ အသားေမႊးလာရင္ အႏွစ္ကိုထည့္ခ်က္ ၾကက္သားမႈန္႔ေလးခတ္ျပီး အရသာေပါ့ငန္ကိုျမည္းၾကည့္လိုက္ရင္ရပါျပီ...။ စားေတာ့မယ္ဆို ပန္းကန္ျပားပက္ပက္ထဲ စပါကတီထည့္ ဟင္းႏွစ္ဆမ္း ျခစ္ထားတဲ႔ ဒိန္ခဲမွ်င္ေတြျဖဴးျပီး micro wave ထဲတစ္မိနစ္ေလာက္ထည့္လွည့္လိုက္ရင္ ဟင္းႏွစ္နဲ႔ ဒိန္ခဲနံ႔သင္းပ်ံ႔ေမႊးၾကိဳင္တဲ႔ အီတလီေခါက္ဆြဲေလး သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီရွင္......။ စာအုပ္ထဲကအတုိင္း ပင္လယ္စာ ကမာနဲ႔ခ်က္ရတဲ႔ စပါကတီကေတာ့ သံလြင္သီးအနက္နဲ႔ သံလြင္ဆီေတြကို ထည့္သံုးရမွာပါ။ ပံုမွာကေတာ့ က်မက ဟင္းႏွစ္နဲ႔နယ္ထားျပီးသားကိုပဲ ရိုက္ထားတာပါ...။ Asain rice cook စာအုပ္ထဲက ထမင္းေၾကာ္အမ်ိဳးမ်ိဳးကိုေတာ့ ေနာက္ေန႔မ်ားေၾကာ္စားျဖစ္ရင္ တင္လိုက္ပါဦးမယ္...။ ထမင္းေၾကာ္အန္မတန္ၾကိဳက္တဲ႔ အမတစ္ေယာက္ကလဲ ေတာင္းဆိုထားပါေသးတယ္...။ အဲလိုအားေပးတာ...။

မိုးေငြ႔

Wednesday, 1 December 2010

ယိုးဒယားမုန္႔လံုးေရေပၚ

ေကာက္ညွင္းမႈန္႔ကို အေရာင္ေတြနဲ႔နယ္ထားတာ


လံုးျပီးျပဳတ္ထားတဲ႔ မုန္႔လံုးေရေပၚေရာင္စံုေတြ


အသင့္စားသံုးလို႔ရပါျပီျဖစ္တဲ႔ ေရာင္စံုယိုးဒယားမုန္႔လံုးေရေပၚ


ွSweet December ျဖစ္တဲ႔ ဒီဇင္ဘာတစ္ရက္ေန႔ေလးမွာ လာလည္ၾကတဲ႔ ေမာင္ႏွမအေပါင္းကို အခ်ဳိပြဲေလးနဲ႔တည္ခင္းခ်င္ပါတယ္...။ ပံုမွာျပထားတဲ႔ စားခ်င္စဖြယ္ ယိုးဒယားမုန္႔လံုးေရေပၚေလးပါ...။ က်မတို႔ျမန္မာမုန္႔လံုးေရေပၚလို မုန္႔လံုးထဲကိုဌာပနာထည့္စရာမလိုဘူး... ေကာက္ညွင္းမုန္႔ထဲကို ဆားနည္းနည္းထည့္ျပီး ကိုယ္ၾကိဳက္တဲ႔အေရာင္ေလးေတြနဲ႔ သပ္သပ္စီနယ္ထားတယ္...။ က်မတို႔ငယ္ငယ္က ရွမ္းျပည္မွာစားဖူးတာေတာ့ ခုလို ေရာင္စံုနဲ႔မဟုတ္ဘဲ ရိုးရိုးေကာက္ညွင္းအျဖဴလံုးေလးေတြပါ...။ ခုေတာ့ တစ္ေခတ္ဆန္းျပီး အျမင္လွေအာင္ဆြဲေဆာင္တဲ႔ ရည္ရြယ္ခ်က္နဲ႔ အေရာင္ေလးေတြထည့္လာၾကတယ္လို႔ ထင္ပါတယ္...။ ကဲပါ....မုန္႔အေၾကာင္းေလးဆက္ၾကစို႔...။ မုန္႔ေရာင္စံုေတြကို ေရဆူဆူမွာ လံုးျပီး ေပါေလာေပၚလာရင္ ေရေအးမွာ စိမ္ထားလိုက္...။ ဒါကေတာ့ က်မတို႔ျမန္မာမုန္႔လံုးအတိုင္းပါပဲ...။ အားလံုးျပီးရင္ ညွစ္ထားတဲ႔ အုန္းႏို႔အရည္ကိုၾကိဳ သၾကားလိုသေလာက္ထည့္ ဆားအနည္းငယ္ခတ္ျပီး ေရာင္စုံမုန္႔လံုးေလးေတြကို ထည့္လိုက္ရင္ရျပီ....။ စားလိုက္ရင္...အရသာေလးက ခ်ိဳဆိမ္႔ေမႊးတဲ႔အရည္ေလးနဲ႔ မုန္႔အသားႏူးႏူးညံ့ညံ့ေလးကို တျပိဳင္တည္းလွ်ာေပၚမွာခံစားထိေတြ႔ရမွာပါ...။

သူငယ္ခ်င္းအားလံုးပဲ Sweet December မွာ မိုးေငြ႔ရဲ႔ အခ်ိဳပြဲေလးကိုသံုးေဆာင္အားေပးရင္းနဲ႔ ေပ်ာ္ရႊင္ႏိုင္ၾကပါေစ....။


မိုးေငြ႔